39

Σε σημαντική (έως και 53%) μείωση των τιμών των ισχυρότερων επεξεργαστών της, Pentium 4 για υπολογιστές γραφείου, φορητούς υπολογιστές και διακομιστές προχώρησε από τις 26 Μαΐου η Intel.

H μεγαλύτερη μείωση έγινε στους Mobile Pentium 4. Έτσι, η τιμή του Mobile Pentium 4 1,7GHz έπεσε στα 241 δολάρια (262 ευρώ) από 508 δολάρια (-53%). Η τιμή του ισχυρότερου επεξεργαστή για φορητούς υπολογιστές κοστίζει μετά τη μείωση 348 δολάρια ή 379 ευρώ (-45%).

Στους επεξεργαστές για υπολογιστές γραφείου η μεγαλύτερη μείωση, 43%, έγινε στα μοντέλα των 2,26GHz και 2,20GHz με δίαυλο 533MHz και λανθάνουσα μνήμη πάνω στα τσιπ ίση με 512ΚΒ, τα οποία κοστίζουν τώρα αμφότερα 241 δολάρια (262 ευρώ). Ο ακριβότερος Penbtium 4 2,53GHz κοστίζει 637 δολάρια ή 693 ευρώ (δεν μειώθηκε η τιμή του) και ο αμέσως επόμενος ταχύτερος 400 δολάρια ή 435 ευρώ (τιμή μειωμένη κατά 29%).

Μειώσεις τιμών έγιναν επίσης και στους επεξεργαστές Pentium III για φορητούς υπολογιστές στα μοντέλα 1,13GHz, 1,2GHz και 1,06GHz ίση με 9%, 13% και 18% αντίστοιχα.

Τέλος, σημαντική μείωση έγινε και στους επεξεργαστές της εταιρείας για διακομιστές, τους Xeon που έφτασε το 44% στην περίπτωση του μοντέλου 2,20GHz (262 δολάρια ή 285 ευρώ).

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της AMD, η οποία προκειμένου να διατηρήσει τη σχετική της θέση στην αγορά θα προβεί σε εξίσου σημαντικές αλλαγές στον τιμοκατάλογό της. Ακόμα και αν αυτό επιβαρύνει τα οικονομικά της μεγέθη, η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές, αφού βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου τιμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ