Υπό διερεύνηση η σχέση ρευματοειδούς αρθρίτιδας-καρδιαγγειακών νοσημάτων
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ολλανδικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the Rheumatic Diseases.
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ολλανδικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of the Rheumatic Diseases.
Κατά τα πρώιμα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τα επίπεδα της χοληστερόλης ανεβαίνουν επικίνδυνα με αποτέλεσμα το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τα οποία είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Το πρόβλημα ανακύπτει όταν η HDL (καλή) χοληστερόλη μειώνεται περισσότερο από την ολική χοληστερόλη, οπότε η αναλογία της ολικής χοληστερόλης ως προς την HDL, γνωστή ως αθηρωματικός δείκτης, είναι συνήθως μεγαλύτερος από 4, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης.
Ο Δρ Μ.Τ. Νουρμοχαμεντ και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου VU στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας μελέτησε την πορεία της υγείας 47 ατόμων πού έπασχαν από πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα, 112 πάσχοντες από χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλους 134 ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν σε συγκριτική κλινική μελέτη για τη θεραπεία της νόσου με σαλαζοπυρίνη ή μια συνδυαστική θεραπεία που περιλάμβανε στεροειδή.
Η δεύτερη ομάδα των ασθενών ανεξαρτήτως από την πορεία της νόσου είχε αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, ενώ τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στα άτομα της πρώτης ομάδας ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από το φυσιολογικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συμμετεχόντων είχε χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της HDL χοληστερόλης και ο χαμηλότερος αθηρωματικός δείκτης κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 5,1.
Μεταξύ των ασθενών της τρίτης ομάδας διαπιστώθηκε ότι και τα δύο θεραπευτικά σχήματα βελτίωσαν τον αθηρωματικό δείκτη, ωστόσο το θεραπευτικό σχήμα που περιελάμβανε στεροειδή είχε πιο άμεσο αποτέλεσμα συγκριτικά με την σαλαζοπυρίνη.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Νουρμοχαμεντ επεσήμανε ότι η θεραπεία με στεροειδή είναι «δίκοπο μαχαίρι» διότι οι αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας θεραπείας με στεροειδή στο καρδιαγγειακό σύστημα αντισταθμίζουν το ενδεχόμενο όφελος κατά του κινδύνου αθηροσκλήρυνσης».
health.in.gr
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Το σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Κρήτη: 586 άνθρωποι πέθαναν σε τροχαία από το 2015 – 2025
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γάμοι, βαπτίσεις και άλλες δεξιώσεις για εντοπισμό φοροδιαφυγής
- Eξαφάνιση Λόρας: Μυστήριο με 18χρονη φίλη της που μένει στου Ζωγράφου – Τι ερευνούν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442