36

Τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ασθένεις πλήττουν συχνότερα τους μαύρους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν Αμερικανοί επιστήμονες. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων, όπου θα καταχωρηθούν τα ιατρικά ιστορικά και τα αποτελέσματα γενετικών αναλύσεων σε 25.000 άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Το πρόγραμμα ονομάζεται GRAD (από τα αρχικά των λέξεων Γενωμική Ανάλυση στην Αφρικανική Διασπορά) και προέκυψε από τη συνεργασία του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Howard στις ΗΠΑ και της εταιρείας First Genetic Trust.

Στη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί οι ερευνητές ίσως εντοπίσουν τις γενετικές ποικιλομορφίες που αυξάνουν τη συχνότητα ορισμένων ασθενειών στα άτομα αφρικανικής καταγωγής, όπως ο διαβήτης και ορισμένες καρδιοπάθειες.

«Μαύρο» DNA;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι δύο οποιαδήποτε άτομα (ανεξαρτήτως φυλής) μοιάζουν κατά 99,9% στη γενετική τους αλληλουχία. Παρουσιάζουν όμως μικρές διαφορές (ποικιλομορφίες) που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Αρθουρ Χόλντεν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της First Genetic Trust, η εταιρεία του εστιάζεται στα άτομα αφρικανικής καταγωγής επειδή τείνουν να αντιδρούν διαφορετικά σε ορισμένες θεραπείες σε σχέση με άλλες φυλές και κατά το παρελθόν συνήθως δεν αντιπροσωπεύονταν στατιστικά στην κλινική έρευνα.

Εκτός από το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, η έρευνα αφορά επίσης το άσθμα, την υπέρταση, τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού και την παχυσαρκία.

Τα δείγματα και τα ιατρικά ιστορικά θα συλλέγονται για διάστημα πέντε ετών, αρχικά από αφροαμερικανούς ασθενείς και στη συνέχεια διεθνώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press