36

Πρόθυμοι να επεκτείνουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών δηλώνουν οι Ισπανοί αγρότες, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχθούν ακόμα και εγκεκριμένες από την ΕΕ ποικιλίες.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεαρών Αγροτών της χώρας, που αριθμεί πάνω από 300.000 μέλη, δήλωσε στο Reuters ότι οι Ισπανοί καλλιεργητές αδημονούν για την έγκριση της νέας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας βαμβακιού, η οποία χρειάζεται μόλις έναν ή δύο ψεκασμούς με εντομοκτόνο το χρόνο, αντί για 12.

«Δεν πρόκειται για τρόφιμο, οπότε δεν υπάρχουν εμπορικά προβλήματα. Μάλιστα, η ΕΕ ήδη εισάγει πολύ γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι» σχολίασε στο πρακτορείο ο Χεσούς Ριβέρα. Η Ισπανία είναι μία από τις κύριες βαμβακοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, με 300.000 τόνους ακατέργαστου βάμβακος το χρόνο.

Ως χώρα-μέλος της ΕΕ, η Ισπανία έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί μόνο τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες που έχουν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Η ΕΕ κατέληξε σε μορατόριουμ στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, το οποίο όμως ισχύει μόνο για τις αιτήσεις έγκρισης καλλιέργειας που κατατέθηκαν μετά το 1998.

Φέτος, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νέες ποικιλίες του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού Bt, η οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο παράσιτο πυραλίδα. Η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε διπλασιασμό της έκτασης όπου καλλιεργείται γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Σήμερα, τροποποιημένες ποικιλίες χρησιμοποιούνται σε 20.000 από τα 460.000 εκτάρια με καλλιέργειες καλαμποκιού στην Ισπανία.

Πάντως, το καλαμπόκι Bt διοχετεύεται εξ ολοκλήρου στη βιομηχανία ζωικών τροφών και δεν εισέρχεται στην αγορά τροφίμων.

Προσφυγή των ΗΠΑ στον ΠΟΕ

Οι ΗΠΑ, στις οποίες τα γενετικά τροποποιημένα φυτά καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση, ανακοίνωσαν στις 13 Μαΐου ότι, αν δεν αρθεί το μορατόριουμ, θα καταθέσουν μήνυση εναντίον της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης θα ανοίξει άμεσα το δρόμο για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου σακχαρότευτλου και ελαιοκράμβης, ενώ σύντομα ίσως ακολουθήσουν το σιτάρι, η βρώμη και το ηλιοτρόπιο.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μονάδες εξευγενισμού ζάχαρης δεν δέχονται να επεξεργαστούν γενετικά τροποποιημένο σακχαρότευτλο και η ζήτηση για ελαιοκράμβη είναι πολύ χαμηλή.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από τη χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτών στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ