Σερβία: Διαδηλώσεις φοιτητών με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών
«Πόσες ζωές πρέπει να κινδυνεύσουν ή να χαθούν για να τερματιστεί η διαφθορά», ήταν το μήνυμα της διαμαρτυρίας των φοιτητών, που ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία.
«Θέλουμε εκλογές» φώναξαν χθες Παρασκευή χιλιάδες φοιτητές που διαδήλωσαν στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας (στη φωτογραφία του Reuters/Marko Djurica, επάνω, στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Βελιγράδι).
Στην πρωτεύουσα οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης.
Με την προκήρυξη εκλογών, οι φοιτητές λένε ότι θα καταθέσουν το δικό τους ψηφοδέλτιο
«Πόσες ζωές πρέπει να κινδυνεύσουν ή να χαθούν για να τερματιστεί η διαφθορά», ήταν το μήνυμα της διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι.
Οι φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για περισσότερο από μισό χρόνο, απαιτούν ν’ αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ όπου, την 1η Νοεμβρίου του 2024, έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι όταν κατέρρευσε το γείσο στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Στις αρχές Μαΐου, οι φοιτητές ζήτησαν την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, επισημαίνοντας ότι «η βαθιά ριζωμένη διαφθορά δεν επιτρέπει στους θεσμούς να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και δημοκρατικά».
Η απάντηση Βούτσιτς
Ανακοίνωσαν επίσης ότι με την προκήρυξη εκλογών θα καταθέσουν το δικό τους ψηφοδέλτιο που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, προσωπικότητες εκτός της σημερινής πολιτικής σκηνής.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας το αίτημα τον φοιτητών για πρόωρες εκλογές δήλωσε ότι «θα διεξαχθούν μέσα σε ενάμιση χρόνο και θα προκηρυχθούν όταν τα αρμόδια θεσμικά όργανα το αποφασίσουν».
Πηγή: ΑΠΕ
- Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Στις 18:00 η πορεία μνήμης – Έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό
- Νέα μεγάλη φάση για τον Ολυμπιακό – Απείλησαν και με Στρεφέτσα οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πιερία: Η κακοκαιρία Byron άλλαξε χρώμα στον Θερμαϊκό – Εντυπωσιακά πλάνα από drone
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ταρέμι (vid)
- Ο Μπονγκ Τζουν-χο δεν πιστεύει «ότι η κινηματογραφική εμπειρία θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα»
- Άστoν Βίλα – Άρσεναλ 2-1: Πήραν το ντέρμπι οι «χωριάτες» και… χαμός στην κορυφή της Premier League




