Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έξι παιδιά από 6 ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στο ΚΕΔ Σάμου
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ελλιπή παιδιατρική φροντίδα σε ολόκληρο το νησί της Σάμου και επισιτιστική ανασφάλεια στη δομή.
Με υποσιτισμό εντοπίστηκαν παιδιά στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Όπως αναφέρουν από την έναρξη της δράσης τους στη δομή το 2021 πρώτη φορά έξι παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως έξι ετών, διαγνώστηκαν με σοβαρό ή μέτριο οξύ υποσιτισμό — περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ελλιπή παιδιατρική φροντίδα σε ολόκληρο το νησί της Σάμου και επισιτιστική ανασφάλεια στη δομή.
Ελλιπής παιδιατρική φροντίδα και επισιτιστική ανασφάλεια
Οι προσφυγικές οικογένειες στη Σάμο αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες, έχοντας ήδη υπομείνει επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας πολλές χώρες. Η παρατεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, θέτει τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο. Παρά τη ζωτική επικινδυνότητα του υποσιτισμού, η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός της ΚΕΔ αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, όπως καταγγέλλουν οι ΓΧΣ.
«Τα παιδιά αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της ΚΕΔ, ωστόσο η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός του Κέντρου αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου. Παρά τις σοβαρές ανάγκες, η προσβασιμότητα σε βασική ιατρική φροντίδα είναι περιορισμένη, και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών», δήλωσε η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Επιπλέον, η κρίση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο στερούνται οικονομικής βοήθειας τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά την αναστολή της τον Ιούνιο. Οι οικογένειες έχουν μείνει χωρίς τα μέσα να προμηθευτούν τρόφιμα, γεγονός που θέτει την υγεία των παιδιών σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επείγουσα έκκληση για δράση
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για την προστασία των παιδιών προσφύγων:
- Να διασφαλίσουν επαρκή παιδιατρική περίθαλψη και διατροφική υποστήριξη στη Σάμο.
- Να επαναφέρουν την οικονομική ενίσχυση ώστε οι οικογένειες να μπορούν να αγοράζουν βασικά τρόφιμα για τα παιδιά τους.
- Μπρους Γουίλις: 41 εκατ. δολάρια πουλήθηκε η θρυλική έπαυλη που έζησε με την Έμα Χέμινγκ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
- Σανς – Γουόριορς 111-96: Ο Γκριν «πέταξε» εκτός playoffs Κάρι και Γκόλντεν Στέιτ (vids)
- Από το American Pie στην Αφρική και το OnlyFans: Η ζωή της Σάνον Ελίζαμπεθ δεν είναι συνηθισμένη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442