Με αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Google απαντά η Κίνα στους δασμούς Τραμπ
Η Google και άλλες εταιρείες μπαίνουν στο στόχαστρο του Πεκίνου στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Μόλις λίγα λεπτά αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο απάντησε στην πρόκληση βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες όπως η Google.
Η Κρατική Αρχή Ρύθμισης Αγορών ανακοίνωσε ότι η Google θεωρείται ύποπτη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής διαδικασίας, χωρίς να εξηγεί για ποιες ακριβώς παραβάσεις κατηγορείται η εταιρεία.
Τα προϊόντα της Google, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης, δεν επιτρέπονται στην Κίνα, η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 1% των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας. Η Google συνεργάζεται πάντως με διαφημιστές και άλλους κινέζους συνεργάτες.
Το 2017, η Google είχε ανακοινώσει τη δημιουργία κέντρου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο όμως καταργήθηκε δύο χρόνια αργότερα, αναφέρει με το Reuters.
Ακόμα, η Κίνα έβαλε στο στόχαστρο την PVH Corp, τον όμιλο στον οποίο ανήκουν η Calvin Klein και η Tomy Hilfiger. Ο όμιλος μπήκε στη λίστα των «μη αξιόπιστων οντοτήτων» μαζί με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina.
Όπως υποστήριξε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι δύο εταιρείες έλαβαν «μέτρα κατά κινεζικών επιχειρήσεων που συνιστούν διάκριση» και «έβλαψαν» τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κινεζικών εταιρειών.
Οι εταιρείες που εντάσσονται στη μαύρη λίστα απειλούνται με πρόστιμα και μια γκάμα άλλων μέτρων, όπως απαγόρευση των εμπορικών δραστηριοτήτων και ανάκληση των αδειών εργασίας για υπαλλήλους από το εξωτερικό.
Ακόμα, η Κίνα επέβαλε δασμούς 10% στις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών μηχανημάτων και ορισμένων οχημάτων όπως τα αγροτικά αυτοκίνητα.
Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το φορτηγάκι Cybertruck της Tesla, το οποίο περιμένει άδεια των αρχών πριν αρχίσει να εισάγεται στην Κίνα.
Τον Δεκέμβριο, η Κίνα είχε ξεκινήσει αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της αμερικανικής Nvidia, έρευνα που θεωρήθηκε αντίποινα για την αμερικανική απαγόρευση εξαγωγής προηγμένων τσιπ στην Κίνα.
- Μπενίτεθ: «Θα κάνουμε τα πάντα για την πρόκριση»
- BBC: Διατάσσει ταχεία έρευνα για τις ρατσιστικές προσβολές κατά τη μετάδοση των βραβείων BAFTA
- Βιολάντα: Χωρίς μέτρα προστασίας οι σωλήνες αερίου – Τι έδειξε η έρευνα του ΕΜΠ για τη μοιραία διαρροή
- Η λάθος επιλογή, το μάθημα και η επόμενη μέρα του Τσιτσιπά (pics)
- Ιαπωνία: Θα εγκαταστήσει πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν – Πώς θα αντιδράσει η Κίνα, το δίλημμα για το Τόκιο
- Το πολυτελές τελευταίο κρησφύγετο του Ελ Μέντσο: Η έπαυλη στο δάσος όπου γράφτηκε το τέλος του βαρόνου


