Αίρεται η απαγόρευση του WhatsApp στο Ιράν
Το Ιράν φαίνεται να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την μείωση των περιορισμών στο ίντερνετ
Οι αρχές του Ιράν ήραν την απαγόρευση της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της Meta και της υπηρεσίας αγοράς εφαρμογών Google Play ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των περιορισμών στο διαδίκτυο, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Επιτεύχθηκε θετική πλειοψηφία για την άρση των περιορισμών στην πρόσβαση σε ορισμένες δημοφιλείς ξένες πλατφόρμες, όπως το WhatsApp και το Google Play», ανέφερε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφερόμενο σε συνάντηση υπό τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.
Το πρακτορείο επικαλείται επίσης τον υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν Σατάρ Χασεμί, ο οποίος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «το πρώτο βήμα για την άρση των περιορισμών στο διαδίκτυο», σύμφωνα με την Deutsche Welle.
🚨⚡ JUST IN:
Iran removes ban on WhatsApp and Google Play. pic.twitter.com/htDnAclf5t
— RussiaNews 🇷🇺 (@mog_russEN) December 24, 2024
Η λογοκρισία στο Ιράν
Η χώρα έχει μερικούς από τους αυστηρότερους ελέγχους στην πρόσβαση στο διαδίκτυο στον κόσμο.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται εμπάργκο σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ, όπως το Facebook, το X και το YouTube.
Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram απαγορεύτηκε επίσης με δικαστική απόφαση τον Απρίλιο του 2018.
Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί παρακάμπτονται συνήθως από τους τεχνολογικά έμπειρους Ιρανούς που χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN).
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.
Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ κάλεσαν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να βοηθήσουν στην αποφυγή της διαδικτυακής λογοκρισίας σε χώρες που περιορίζουν αυστηρά το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ
- Αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μπενίν: Η Νιγηρία συνέδραμε με στρατό για να καταστείλει την απόπειρα
- Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]
- Το Παρίσι θέλει να «εξορίσει» τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα
- Tι δώρα στέλνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι στους πελάτες τους όταν αυτοί έχουν τα πάντα;

