Κυριακή 03 Μαϊου 2026
weather-icon 8o
Μήνυμα προς το Ιράκ η κοινή διακήρυξη των «oκτώ», δηλώνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Μήνυμα προς το Ιράκ η κοινή διακήρυξη των «oκτώ», δηλώνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

Θέλουμε ειρηνική λύση στο θέμα του Ιράκ, όμως οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν πρέπει να αγνοούνται, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, εξηγώντας στον Απ.Κακλαμάνη την απόφαση της χώρας του να ταχθεί μαζί με επτά ακόμα ευρωπαϊκές χώρες στο πλευρό των ΗΠΑ.

28

«Θέλουμε μια ειρηνική λύση της κρίσης του Ιράκ, βάσει της αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγχρόνως όμως, κανένας δεν μπορεί να αγνοεί την απόφαση αυτή, τόσο λόγω του κύρους του ΟΗΕ, όσο και του κύρους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι αυτό προσχώρησα στην άποψη του Τόνι Μπλερ, του Βάτσλαβ Χάβελ και πολλών άλλων».

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Πέτερ Μεντγκιέσι, εξηγώντας στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη την απόφαση της χώρας του να συνυπογράψει, μαζί με επτά ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, κοινή διακήρυξη με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στην πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι του Ιράκ.

Κατά τη συνάντησή τους, το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μεντγκιέσι ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, στην ουγγρική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από πλευράς του, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «Ο κ. πρωθυπουργός, είχε την καλοσύνη να ανταλλάξει μαζί μου ιδέες και σκέψεις για την πορεία της ΕΕ και για τη διεθνή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Ιδιαίτερα για την κρίση στο Ιράκ, υπάρχει συναντίληψη και τον ευχαριστώ για την πρόσκληση που επανελήφθη να επισκεφθώ τη Βουδαπέστη, κάτι που θα κάνω με την πρώτη ευκαιρία».

Ο κ. Μεντγκιέσι συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Αντικείμενο των επαφών ήταν οι διεθνείς εξελίξεις -ιδιαίτερα το θέμα του Ιράκ- και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την εμπειρία της Ελλάδος από την 20ετή συμμετοχή της στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του για την ομοσπονδιακή προοπτική της Ένωσης, ενώ αναφορικά στο Ιράκ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση, να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση του προβλήματος και να γίνουν σεβαστά από ολες τις πλευρές τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 03 Μαϊου 2026
Cookies