Ο πατέρας κληροδοτεί στο έμβρυο και άλλες πληροφορίες εκτός του DNA
Ο ρόλος του άνδρα στη γονιμοποίηση του ωαρίου είναι ευρύτερος απ ό,τι πιστεύονταν, αφού δεν παρέχει στο έμβρυο μόνο DNA αλλά και αγγελιοφόρο RNA, δείχνει μελέτη Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Nature.
36
Ο ρόλος του άνδρα στη γονιμοποίηση του ωαρίου είναι ευρύτερος απ ό,τι πιστεύονταν, αφού δεν παρέχει μόνο DNA αλλά και άλλο πολύτιμο γενετικό υλικό στο έμβρυο, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τον Δρ Στήβεν Κράβετς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne στο Ντιτρόιτ, τα σπερματοζωάρια δεν παρέχουν μόνο τα ανδρικά χρωμοσώματα στο ωάριο αλλά και αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο ενδέχεται να έχει σημαντικό ρόλο στην αρχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
To αγγελιοφόρο RNA είναι μια άλλη μορφή γενετικού υλικού το οποίο ουσιαστικά μεταφέρει την πληροφορία που περιέχεται στα γονίδια σε άλλα σημεία του κυττάρου, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύνθεση της πρωτεΐνης που αυτά κωδικοποιούν.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού προσδιόρισαν έξι διαφορετικά μόρια αγγελιοφόρου RNA τα οποία περιέχονταν στα σπερματοζωάρια και το γονιμοποιημένο ωάριο, αλλά όχι και στο μη γονιμοποιημένο.
Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται κάτι παρόμοιο και πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο αγγελιοφόρο RNA δρα στο γονιμοποιημένο ωάριο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλει σημαντικά στην αρχική ανάπτυξη του εμβρύου.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, η ανακάλυψή τους ενδεχομένως εξηγεί γιατί η κλωνοποίηση έχει τόσο χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, αφού δεν απαιτεί σπέρμα και κατά συνέπεια δεν μεταφέρεται το αγγελιοφόρο RNA από τα σπερματοζωάρια.
health.in.gr
- Χαμένος ήλιος, πεταμένος άνεμος – Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για τις ΑΠΕ
- Η επιστήμη νικά τον HIV, η άγνοια επιμένει: Αριθμοί και αλήθειες για τον ιό της προκατάληψης
- Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού: Στο Αυτόφωρο σήμερα ο 54χρονος «ερευνητής» – Είχε εξαπατήσει και άλλους
- Πούτιν: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για συνομιλίες – Ο εχθρός υποχωρεί στο μέτωπο – Live η ετήσια συνέντευξη
- Η κακή εμφάνιση του Μίτσιτς με τον Παναθηναϊκό έφερε αποκαλύψεις: «Υπάρχουν πράγματα που τον ενοχλούν»
- «Buongiorno»: Στηρίζει το σπουδαίο έργο του Make-A-Wish Ελλάδος



