51

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της τριήμερης διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη στη Γενεύη με αντικείμενο την εξέταση του συνόλου των μελετών που δημοσιοποιήθηκαν εντός του τρέχοντος έτος και συσχετίζουν πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές με την εκδήλωση καρκίνου.

Τουλάχιστον 25 επιστήμονες από τη δυτική Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να θέσουν στο «μικροσκόπιο» τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων της Σουηδίας, βάσει των οποίων καρκινογόνες ουσίες πιθανόν να δημιουργούνται κατά το στάδιο του μαγειρέματος τροφών όπως οι τηγανητές πατάτες, οι φρυγανιές, το ρύζι και τα δημητριακά.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι μια σακούλα πατατάκια πιθανόν να περιέχει ποσότητα της ουσίας ακρυλαμίδη περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη συγκέντρωση που έχει οριοθετήσει με κατευθυντήρια οδηγία ο ΠΟΥ.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από έρευνες των Εθνικών Οργανισμών Τροφίμων της Βρετανίας και της Νορβηγίας, γεγονός που ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εξετάσει επισταμένως το ζήτημα, επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το BBC.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Δρ Τζόργκεν Σλουντ, επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, η αποσαφήνιση του οποίου ενδέχεται να συμβάλει στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ