Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νότης Μαυρουδής: Άλλο είδωλο θα δει η κυβερνώσα Αριστερά αν κοιταχτεί στον καθρέφτη

Νότης Μαυρουδής: Άλλο είδωλο θα δει η κυβερνώσα Αριστερά αν κοιταχτεί στον καθρέφτη

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Στις 23 Ιουνίου, το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει με αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια του Νότη Μαυρουδή με αφορμή μια συναυλιακή γιορτή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με τίτλο Θα βρεθούμε ξανά, για τα 50 χρόνια του συνθέτη στην ελληνική δισκογραφία.

Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Νένα Βενετσάνου, η Μελίνα Κανά, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μόρφω Τσαϊρέλη καθώς και η Νεανική Χορωδία Αθηναϊκού Ωδείου υπό την διεύθυνση της Αλεξάνδρας Μητσοπούλου.

Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία, η κάμερα του in.gr βρέθηκε στις πρόβες του μεγάλου μας συνθέτη, ο οποίος μας μίλησε για την επετειακή αυτή βραδιά.

  • Ο Νότης Μαυρουδής μέσα από τα δικά του λόγια:

«Δεν έκανα κανέναν απολογισμό, αυθορμήτως μου έρχεται ο απολογισμός. Ο απολογισμός που μου λέει ότι 50 χρόνια δεν είναι μικρό κομμάτι ζωής, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου.

»Συνάντησα σπουδαιότατες προσωπικότητες. Είχα την τύχη να γνωρίσω στα είκοσί μου χρόνια τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Οδυσσέα Ελύτη με τον οποίο το 1968 συνεργάστηκα και μελοποίησα το ποίημα του «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». Αυτό ήταν ένας τεράστιος πλούτος, γνώρισα έναν μεγάλο ποιητή με τον οποίο αντάλλαξα και κάποιες σκέψεις μου και θα μπορούσα να πω ότι τις διόρθωσα, με τις συμβουλές και το λόγο του. Γνώρισα τον Γιάννη Ρίτσο επίσης, τον Τάσο Λειβαδίτη, όλη τη γενιά του ’60, τον Λοϊζο, τον Λεοντή, τον Σαββόπουλο με τον Σπανό και τόσους άλλους.

»Έφυγα στην Ιταλία, όπου έζησα εξίμισι χρόνια και εκεί γνώρισα άλλους ποιητές και διανοούμενους με βοήθησαν πάρα πολύ όλα αυτά, θεωρώ την Ιταλία δεύτερη χώρα μου. Επέστρεψα το 1975 και από τότε ξανά μέσα στην Ελλάδα, βρέθηκα στην ίδια -αισθητική και πολιτική- πλευρά με τους συναδέλφους μου στους μεταδικτατορικούς αγώνες. Όλα αυτά είναι πλούτος.

»Είμαι από τους συνθέτες που έχουν κάνει τους περισσότερους πολυσυμμετοχικούς δίσκους. Πολλοί δίσκοι μου έχουν οκτώ, δέκα, δώδεκα τραγουδιστές, ώστε τα τραγούδια να είναι δικά μου και όχι της μανιέρας των τραγουδιστών. Χρησιμοποιώντας πολλούς τραγουδιστές καταφέρνω να μπαίνουν εκείνοι μέσα στα τραγούδια μου. Έτσι κερδίζω το ηχόχρωμά τους χωρίς να κουράσουμε στην ακρόαση έναν ακροατή. Αυτό ήταν το κριτήριο σε κάθε δίσκο μου και έχω συνεργαστεί με μια πλειάδα τραγουδιστών».

  • Ο Νότης Μαυρουδής και το διαδίκτυο:

«Είμαι ένας άνθρωπος του διαδικτύου, το θεωρώ μια μεγάλη δημοκρατική εφεύρεση του ανθρώπου, που όπως σε όλες τις δημοκρατίες υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Μάλιστα έχω βρει το διαδίκτυο ως τόπο δικής μου σκέψης, ανεβάζοντας εκεί τα κείμενά μου. Έχω δημιουργήσει τη δική μου σελίδα στο Facebook και ανεβάζω μικρά κείμενά μου τα οποία ονομάζω «σχολιάκι». Έχω φτάσει στον αριθμό 245 και μάλιστα έχω ξεχωρίσει κάποια από τα κείμενα αυτά που είναι η δική μου γνώμη πάνω σε ένα θέμα, και τα έχω κάνει βιβλίο με τίτλο Book Face, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης».

  • Το κοινωνικό και πολιτικό του σχόλιο:

«Οι πολίτες που σκέφτονται λίγο παραπάνω από το μέσο πολίτη μπορούν να έχουν ένα όφελος από αυτή την ιστορία των τελευταίων δύσκολων ετών και να βγουν σοφότεροι. Και επίσης σοβαρότητα σε όλους τους χώρους, έτσι αυτή η χώρα θα βελτιώσει τη σχέση της με αυτό που λέγεται εξέλιξη και προοπτική.

»Διαβάζω ότι υπάρχει πρώτη φορά μια Αριστερή κυβέρνηση η οποία κυβερνάει. Εγώ παίρνω τις λέξεις που υπάρχουν και απλά τις επαναλαμβάνω. Αλλά αυτή η Αριστερά αν κοιταχτεί στον καθρέφτη πραγματικά, θα δει ένα άλλο είδωλο. Σίγουρα όμως δεν θα δει το είδωλο που έχει στο μυαλό του ο πολίτης, ότι ο Αριστερός είναι ο φιλοπρόοδος, ο φιλοπροοδευτικός, ο μεταρρυθμιστής, ο Άνθρωπος, ο ανανεωτής… Τι είναι η κυβερνώσα Αριστερά; Είναι Αριστερά, είναι Κέντρο, είναι φιλοδεξιά σε κάποια στοιχεία της; Πολλούς παπάδες βλέπουμε, κάτι παρελάσεις, που εγώ όταν ήμουν στην Αριστερά οργανωμένος τα θεωρούσα δεξιές παρεκκλίσεις… Άλλο είδωλο θα δει αυτή η Αριστερά αν κοιταχτεί στον καθρέφτη, από ό,τι τουλάχιστον την οραματιστήκαμε εμείς, της δικής μου γενιάς, και πόσο μάλλον οι πατεράδες και οι παππούδες μας που ξόδεψαν αίμα, σκληρές εξορίες, σκληρές φυλακές και εκτελέσεις. Για σκεφτείτε… Αν αυτό είναι Αριστερά, τότε όλος αυτός ο κόσμος που σκοτώθηκε, θα πήγαινε να πέσει κάτω στον γκρεμό, σαν το Ζάλογγο».

  • Μετά τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 23/06

«Μετά τη συναυλία στο Ηρώδειο, θα συνεχίσω τις συναυλίες μου με τη Νένα Βενετσάνου και τα σεμινάρια κιθάρας. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα…»

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024