43

«Αν η διεθνής κοινότητα είχε συγκρατήσει τα ηθικά διδάγματα του 74 από την Κύπρο, δεν θα είχαμε τη Γιουγκοσλαβική κρίση» υποστήριξε την Πέμπτη ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Monde Diplomatique, Κρ.Σικλέ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Πιέρ Μπλαν «Ο διαμελισμός της Κύπρου».

Και αυτό «διότι στην Κύπρο την εποχή εκείνη έγιναν οι πρώτες εθνοκαθάρσεις και αλλαγές συνόρων».

«Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία δεν βομβάρδισε την Τουρκία. Ο Μιλόσεβιτς είναι στη Χάγη, ο Ετζεβίτ είναι πρωθυπουργός» κατέληξε ο Γάλλος ο δημοσιογράφος.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο συγγραφέας Πιερ Μπλαν τόνισε πως το βιβλίο του αναζήτησε την ταυτότητα των Κυπρίων, τις προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, την προαίρεση της Ρωσίας και τις πραγματικές επιθυμίες Ελλήνων και των Τούρκων.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Ν.Κιζιλγιουρέκ, υποστήριξε πως όταν το κυπριακό κράτος δημιουργήθηκε δεν υπήρχε κοινή αντίληψη Κυπρίου πολίτη.

Μετά το 74 όμως, επισήμανε ο Ν.Κιζιλγιουρέκ, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ενδυναμώθηκε η ταύτιση των Τουρκοκυπρίων με την Κύπρο ως μητέρα πατρίδα, ενώ στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ανακαλύφθηκε η ταύτιση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ