25

Εκατομμύρια μηνύματα τα οποία είχαν γραφτεί και αποσταλεί στο Usenet (το θυμάστε;) τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν χαθεί στην λήθη, όπως ίσως θα περιμένατε. Μπορείτε να τα βρείτε και να τα διαβάσετε (ακόμα και κάποιο δικό σας ίσως) μέσα από τη μηχανή αναζήτησης του Google.


Όπως γράφει το BBC, το Google έχει διευρύνει τις δυνατότητές του ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στους χρήστες του πάνω από 700 εκατ. μηνύματα, τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή γνώσης για τα πρώτα αλλά και τα μετέπειτα βήματα του Internet.


Ανάμεσα στα μηνύματα που παρουσιάζουν ιδαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανακοίνωση του Τιμ Μπέρνερς-Λι, η οποία αναφερόνταν στο τι επρόκειτο να μετεξελιχτεί ο Παγκόσμιος Ιστός. Επίσης ο χρήστης μπορεί να βρει πότε «πρωτακούστηκε» το όνομα Microsoft, η πρώτη αναφορά στο CD-rom και η πρώτη δημόσια συζήτηση για το AIDS.


To Usenet (οι ομάδες συζητήσεων, όπως λέγονται) ξεκίνησε το 1979 από τους Στιβ Μπέλοβιν, Τζιμ Έλλις, Τομ Τράσκοτ και Στιβ Ντάνιελ στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ντιούκ. Το 1995 ιδρύθηκε η Deja News προκειμένου να προσδώσει ένα φιλικότερο περιβάλλον στο Usenet, και άρχισε και η αρχειοθέτηση των μηνυμάτων που έβαζαν οι χρήστες.


Το 2001 η Google Inc. αγόρασε την υπηρεσία Usenet από την Deja.com με αρχείο πάνω από 700 εκατ. μηνύματα (ένα terabyte με ανθρώπινες συνομιλίες). Το αρχέιο αυτό είναι σήμερα διαθέσιμο σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του πρώιμου Internet.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ