Έρευνα για πιθανή καταστροφή σπάνιου αρχειακού υλικού στο ΑΠΘ
Την επείγουσα διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκάλεσαν οι πληροφορίες ενδεχόμενης καταστροφής 30 τόνων βιβλίων, μεταξύ των οποίων και σπάνιων εκδόσεων, που ανήκαν στην κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
43
Την επείγουσα διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκάλεσαν οι πληροφορίες ενδεχόμενης καταστροφής σπάνιων βιβλίων της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ΕΔΕ διετάχθη από το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου σε έκτακτη συνεδρίασή του ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε στον καθηγητή του τμήματος Νομικής Στέργιο Αλεξιάδη η εξέταση του θέματος. Σε περίπτωση που το πόρισμα της ΕΔΕ διαπιστώσει παραλείψεις ή ευθύνες οργάνων του πανεπιστημίου, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 30 τόνοι βιβλίων δόθηκαν για πολτοποίηση, ενώ μερικές από τις σπάνιες εκδόσεις που γλύτωσαν βρίσκονται τώρα σε παλαιοβιβλιοπωλεία ή πωλούνται στο παζάρι της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σ αυτά, η πρώτη ελληνική μετάφραση της «Θεωρίας της Σχετικότητας» του Αϊνστάιν (εκδ. Χρ. Ι. Σαλίβερος, 1925), ο «Χάρτης της Θεσσαλίας» του 1910, το «Λεξικόν της ελληνικής γλώσσης» του Α.Γαζή (εκδ. Κων. Γκαρπολά, 1839), αλλά και το σύνολο των βιβλίων του φοιτητικού αναγνωστηρίου από τον Μεσοπόλεμο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κ. Φωτ. Σύρα – Νικολακάκη, «πρόκειται για καταστροφή άχρηστου έντυπου υλικού. Πολλαπλά τεύχη παλιών περιοδικών, διαφημιστικό υλικό κ.λπ.».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τη βιβλιοθήκη εκ μέρους του πανεπιστημίου κ. Κ. Μανωλίκας παραδέχθηκε ότι «πράγματι, κάποιοι από αυτούς τους τίτλους λείπουν από την βιβλιοθήκη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ζέλσον ενόψει Λεβερκούζν: «Τελικός για εμάς το παιχνίδι – Να κάνουμε χαρούμενους τους οπαδούς μας»
- «Η μέρα που παντρεύτηκα τον Σαλμάν Ρούσντι και πέθανε η καλύτερή μου φίλη» – Η τραγωδία της Ρέιτσελ Ελίζα Γκρίφιθς
- Live streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν
- Φίλος του Άρη Betsson έβαλε σουτ από το κέντρο του γηπέδου και κέρδισε 2.000€
- Όταν η καινοτομία χτυπά σε τοίχο: Βανδαλισμοί ακινητοποίησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Αιγάλεω
- Η Μαρία Καρυστιανού θέλει να γυρίσει τις γυναίκες πενήντα χρόνια πίσω




