Σε φάση υλοποίησης περνά σύντομα το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo
Σε συμφωνία για την ανάπτυξη του συστήματος πλοήγησης Galileo κατέληξαν τη Δευτέρα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. To Galileo, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2008, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το αμερικανικό σύστημα GPS.
36
Σε συμφωνία για τη δημιουργία της νομικής οντότητας που θα υλοποιήσει το σύστημα πλοήγησης-προσδιορισμού στίγματος Galileo κατέληξαν τη Δευτέρα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). To Galileo θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το αμερικανικό σύστημα GPS, αλλά, σε αντίθεση με αυτό, δεν θα τελεί υπό στρατιωτικό έλεγχο. Η Ελλάδα, πάντως, όπως και το Λουξεμβούργο, δεν θα συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του νέου συστήματος.
Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, που οφείλονταν κυρίως σε διαφωνία των χωρών-μελών της, «η ESA μπορεί τώρα να οριστικοποιήσει τους όρους για τη συμμετοχή στο σύστημα πλοήγησης Galileo και να εγκρίνει τη νομοθετική πράξη για την κοινή ανάληψη του έργου που θα υπογραφεί από την ESA και την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας τη Δευτέρα.
Το σύστημα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2008, θα βασίζεται σε 30 δορυφόρους σε τρεις κυκλικές τροχιές. Οι χρήστες θα επικοινωνούν με το δορυφορικό δίκτυο, μέσω φορητών συσκευών, για να προσδιορίσουν τη γεωγραφική τους θέση. Το Galileo θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το υπάρχον στρατιωτικό αμερικανικό σύστημα GPS αλλά δεν θα αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Η ESA, που θα υλοποιήσει το νέο σύστημα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 140.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα ωστόσο, έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά χρόνια να εφαρμοστεί , αρχικά λόγω των αμφιβολιών που εξέφρασαν η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία για την χρησιμότητά του, και στη συνέχεια λόγω του ανταγωνισμού της Ιταλίας με τη Γερμανία και την Ισπανία για την ανάληψη επιμέρους έργων.
«Συνειδητοποιώντας την οικονομική, βιομηχανική και στρατηγική σημασία της δορυφορικής πλοήγησης, οι χώρες-μέλη μας κατέληξαν σε συμφωνία για το κοινό μας συμφέρον» αναφέρει στην ανακοίνωση της ESA ο γενικός διευθυντής της Αντόνιο Ροντότα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Παυλίδης κοιτά στα μάτια τους Εμπαπέ και Κέιν
- Καλλιθέα: Συνελήφθη 31χρονος μοτοσικλετιστής που έτρεχε με 161 χλμ./ώρα στη Συγγρού
- Ουκρανία: Πλήγματα σε εξέδρα πετρελαίου και πολεμικό πλοίο στην Κασπία
- Σε ποια χώρα της ΕΕ εγκαταλείπουν περισσότεροι νέοι την εκπαίδευσή τους; Το παράδοξο της Ελλάδας
- Ο θάνατος στο γήπεδο: Το ποδόσφαιρο του Ισημερινού κάτω από την ομηρία της Μαφίας
- Μάικλ Τζάκσον, Μπιλ Κλίντον, Μικ Τζάγκερ: Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα καινούργια πρόσωπα στα αρχεία Έπσταϊν




