Άουσβιτς: «Με μάρκαραν με τον αριθμό 116927 και πλέον δεν ήμουν ο Άλμπρεχτ Βάινμπεργκ»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, ο 99χρονος επιζών Άλμπρεχτ Βάινμπεργκ διηγείται τη δική του ιστορία.
Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση των Εβραίων από το Άουσβιτς, στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία.
Με αφορμή την 80ή επέτειο, ο επιζών Άλμπρεχτ Βάινμπεργκ, 99 ετών σήμερα, θυμάται την άφιξή του ως εφήβου στο στρατόπεδο και διηγείται την ιστορία του στον Guardian.
«Πριν ανέλθουν οι Ναζί στην εξουσία, η ζωή ήταν ειδυλλιακή. Ζούσαμε ευτυχισμένοι δίπλα στους γείτονές μας. Όταν γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, μας καλούσαν, όταν γιορτάζαμε το Χανουκά, έρχονταν στο δικό μας σπίτι. Μετά ήρθαν οι Ναζί στην εξουσία και ο αντισημιτισμός έδειξε το άσχημο πρόσωπό του. Η πλατεία απέναντι από το σπίτι μας μετονομάστηκε σε Πλατεία Άντολφ Χίτλερ, και μέλη της Χιτλερικής Νεολαίας ύψωναν και κατέβαζαν καθημερινά μια σημαία εκεί», θυμάται ο Άλμπρεχτ.
Άουσβιτς: «Πήραν τους γονείς μου, τους οποίους δεν ξαναείδαμε ποτέ»
«Τη Νύχτα των Κρυστάλλων μάς έδιωξαν από τα κρεβάτια μας, μας καταδίωξαν στους δρόμους και μας κλείδωσαν στο τοπικό σφαγείο, αναγκάζοντας τους άντρες να καθαρίζουν τους στάβλους των χοίρων. Πήραν τους γονείς μου —τους οποίους δεν ξαναείδαμε ποτέ— και εγώ και τα αδέλφια μου εξαναγκαστήκαμε σε καταναγκαστική εργασία. Τον Απρίλιο του 1943 μας συγκέντρωσαν και μας μετέφεραν με φορτηγά μετακόμισης χωρίς παράθυρα, ώστε οι Βερολινέζοι να μη βλέπουν τι συνέβαινε, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Γκρούνεβαλντ, όπου μας περίμεναν βαγόνια-κλουβιά», συνεχίζει να περιγράφει.
«Η Φρίντελ κι εγώ δώσαμε όρκο ο ένας στον άλλον ότι δεν θα παντρευόμασταν ποτέ και δεν θα φέρναμε στον κόσμο άλλους Εβραίους»
Ο Άλμπρεχτ Βάινμπεργκ
Όπως λέει εκείνα τα λεπτά που βρίσκονταν στο τρένο πίστευαν πως τους πάνε ανατολικά για να εργαστούν για τον στρατό. «Φτάσαμε όμως στο Άουσβιτς και δεν είχαμε ιδέα τι ήταν αυτό».
- Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων





