Μεγέθυνση 0,6% του ιαπωνικού ΑΕΠ καταγράφτηκε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τις αγορές η αύξηση κατά 0,6% του ιαπωνικού ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2003, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, υποδεικνύοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
28
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τις αγορές η αύξηση κατά 0,6% του ιαπωνικού ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2003, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση της χώρας.
Πρόκειται για το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφεται αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ, υποδεικνύοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.
Το ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκε πολύ πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ρυθμούς της τάξης του 0,2% και έγινε δεκτό με χαμόγελα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, εν όψει μάλιστα των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία της κυβέρνησης του Τόκιο, σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στην Ιαπωνία εκτινάχθηκε στο 2,3% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, που αποτελεί το πρώτο τρίμηνο του ιαπωνικού οικονομικού έτους.
Οι εξαγωγές αποτέλεσαν ακόμα μια φορά την κινητήριο δύναμη, ωστόσο παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση τόσο στις επιχειρηματικές (1,3%) όσο και στις ιδιωτικές (0,3%) δαπάνες, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τόνωση της ζήτησης και στην εσωτερική αγορά.
Αισιοδοξία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά και των ξένων οικονομιών, κατά τους επόμενους μήνες εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Τοσιχίκο Φουκούι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παρά τα θετικά σημάδια για συνομιλίες ο Τραμπ ζητά συμφωνία μέχρι την Τετάρτη – «Αλλιώς μπορεί να ρίξουμε βόμβες»
- Γιώργος Μυλωνάκης: Συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
- Το… παράπονο του Φρανσίσκο: «Εγώ πρέπει να πάρω το βραβείο του MVP, όχι ο Βεζένκοφ»
- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν την «μάχη» με την εφορία
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Το «τεστ των 90 ημερών» μπορεί να προβλέψει κάθε πρόβλημα στη σχέση
- H απόφαση του Αντρέι Στογιάκοβιτς για το μέλλον του
- Κόμμα Τσίπρα: Τέλος Μαΐου όλα έτοιμα – Κομματικά όργανα, εκπροσώπηση και μανιφέστο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442