Ευρωεκλογές: Αισιόδοξος για τη συμμετοχή ο Σχοινάς – «Δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία ή το αυτομαστίγωμα»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά πως «θα είμαστε πολύ περισσότεροι αυτοί που με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές θα αποφασίσουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά»
Αισιόδοξος για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUact2, με θέμα «Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ευρωπαϊκές εκλογές 2024».
«Δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία, ούτε το αυτομαστίγωμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς και προσέθεσε πως έχει ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την περίοδο και νιώθει αισιοδοξία.
«Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας είναι ότι 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν την ίδια μέρα»
«Αισιοδοξία για τη συμμετοχή των Ευρωπαίων. Νιώθω ότι ολοένα και περισσότεροι βλέπουν τις ευρωπαϊκές εκλογές ως μια γιορτή της δημοκρατίας και νομίζω ότι, με την επιφύλαξη, βέβαια, του τελικού αποτελέσματος, θα είμαστε πολύ περισσότεροι αυτοί που με την ψήφο μας θα αποφασίσουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά. Πιο μπροστά από όσο την πήγαμε αυτή την τελευταία πενταετία, με τα ιστορικά επιτεύγματα στον εμβολιασμό, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
«Η ΕΕ είναι δύναμη του καλού, δύναμη λύσεων»
Τα τελευταία πέντε χρόνια, πέρασε ακόμα περισσότερο στον κόσμο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια «δύναμη λύσεων», μια «δύναμη του καλού», σημείωσε και προσέθεσε πως το ηθικό δίδαγμα από την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού είναι ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μείγμα ασπίδας και δόρατος και το νιώθουμε αυτό τις στιγμές που πολλοί αισθανόμαστε ακάλυπτοι, απροστάτευτοι».
«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι μια δυναμική διαδικασία που δεν έχει ακόμα συντελεστεί και, ίσως, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό της στοιχείο είναι ότι 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν την ίδια μέρα. Αυτό είναι κάτι που από μόνο του παράγει την υπερεθνική δημοκρατία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον πλανήτη, μετά τις εκλογές στην Ινδία, όπου, όμως, ψηφίζουν για δύο μήνες», παρατήρησε.
Αισιόδοξος και για μελλοντική επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ
Σε ερώτηση για το BREXIT απάντησε πως στη Μεγάλη Βρετανία έχει συντελεστεί μια μεταστροφή υπέρ της ΕΕ και το 80% των νέων θέλουν να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πως αυτό θα ζητήσουν όταν πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τάχθηκε υπέρ της κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας και σημείωσε πως αναγκαία προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτή είναι να υπάρξει πριν «μια μεγάλη γερμανογαλλική συμφωνία» στο θέμα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στη σημερινή εποχή χρειάζονται «πρακτικοί ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μεσσιανικοί».
Η εκδήλωση – συζήτηση έγινε σε αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη.
- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετούν τον ένθερμο ευρωπαϊστή και δημοκράτη Γιούργκεν Χάμπερμας
- Συγκλονισμένη η οικογένεια του βόλεϊ για τον θάνατο του Ασημάκη Διονυσόπουλου
- Η «ντρίπλα» του Ράτκλιφ για το μέλλον του Κάρικ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- «Σαρώνουν» οι τηλεφωνικές απάτες και τα ψεύτικα SMS – Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες
- Ελ Κααμπί: «Ο Ολυμπιακός είναι η οικογένειά μου»
- «Η Μέγκαν έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στον Χάρι» – Οργή για το «παραληρηματικό» δημοσίευμα των The Times
- Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα και κινητοποιήσεις των πρατηριούχων – Διαμαρτυρία για το πλαφόν στο κέρδος
- Η NASA συναρμολογεί drone που θα εξερευνήσει τις εξωγήινες θάλασσες του Τιτάνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442