Λονδίνο: Αυτά τα Χριστούγεννα μπορείτε να απολαύσετε τη σοκολάτα χωρίς ενοχές, καθώς επιστήμονες από το University of California στο Ντέιβις αποφάνθηκαν ότι ένα συστατικό του γλυκού πειρασμού, ονόματι προκυανιδίνη, προστατεύει από τις καρδιααγγεικές παθήσεις.
Λονδίνο: Αυτά τα Χριστούγεννα μπορείτε να απολαύσετε τη σοκολάτα χωρίς ενοχές, καθώς επιστήμονες από το University of California στο Ντέιβις αποφάνθηκαν ότι ένα συστατικό του γλυκού πειρασμού, ονόματι προκυανιδίνη, προστατεύει από τις καρδιααγγεικές παθήσεις.
Πρόκειται για μια χημική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των πολυφαινολών, οι οποίες βρίσκονται εν αφθονία σε φρούτα και λαχανικά. Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η προκυανιδίνη διατηρεί το καρδιααγγειακό σύστημα υγιές χορηγώντας σοκολάτα με υψηλά και χαμηλά επίπεδα της ουσίας σε ομάδα δέκα εθελοντών.
Όπως αναφέρει το BBC, δύο ώρες αργότερα, η ομάδα που κατανάλωσε τη σοκολάτα με τα υψηλά επίπεδα προκυανιδίνης εμφάνισε 20 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση του μεταβολίτη της από την ομάδα ελέγχου.
Στους ίδιους παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση στο επίπεδο λευκοτριένιων στο αίμα. Τα λευκοτριένια συμβάλλουν στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και στη δημιουργία θρόμβων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην American Journal of Clinical Nutrition.