Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την πρώτη έκδοση του «Οδυσσέα» του Τζ.Τζόις
Τα 80 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Οδυσσέα του Τζ.Τζόις τιμώνται σε εκδήλωση που προγραμματίζει για τη Δευτέρα το απόγευμα το ΕΚΕΒΙ, στη Στοά του Βιβλίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες και προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού.
38
Τα 80 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις γιορτάζει φέτος η παγκόσμια λογοτεχνία. Παράλληλα, στις 16 Ιουνίου 1904 ολοκληρωνόταν το περίφημο 24ωρο του Λέοπολντ Μπλουμ, του ήρωα του Ιρλανδού συγγραφέα. Στους παγκόσμιους εορτασμούς συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το απόγευμα της Δευτέρας (18:00) θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου εκδήλωση με τρεις συνεδρίες. Την πρώτη, με θέμα «Τζέιμς Τζόις: Τα όρια της νεοτερικότητας», θα συντονίσει ο συγγραφέας Αρης Μαραγκόπουλος. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Αριστηνός και η ομότιμος καθηγήτρια του ΑΠΘ, Τζίνα Πολίτη.
Στη δεύτερη, με θέμα «Η πρόσληψη του Τζόις στην Ελλάδα», θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Μίλτος Πεχλιβάνος και Ντόρα Τσιμπούκη με συντονιστή τον μεταφραστή και κριτικό Αρη Μπερλή. Η τρίτη συνεδρία, «Ο πόλεμος των γλωσσών: Ο Τζόις σε μετάφραση», περιλαμβάνει ομιλίες των Α.Μαραγκόπουλου και Α.Μπερλή με συντονιστή τον Χρήστο Λάζο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβαστούν αποσπάσματα από τον Οδυσσέα και μετά τη λήξη της τρίτης συνεδρίας θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο με εικόνα και φωνή του Τζ.Τζόις. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ιρλανδική κουζίνα και μουσική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 16η Ιουνίου, η ημέρα που διαδραματίζεται η «Οδύσσεια» του Λ.Μπλουμ, τιμάται κάθε χρόνο από τους φίλους του Τζ.Τζόις σε όλο τον κόσμο. Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν σε δύο χρόνια, όταν η bloomsday, όπως λέγεται,θα γίνει 100 χρονών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τηλεκριτική διαιτησίας; Φοβούνται και την σκιά τους!
- Φάμελλος από Γλυφάδα: Σοβαρότατες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν επενδύει στην πρόληψη
- «Τη δέρνουν, σας παρακαλώ βοηθήστε» – Ο Μπάρον Τραμπ έσωσε γυναίκα στο Λονδίνο
- Τα γυαλιά ηλίου α λα «Top Gun» του Μακρόν στο Νταβός έσπασαν τα ταμεία
- BHMAGAZINO: O συλλέκτης, η ολόχρυση Αντέλ και η Γροιλανδία
- Τραμπ: Η συμφωνία για τη Γροιλανδία είναι υπό διαπραγμάτευση – Παίρνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς καθόλου κόστος


