Ραγδαία επιτάχυνση της βρετανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο
Με τον ταχύτερο ρυθμό στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία, ενισχύοντας τις πιθανότητες αύξησης των εποιτοκίων. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στα τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.
27
Με τον ταχύτερο ρυθμό στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία, ενισχύοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 3%. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανάπτυξης στα τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε τριμηνιαία βάση, κατά 0,1%, επιτυγχάνοντας ρυθμό 0,7% στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2003.
Ο ρυθμός ανάπτυξης, σε ετήσια βάση, ήταν ο ισχυρότερος από το τρίτο τρίμηνο του 2003, αλλά για πρώτη φορά στα τελευταία επτά τρίμηνα ήταν βραδύτερος, σε τριμηνιαία βάση, του ρυθμού με τον οποίο αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία (0,8%).
Στον τομέα υπηρεσιών κατεγράφη ανάπτυξη 0,9% ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%. Η παραγωγή στο μεταποιητικό τομέα σημείωσε μείωση 0,4%.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών -που τροφοδοτούν τα 2/3 περίπου της βρετανικής οικονομίας- αυξήθηκαν κατά 0,6%. Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,2% και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση 1,9%.
Αλλη έκθεση, τέλος, της βρετανικής κυβέρνησης έδειξε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 5,3 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας μικρή μεταβολή σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2003.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Λάνθιμος, Φίνιξ και 1.000+ δημιουργοί κατά του mega deal που αλλάζει το Χόλιγουντ
- Μενίδι: «Τη βρήκε κάτω και έσκασε στα χέρια του» – Τι λέει η μητέρα του 14χρονου που τραυματίστηκε από κροτίδα
- Ο θόρυβος που περιμένει ο Αρνε Σλοτ στη ρεβάνς με την Παρί
- Ο Βίκτορ Όρμπαν έχασε τις εκλογές – Αλλά όχι για την πολιτική που πρεσβεύει
- Παξοί: Συγκλονίζει η αδελφή του 15χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο – Κρίσιμες ώρες για τον 17χρονο συνεπιβάτη
- «Ο Μουνής»: Παράταση για 2 ακόμη παραστάσεις
- Αναμένει διευκρινίσεις για το «απαγορευτικό» των ΗΠΑ η διεθνής ναυτιλία
- Αρκάς: Τι μέρα είναι;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442