36

Τα οπωροπωλεία της Νέας Ζηλανδίας δεν έχουν πλέον λόγο να ανέχονται τους καταναλωτές που ζουλάνε τα φρούτα για να δουν αν έχουν ωριμάσει. Έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν ετικέτες που αλλάζουν σταδιακά χρώμα καθώς οι καρποί γίνονται από άγουροι μεστοί.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές Κιθ Σάροκ και Ρον Χένζελ χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να αναπτύξουν τον πρώτο αισθητήρα ωριμότητας για φρούτα. Η ετικέτα αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις αρωματικές ουσίες που εκλύουν οι καρποί.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται σε τρία σουπερ μάρκετ του Όκλαντ και δοκιμάζεται τώρα και στις ΗΠΑ. Οι ετικέτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην περίπτωση των αχλαδιών, τα οποία τείνουν να μαλακώνουν πριν η γεύση και το άρωμά τους φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο.

Οι δύο Νεοζηλανδοί ερευνητές αναπτύσσουν τώρα ετικέτες ειδικές για ακτινίδια, αβοκάντο και πεπόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ