Οι χρησμοί του Λέοντος του Σοφού δημοπρατούνται από τους Sothebys στις 18 Ιουνίου
Χειρόγραφα του Φραντσέσκο Μπαρότσι, που μεταφέρουν στους αναγεννησιακούς χρόνους τους χρησμούς του Λέοντος του Σοφού, βγάζουν σε δημοπρασία οι Sothebys, στις 18 Ιουνίου. Η τιμή των χειρογράφων αναμένεται να αγγίξει τα 3 εκατ. λίρες.
38
Χειρόγραφα του Φραντσέσκο Μπαρότσι, που μεταφέρουν στους αναγεννησιακούς χρόνους τους χρησμούς του Λέοντος του Σοφού, του βυζαντινού αυτοκράτορα (886-912) που έμεινε στην ιστορία για τις επιδόσεις του στα γράμματα, βγάζουν σε δημοπρασία οι Sothebys, στις 18 Ιουνίου. Η τιμή των χειρογράφων αναμένεται να αγγίξει τα 3 εκατ. λίρες.
Ο Μπαρότσι, αστρονόμος και λόγιος που έζησε από το 1537 έως το 1604, έλαβε εντολή από τον Ενετό κυβερνήτη της Κρήτης, Τζιάκομο Φοσκαρίνι (1523-1602), να συγκεντρώσει και να καταγράψει τους χρησμούς του Λέοντος. Οι χρησμοί χρησιμοποιήθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, για την προπαγάνδα υπέρ της έναρξης πολέμου εναντίον των Τούρκων το 1575.
Οι Χρησμοί του Λέοντος του Σοφού ήταν πολύ γνωστοί στην εποχή του και -όπως αναφέρει το Artdaily- φαίνεται ότι επηρέαζαν τις λήψεις αποφάσεων για την πορεία της πολιτικής του Βυζαντίου επί πολύ καιρό.
Ο Μπαρότσι συγκέντρωσε και τις προφητείες του Νοστράδαμου το 1566. Το 1587 συνελήφθη από την Ιερά Εξέταση της Βενετίας με την κατηγορία ότι εξασκούσε μαύρη μαγεία. Καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, αλλά με παρέμβαση μάλλον του Φοσκαρίνι αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Κρήτη, όπου και πέθανε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνελήφθη στο Μόναχο ο Ουκρανός δολοφόνος του ξενοδόχου στη Ρόδο
- Να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα επιχειρεί ο Μητσοτάκης – Παράθυρο για συμμετοχή στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα
- Οι Αθώοι: Από το πάθος στην καταστροφή – Οι τρεις ήρωες της νέας σειράς μας συστήνονται
- «Η Ερατώ αγαπάει…» – Έρωτας, σεξ και βρισιές σε «γκράφιτι» χιλιετιών στην Πομπηία
- Τείχος δυσαρέσκειας απέναντι στην ΝΔ – Πολιτικό σκηνικό σε αναμονή των νέων κομμάτων – Ισχυρό αίτημα αλλαγής
- Βλάχος: «Έχουμε τα δικά μας όπλα κόντρα στην Ουγγαρία» – Γενηδουνιάς: «Δεν φοβόμαστε κανέναν»



