36

Ένα νέο εμβόλιο για την καθυστέρηση της ανάπτυξης όγκων και την παρεμπόδιση της μετάστασης δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τα ελπιδοφόρα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο σε πανευρωπαϊκό συνέδριο.

Το «κρυπτικό εμβόλιο» που αναπτύσσουν οι καθηγητές Κώστας Κοσματόπουλος και Βασίλης Γεωργούλιας διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναπτυχθούν λεμφοκύτταρα ικανά να εισχωρήσουν στον όγκο και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στις προκαταρκτικές μελέτες συμμετείχαν 20 ασθενείς στο τελευταίο στάδιο διαφόρων τύπων καρκίνου, ορισμένοι από τους οποίους φαίνονται να ανταποκρίνονται θετικά. Τα αποτελέσματα του εμβολίου σε τρεις ασθενείς, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, έχουν ικανοποιήσει ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Γεωργούλια, ο οποίος τα θεωρεί περισσότερο θετικά από ό,τι περίμενε.

Οι καθηγητές διευκρινίζουν, πάντως, ότι τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσουν στο πανευρωπαϊκό συνέδριο Ανοσολογίας στη Ρόδο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου, είναι προκαταρκτικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ