29

Η «ορμόνη της πείνας», η οποία αυξάνει δραματικά την κατανάλωση φαγητού, απομονώθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, έγινε γνωστό τη Δευτέρα. Τώρα ανοίγονται νέες προοπτικές για τη θεραπεία τόσο των παχύσαρκων όσο και των υποσιτιζόμενων.


Φαγητό στο… εργαστήριο



Η ορμόνη ονομάστηκε από τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου «γκρέλιν», από την ινδική λέξη για την ανάπτυξη και είναι η πρώτη που απομονώνεται στο εργαστήριο, μεταδίδει το Reuters.


Εννέα εθελοντές (πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες) δέχτηκαν μία δόση γκρέλιν ή ένα πλασίμπο και, κατόπιν, αφέθηκαν να καταναλώσουν όση τροφή ήθελαν. Μία εβδομάδα αργότερα, το πείραμα επαναλήφθηκε και, όσοι είχαν λάβει την ορμόνη, έλαβαν πλασίμπο και αντίστροφα.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έλαβαν γκρέλιν κατανάλωσαν κατά 28% περισσότερες θερμίδες, ενώ η Δρ Αλισον Ρεν τονίζει πως άλλες μελέτες έδειξαν επίσης σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση φαγητού.


Πόσες ελπίδες υπάρχουν;


«Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ελάχιστα αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία» αναφέρει, φιλοδοξώντας ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη μελλοντική εξάλειψη της ασθένειας.


Αλλά όχι μόνο· «τα πλεονεκτήματα μπορούν να επεκταθούν σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση της όρεξης, όπως, για παράδειγμα, στους ασθενείς με καρκίνο» προσθέτει ο επικεφαλής του τμήματος μεταβολισμού του Νοσοκομείου Hammersmith, Στιβ Μπλουμ.


Τον ενθουσιασμό τους, πάντως, δεν συμμερίζονται άλλοι συνάδελφοί τους, που σπεύδουν να υπενθυμίσουν πως η λεπτίνη, η «ορμόνη των παχύσαρκων» που είχε ανακαλυφθεί, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος και δεν οδήγησε στην πολυαναμενόμενη θεραπεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ