Δανία: Στρατιωτική θητεία με κλήρωση για τις γυναίκες που συμπληρώνουν τα 18
Από την Τρίτη 1η Ιουλίου οι γυναίκες στη Δανία που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα συμπεριλαμβάνονται σε κλήρωση για να καταταγούν για την στρατιωτική τους θητεία
Η Δανία επέκτεινε την Τρίτη τη στρατιωτική της θητεία για να συμπεριλάβει και γυναίκες, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες και να ενισχύσει την άμυνά της εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Δανίας τον Ιούνιο του 2023, η Δανία θα απαιτεί από τις γυναίκες που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μετά την 1η Ιουλίου 2025 να εγγραφούν για ημέρες αξιολόγησης για πιθανή στρατιωτική θητεία, ευθυγραμμιζόμενες με τα μέτρα που ήδη ισχύουν για τους άνδρες.
Μέχρι τώρα, οι γυναίκες, οι οποίες πέρυσι αποτελούσαν περίπου το 24% του συνόλου των νεοσύλλεκτων, είχαν τη δυνατότητα να καταταγούν στο στρατό σε εθελοντική βάση.
«Στην παγκόσμια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερους στρατεύσιμους, και πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό εξίσου, όπως και οι άνδρες», δήλωσε στο Reuters η Κατρίν, νεοσύλλεκτη στη Βασιλική Ναυτική Φρουρά της Δανίας, χωρίς να αναφέρει το επώνυμό της.
Παρότι χρησιμοποιείται το πρόσχημα της ισονομίας, η ανάγκη της Δανίας για επιπλέον στρατιώτες και στρατόπεδα οδήγησε σε αυτή την απόφαση.
Η Δανία υπερδιπλασιάζει τη διάρκεια της θητείας
Στη Δανία, οι εθελοντές εγγράφονται πρώτα για στράτευση, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες που θα καταταγούν στον στρατό έως ότου συμπληρωθεί ο επιθυμητός αριθμός στρατευσίμων κληρώνονται. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής των στρατώνων και του εξοπλισμού ώστε να είναι πιο κατάλληλοι για τις γυναίκες.
«Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να βελτιώσουν, ιδίως όσον αφορά τον εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή, είναι φτιαγμένος για άνδρες, οπότε ίσως τα σακίδια είναι λίγο πολύ μεγάλα και οι στολές είναι επίσης μεγάλες», δήλωσε η Κατρίν.
Η Δανία, η οποία μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τη διάρκεια της θητείας από τέσσερις μήνες σε 11 μήνες το 2026 και να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των νεοσύλλεκτων που θα κάνουν στρατιωτική θητεία από περίπου 5.000 τώρα σε 7.500 το 2033.
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [14.12 – 20.12.2025]
- ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Φωνάζει ο αρχηγός των γαλάζιων ακρίδων, για να φοβηθούν οι αγρότες»
- Χιλή α λα Τραμπ: Ο ακροδεξιός Χοσέ Αντόνιο Καστ είναι το φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές
- Ποια γυναίκα σου ζητούν να γίνεις σήμερα;
- To NFL επιστρέφει στο Μόναχο
- Πώς θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας – Οι παγίδες, η προθεσμία και τα πρόστιμα






