Βιβλίο δημιουργεί αναταραχή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Λιθουανία
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Λιθουανία ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζεται η χώρα μέσα από το βιβλίο The Corrections του Αμερικανού Τζόναθαν Φράνζεν. Λίγο καιρό πριν, το βιβλίο είχε τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ.
38
Διπλωματικό επεισόδιο ενδέχεται να δημιουργηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λιθουανία εξαιτίας ενός βιβλίου. Αιτία της διαμάχης το βιβλίο The Corrections του Αμερικανού συγγραφέα Τζόναθαν Φράνζεν, που πριν από λίγο καιρό τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ.
Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Μέρος της αφήγησης εκτυλίσσεται στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, όπου πηγαίνει ένα μέλος της οικογένειας για να εργαστεί σε ένα δικτυακό τόπο, που εξαπατά Αμερικανούς επενδυτές.
Μέσα από το βιβλίο του Φράνζεν, το Βίλνιους περιγράφεται ως πόλη με μεγάλη εγκληματικότητα, σχεδόν άναρχη, με «μόνιμες ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση, πολύ κρύο, όπου περπατάς και δίπλα σου ακούγονται πυροβολισμοί και όλοι τρέφονται με κρέας αλόγου».
Η όλη ιστορία προκάλεσε την αντίδραση του πρεσβευτή της Λιθουανίας στις ΗΠΑ, Βιγκάουντας Ουσάκας, ο οποίος έστειλε επιστολή στον συγγραφέα, με την οποία εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απεικόνιση της πόλης μέσα από το βιβλίο. Παράλληλα, προσκάλεσε τον Φράνζεν να επισκεφτεί τη χώρα, για να ανακαλύψει «την πραγματική εικόνα» της Λιθουανίας.
Τη δυσφορία του εξέφρασε και ο επικεφαλής της λιθουανικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, Γκιέντρε Κουμπίκας. «Δεν γνωρίζω από που πήρε τις πληροφορίες του αυτός ο κύριος ή εάν πρόκειται για φήμες και διαδόσεις» δήλωσε ο ίδιος στο BBC.
Εκπρόσωπος του οίκου που εξέδωσε το βιβλίο προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση λέγοντας ότι ο συγγραφέας επέλεξε «στην τύχη» κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν




