Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση «εκατομμύρια είδη»
Έως και το ένα τρίτο των χερσαίων ζώων και φυτών θα μπορούσε να εξαφανιστεί έως το 2050 εξαιτίας της παγκόσμιας θέρμανσης, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα. Περίπου τέσσερα από τα δέκα τέσσερα εκατ. είδη που εκτιμάται ότι ζουν στη Γη κινδυνεύουν.
36
Έως και το ένα τρίτο των χερσαίων ζώων και φυτών θα μπορούσε να εξαφανιστεί έως το 2050 εξαιτίας της παγκόσμιας θέρμανσης, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα.
Οι επιστήμονες, που δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, διευκρινίζουν ότι τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν στην μελέτη δεν είναι απόλυτα ακριβή.
Τονίζουν, όμως, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει τις εκπομπές των αέριων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Ήδη βλέπουμε βιολογικές κοινότητες να αντιδρούν ταχύτατα στην αύξηση της θερμοκρασίας» αναφέρει ο Κρις Τόμας του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Σενάρια καταστροφής
Οι ερευνητές εξέτασαν τρία διαφορετικά σενάρια για την πορεία της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τα οποία είχε δημοσιεύσει ο ΟΗΕ. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τις μετακινήσεις 1.103 ζωικών και φυτικών ειδών σε πέντες περιοχές -Μεξικό, Αυστραλία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική και Ευρώπη.
Τα μοντέλα έδειξαν ότι, ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας, το 15 έως 37 τοις εκατό των ειδών που εξετάστηκαν θα έχουν εξαφανιστεί ή θα οδεύουν προς εξαφάνιση έως το 2050. Το μέσο από τα τρία σενάρια θα οδηγούσε σε εξάλειψη το ένα τέταρτο των ειδών.
Στα είδη που απειλούνται περιλαμβάνεται ο δασόβιος Δράκος του Μπόιντ στην Αυστραλία και η ευρωπαϊκή γαλάζια κίσσα.
Στη Γη εκτιμάται ότι υπάρχουν 14 εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών. Η Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) περιλαμβάνει φέτος περίπου 12.000 ζώα και φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο .
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την Κένια Καρκάσες με ένα εντυπωσιακό βίντεο
- Γιατί δεν προχωρούν οι εκταφές των θυμάτων στα Τέμπη – Τι λένε οι Αρχές για τα εργαστήρια και ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων
- Γάζα: Για «αποδεκτά από όλες τις πλευρές κράτη» μιλά ο Ρούμπιο για τη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης
- FIFA: Οι 16 Ευρωπαίοι διαιτητές που είναι υποψήφιοι για το Μουντιάλ 2026
- Αερομαχίες στο Αιγαίο: Εμπλοκή οπλισμένων τουρκικών F-16 με ελληνικά μαχητικά
- ΕΕ: Πώς κατέρρευσε το σχέδιο της για τη χρησιμοποίηση των παγωμένων ρωσικών στοιχείων – Οι μεγάλοι χαμένοι





