34

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Πέμπτη πρόταση για μία σφαιρική πολιτική της ΕΕ στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα από τα βασικά στοιχεία της συμβολής της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελόνης, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2002.


Το συγκεκριμένο έγγραφο στρατηγικής περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης με συστάσεις για τα κράτη-μέλη, τις τοπικές Αρχές, τη βιομηχανία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός του είναι να βοηθήσει την Ευρώπη να αναπτύξει τις πρωτοποριακές τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε το Μάρτιο του 2000, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας, να γίνει η Ευρώπη μέσα σε μία δεκαετία η πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία της γνώσης παγκοσμίως.


Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε σχετικά: «Η ανάπτυξη των νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών αιχμής, που αποτελούν τον πυρήνα μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση, αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την Ευρώπη. Οι βιοεπιστήμες και η βιοτεχνολογία αναπτύσσονται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν δώσει το έναυσμα για έντονες δημόσιες συζητήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της βιοτεχνολογίας χαράσσοντας υπεύθυνες πολιτικές για την αξιοποίηση αυτών των νέων ευκαιριών κατά τρόπο που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


»Η προσήλωσή μας στις θεμελιώδεις ηθικές αξίες θα έχει καίρια σημασία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την προώθηση της δημόσιας αποδοχής των νέων βιοτεχνολογικών επιτευγμάτων. Με την πρωτοβουλία αυτή, η Επιτροπή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, ούτως ώστε οι προσπάθειες της Ευρώπης να στεφθούν από επιτυχία.»


Στην ανακοίνωση της Κομισιόν επισημαίνεται, εξάλλου, ότι σήμερα αναγνωρίζεται ευρύτατα πως οι βιοεπιστήμες και η βιοτεχνολογία είναι, μετά την τεχνολογία των πληροφοριών, η επόμενη τεχνολογική επανάσταση στην οικονομία της γνώσης, μία επανάσταση που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.


Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έως το 2005 η οικονομική αποτίμηση της ευρωπαϊκής βιοτεχνολογικής αγοράς θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ. Έως το 2010, η οικονομική αποτίμηση των παγκόσμιων αγορών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων στους οποίους οι βιοεπιστήμες και η βιοτεχνολογία αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των εφαρμοζόμενων νέων τεχνολογιών, ενδέχεται να υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ, εξαιρουμένης της γεωργίας. Ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη περισσότερες ειδικευμένες στη βιοτεχνολογία επιχειρήσεις (1.570) από ό,τι στις ΗΠΑ (1.273).


Παράλληλα, όμως, αναφέρεται ότι ο ευρωπαϊκός βιοτεχνολογικός τομέας αποτελείται από σχετικά μικρές επιχειρήσεις, ενώ η αμερικανική βιοτεχνολογική βιομηχανία ξεκίνησε νωρίτερα, απασχολεί πολύ περισσότερα άτομα (162.000 έναντι 61.000), είναι πολύ περισσότερο κεφαλαιοποιημένη και έχει πολύ περισσότερα βιοτεχνολογικά προϊόντα σε εξέλιξη.


Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή πρότεινε να διατεθούν 2,150 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιοτεχνολογία στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος-πλαισίου έρευνας, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2003.

ΑΠΕ