Μπροστά σε μία μεγάλη ανακάλυψη οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι – Στο φως άθικτη σαρκοφάγος
Την αρχαιότερη στον κόσμο άθικτη σαρκοφάγο, που μπορεί να περιέχει μία μούμια ηλικίας 4.500 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς.
43
Την αρχαιότερη στον κόσμο άθικτη σαρκοφάγο, που μπορεί να περιέχει μία μούμια ηλικίας 4.500 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς.
Η σαρκοφάγος από πωρόλιθο, μήκους δύο μέτρων και πλάτους ενός, ανακαλύφθηκε δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σφίγγας στο οροπέδιο της Γκίζας και σύμφωνα με τον Χαουάς ανήκει στον Νένι Σουτ Ουίζαρτ, επικεφαλής των εργατών που έχτισαν τις πυραμίδες, ο οποίος έζησε στην 4η δυναστεία.
«Πρόκειται για την παλαιότερη άθικτη σαρκοφάγο που έχουμε βρεί και χρονολογείται στην εποχή του Χέοπα» διευκρίνισε ο Χαουάς, επισημαίνοντας ότι «δεν περιμένουμε να βρούμε χρυσά ή άλλα μεγάλης αξία αντικείμενα. Αυτό που προσδοκούμε είναι να υπάρχει η μούμια, καθώς θα είναι η πρώτη που θα έχει ανακαλυφθεί σε τάφο κοντά στις πυραμιδές».
Περισσότεροι από 120 τάφοι εργατών έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή των πυραμίδων, όμως όλοι είχαν συληθεί. Η σαρκοφάγος βρέθηκε μέσα σε ένα από τα τέσσερα ταφικά πηγάδια που αποτελούσαν τμήμα του τάφου του Ουίζαρτ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Σοβαρές παθήσεις στον εγκέφαλο προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τα μυστικά της συνταξιοδότησης για γονείς ανηλίκων
- Ο Μαγγελάνος πέρα από τον μύθο – Ήρωας, κατακτητής ή κάτι πιο σκοτεινό;
- Η μια λέξη που μπορεί να σώσει τη σχέση
- «Sinatra The Musical»: Η πρεμιέρα της μεγάλης θεατρικής παραγωγής τον Ιούνιο στο Λονδίνο
- Οι… άπιαστοι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης






