Ο μπακαλιάρος κινδυνεύει να αφανιστεί εντός 15 ετών, προειδοποιεί η WWF
Τα παγκόσμια αποθέματα μπακαλιάρου έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 70% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και το ψάρι ίσως θα έχει εξαφανιστεί εντελώς και από τη Θάλασσα του Μπάρεντς έως το 2020, εκτιμά η WWF. Οι ευθύνες στη Ρωσία και τη Νορβηγία.
36
Τα παγκόσμια αποθέματα μπακαλιάρου έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 70% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και το ψάρι ίσως θα έχει εξαφανιστεί εντελώς από τα ευρωπαϊκά νερά έως το 2020, προειδοποιεί την Πέμπτη έκθεση της WWF International. Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες κυρίως στη Ρωσία και τη Νορβηγία.
Η έκθεση αφορά ειδικά τη Θάλασσα του Μπάρεντς, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο απόθεμα μπακαλιάρου. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στην πορεία των πληθυσμών του ψαριού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλιεία μπακαλιάρου περιορίστηκε από τους 3,1 εκατομμύρια τόνους το 1970 στους 950.000 τόνους το 2000 και στους 890.000 το 2002.
Στα νερά γύρω από τη Βόρεια Αμερική, η μείωση από τη δεκαετία του 1980 φτάνει το 90%, ενώ στη Βόρεια θάλασσα οι ψαριές είναι σήμερα 75% μικρότερες σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Ταμείο για την Αγρια Ζωή.
Η Θάλασσα του Μπάρεντς αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 50% του παγκόσμιου αποθέματος μπακαλιάρου. Η WWF εκτιμά ότι τα ανώτατα όρια αλιείας που ισχύουν σήμερα δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν. Περίπου 100.000 επιπλέον τόνοι αλιεύονται στην περιοχή παράνομα.
«Είναι καθήκον της Νορβηγίας και της Ρωσίας να εμποδίσουν το απόθεμα μπακαλιάρου της Θάλασσας του Μπάρεντς να έχει την τύχη των αποθεμάτων του Καναδά, τα οποία κατέρρευσαν στη δεκαετία του 1990 και δεν έχει ακόμα ανακάμψει» σχολιάζει ο ΣάιμονΣκριπς, διευθυντής του προγράμματος της WWF για τις θάλασσες.
Εκτός από την αλιεία, ο μπακαλιάρος της Θάλασσας του Μπάρεντς απειλείται επίσης από την κλιματική αλλαγή και τη δραστηριότητα για την άντληση πετρελαίου. Την περασμένη Τρίτη οι νορβηγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η περιοχή, που παρέμενε κλειστή για τις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω ανησυχιών για το οικοσύστημα της Αρκτικής, πρόκειται να ξανανοίξει για εξερεύνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Πούτιν: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για συνομιλίες – Ο εχθρός υποχωρεί στο μέτωπο – Live η ετήσια συνέντευξη
- Η κακή εμφάνιση του Μίτσιτς με τον Παναθηναϊκό έφερε αποκαλύψεις: «Υπάρχουν πράγματα που τον ενοχλούν»
- «Buongiorno»: Στηρίζει το σπουδαίο έργο του Make-A-Wish Ελλάδος
- Μπήκαν οι πρώτες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας στην Αττική
- Το Ισραήλ συλλαμβάνει Ρώσο πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
- Νίκος Παππάς: Συγγνώμη μεν αλλά… – Οι δικαιολογίες για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου


