51

Στους πολύτιμους συμμάχους του ανθρώπινου οργανισμού κατατάσσουν οι επιστήμονες το τσάι, επισημαίνοντας ότι η τακτική κατανάλωση του αφεψήματος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνεχή του μάχη κατά της προσβολής από μολυσματικούς παράγοντες ή ακόμη και από την εκδήλωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν πως το ρόφημα περιέχει χημικές ουσίες που είναι επίσης παρούσες σε ορισμένα βακτήρια, καρκινικά κύτταρα, παράσιτα και μύκητες· κατά την κατανάλωση ο οργανισμός εκτίθεται στις εν λόγω χημικές ουσίες (τα αντιγόνα αλκυλαμίνης) με αποτέλεσμα να «χτίζει» την άμυνά του απέναντί τους.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι επιστήμονες κατέγραψαν την επίδραση των αντιγόνων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της άμυνας κατά των λοιμωδών νοσημάτων. Προχώρησαν στην έκθεση των κυττάρων αυτών σε αντιγόνα αλκυλαμίδης και εν συνεχεία στην έκθεσή τους σε βακτήρια.

Τα κύτταρα, τα οποία είχαν ήδη εκτεθεί σε αντιγόνα αλκυλαμίδης, «πολέμησαν» τα βακτήρια πολλαπλασιαζόμενα έως και δέκα φορές και εκκρίνοντας χημικές ουσίες που δρουν ανασταλτικά ως προς την προσβολή τους. Αντιθέτως, τα κύτταρα που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε αντιγόνο αλκυλαμίδης δεν παρουσίασαν καμμία αξιοπρόσεκτη αντίδραση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ