Γονίδιο σκουληκιού κάνει τα αυγά και το κρέας πιο φιλικά για την καρδιά
Τα εκτρεφόμενα ζώα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν γενετικά ώστε να παράγουν στο κρέας ή τα αυγά τους ουσίες που προστατεύουν την καρδιά, προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές. Ποντίκια στα οποία εισήχθη ένα γονίδιο σκουληκιού παράγουν τα ωφέλιμα λιπαρά ωμέγα-3.
36
Τα εκτρεφόμενα ζώα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν γενετικά ώστε να παράγουν στο κρέας ή τα αυγά τους ουσίες που προστατεύουν την καρδιά, προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές.
Ποντίκια στα οποία εισήχθη ένα γονίδιο σκουληκιού παράγουν στον οργανισμό τους τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, αναφέρουν στο περιοδικό Nature επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Η ομάδα σκοπεύει τώρα να εισάγει το ίδιο γονίδιο και σε κοτόπουλα, ώστε να παράγονται αυγά πλούσια σε ωμέγα-3.
«Στα βοοειδή και τους χοίρους θα ήταν λίγο πιο δύσκολο» σχολιάζει ο Δρ Ζινγκ Κανγκ, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Γενικά, [η τεχνική] θα ήταν παρόμοια και το αποτέλεσμα θα ήταν τo ίδιο» συνεχίζει.
Η διάθεση γενετικά τροποποιημένων ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν αναμένεται πάντως στο προσεχές μέλλον. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα εφάρμοζε στα διαγονιδιακά ζώα (τα ζώα που φέρουν γονίδια άλλων ειδών) την ίδια διαδικασία ελέγχου που ισχύει για τα φάρμακα. Οι δοκιμές πιθανότατα θα διαρκούσαν χρόνια. Παραμένει επίσης αμφίβολο κατά πόσο οι καταναλωτές θα επιθυμούσαν την κυκλοφορία τέτοιων τροφίμων.
Τα λιπαρά ω-3 υπάρχουν φυσιολογικά στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, η πέστροφα και ο γαύρος. Προφυλάσσουν από τις καρδιοπάθειες μειώνοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρτηριοσκλήρυνση. Επίσης ίσως μειώνουν την πίεση του αίματος και ρυθμίζουν χημικά τους ηλεκτρικούς παλμούς που κανονίζουν τον καρδιακό ρυθμό. Τα ω-3 είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Ατλτσχάιμερ.
Η Αμερικανική καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Στην αγορά κυκλοφορούν είδη αυγά που περιέχουν ω-3, τα οποία προέρχονται από κοτόπουλα που καταναλώνουν αλεσμένα ψάρια. Οι περισσότεροι καταναλωτές στις δυτικές χώρες συνεχίζουν ωστόσο να μην προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες των ουσιών αυτών.
Η ομάδα του Δρ Κανγκ απομόνωσε από τον νηματώδη σκώληκα C.elegans το γονίδιο fat-1, το οποίο επιτρέπει να μετατραπούν σε ωμέγα-3 τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6. Τα θηλαστικά παράγουν ω-6, ωστόσο δεν μπορούν να τα μετατρέψουν στα πιο υγιεινά ω-3.
Το γονίδιο εισήχθη σε έναν αβλαβή ιό, ο οποίος προσέβαλλε τα κύτταρα των πειραματόζωων και ενσωμάτωσε σε αυτά το νέο τμήμα DNA. Παρόλο που η δίατα που ακολουθούσαν τα πειραματόζωα ήταν φτωχή σε ω-3, διαπιστώθηκε ότι οι ιστοί των ποντικιών περιείχαν υψηλές ποσότητες των λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τρεις διαδοχικές γενιές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- ΣΥΡΙΖΑ: Μία ακόμη ισχυρή επιβεβαίωση πως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ
- Αδιέξοδο στο γαλλικό κοινοβούλιο – Η Γαλλία χάνει την προθεσμία για τον προϋπολογισμό του 2026
- Οι τρεις ταχύτητες των Ελλήνων διεθνών διαιτητών
- Πούτιν: Ρεπόρτερ κάνει πρόταση γάμου ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ρωσίας [βίντεο]
- Γαλλία: Στριμωγμένος και ο Μακρόν από τα αγροτικά μπλόκα – Απευθύνει έκκληση για χριστουγεννιάτικη «εκεχειρία»
- Τομά Πικετί: Αυτό που πραγματικά φοβούνται ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του είναι η άνοδος της Αριστεράς



