Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα ανθυγιεινά σνάκ ενοχοποιούνται για καρδιοπάθειες

Τα ανθυγιεινά σνάκ ενοχοποιούνται για καρδιοπάθειες

Λονδίνο: Σταδιακά μετατρεπόμαστε σε πληθυσμός παχύσαρκων ανθρώπων και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα προτιμούν την κατανάλωση σνακ με πολλά λιπαρά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που εκπονήθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή Developing Patient Partnership.

Λονδίνο: Σταδιακά μετατρεπόμαστε σε πληθυσμός παχύσαρκων ανθρώπων και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα προτιμούν την κατανάλωση σνακ με πολλά λιπαρά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που εκπονήθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή Developing Patient Partnership.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 1/4 των ανθρώπων τακτικά παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα όντας στη δουλειά, καταναλώνοντας διάφορα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης στα ύψη.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας. Το φυσιολογικό επίπεδο ορίζεται κάτω του 5 mmol/litre. Ωστόσο υπολογίζεται ότι μόνο το 1/3 των ενηλίκων έχει χοληστερόλη κάτω από το όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης κατά 10% μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στα άτομα ηλικίας 40 ετών. Η μείωση είναι εφικτή μέσω της διατροφής.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα της χοληστερόλης 2.000 ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι εννέα στα δέκα άτομα κατανάλωναν σνακ μεταξύ των γευμάτων και 1/3 τα έτρωγε κάθε φορά που αισθάνονταν ότι βαριόντουσαν.

Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι προτιμούσαν, μεταξύ των γευμάτων, σοκολάτες και πατατάκια, 1/3 μπισκότα και γλυκά και 1/5 πίτες και λουκάνικα.

Το κόστος φαίνεται ότι ήταν καθοριστικό στην επιλογή των λιπαρών σνακ. Περισσότεροι από το 1/4 είπαν ότι τα υγιεινά σνακ ήταν πολύ ακριβά και ένας στους δέκα δήλωσε ότι θεωρούσε τα συγκεκριμένα σνακ βαρετά.

Σχεδόν 3/4 δεν γνώριζε ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο της χοληστερόλης και περισσότεροι από το 1/6 δεν ήξεραν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Τέλος, οι εργάτες ήταν εκείνοι που παρέλειπαν περισσότερα τα γεύματα και έτρωγαν λιπαρά σνακ. Ήταν επίσης η ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο δείκτης πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια μεταξύ των αδρών εργατών είναι 58% υψηλότερος εν συγκρίσει με τους άνδρες εργαζόμενους που δεν κάνουν χειρονακτική δουλειά.

Η διαιτολόγος και συγγραφέας της έκθεσης Δρ Τζένιφερ Πούλτερ με δηλώσεις της στο BBC επεσήμανε ότι «μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μας οδηγήσουν σε σημαντικό περιορισμό των κορεσμένων λιπών, κάνοντας έτσι ένα καθοριστικό βήμα για τη μείωση της χοληστερόλης».

Οι ειδικοί συνιστούν τα κορεσμένα λίπη να περιορίζονται στο 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κορεσμένα λίπη θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερα από 30 γραμμάρια ημερησίως στους άνδρες και 22 γραμμάρια στις γυναίκες.

Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα χρησιμοποιώντας βούτυρο χαμηλών λιπαρών και άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο, όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα σάντουιτς.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο