Ο κόσμος του Μαρκ Σαγκάλ στη μεγαλύτερη από το 1964 έκθεση στο Παρίσι
Η πρώτη από το 1964 έκθεση στον Μαρκ Σαγκάλ παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Γκραν Παλέ του Παρισιού. Ο τίτλος της «Σαγκάλ, ο γνωστός και ο άγνωστος» αντανακλά τη σχέση αγάπης και απόρριψης που έχουν οι Γάλλοι με τον ρωσικής καταγωγής ζωγράφο.
30
Η πρώτη από το 1964 έκθεση στον Μαρκ Σαγκάλ (1887-1985) παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Γκραν Παλέ του Παρισιού. Ο τίτλος της «Σαγκάλ, ο γνωστός και ο άγνωστος» αντανακλά τη σχέση αγάπης και απόρριψης που έχουν οι Γάλλοι με τον ρωσικής καταγωγής ζωγράφο.
Ο Μαρκ Σαγκάλ έφθασε στη Γαλλία το 1910, μετά από τριήμερο ταξίδι με αφετηρία την Αγία Πετρούπολη, φτωχός και χωρίς να μιλά λέξη γαλλικά. Ήταν όμως αποφασισμένος να μείνει. Ανακάλυψε το Λούβρο και άλλαξε το όνομά του από Μοσέ Σεγκάλ σε Μαρκ Σαγκάλ για να βρεθεί πιο κοντά στην καινούργια του πατρίδα.
Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή της Πέμπτης, χρειάστηκε μια ολόκληρη ζωή στους Γάλλους για να τον δεχθούν ως δικό τους άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1964, όταν ο Αντρέ Μαλρό του ανέθεσε να ζωγραφίσει την οροφή της Όπερας του Παρισιού, οι κάτοικοι οργίστηκαν που ένα τέτοιο έργο ανατέθηκε σε έναν ξένο.
Ο διχασμός αντανακλάται και στο έργο του, δεδομένου ότι οι θεωρητικοί δέχονται μόνο τα μοντερνιστικά έργα του, απορρίπτοντας όλα τα άλλα, την ώρα που το κοινό προτιμά τα νοσταλγικά και αισθησιακά.
Αυτή ακριβώς την αντίθεση επιχειρεί να γεφυρώσει η έκθεση, όπου παρουσιάζονται συνολικά 180 έργα. «Η διαφορετικότητά του έγκειται στο ότι κολύμπησε ενάντια στο ρεύμα» έγραψε χαρακτηριστικά η Τζάκι Ουοσλάγκερ στους Financial Times.
Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστρέφουν οι Έλληνες πολίτες από τη Μέση Ανατολή: Δύο πτήσεις σήμερα από το Ομάν
- Όζι Όσμπορν: Ο γιος του αποκαλύπτει πώς πέρασε τις τελευταίες του ώρες
- Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το διήμερο 6–7 Μαρτίου λόγω εργασιών
- Lunch break: Τι μπορείς να πάθεις όταν το ξεχνάς;
- Φορολογικές δηλώσεις: Τα τέσσερα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν πριν την υποβολή
- Ελληνικές εξαγωγές: Το ρίσκο του πολέμου και οι νέες προκλήσεις




