Σοβιετικό σχέδιο για τη σωτηρία της Θάλασσας της Αράλης επανεξετάζεται από τη Ρωσία
Η ρωσική κυβέρνηση επανεξετάζει τις μελέτες για ένα κολλοσιαίο έργο εκτροπής των ποταμών της Σιβηρίας προς ποτάμια που τροφοδοτούν την ημιαποξηραμένη Θάλασσα της Αράλης 2.500 χιλιόμετρα νοτιότερα. Ο τεράστιος αγωγός θα κόστιζε 40 δισ. δολάρια.
36
Η ρωσική κυβέρνηση επανεξετάζει τις μελέτες για ένα κολλοσιαίο έργο εκτροπής των ποταμών της Σιβηρίας προς ποτάμια που τροφοδοτούν την ημιαποξηραμένη Θάλασσα της Αράλης 2.500 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Το έργο, κόστους 40 δισ. δολαρίων, θα ανακούφιζε τις διψασμένες δημοκρατίες του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν και πιθανώς θα αντιστάθμιζε τις μεταβολές στην κυκλοφορία των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες φοβούνται ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Όπως αναφέρει το NewScientist.com, η Θάλασσα της Αράλης, κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα του κόσμου, τροφοδοτείται από τον ποταμό Σιρντάρια στο Καζακστάν και τον Αμουντάρια στο Ουζμπεκιστάν. Ωστόσο η εκροή προς την τεράστια λίμνη έχει μειωθεί δραματικά, λόγω των αρδευτικών έργων που τροφοδοτούν τις βαμβακοκαλλιέργειες των δύο χωρών.
Το σχέδιο, που είχε απορριφθεί τη δεκαετία του 1980 από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προβλέπει την κατασκευή αγωγού 2.500 χιλιομέτρων που θα τροφοδοτούσε τους Αμουντάρια και Σιρντάρια από τα ποτάμια Όμπ και Ιρτις στη Σιβηρία. Η ροή των ποταμών αυτών έχει αυξηθεί, πιθανώς λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, οδηγώντας σε μείωση της αλατότητας στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το προτεινόμενο κανάλι, πλάτους 200 μέτρων και βάθους 16, θα μετέφερε 27 κυβικά χιλιόμετρα ανά έτος και θα αύξανε την τροφοδοσία της Αράλης κατά 50%. Η θάλασσα έχει χάσει τα δύο τρίτα του όγκου της από τη δεκατία του 1960, και ορισμένα πρώην λιμάνια βρίσκονται σήμερα 150 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της.
Αντιμετωπίζοντας το φάσμα της λειψυδρίας, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν πιέζουν τη Μόσχα για την υλοποίηση του έργου. Οι προσπάθειές τους φαίνεται ότι αποδίδουν: «Έχουμε αρχίσει να επανεξετάζουμε παλιά σχέδια για την εκτροπή των ποταμών της Σιβηρίας. Το παλιό υλικό πρέπει να συγκεντρωθεί από περίπου 300 ινστιτούτα» δήλωσε στο New Scientist εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας διαχείρισης υδάτων.
Ο αγωγός θα απέφερε μεγάλα έσοδα στη Ρωσία, -το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν θα πλήρωναν για το εισαγόμενο νερό- και παράλληλα θα απέτρεπε ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση των δύο δημοκρατιών, η οποία θα δημιουργούσε κύμα μετανάστευσης προς τη Ρωσία.
Όμως το σχέδιο παραμένει αμφιλεγόμενο. Ο Νικολάι Ντομπρέτσοβ, επικεφαλής του τομέα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που ασχολείται με τη Σιβηρία, υποστηρίζει ότι ο αγωγός θα κατέστρεφε την αλιεία, θα διατάρασσε το τοπικό κλίμα και «θα απειλούσε τη λεκάνη του Ομπ με περιβαλλοντική και κοινωνικο-οικονομική καταστροφή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι τρεις ταχύτητες των Ελλήνων διεθνών διαιτητών
- Πούτιν: Ρεπόρτερ κάνει πρόταση γάμου ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ρωσίας [βίντεο]
- Γαλλία: Στριμωγμένος και ο Μακρόν από τα αγροτικά μπλόκα – Απευθύνει έκκληση για χριστουγεννιάτικη «εκεχειρία»
- Τομά Πικετί: Αυτό που πραγματικά φοβούνται ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του είναι η άνοδος της Αριστεράς
- Νέο πρόγραμμα υποτροφιών για φοιτητές από ακριτικά νησιά από το Kaizen Foundation σε συνεργασία με τη «Σύμπλευση»
- Τα ριζίτικα, τα βυζαντινά, τα λαϊκά: Ο Νίκος Ξυλούρης θα είναι για πάντα ο «Αρχάγγελος της Κρήτης»



