
Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε παράνομη την απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα
Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου δήλωσε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν έπρεπε να εφαρμοστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε σήμερα παράνομη την απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα, έπειτα από προσφυγή τριών Σομαλών, οι οποίοι εστάλησαν πίσω στην Πολωνία από την Φρανκφούρτη του Όντερ.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιστραφούν χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη «διαδικασία του Δουβλίνου» και, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου, πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση μετά την εισαγωγή εντατικότερων συνοριακών ελέγχων από τη νέα κυβέρνηση.
Ποιο κράτος είναι υπεύθυνο
Η αστυνομία αιτιολόγησε την απόρριψη των τριών Σομαλών με το επιχείρημα ότι εισέρχονταν από ασφαλή χώρα, ωστόσο εφόσον οι μετανάστες εξέφρασαν την βούλησή τους να λάβουν άσυλο, έπρεπε να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα – όχι απαραιτήτως χωρίς περιορισμούς.
«Δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν έπρεπε να εφαρμοστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων εξετάζει ποιο κράτος είναι υπεύθυνο για την διαδικασία και συνήθως είναι το κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο έφθασαν αρχικά οι μετανάστες. Σημαντική παράμετρος επίσης μπορεί να αποτελεί το εάν στενοί συγγενείς τους ζουν ήδη σε χώρα της ΕΕ.
«Δεν μπορούσε να βασίσει τις απορρίψεις σε εξαίρεση και δεν είχε αποδειχθεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ή τάξη»
Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου δήλωσε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν έπρεπε να εφαρμοστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Δεν μπορούσε να βασίσει τις απορρίψεις σε εξαίρεση και δεν είχε αποδειχθεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ή τάξη», επισημαίνεται στην απόφαση.
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις



