Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταφέρεται στη Δύση και μολύνει δεκάδες άτομα
Πάνω από 37 άτομα σε τρεις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στον δυτικό κόσμο. Η ασθένεια μεταφέρθηκε από την Αφρική μέσω μολυσμένων κατοικίδιων.
36
Πάνω από 37 άτομα σε τρεις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στον δυτικό κόσμο.
Η ασθένεια είναι συγγενική της ευλογιάς και προέρχεται από την Αφρική. Έπειτα από επώαση 12 περίπου ημερών, προκαλεί πυρετό, μυαλγία, ρίγος, εξανθήματα, αλλά και το θάνατο, σε ποσοστό 1% έως 10% των ανθρώπων που προσβάλλει.
Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι η ασθένεια μεταδίδεται από μολυσμένους κυνόμυες, οι οποίοι πωλούνται ως κατοικίδια ζώα. Ο ιός φαίνεται ότι εισήχθη στις ΗΠΑ μέσω ενός μολυσμένου γιγάντιου αρουραίου της Γκάμπια, ο οποίος μετέδωσε τη νόσο στους κυνόμυες που βρίσκονταν στο ίδιο κατάστημα του Σικάγο.
Περίπου 200 από αυτά τα τρωκτικά διανεμήθηκαν σε καταστήματα κατοικίδιων σε 15 πολιτείες, ανάμεσά τους το Γουισκόνσιν, το Ιλινόι και η Ιντιάνα, όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα.
Οι Αρχές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν τους κυνόμυες και να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας προτού ο ιός μεταφερθεί στα άγρια κουνέλια ή σε άλλα ζώα και εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ. Το CDC μάλιστα δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η σοβαρότερη έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε το διάστημα 1996 – 1997 στη Δημοκρατία του Κονγκό, όπου μολύνθηκαν 511 άτομα.
Στην Αφρική η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από σκίουρους ή πρωτεύοντα θηλαστικά, από δάγκωμα ή επαφή με μολυσμένο αίμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Παυλίδης κοιτά στα μάτια τους Εμπαπέ και Κέιν
- Καλλιθέα: Συνελήφθη 31χρονος μοτοσικλετιστής που έτρεχε με 161 χλμ./ώρα στη Συγγρού
- Ουκρανία: Πλήγματα σε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο στην Κασπία
- Σε ποια χώρα της ΕΕ εγκαταλείπουν περισσότεροι νέοι την εκπαίδευσή τους; Το παράδοξο της Ελλάδας
- Ο θάνατος στο γήπεδο: Το ποδόσφαιρο του Ισημερινού κάτω από την ομηρία της Μαφίας
- Μάικλ Τζάκσον, Μπιλ Κλίντον, Μικ Τζάγκερ: Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα καινούργια πρόσωπα στα αρχεία Έπσταϊν




