Γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγουν υγιεινά λίπη ψαριών
Ένα πειραματόφυτο στο οποίο έχουν εισαχθεί γονίδια από φύκια και μύκητες παράγει λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, αναφέρουν τη Δευτέρα Βρετανοί ερευνητές. Με τα αποθέματα ψαριών να εξαντλούνται, παρόμοιες ποικιλίες ίσως κάποτε συμπεριληφθούν στο διατροφολόγιό μας.
36
Ένα πειραματόφυτο στο οποίο έχουν εισαχθεί γονίδια από φύκια και μύκητες παράγει λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές στο Nature Biotechnology. Με τα αποθέματα των ψαριών να εξαντλούνται, παρόμοες ποικιλίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο διατροφολόγιό μας για καλύτερη υγεία, προτείνουν.
«Από όσο γνωρίζω αυτή είναι η πρώτη φορά που εισάγονται γονίδια σε ανώτερα φυτά για να παράγουν υψηλά ποσά λιπαρών οξέων» σχολιάζει τη Δευτέρα στο BBC ο επικεφαλής των ερευνητών Μπαοζιού Κι.
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία εργάστηκαν με το φυτό Arabidopsis thaliana, συγγενή του λάχανου, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πειράματα.
Στο φυτό εισήχθησαν δύο γονίδια από φύκη και ένα γονίδιο από μύκητα, τα οποία περιέχουν την πληροφορία για την παραγωγή ω-3 και ω-6.
«Όλα τα φυτά με πράσινο ιστό έχουν το δυναμικό να παράγουν αυτά τα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας» αναφέρει ο Μπαοζιού Κι. «Αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ω-3 λιπαρά σε ένα φυτό, μια καλή πηγή θα ήταν ο λιναρόσπορος. Και για τα ω-6, πιστεύω ότι η ελαιοκράμβη θα ήταν κατάλληλη, ή η σόγια» συνεχίζει.
Η ερευνητική ομάδα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BASF, η οποία ελπίζει ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που παράγουν υγιεινές ουσίες θα γίνουν αποδεκτά από τους καταναλωτές πιο εύκολα από ό,τι οι ποικιλίες που απλά αυξάνουν την παραγωγή και μειώνουν το κόστος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νίκος Κοσώνας: Ο γιος της Δάφνης Μπόκοτα μιλά για την παράσταση που εμφανίζεται γυμνός στη σκηνή
- Έντρικ: «Είμαι επικεντρωμένος στη Λιόν – Θέλω να βρω θέση στην εθνική Βραζιλίας»
- Πάτρα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για το 10 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται με κατάγματα και εγκαύματα
- Βουλιαγμένη: Το Σάββατο η ανάσυρση της σορού του 34χρονου δύτη
- Συνελήφθη 23χρονος για βιασμούς τριών ανήλικων κοριτσιών – Τους έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ
- «Η… μισή Euroleague ενδιαφέρεται για τον Παγιόλα – Ποια ομάδα είναι φαβορί…»


