Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Διεθνής κατακραυγή και πίεση στον Νετανιάχου για τη «σφαγή του ψωμιού» - Ξεπέρασαν τους 112 οι νεκροί

Live: Διεθνής κατακραυγή και πίεση στον Νετανιάχου για τη «σφαγή του ψωμιού» – Ξεπέρασαν τους 112 οι νεκροί

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ξεπέρασαν τις 30.000 οι νεκροί στη Γάζα - Εκτός από τις βόμβες, η πείνα «θερίζει» τους Παλαιστίνιους - Οργή μετά τη φονική επίθεση σε πεινασμένους αμάχους

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 30.000, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο στη Λωρίδα.

Το Ισραήλ προχώρησε σε ξεχωριστές επιθέσεις στους καταυλισμούς Νουσεϊράτ, Μπουρέιτζ και Χαν Γιουνίς, καθώς και στην πόλη της Γάζας όπου έβαλε στο στόχαστρό του πεινασμένους που περίμεναν για φαγητό, με πάνω από 100 θύματα και εκατοντάδες τραυματίες.

Η ΜΚΟ Save the Children λέει ότι «ο κόσμος παρακολουθεί τον μαζικό σκοτωμό παιδιών σε αργή κίνηση».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, oι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ την άνοιξη.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:12 Συγκλονισμένος όλος ο πλανήτης από τη σφαγή των πεινασμένων Παλαιστίνιων

Διαβάστε για τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Εισβολή ακροδεξιών ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

Ακροδεξιοί ισραηλινοί ακτιβιστές πέρασαν από ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου και μπήκαν στη Γάζα κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μπέιτ Χανούν, αλλά δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν οικοδομικό υλικό στο παλαιστινιακό έδαφος για να οικοδομήσουν παράνομο οικισμό.

Μια ομάδα περίπου 100 ακροδεξιών ακτιβιστών συμμετείχε σ’ αυτήν την ενέργεια και ορισμένοι προχώρησαν έως και 500 μέτρα στη Γάζα, σύμφωνα με αναφορές.

Οι ακτιβιστές επιχείρησαν να χτίσουν ένα προσωρινό οίκημα σε ισραηλινή στρατιωτική ζώνη μεταξύ ενός συνοριακού φράχτη και ενός τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.

05:00 «Βαθιά συγκλονισμένος» ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμες Κρραβίνιο, συμμετείχε στην αυξανόμενη διεθνή καταδίκη του Ισραήλ για την επίθεση σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια.

«Βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων στη Γάζα που περίμεναν να λάβουν βοήθεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι άμαχοι και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλείς σύμφωνα με το ΔΑΔ [διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο]. Ζητούμε και πάλι επείγουσα, άμεση κατάπαυση του πυρός [και] ασφαλή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα του ΔΔ (Διεθνούς Δικαστηρίου)», πρόσθεσε.

04:00 Διαβουλεύσεις στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη νέα σφαγή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε εσπευσμένα χθες Πέμπτη, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να πει «αρκετά», υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό.

«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους», δήλωσε ο Ριάντ Μανσούρ στον Τύπο, μερικά εικοσιτετράωρα αφού οι ΗΠΑ εμπόδισαν την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη φορά, απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συναντήθηκα το πρωί με την (πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ», είπε, εξηγώντας πως την «παρακάλεσε» να επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα «καταδικάζει αυτή τη σφαγή».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πει ‘αρκετά’», συνέχισε. «Αν έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων σφαγών (…) αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός» (περισσότερα εδώ).

03:23 Έξαλλος ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ με την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων διοικητικών κρατουμένων

Την οργή του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, προκάλεσε η απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) και της  Shin Bet να ανακοινώσουν ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε διοικητική κράτηση απελευθερώθηκαν από ισραηλινή φυλακή.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατήγγειλε την απόφαση να απελευθερωθούν δεκάδες Παλαιστίνιοι διοικητικά κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και διέψευσε τον επίσημο ισχυρισμό ότι η απόφαση οφείλεται στον υπερπληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:16 Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις ανθρώπους μετά από βομβαρδισμό σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από το χτύπημα στο σπίτι, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Αλ-Καρινάουι, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

03:08 Αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ μετά το νέο μακελειό αλλά ο Νετανιάχου δεν σταματά

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, το Ισραήλ αναγνωρίζει σαφώς τη σοβαρή πίεση που θα δεχθεί τώρα διεθνώς ως συνέπεια των όσων συνέβησαν στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι, αρχικά, αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια βρίσκονταν στο Ουάντι Γάζα (το σημείο όπου το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ του νότιου και του βόρειου τμήματος της Γάζας. Τα φορτηγά είχαν περάσει από αυτό το σημείο ελέγχου και είχαν πέσει πάνω τους χιλιάδες Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να φτάσουν στα τρόφιμα και άνθρωποι συνεθλίβησαν ή και σκοτώθηκαν από τα οχήματα.

Ο στρατός δήλωσε ότι δεν άνοιξε πυρ σε αυτό το στάδιο. Στη συνέχεια, αργότερα, καθώς τα φορτηγά προχωρούσαν βορειότερα, κάποιοι άνθρωποι πλησίασαν τον ισραηλινό στρατό. Λένε ότι ήταν απειλητικός ο τρόπος τους και έτσι τα στρατεύματά τους άνοιξαν πυρ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αυτά που λέει ο στρατός και αναγνωρίζουν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλη πίεση στο Ισραήλ να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις σε πιθανές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου \δήλωσε ότι δέχεται μεγάλη διεθνή πίεση, γενικά. Αλλά δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι το Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του στη Γάζα.

03:02 Ισπανία: Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Αλβαρες χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «απαράδεκτα» τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε εφιάλτη στη Λωρίδα της Γάζας

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα, με δεκάδες παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς καθώς περίμεναν τρόφιμα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας μέσω X.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:56 Η Διεθνής Αμνηστία διερευνά τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση σε πεινασμένους Παλαιστινίους

Η ομάδα προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει «επείγουσα έρευνα» για το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων.

«Η Διεθνής Αμνηστία διερευνά το γεγονός αυτό στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης τεκμηρίωσης των παραβιάσεων κατά των Παλαιστινίων αμάχων», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

«Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ έχει σαφή υποχρέωση να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων εξασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβασή τους σε βοήθεια».

02:48 Καταδικάζει και ζητάει δικαιοσύνη μετά το νέο μακελειό του Ισραήλ ο Μακρόν – «Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Καταδικάζει το μακελειό το οποίο προκάλεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) όταν άνοιξαν πυρ σε σημείο στην πόλη της Γάζας που είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι που περίμεναν να προμηθευτούν ελάχιστα τρόφιμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον 112 νεκρούς και  760 τραυματίες, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την καταδίκη του για το συμβάν και ζήτησε δικαιοσύνη αλλά και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:40 Οι ΗΠΑ λένε ότι έπληξαν πυραύλους και μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αποτελούσε απειλή για πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα την Πέμπτη εναντίον έξι κινητών πυραύλων κρουζ κατά πλοίων και ενός εναέριου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αποτελούσαν απειλή για πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι οι πύραυλοι και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο X.

02:32 Μπορέλ: Μου προκαλεί φρίκη το ακόμη ένα μακελειό με θύματα αμάχους

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «νέο μακελειό», με τους 112 νεκρούς, τους οποίος χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα αμάχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:23 Μέτωπο για Μπάιντεν μετά το νέο μακελειό του Ισραήλ – «Να μην συνεχιστεί η χρηματοδότηση Νετανιάχου»

Μέτωπο στο Δημοκρατικό κόμμα φαίνεται πως δημιουργεί το μακελειό με τους τουλάχιστον 112 νεκρούς όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων Παλαιστινίων που περίμεναν στην ουρά στην πόλη της Γάζας για να λάβουν ελάχιστα τρόφιμα.

Μάλιστα ο Αμερικανός γερουσιαστής με τους Δημοκρατικούς, Μπέρνι Σάντερς καταδίκασε το περιστατικό και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, ζητώντας να σταματήσει η χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:16 Παλαιστίνιος τραυματίστηκε κοντά στη Ναμπλούς

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε μετά από επίθεση Ισραηλινών εποίκων στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Ζατάρα κοντά στην πόλη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στη Wafa ότι ο τραυματίας, ο Χαλίλ Αζάμ Άσι, έγινε στόχος εποίκων που τον πέταξαν με πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

02:08 Παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής Όχθης φοβάται επιθέσεις εποίκων μετά τους πυροβολισμούς στο Ελί

Ο Γιακούμπ Ουάις, δήμαρχος του Λουμπάν ας-Σαρκίγια, υποστηρίζει ότι ένας ισραηλινός έποικος προσπάθησε να πατήσει έναν Παλαιστίνιο κάτοικο μετά τους φονικούς πυροβολισμούς στον οικισμό Ελί.

Το θύμα υπέστη μόνο ελαφρά τραύματα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι έποικοι βρίσκονται στους δρόμους και προσπαθούν να επιτεθούν σε σπίτια κοντά στον κεντρικό δρόμο», δήλωσε ο Ουάις στο Al Jazeera.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έποικοι εισέβαλαν στο Λουμπάν ας-Σαρκίγια, λεηλάτησαν καταστήματα, στόχευσαν κατοικίες και κατέστρεψαν δεκάδες αυτοκίνητα μετά από επίθεση στο Ελί.

«Τώρα φοβόμαστε παρόμοιες επιθέσεις εναντίον πολιτών», δήλωσε ο Ουάις.

01:56 Το Ισραήλ χτύπησε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στην πόλη Αίτα ας-Σαμπ του νότιου Λιβάνου και σε άλλες υποδομές που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα στο Λαμπουνέχ.Τα πλήγματα έρχονται ως απάντηση σε επανειλημμένες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα απόψε, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της που σκοτώθηκαν σε πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης από την έναρξη του πολέμου σε 222.

01:42 Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη που δέχθηκε πυροβολισμούς από το Ισραήλ υπέκυψε στα τραύματά του

Ο Σαλάχ Εντίν Σαουάμρα, ο οποίος πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις μαζί με τα δύο αδέλφια του κοντά στη Χεβρώνα, πέθανε, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαουάμρα, ο Νατζεμεντίν, σκοτώθηκε επίσης στο περιστατικό. Ο τρίτος αδελφός, ο Μοχάμεντ, διέφυγε με ελαφρά τραύματα, δήλωσε νωρίτερα στο Al Jazeera τοπικός γιατρός.

Τα τρία αδέλφια μάζευαν το akoub (ή γκουντέλια), ένα αγαπημένο ντόπιο φυτό, όταν πυροβολήθηκαν.

01:30 Πρόεδρος Κολομβίας για το νέο μακελειό του Ισραήλ: Αυτό ονομάζεται γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αναστέλλει τις αγορές όπλων από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «γενοκτονία» το θάνατο 112 Παλαιστινίων μετά από πυρ που άνοιξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

«Ζητώντας τρόφιμα, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον Νετανιάχου», αναφέρει ο Πέτρο σε ανάρτησή του στο X. «Αυτό ονομάζεται γενοκτονία και θυμίζει το Ολοκαύτωμα, ακόμη και αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν. Ο κόσμος πρέπει να μπλοκάρει τον Νετανιάχου. Η Κολομβία αναστέλλει όλες τις αγορές όπλων από το Ισραήλ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:14 Τουρκία: Το Ισραήλ διέπραξε ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν «ένα ακόμη έγκλημα» μετά τα πυρά που εξαπέλυσαν εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν στην ουρά για τρόφιμα στη βόρεια Γάζα.

«Το Ισραήλ διέπραξε ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με τη δολοφονία των Παλαιστινίων στην πλατεία Ναμπούλσι. Το γεγονός ότι το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα, τώρα στοχοποιεί αθώους πολίτες που αναζητούν σωτήρια βοήθεια είναι απόδειξη της πρόθεσης του Ισραήλ να καταστρέψει ολόκληρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα. Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει την κοινή λογική ή τη συνείδηση να λάβει αυτή την απόφαση. Όλος ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η θηριωδία στη Γάζα πρόκειται να μετατραπεί σε παγκόσμια καταστροφή με επιπτώσεις πολύ πέρα από την περιοχή. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους όσοι έχουν επιρροή στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα», προσέθεσε.

00:59 Το Ισραήλ απελευθερώνει δεκάδες Παλαιστίνιους διοικητικούς κρατούμενους για να απελευθερώσει χώρο στις φυλακές

Οι IDF και η Shin Bet ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνταν υπό διοικητική κράτηση απελευθερώθηκαν από ισραηλινή φυλακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αποφασίστηκε «να απελευθερωθούν διοικητικοί κρατούμενοι που πρόκειται να αποφυλακιστούν εντός του επόμενου μήνα», προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για κρατούμενους που αντιπροσωπεύουν υψηλότερο επίπεδο απειλής.

00:44 Το Κατάρ καταδικάζει την «αποτρόπαια σφαγή» του Ισραήλ στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους μετά το άνοιγμα πυρών των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον ανθρώπων που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα με αποτέλεσμα τουλάχιστον 112 νεκρούς.

«Το Κατάρ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια σφαγή που διέπραξε η ισραηλινή κατοχή, εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών που περίμεναν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων», ανέφερε το υπουργείο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συνέχιση των βάναυσων εγκλημάτων της κατοχής, στο πλαίσιο του κτηνώδους πολέμου της κατά της Λωρίδας της Γάζας, αποδεικνύει μέρα με τη μέρα την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα διεθνή δράση, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτή η πρωτοφανής επιθετικότητα στην πρόσφατη ιστορία».

00:30 Καναδάς για το θάνατο των τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων – «Είναι ένας εφιάλτης»

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι χαρακτήρισε «εφιάλτη» τον θάνατο τουλάχιστον 112 ανθρώπων που περίμεναν μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Παράλληλα ζήτησε τον τερματισμό των μαχών στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Όσον αφορά αυτό που συνέβη σήμερα στη Γάζα, πρέπει να πω ότι θεωρώ ότι πρόκειται για εφιάλτη», δήλωσε η Τζόλι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής βοήθεια στέλνεται στη Γάζα και ότι οι άνθρωποι προστατεύονται όταν πηγαίνουν να πάρουν αυτή τη βοήθεια», προσέθεσε.

00:14 Γαλλία: Αδικαιολόγητοι οι πυροβολισμοί Παλαιστινίων που περιμένουν βοήθεια

Η Γαλλία ανέφερε την Πέμπτη ότι οι πυροβολισμοί εναντίον περισσότερων από 100 Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια ήταν «αδικαιολόγητοι» και ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στο περιστατικό.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη του Ισραήλ να συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να προστατεύει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν.

23:59 Πάνω από 30 ειδησεογραφικά πρακτορεία υπογράφουν επιστολή αλληλεγγύης στους δημοσιογράφους στη Γάζα

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 30 στελέχη ειδησεογραφικών πρακτορείων υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή αλληλεγγύης στους δημοσιογράφους στη Γάζα.

Η ομάδα αναφέρει ότι από τους 94 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου, οι 89 ήταν Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, καθιστώντας τη σύγκρουση αυτή την πιο θανατηφόρα για τους δημοσιογράφους που έχει καταγράψει ποτέ η CPJ.

«Για σχεδόν πέντε μήνες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα – στη συντριπτική τους πλειοψηφία, η μοναδική πηγή επιτόπιας ενημέρωσης από το παλαιστινιακό έδαφος – εργάζονται σε πρωτοφανείς συνθήκες», αναφέρεται στην επιστολή. «Αυτοί οι δημοσιογράφοι – στους οποίους βασίζονται τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα και η διεθνής κοινότητα για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό της Γάζας – συνεχίζουν να κάνουν ρεπορτάζ παρά τον σοβαρό προσωπικό κίνδυνο».

23:53 Παράταση της εκκένωσης των οικισμών στο βόρειο Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την παράταση της διάρκειας της εκκένωσης των κατοίκων του βορρά από τα σπίτια τους μέχρι τις 7 Ιουλίου.

23:45 «Ανοίξαμε πυρ γιατί νιώσαμε απειλή» – Κυνικές δηλώσεις των IDF για τη σφαγή των πεινασμένων

Οι αντιφατικές δηλώσεις από τη μεριά του Ισραήλ με τον εκπρόσωπο των IDF να διαψεύδει αξιωματικό του στρατού που είχε ήδη «αδειάσει» κυβερνητικό αξιωματούχο προκαλούν αγανάκτηση και αυξάνουν την πίεση στο Τελ Αβίβ που ένα μήνα μετά την απόφαση του ΔΔΔ κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιδείξει οποιαδήποτε συμμόρφωση στη σύσταση να αποφύγει τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

23:39 Ομάν: Η ισραηλινή επίθεση σε αιτούντες βοήθεια αποτελεί συνέχεια της πολιτικής «εξόντωσης»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η φονική επίθεση κατά των αιτούντων βοήθεια ήταν μέρος των «συστηματικών εγκληματικών ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων».

Το περιστατικό ήταν μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δεν ήταν «τίποτα άλλο από τη συνέχιση της πολιτικής εξόντωσης που ακολουθούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

«Το Ομάν καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως και αποφασιστικά για να τερματιστούν οι τραγικές ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας και να θεωρηθεί πλήρως υπεύθυνο το κατοχικό κράτος για τη στοχοποίηση αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο.

23:18 Η Χαμάς χαιρετίζει την επίθεση σε ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη

Η παλαιστινιακή οργάνωση χαιρετίζει ως «ηρωική» την επίθεση με πυροβολισμούς που σκότωσε δύο Ισραηλινούς στον οικισμό Eli.

«Οι σφαγές της κατοχής εναντίον του ανθεκτικού λαού μας, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας – η τελευταία από τις οποίες ήταν η αποτρόπαια σφαγή στην πόλη της Γάζας χθες το βράδυ – δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση και τιμωρία από τους ήρωες και τους μαχητές του λαού μας», αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

23:00 Ο Λευκός Οίκος ζητά έρευνα για τους μαζικούς πυροβολισμούς στη Γάζα και επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του στο Ισραήλ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ολίβια Ντάλτον δηλώνει ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί εναντίον αιτούντων βοήθεια στη Γάζα «πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά», επαναλαμβάνοντας ότι «πάρα πολλοί» άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ συχνά καλούν το Ισραήλ να διερευνήσει τις δικές του παραβιάσεις, αλλά οι ισραηλινές αρχές σπάνια διώκουν τις παραβιάσεις των στρατιωτών τους και συχνά τους απαλλάσσουν από τις κατηγορίες παρά τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία.

Η Ντάλτον κάλεσε το Ισραήλ να παράσχει σχέδια για το πώς θα διατηρηθεί η ασφάλεια στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς. «Δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα σχέδια και ανησυχούμε βαθύτατα γι’ αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν θα εξέταζε το ενδεχόμενο παρακράτησης της βοήθειας προς το Ισραήλ, η Ντάλτον απέρριψε την ιδέα. «Είναι ένας στενός σύμμαχος που θα παραμείνει στενός σύμμαχος. Βρίσκονται στη δίνη μιας υπαρξιακής μάχης – μιας υπαρξιακής απειλής για την ύπαρξή τους από τη Χαμάς – και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε.

22:45 Αμερικανική δεξαμενή σκέψης: «Η σφαγή και η πείνα στη Γάζα δεν μπορούν να συνεχιστούν»

Το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής (CIP) κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν να αναστείλει τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ μετά τη σημερινή σφαγή των αιτούντων βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να πει «φτάνει πια» και να τερματίσει επιτέλους την υποστήριξη και τη συνενοχή των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του CIP Ματ Ντας.

Ο Duss τόνισε επίσης την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, αναφερόμενος στην επέκταση του πολέμου στο Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια «πιο καταστροφική σύγκρουση».

«Οι σχεδόν πέντε μήνες σφαγής και λιμοκτονίας αμάχων στη Γάζα και η συνεχιζόμενη κράτηση και κακοποίηση ισραηλινών ομήρων δεν πρέπει να συνεχιστούν. Είναι καιρός ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι εταίροι των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν επιτέλους τη δύναμή τους για να τερματίσουν αυτή την καταστροφή», είπε.

22:25 Την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Χουσάμ Ζόμλοτ ζήτησε τη δράση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) μετά την έναρξη πυρών των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 112 και τραυματίστηκαν άλλοι 760, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Πρόκειται για γενοκτονία: Πυροβολώντας και σκοτώνοντας δεκάδες πεινασμένους ανθρώπους που περιμένουν φορτηγά με βοήθεια για να ταΐσουν τα παιδιά τους στο πολιορκημένο βόρειο τμήμα της Γάζας», ανέφερε ο Ζόμλοτ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή είναι η βαρβαρότητα και η αγριότητα του Ισραήλ. Κάθε κράτος που το επιτρέπει αυτό ή σιωπά είναι συνένοχο και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ εξακολουθεί να σέρνει τα πόδια του».

22:06 Η Κολομβία αναστέλλει τις ισραηλινές αγορές όπλων μετά την επίθεση σε παλαιστινιακό πλήθος

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να «μπλοκάρει» τον Νετανιάχου, μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον πλήθους Παλαιστινίων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Ζητώντας τρόφιμα, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον Νετανιάχου. Αυτό ονομάζεται γενοκτονία και θυμίζει το Ολοκαύτωμα, ακόμη και αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν», ανέφερε ο Petro, ο οποίος έχει επικρίνει ανοιχτά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος πρέπει να μπλοκάρει τον Νετανιάχου. Η Κολομβία αναστέλλει όλες τις αγορές όπλων από το Ισραήλ».

21:53 Συνάντηση Φατάχ και Χαμάς στη Μόσχα για την παλαιστινιακή ενότητα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα με εκπροσώπους παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων της Φατάχ και της Χαμάς, και τους κάλεσε να ενωθούν.

Ο Λαβρόφ απευθύνθηκε σε αυτούς λέγοντας: «Εάν ανακοινώσετε την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας στη βάση της PLO, εκείνοι που χρησιμοποίησαν τον ισχυρισμό περί έλλειψης παλαιστινιακής ενότητας για να κερδίσουν χρόνο και να αναβάλουν τη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή, θα χάσουν τα χαρτιά της νίκης τους».

Ευχήθηκε επίσης στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς καλή επιτυχία στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ελπίζει «ότι αυτή θα αντικατοπτρίζει την υπέρβαση των διάφορων απόψεων και θα αποτελείται από ανθρώπους που εκπροσωπούν όλα τα τμήματα του παλαιστινιακού λαού».

Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Μόσχα, Αμπντέλ Χαφέζ Νοφάλ, δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης του Λαβρόφ με τις παρατάξεις είναι να συζητηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας «μετά το τέλος της σύγκρουσης», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

21:45 Τα «γυρνάει» το Πεντάγωνο και «διορθώνει» τον Όστιν – «Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι νεκροί στη Γάζα»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι νεκροί στη Γάζα είναι πάνω από 25.000, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τους αριθμούς των αρχών στη Γάζα. Ωστόσο πριν από λίγο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξέδωσε δήλωση με την οποία «διορθώνει» τα σχόλια του Όστιν σχετικά με τον αριθμό των νεκρών αμάχων.

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακρόασης, ο Υπουργός Όστιν ρωτήθηκε πόσες γυναίκες και παιδιά έχουν πεθάνει στη Γάζα. Προς διευκρίνιση, η απάντηση του Υπουργού αναφερόταν σε μια εκτίμηση του υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 25.000 συνολικά Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα αυτούς τους αριθμούς θυμάτων στη Γάζα».

21:40 Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθύτατα» για το Ισραήλ που δεν παρέχει σχέδια ασφαλείας

Η κύρια αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Olivia Dalton δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να διερευνήσει διεξοδικά το περιστατικό με τους πάνω από 110 νεκρούς στην πόλη της Γάζας και να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καλούν εδώ και εβδομάδες το Ισραήλ να παρουσιάσει βιώσιμα σχέδια για τη διατήρηση της βασικής ασφάλειας στις περιοχές της Γάζας όπου ολοκληρώνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα σχέδια και ανησυχούμε βαθύτατα γι’ αυτό. Θέλουμε να δούμε αυτά τα σχέδια σύντομα», είπε.

21:30 Ο Όστιν παραδέχθηκε ότι έχουν σκοτωθεί 25.000 γυναικόπαιδα στη Γάζα – Βίντεο

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι περισσότερες από 25.000 γυναικόπαιδα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ παραδέχονται έτσι ότι οι αριθμοί που αναφέρουν οι αρχές στη Γάζα σε σχέση με τους νεκρούς είναι ακριβείς, κάτι που παλιότερα είχε αμφισβητήσει ο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ο Όστιν δήλωσε: «Είναι πάνω από 25.000».

21:10 Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν θα δεχθεί «παραληρηματικά» αιτήματα από τη Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Νετανιάχου, ο οποίος επέμεινε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ακόμη και σε περίπτωση παρατεταμένης παύσης, δήλωσε ότι «απέρριψε τις διεθνείς πιέσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος πριν από την επίτευξη των στόχων», παρά την αυξανόμενη διεθνή πολιτική πίεση.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στην εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς στη Ράφα, μια κίνηση που οι ανθρωπιστικές ομάδες και οι χώρες από όλο τον κόσμο θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να έχουν στοιβαχτεί στη Ράφα και να μην έχουν πού να καταφύγουν.

Αναφορικά με τις εκκλήσεις για επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έχουν τεθεί στόχοι στρατολόγησης, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο «χωρίς να διαιρεθεί ο λαός» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να «αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκλογών».

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι εξαιρούνται από την επιστράτευση, αλλά ο υπουργός Άμυνας ζήτησε αυτό να αλλάξει εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, κάτι που βρίσκει αντίθετους ακροδεξιούς υπουργούς του Νετανιάχου.

20:56 Παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στην πόλη της Γάζας μετά από εννέα ημέρες

Πλάνα που επαληθεύθηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ένα παιδί να ανασύρεται κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε από ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας.

Το εμφανώς αδυνατισμένο παιδί διασώθηκε από μια μονάδα διασωστών αφού επέζησε εννέα ημέρες μέσα στα ερείπια του γκρεμισμένου σπιτιού του στη συνοικία Zeitoun, όπου μαίνονται μάχες τις τελευταίες εβδομάδες.

20:51 Ακόμα τέσσερα παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ashraf al-Qudra, ανακοίνωσε ότι άλλα 4 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα. Έτσι ο αριθμός των νεκρών παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης ανέρχεται σε 10 στη βόρεια Γάζα.

Μητέρα θρηνεί το παιδί της που πέθανε από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

20:39 Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα καταδικάζουν τη νέα σφαγή και κατηγορούν τη κυβέρνηση της ΝΔ

Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η νέα σφαγή που προκάλεσε ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς επιτέθηκε σε πεινασμένους Παλαιστίνιους που περίμεναν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 760.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την πρωτοφανή επίθεση των Ισραηλινών και, ταυτόχρονα, κατηγορούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή δεν ζητάει άμεση εκεχειρία, υποστηρίζοντας πως επιμένει στη λογική του «δεδομένου συμμάχου».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ εδώ

20:34 Καταδικάζει ο Γκουτέρες την επίθεση σε «απελπισμένους» Παλαιστίνιους που περίμεναν βοήθεια

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον πλήθους πεινασμένων Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας, από τους οποίους τουλάχιστον 112 σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει το σημερινό περιστατικό στη βόρεια Γάζα, κατά το οποίο περισσότεροι από εκατό άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν ή να τραυματίστηκαν ενώ αναζητούσαν σωτήρια βοήθεια. Οι απελπισμένοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στον πολιορκημένο βορρά, όπου τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν βοήθεια για περισσότερο από μία εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Stephane Dujarric στους δημοσιογράφους.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι συγκλονισμένος από τον τραγικό ανθρώπινο απολογισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, στην οποία περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι φέρονται πλέον να έχουν σκοτωθεί και πάνω από 70.000 να έχουν τραυματιστεί. Με τραγικό τρόπο, ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων βρίσκεται κάτω από τα ερείπια», ανέφερε.

20:22 Επικοινωνία Μπάιντεν με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ για την πιθανότητα μιας διαρκούς εκεχειρίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και με τον Αμίρ Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι σε διαφορετικές επικοινωνίες.

Και στις δύο κλήσεις, ο Μπάιντεν και οι ηγέτες «υπογράμμισαν ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα είχε ως αποτέλεσμα μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για μια περίοδο τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μια τέτοια παρατεταμένη περίοδος ηρεμίας θα μπορούσε στη συνέχεια να ενσωματωθεί σε κάτι πιο διαρκές».

20:15 Νεκρός 17χρονος Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη – Πυροβολήθηκε πισώπλατα

Το τμήμα της οργάνωσης για τα δικαιώματα Defense for Children International στην Παλαιστίνη δήλωσε ότι ένας 17χρονος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα το πρωί, σημειώνοντας ότι πυροβολήθηκε στην πλάτη.

«Ο Bashar Nihad Abdulatif Hanani, 17 ετών, πυροβολήθηκε στην πλάτη από τις ισραηλινές δυνάμεις γύρω στη 1 π.μ. σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εισβολής στην παλαιστινιακή πόλη Beit Furik, ανατολικά της Ναμπλούς στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ανέφερε η ομάδα σε έκθεση για το περιστατικό.

«Ο Μπασάρ στεκόταν σε έναν τοίχο κοντά στο Ιατρικό Κέντρο Φιλίας και φέρεται να πετούσε πέτρες προς τους ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 25 έως 35 μέτρων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες προς τον Bashar, με αποτέλεσμα να πέσει από τον τοίχο, ο οποίος είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο. Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς μετέφεραν τον Bashar στο ιατρικό κέντρο και στη συνέχεια τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο κυβερνητικό νοσοκομείο Rafidia στη Ναμπλούς. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του Μπασάρ γύρω στις 1:30 π.μ.».

20:06 Καταδικάζει η Σαουδική Αραβία την ισραηλινή επίθεση εναντίον αιτούντων βοήθεια στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει ότι καταδικάζει έντονα τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων αμάχων που περίμεναν αυτοκινητοπομπές βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Το υπουργείο κάλεσε σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» για τον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «λάβει σθεναρή θέση για να υποχρεώσει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

20:04 Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς σε κατεχόμενο οικισμό της Δυτικής Όχθης

Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται τον ισραηλινό στρατό λέγοντας ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στον παράνομο οικισμό Eli στη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης «εξουδετερώθηκαν».

20:00 Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αιματοχυσία στη Γάζα

Το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα στις 23:15 ώρα Ελλάδας για να συζητήσει για τους 112 νεκρούς και τους 760 τραυματίες από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας και θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

19:50 Ισραηλινοί έποικοι «εισέβαλαν» στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινοί δημοσιογράφοι των εφημερίδων Haaretz και Times of Israel ανέφεραν ότι Ισραηλινοί διαδηλωτές έσπασαν το πέρασμα Erez και εισήλθαν στη Γάζα, όπου ορισμένοι απαίτησαν την επαναφορά των ισραηλινών οικισμών.

Η Haaretz ανέφερε ότι πλήθος διαδηλωτών «έσπασε» στρατιωτικό σημείο ελέγχου και εισήλθε στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι συνεργάζεται με την ισραηλινή αστυνομία για τη σύλληψή τους. Πλήθη δεξιών Ισραηλινών έχουν συγκεντρωθεί στα περάσματα για να εμποδίσουν την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα εδώ και εβδομάδες. Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ως επί το πλείστον λάβει ελάχιστα μέτρα για να τους διαλύσουν.

«Κάποιοι από τους ακτιβιστές κατάφεραν να φτάσουν περίπου 500 μέτρα βαθιά μέσα στη Γάζα, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή», ανέφερε ο Εμανουέλ Φαμπιάν, δημοσιογράφος του TOI, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

19:43 Μία παύση πυρός στη Γάζα θα οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Η διακοπή των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτήσει έμμεσες συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Mikati δήλωσε βέβαιος ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ θα σταματήσει τις επιθέσεις, αν το Ισραήλ κάνει το ίδιο, τερματίζοντας σχεδόν πέντε μήνες διασυνοριακών βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών.

«Αν καταφέρουμε να επιτύχουμε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε μπροστά μας εβδομάδες γεμάτες διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό που πάντα αποκαλούσα μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο νότο», είπε.

Ο Mikati δήλωσε ότι είχε συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Amos Hochstein τον Φεβρουάριο στο Μόναχο, ο οποίος «ετοιμάζεται για επισκέψεις στον Λίβανο σύντομα».

19:36 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι επιτέθηκε με ρουκέτα σε ισραηλινή πόλη

Η οργάνωση λέει ότι εκτόξευσε δύο ρουκέτες εναντίον της Γκόρεν στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία δύο Λιβανέζων πολιτών χθες και σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Κάφρα του νότιου Λιβάνου είχε σκοτώσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο σπίτι του το βράδυ της Τετάρτης.

19:20 Προοδευτική εβραϊκή ομάδα των ΗΠΑ λέει ότι οι μαζικοί σκοτωμοί στη Γάζα είναι «πέρα από καταδικαστέοι»

Η οργάνωση νέων IfNotNow κατήγγειλε τις δολοφονίες περισσότερων από 100 Παλαιστινίων όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αιτούντων βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

«Είναι πέρα για πέρα καταδικαστέο το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε πάνω από 100 πεινασμένους Παλαιστίνιους καθώς περίμεναν την πολυπόθητη βοήθεια. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη θηριωδία», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του IfNotNow, Eva Borgwardt.

«Είναι καιρός να σταματήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν τη μεταφορά όπλων σε έναν ισραηλινό στρατό που σφάζει Παλαιστίνιους».

19:10 Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει «όλες τις κόκκινες γραμμές»

Σχολιάζοντας τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση εναντίον αιτούντων βοήθεια στη Γάζα νωρίτερα σήμερα, ο Tamer Qarmout του Ινστιτούτου της Ντόχα λέει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα και τη βοήθεια ως «όπλο» από την πρώτη μέρα εναντίον των αμάχων στην πολιορκημένη περιοχή.

«Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει όλα τα όρια όσον αφορά την τήρηση οποιασδήποτε ηθικής συμπεριφοράς σε οποιονδήποτε πόλεμο», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει γιατί εκεί έχει ατιμωρησία. Έτσι, δεν υπάρχει καμία λογοδοσία … και η διεθνής κοινότητα έχει παραλύσει εντελώς. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Επιπλέον, ο Qarmout είπε ότι είναι «εξωφρενικό» να ισχυρίζονται οι ισραηλινές δυνάμεις ότι αισθάνονται απειλή από τους αιτούντες βοήθεια.

«Είναι οι κατακτητές, είναι αυτοί που εισέβαλαν στη Γάζα. Είναι αυτοί που έχουν κάνει όλους αυτούς τους φόνους και τις καταστροφές», υποστήριξε.

19:02 Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να χρησιμοποιούν τα όπλα που τους δίνουμε με υπεύθυνο τρόπο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι πάνω από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αν και απέφυγε να πει ότι η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του Ισραήλ θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Όστιν δήλωσε ότι «αναμένουμε ότι όταν παρέχουμε πυρομαχικά σε συμμάχους και εταίρους, αυτοί θα τα χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο».

«Η απόφαση για τη διακοπή της παροχής βοήθειας ασφαλείας δεν θα ήταν δική μου», είπε, «αλλά περιμένω ότι χρησιμοποιούν τα όπλα που τους παρέχουμε με υπεύθυνο τρόπο».

18:57 Στο μισό μειώθηκε η βοήθεια στη Γάζα μετά την απόφαση του ΔΔΔ

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας απόφασης για την αποτροπή γενοκτονίας στην περιοχή.

Όμως ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, λέει ότι η βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη περιοχή έχει μειωθεί δραστικά από τότε που το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ εξέδωσε τις εντολές του.

«Στην πραγματικότητα, τον Φεβρουάριο, η μέση βοήθεια έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Lazzarini στο CNN, προσθέτοντας ότι το κύριο συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom έχει κλείσει τακτικά.

«Η ροή των [ανθρωπιστικών] αυτοκινητοπομπών στη Λωρίδα της Γάζας ήταν απολύτως δυσανάλογη».

18:45 Save the children: Μακελειό την ώρα που περίμεναν για λίγο φαγητό

«Οι αναφορές που προκύπτουν είναι πέρα από τρομακτικές. Η ουρά για σωτήρια τρόφιμα έγινε ουρά θανάτου. Ενώ τα παιδιά πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής, οι γονείς τους πεθαίνουν προσπαθώντας να την προμηθευτούν», δήλωσε ο Jason Lee, Country Director της Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι «ακόμη και μετά από σχεδόν πέντε μήνες βίαιων εχθροπραξιών, η Γάζα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να μας σοκάρει», προσθέτοντας ότι «η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα».

18:38 Περιπλέκονται οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός λέει ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πριν από λίγο έξω από τον Λευκό Οίκο, ενώ κατευθυνόταν προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ότι εξετάζει τις αναφορές για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που πυροβολούν ανθρώπους που συνωστίζονται για την απελπιστικά αναγκαία επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα – αλλά είναι ήδη σαφές ότι το θανατηφόρο περιστατικό θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

«Ξέρω ότι θα γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε αν η τραγωδία στη Γάζα που εκτυλίσσεται θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι τα ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη σκότωσαν 112 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 750.

«Το ελέγχουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη. Δεν έχω ακόμη απάντηση», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι τα προηγούμενα σχόλιά του ότι ήλπιζε σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μέχρι τη Δευτέρα, στη μάχη που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, τώρα «μάλλον δεν θα συμβεί».

18:25 Στους 112 ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα – Πάνω από 750 οι τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό μακελειό στην οδό Ρασίντ αυξήθηκε σε 112, με 760 τραυματίες μεταξύ των πεινασμένων Παλαιστινίων που περιμένουν τις αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα στην περιοχή.

18:15 Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη

Επίθεση με πυροβόλο όπλο σημειώθηκε έξω από ισραηλινό οικισμό, αναφέρουν τοπικά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Ynet και το Kaan News, τουλάχιστον δύο άτομα έχουν τραυματιστεί. Οι δράστες φέρονται να σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

17:58 Βέλγιο: Παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου η επίθεση σε αμάχους που περίμεναν βοήθεια

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου Πέτρα Ντε Σούτερ δηλώνει «τρομοκρατημένη» από την είδηση ότι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δέχθηκαν πυροβολισμούς ενώ περίμεναν να λάβουν βοήθεια.

«Δολοφονώντας ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια;», έγραψε στο X. «Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αντιβαίνει πλήρως στα προσωρινά μέτρα του [Διεθνούς Δικαστηρίου]».

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε μια σειρά προσωρινών μέτρων τον περασμένο μήνα, τα οποία απαιτούν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να δράσει εναντίον όσων εκδίδουν δηλώσεις γενοκτονίας.

17:50 Ισραηλινός αξιωματούχος: Οι οδηγοί των φορτηγών διανομής έπεσαν πάνω στο πλήθος – Νέα εκδοχή του Ισραήλ για τη «σφαγή του αλευρίου»

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε «τραγωδία» τα θύματα Παλαιστίνιων κατά τη διανομή βοήθειας κοντά στην πόλη της Γάζας και υποστήριξε ότι οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από οδηγούς διανομής που έπεσαν πάνω στο πλήθος.

«Κάποια στιγμή τα φορτηγά κατακλύστηκαν και οι άνθρωποι που οδηγούσαν τα φορτηγά, οι οποίοι ήταν πολίτες οδηγοί από τη Γάζα, έπεσαν πάνω στο πλήθος των ανθρώπων, σκοτώνοντας τελικά, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Avi Hyman.

«Είναι προφανώς μια τραγωδία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για τις λεπτομέρειες ακόμα».

Ξεχωριστά, οι Times of Israel ανέφεραν ότι μια αρχική έρευνα του στρατού έδειξε ότι τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν μόνο περίπου 10 θύματα από τους εκατοντάδες ανθρώπους που φέρονται να τραυματίστηκαν και να σκοτώθηκαν.

Οι IDF παραδέχτηκαν ότι άνοιξαν πυρ γιατί όπως ισχυρίστηκαν ένιωσαν κίνδυνο, ενώ Παλαιστίνιοι μιλούν για ενέδρα θανάτου.

17:45 Καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Μπιενάλε της Βενετίας

Χιλιάδες καλλιτέχνες, επιμελητές και διευθυντές μουσείων ζήτησαν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας και κατηγόρησαν την έκθεση ότι «δίνει βήμα σε ένα γενοκτόνο απαρτχάιντ κράτος».

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή κριτική, μεταξύ άλλων και από τον κόσμο της τέχνης, για τη στρατιωτική του επίθεση στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

17:38 Συνάντηση Χανίγια με τον πρεσβευτή της Κίνας στο Κατάρ

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια συζήτησε με τον Κινέζο απεσταλμένο Κάο Σιαολίν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και «τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος» και να παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια εν μέσω «της σκόπιμης πείνας» στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι ο Χανίγια τόνισε επίσης την ανάγκη τερματισμού της «επιθετικότητας και των σφαγών» κατά της Γάζας και εξήρε τον ρόλο της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Πεκίνο τάχθηκε υπέρ των Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο αυτόν τον μήνα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

17:24 ΟΗΕ: Η ζωή στη Γάζα χάνεται με τρομακτική ταχύτητα

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς δηλώνει «σοκαρισμένος» από τη δολοφονία και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς βοήθειας νωρίτερα σήμερα.

«Η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα», έγραψε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις σε ανάρτησή του στο Χ, σημειώνοντας ότι ακόμη και μετά από σχεδόν πέντε μήνες «βίαιων εχθροπραξιών, η Γάζα έχει ακόμη την ικανότητα να μας σοκάρει».

17:13 Παλαιστίνιος πολιτικός: Συνυπεύθυνες οι δυτικές κυβερνήσεις στα ισραηλινά εγκλήματα

Ο Mustafa Barghouti, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, καταδίκασε τη φονική επίθεση κατά των Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν βοήθεια ως άλλο ένα «φρικτό έγκλημα» που διαπράττει το Ισραήλ.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος-παρία, μια δομή που έχει γίνει φασιστική, που διοικείται από φασίστες σε μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει φασίστες», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Πρόκειται για αμάχους που λιμοκτονούν, επειδή το Ισραήλ τους στερεί τρόφιμα εδώ και μήνες και δεν τους επιτρέπει καμία προμήθεια για περισσότερο από ένα μήνα τώρα», δήλωσε ο Barghouti. «Και μετά προσπαθούν να το δικαιολογήσουν λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι που σκοτώνονται από τους ίδιους Ισραηλινούς στρατιώτες; Είναι απίστευτο».

Ο Barghouti κατήγγειλε επίσης «τη σιωπή» των δυτικών χωρών και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις τους ότι «είναι συνένοχες με αυτά τα εγκλήματα και τα επιτρέπουν να συμβαίνουν».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε. «Δεν μπορεί να σταματήσει χωρίς μια άμεση, μόνιμη, πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός, χωρίς ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από τη Γάζα, αφού την έχει καταστρέψει τόσο πολύ και αφού έχει οδηγήσει τόσους πολλούς ανθρώπους, εκατομμύρια ανθρώπους, στο χείλος της πείνας και του θανάτου από την πείνα».

17:03 «Σκόπιμη δολοφονία αμάχων»

Ο Bassam Zaqout, διευθυντής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Αρωγής, δήλωσε ότι οι αιτούντες βοήθεια έχουν επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

«Αυτή η κατάσταση συμβαίνει κάθε μέρα, δεν είναι η πρώτη φορά», δήλωσε στο Al Jazeera από τη Ράφα, στη νότια Γάζα.

«Υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η πίεση προς τη Χαμάς με τη δολοφονία περισσότερων αμάχων στο έδαφος, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατανοούν πλήρως ότι δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια σφαγή ή έναν τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών αυτή τη στιγμή», είπε.

«Πρόκειται για εσκεμμένη δολοφονία αμάχων που δεν εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση, είναι απλά εκεί και περιμένουν να έρθει η ανθρωπιστική βοήθεια, θέλουν να έχουν φαγητό για τα παιδιά τους και αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι άμαχοι».

16:52 Καταφθάνουν συνεχώς τραυματίες στο Αλ Σίφα – Υπερπλήρες το νοσοκομείο

Ανταποκριτής του Al Jazeera που βρίσκεται στο σημείο μεταδίδει την κατάσταση που επικρατεί:

«Βρίσκομαι μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και η είσοδος και οι διάδρομοι είναι γεμάτοι με θύματα από την επίθεση νωρίτερα στο πλήθος που περιμένει για παραδόσεις βοήθειας.

Το ιατρικό προσωπικό στέκεται αβοήθητο μπροστά στην αθρόα προσέλευση θυμάτων. Ακόμα και αν το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες, εξακολουθούν να φέρνουν περισσότερα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μόλις έφτασαν τα φορτηγά, τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν και άρχισαν να βομβαρδίζουν το πλήθος. Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν επίσης πυρ. Οι άνθρωποι λένε ότι τα παιδιά λιμοκτονούν και ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας είναι πλέον ποτισμένο με αίμα.

16:45 «Μας στόχευαν παντού – Δυστυχώς το αίμα μας είναι πολύ φθηνό»

Ο Yusri al-Ghoul, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος συγγραφέας, λέκτορας και γιατρός, βρισκόταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να πάρουν βοήθεια στη Γάζα.

«Κάθε μέρα πηγαίνουμε σε εκείνο το μέρος που βρίσκεται κοντά στα ισραηλινά τανκς γιατί πεινάμε- δεν βρίσκουμε τροφή, ούτε καν τροφή ζώων για περίπου δύο μήνες, και τα παιδιά μας πεινάνε», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Αυτό που συνέβη σήμερα [το] πρωί … πήγα σε εκείνη την περιοχή όπως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να πάρω τη βοήθεια, αλλά δυστυχώς επιστρέφουμε με μάρτυρες, με αθώους που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά τανκς και τους ελεύθερους σκοπευτές», είπε ο αλ Γκούλ. «Σκότωσαν μπροστά μου δεκάδες Παλαιστίνιους … στόχευσαν τα κεφάλια, τους αγκώνες και τα γόνατά τους».

«Δυστυχώς, το αίμα μας είναι πολύ φθηνό».

16:32 Προκλητικές δηλώσεις Μπεν Γκβιρ: Η παράδοση βοήθειας στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες και πρέπει να σταματήσει

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir λέει ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς στρατιώτες και πρέπει να σταματήσει, την ώρα που περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιο σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να λάβουν βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

«Σήμερα αποδείχθηκε ότι η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν είναι μόνο τρέλα, ενώ οι όμηροί μας κρατούνται στη Λωρίδα… αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τους στρατιώτες των IDF», δήλωσε ο Ben-Gvir, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις αποτελούν «οξυγόνο για τη Χαμάς».

Το περιστατικό είναι «άλλος ένας σαφής λόγος για τον οποίο πρέπει να σταματήσουμε τη μεταφορά αυτής της βοήθειας», έγραψε στο Χ.

Ο Ben-Gvir είπε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει «να παράσχει πλήρη υποστήριξη στους ηρωικούς μαχητές μας που επιχειρούν στη Γάζα, οι οποίοι ενήργησαν άριστα ενάντια σε έναν όχλο της Γάζας που προσπάθησε να τους βλάψει».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει την επίθεση εναντίον πεινασμένων αμάχων στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή ως «εν ψυχρώ σφαγή».

16:16 ΗΠΑ για τη «σφαγή του αλευρίου»: Εξετάζουμε τις αναφορές – Χρειάζεται μία προσωρινή εκεχειρία

«Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό και εξετάζουμε τις αναφορές. Θρηνούμε για την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της επέκτασης και της διατήρησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας πιθανής προσωρινής εκεχειρίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

16:02 Αξιωματούχος Χαμάς: Οι διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν κάλυψη για τα εγκλήματα του εχθρού

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ αλ-Ρισκ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν θα αποτελέσουν «κάλυψη για τον εχθρό να συνεχίσει τα εγκλήματά του».

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στην πόλη της Γάζας, ο αλ-Ρισκ δήλωσε ότι η Χαμάς δεν θα επιτρέψει ο διπλωματικός δρόμος «μέσω του οποίου επιδιώκουμε να τερματίσουμε τον ανθρώπινο πόνο του λαού μας, που προκαλείται από την κατοχή, να αποτελέσει κάλυψη για τα εγκλήματα του εχθρού εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας».

15:52 Η παλαιστινιακή προεδρία καταδικάζει την «ειδεχθή σφαγή» στην πόλη της Γάζας

Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ως «ειδεχθή σφαγή που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σήμερα το πρωί», μετά τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που λάμβαναν βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

«Η δολοφονία αυτού του μεγάλου αριθμού αθώων αμάχων θυμάτων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους είναι αναπόσπαστο μέρος του γενοκτονικού πολέμου που διαπράττει η κατοχική κυβέρνηση εναντίον του λαού μας», ανέφερε το παλαιστινιακό προεδρικό γραφείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής φέρουν την πλήρη ευθύνη και θα λογοδοτήσουν ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων», σημείωσε η παλαιστινιακή προεδρία.

15:42 Το Ισραήλ συνεχίζει να εξετάζει πιθανούς περιορισμούς πρόσβασης στο τέμενος Αλ-Άκσα για το Ραμαζάνι

Το Ισραήλ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμών πρόσβασης στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο που επικαλείται το Reuters.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα της προσευχής στο Όρος του Ναού, στο Αλ-Άκσα, βρίσκεται επί του παρόντος ακόμη υπό συζήτηση από το υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Άβι Χιμάν, προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές πολιτικής θα έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Η δήλωση έρχεται μετά τις εκκλήσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ να προστεθούν περισσότεροι περιορισμοί πρόσβασης στο τέμενος κατά τη διάρκεια του ισλαμικού ιερού μήνα, όπως να επιτρέπεται μόνο σε άνδρες άνω των 60 ετών να προσεύχονται εκεί.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κάλεσαν το Ισραήλ να συνεχίσει να επιτρέπει την πρόσβαση ειρηνικών πιστών στο συγκρότημα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τις πρακτικές του παρελθόντος.

«Αυτό δεν είναι μόνο το σωστό, δεν είναι μόνο ένα θέμα παροχής στους ανθρώπους θρησκευτικής ελευθερίας που τους αξίζει και στην οποία έχουν δικαίωμα, αλλά είναι επίσης ένα θέμα που είναι άμεσα σημαντικό για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στη Δυτική Όχθη ή στην ευρύτερη περιοχή», εξήγησε.

15:33 Χαμός στη Γερμανία για τη φρεγάτα που παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό drone στην Ερυθρά Θάλασσα

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η αποστολή της φρεγάτας «Έσση» στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το χθεσινό περιστατικό με την παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού drone που πετούσε στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:23 «Δύο διαβάσεις δεν είναι αρκετές»: Κορυφαία αξιωματούχος των ΗΠΑ πιέζει για περισσότερη βοήθεια στη Γάζα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Η νέα σφαγή στη Γάζα συνέβη λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Σαμάνθα Πάουερ, διοικήτριας της USAID, στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, όπου παρακάλεσε το Ισραήλ να αυξήσει την ποσότητα της βοήθειας και να ανοίξει επιπλέον περάσματα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι καθώς οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται στη Γάζα για τον λαό της Γάζας, δύο περάσματα δεν είναι αρκετά», δήλωσε η ίδια.

«Μιλάμε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους για την ανάγκη να ανοίξουν πολύ περισσότερα περάσματα, πολύ περισσότερες διόδους στη Γάζα, ώστε να αυξηθεί δραματικά η ζωτικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Η επίσκεψή της Πάουερ έγινε εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από Αμερικανούς αξιωματούχους για τη στοχοποίηση από το Ισραήλ των πολιτικών αστυνομικών δυνάμεων (στις οποίες περιλαμβάνονται δυνάμεις της Χαμάς αλλά και άτομα χωρίς άμεση σχέση) που συνοδεύουν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα.

Αυτό συμπίπτει με την κατακόρυφη μείωση των φορτηγών βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες.

15:14 Al Jazeera: Τα θύματα της επίθεσης στην πόλη της Γάζας λένε ότι τους έστησαν ενέδρα

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera ότι:

«Όσο περισσότερο μιλάμε με τους ανθρώπους για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επίθεσης κοντά στην πόλη της Γάζας σήμερα το πρωί, τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι πιστεύουν ότι ήταν παγίδα, ενέδρα.

Μόλις οι άνθρωποι πλησίασαν τα εισερχόμενα φορτηγά που μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια, δέχτηκαν πυρά. Υπήρχαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουρανό. Υπήρχαν επίσης πυρά από ναυτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που πεινούσαν, ήταν τραυματισμένοι και εκτοπισμένοι. Άνθρωποι που απλά προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους ό,τι μπορούσαν για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να παραμείνουν ζωντανοί.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση έχει πλέον ανέλθει σε 104 και υπάρχουν ακόμα, δυστυχώς, τραυματίες που έχουν μείνει στον δρόμο. Οι τραυματιοφορείς, το πλήρωμα της πολιτικής προστασίας και οι εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι στα νοσοκομεία, αλλά δυσκολεύονται πολύ να φτάσουν στην περιοχή. Αναμένουμε ότι ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ώρες.

Αυτό έχει απομείνει στους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα – να αντιμετωπίσουν την πείνα ή να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους προσπαθώντας να πάρουν βοήθεια».

15:04 Αίγυπτος και Ιορδανία καταδίκασαν την επίθεση σε αιτούντες βοήθεια

«Καταδικάζουμε την απάνθρωπη ισραηλινή στοχοποίηση άοπλων Παλαιστινίων πολιτών στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι στη βόρεια Γάζα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

«Θεωρούμε ότι η στοχοποίηση ειρηνικών πολιτών που σπεύδουν να παραλάβουν το μερίδιο της βοήθειας που τους αναλογεί αποτελεί ντροπιαστικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προστίθεται στην ανακοίνωση, καλώντας τα διεθνή μέρη να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

«Καταδικάζουμε τη βάναυση στοχοποίηση από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις της συγκέντρωσης Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι κοντά στην οδό αλ-Ρασίντ στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Τουλάχιστον 104 είναι οι νεκροί και 760 οι τραυματίες μετά από την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πηγή: Al Jazeera

14:55 Νέα ανακοίνωση των IDF: «Οι στρατιώτες πυροβόλησαν στα πόδια Παλαιστίνιους που όρμησαν προς το κονβόι βοήθειας και έβαλαν σε κίνδυνο τις δυνάμεις»

Ο ισραηλινός στρατός κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τη νέα σφαγή στην πόλη της Γάζας.

Οι IDF λένε ότι δεκάδες κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ποδοπατήματος και του συνωστισμού ενώ ορμούσαν σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του στρατού, όταν τα φορτηγά με τις βοήθειες κατευθύνθηκαν μακριά από τις δυνάμεις, ένα πλήθος κατοίκων της Γάζας πλησίασε τις δυνάμεις που φυλούσαν το κονβόι.

Οι στρατιώτες ένιωσαν να απειλούνται, έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα από απόσταση δεκάδων μέτρων και μόνο στη συνέχεια άνοιξαν πυρ προς τα πόδια των Παλαιστινίων που συνέχισαν να τους πλησιάζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι δυνάμεις είχαν ενημερωθεί πριν συμβεί το περιστατικό, ότι ένοπλοι κάτοικοι της Γάζας ανοίγουν πυρ εναντίον φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και βίντεο:

14:45 Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στους πεινασμένους αμάχους στην πόλη της Γάζας

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις μετά από την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε πεινασμένους Παλαιστίνιους που περίμεναν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:35 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ.

14:25 Η Χαμάς απειλεί να σταματήσει τις συνομιλίες μετά τη «σφαγή του αλευριού»

Όπως αναφέρει η Haaretz, η Χαμάς προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι η φονική επίθεση στους αμάχους στην πόλη της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτυχία των συνομιλιών με στόχο μια συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

«Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοιχτή διαδικασία εις βάρος του αίματος του λαού μας», τόνισε η παλαιστινιακή οργάνωση, αναφερόμενη στους νεκρούς της Πέμπτης και λέγοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για τυχόν αποτυχία των συνομιλιών.

14:10 Το Ισραήλ κατεδάφισε φέτος 155 σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει 197 κατασκευές Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), συμπεριλαμβανομένων 155 σπιτιών.

Αυτές οι κατεδαφίσεις έχουν εκτοπίσει 496 Παλαιστίνιους, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:00 Οργή των Παλαιστινίων μετά τη «σφαγή του αλευριού» – Πάνω από 100 οι νεκροί στην πόλη της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα με νέα ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι οι νεκροί από την επίθεση στην πόλη της Γάζας είναι πλέον 104, ενώ τουλάχιστον 760 άτομα τραυματίστηκαν.

Οι IDF υποστήριξαν ότι δεκάδες κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα σπρωξίματος και ποδοπατήματος κατά τη διάρκεια ενός «βίαιου συνωστισμού», όπως τον χαρακτήρισαν οι ισραηλινές δυνάμεις, γύρω από φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένας αξιωματούχος του στρατού πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συνωστισμού, ορισμένοι κάτοικοι της Γάζας πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις και τις έβαλαν σε κίνδυνο. Οι στρατιώτες στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι εξετάζει το περιστατικό.

Η Χαμάς έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή, πρωτοφανή στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου».

13:50 Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα των νεκρών – Τουλάχιστον 81 μετά τη φονική επίθεση στους αιτούντες βοήθεια

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια στην οδό αλ-Ρασίντ στην πόλη της Γάζας αυξήθηκε σε 81 νεκρούς και περίπου 700 τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Με δεδομένο ότι δεκάδες τραυματίες είναι σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100, πρόσθεσε.

13:48 Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση στους αιτούντες βοήθεια στην πόλη της Γάζας

Περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα τοπική και ώρα Ελλάδας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλο κυκλικό κόμβο νότια της πόλης της Γάζας δέχθηκαν πυρά.

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο στη Λωρίδα.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση:

  • Σήμερα το πρωί, εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι στην οδό αλ-Ρασίντ, περιμένοντας την παράδοση τροφίμων
  • Αυτόπτες μάρτυρες και ο ανταποκριτής του Al Jazeera επί τόπου λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι δέχτηκαν πυρά από «κάθε είδους στρατιωτικό εξοπλισμό». Οι αιτούντες βοήθεια χτυπήθηκαν από άμεσους βομβαρδισμούς πυροβολικού, πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας
  • Το φορτηγό, το οποίο είχε προγραμματιστεί να παραδώσει επισιτιστική βοήθεια, κατέληξε να φορτώσει δεκάδες νεκρούς και τραυματισμένους Παλαιστίνιους και να τους μεταφέρει εσπευσμένα στις πλησιέστερες υγειονομικές εγκαταστάσεις
  • Κάποιοι από τους νεκρούς και τους τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν με κάρα που τραβούσαν γαϊδούρια, ενώ άλλοι κείτονταν στους δρόμους για ώρες
  • Οι περισσότεροι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα και στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα. Άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι και τα ιορδανικά νοσοκομεία, όπως αναφέρει το Al Jazeera
  • Καμία από αυτές τις εγκαταστάσεις δεν έχει αρκετά ιατρικά εφόδια ή προσωπικό για να αναλάβει τόσα πολλά επείγοντα περιστατικά
  • Η Χαμάς κατήγγειλε την επίθεση ως «πρωτοφανές έγκλημα πολέμου»
  • Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ λέει ότι ο στρατός δεν έχει γνώση για «ισραηλινό βομβαρδισμό» στην περιοχή

13:38 Αντιμέτωπος με το πολιτικό κόστος της στήριξης του Ισραήλ ο Μπάιντεν – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η πλειονότητα των Δημοκρατικών προτιμά έναν προεδρικό υποψήφιο που δεν υποστηρίζει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε ισοπαλία με τον Ντόναλντ Τραμπ ως προς τη πρόθεση ψήφου εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:29 Η ισραηλινή αστυνομία αναπτύχθηκε για να σταματήσει τους εποίκους να εμποδίσουν τη βοήθεια προς τη Γάζα

Ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα της Νιτζάνα με τη Γάζα για να σταματήσουν τους εποίκους να εμποδίσουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία σε ανάρτησή της στο Χ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ισραηλινοί έποικοι οργανώνουν διαδηλώσεις για να εμποδίσουν τις αφίξεις βοήθειας στην περιοχή.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το Al Jazeera:

13:20 Η Χαμάς έχει αυξήσει την επιρροή της στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου και μετά

Ο Ζέιν Μπασράβι μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ραμάλα ότι:

«Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να κατέβουν αύριο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον ανθρώπων που περίμεναν τρόφιμα στη Γάζα.

Η οργάνωση έχει αυξήσει τη δημοτικότητά της στη Δυτική Όχθη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οπότε αναμένουμε να πραγματοποιηθούν αυτές οι διαμαρτυρίες, παρόλο που η Παλαιστινιακή Αρχή τείνει συνήθως να τις κρατά υπό έλεγχο.

Υπάρχει τεράστια απογοήτευση μεταξύ των ανθρώπων εδώ, καθώς πρέπει να παρακολουθούν τι συμβαίνει στη Γάζα. Το γραφείο της ΠΑ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την ‘αποτρόπαια επίθεση’, αλλά η έντονη καταδίκη είναι ίσως το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτό το στάδιο.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι εφαρμόζονται διπλά στάνταρ στην παλαιστινιακή σύγκρουση, σε σύγκριση με την Ουκρανία, για παράδειγμα. Όταν ο ρωσικός στρατός σκότωσε εννέα ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για φαγητό, αυτό έγινε πρωτοσέλιδο για μέρες και έγιναν έρευνες για τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε».

13:10 Οι IDF «εξετάζουν» τις αναφορές για τους νεκρούς Παλαιστίνιους ενώ περίμεναν την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη φονική επίθεση στην πόλη της Γάζας σε αιτούντες βοήθεια.

Οι IDF, σε μια σύντομη ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι:

«Νωρίς σήμερα το πρωί, κατά την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κάτοικοι της Γάζας περικύκλωσαν τα φορτηγά και λεηλάτησαν τις προμήθειες που παραδίδονταν. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, δεκάδες κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα σπρωξίματος και ποδοπατήματος.

Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση».

13:03 Ένας νεκρός, τρία τραυματισμένα παιδιά κοντά στη Χαν Γιουνίς

Ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία παιδιά τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα δυτικά της Χαν Γιουνίς, αναφέρει το Al Jazeera Arabic, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του στην περιοχή.

12:54 Αναφορές στη Συρία κάνουν λόγο για χτύπημα σε όχημα από drone κοντά στην πόλη Χομς

Αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ένα όχημα χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο χωριό Αλ-Ναχαρίγια κοντά στη νότια πόλη Χομς.

Το λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen αποδίδει την επίθεση στο Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: Google Maps

12:44 Ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στη Γάζα αντιμετωπίζουν υποσιτισμό

Το Al Jazeera υπενθυμίζει ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στη Γάζα αντιμετωπίζουν υποσιτισμό.

155.000 έγκυες γυναίκες και μητέρες που θηλάζουν δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό με θρεπτικά υλικά.

Πηγή: Al Jazeera

12:35 Σειρήνες ήχησαν κοντά στη Χάιφα

Σειρήνες ήχησαν κοντά στη Χάιφα λόγω εκτόξευσης πυραύλου αναχαίτισης σε «ύποπτο εναέριο στόχο» και όχι λόγω επίθεσης με ρουκέτες από τον Λίβανο.

Οι IDF λένε ότι ο στόχος φαίνεται να καταρρίφθηκε με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

12:25 Η Χαμάς λέει ότι η επίθεση κατά των αιτούντων βοήθεια στη Γάζα αποτελεί «πρωτοφανές έγκλημα πολέμου»

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε μια «φρικτή σφαγή, πρωτοφανή στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου», πυροβολώντας εναντίον εκατοντάδων αμάχων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 77 άτομα.

Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να εκτοπίσει πλήρως τους Παλαιστίνιους από τη γη τους και να «εξαφανίσει» την παλαιστινιακή υπόθεση.

Η Χαμάς καλεί:

  • Τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθούν επειγόντως και να δράσουν για να σταματήσουν τις «μαζικές δολοφονίες και την εθνοκάθαρση του Ισραήλ στη Γάζα»
  • Όλες οι αραβικές χώρες να «σπάσουν τη σιωπή τους» όσον αφορά «τη γενοκτονία κατά του λαού μας» και να κινητοποιηθούν αμέσως για να φέρουν τρόφιμα και ιατρική βοήθεια στη Γάζα
  • Όλοι οι άνθρωποι στα αραβικά και ισλαμικά έθνη και στον ελεύθερο κόσμο να διαμαρτυρηθούν για τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να πάρουν θέση ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου
  • Τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν τη «μαζική δολοφονία του λαού μας» και να λάβουν μέτρα για την ασφαλή παράδοση της επείγουσας βοήθειας

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:16 Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αριθμό των θυμάτων που δέχεται

Ο Φάρις Αφάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, λέει ότι το νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που έρχονται μετά την επίθεση.

«Έχουμε μόνο τρία ασθενοφόρα σε λειτουργία, καθώς μας τελείωσαν τα καύσιμα. Οδηγήσαμε κατά μήκος του δρόμου αλ-Ρασίντ για να βρούμε δεκάδες πτώματα να κείτονται στο δρόμο», είπε.

«Για περισσότερες από τέσσερις ώρες τώρα, μεταφέρουμε τα θύματα στα νοσοκομεία», τόνισε.

Κάρα με γαϊδούρια και ιδιωτικά αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη μεταφορά περισσότερων από 200 τραυματιών.

Τα ασθενοφόρα επέστρεψαν αργότερα για να περισυλλέξουν περισσότερα πτώματα.

«Πρόκειται για γενοκτονία κατά του λαού μας, αυτοί ήταν αθώοι πολίτες που περίμεναν επί μέρες τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια. Είναι έγκλημα πολέμου, είναι γενοκτονία από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού», είπε ο Αφάνα.

12:07 Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας καλεί σε παύση των μαχών στη Μέση Ανατολή για το Ραμαζάνι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσουν τη σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου και εξέφρασε την ελπίδα για παύση των συγκρούσεων στη Γάζα εγκαίρως για την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού τον Μάρτιο.

«Ζητείται από όλους να μην κλιμακώσουν και πάντα χρειάζονται δύο πλευρές», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Η Μέση Ανατολή έχει γίνει μάρτυρας αρκετής καταστροφής και σκληρότητας, δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του στη Βηρυτό.

Ο Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι ήρθε στον Λίβανο αφού επισκέφθηκε το Ισραήλ, την Ιορδανία και την παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν επικεντρωθεί κυρίως στα τμήματα κατά μήκος των συνόρων, αλλά τη Δευτέρα, οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν σε περιοχές κοντά στη βορειοανατολική πόλη Μπααλμπέκ, αφού μαχητές της Χεζμπολάχ κατέρριψαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τον Λίβανο.

«Η περιοχή έχει μετρήσει αρκετή καταστροφή, αρκετή σκληρότητα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας επέκρινε επίσης τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας: «Νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τη φωτιά χωρίς να καούν».

11:58 Στις 30.035 οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Τουλάχιστον 30.035 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 70.457 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

11:48 Κουβαλούν τραυματίες στα χέρια λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων μετά από το χτύπημα στην πόλη της Γάζας

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τη Γάζα μετά τη νέα σφαγή στην πόλη της Γάζας.

Πολίτες κουβαλούν τραυματίες στα χέρια λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων.

Δείτε βίντεο:

11:39 Γκάλαντ και Όστιν συζήτησαν για την ανάγκη δημιουργίας νέων οδών βοήθειας για τη βόρεια Γάζα

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τόνισε την επείγουσα ανάγκη να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας, αναφέρει το γραφείο του σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη να διευκολυνθεί η δημιουργία νέων διαδρομών για να φτάσει η βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπως αναφέρει το γραφείο του Όστιν.

11:29 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Στους 77 οι νεκροί από την επίθεση στην οδό αλ-Ρασίντ στην πόλη της Γάζας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέβασε τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν περιμένοντας επισιτιστική βοήθεια σε 77.

Είκοσι πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, ενώ 57 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, ανέφερε.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

11:19 Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών: Οι αιτούντες βοήθεια δολοφονήθηκαν «εν ψυχρώ»

Καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί εναντίον Παλαιστινίων αιτούντων βοήθεια στη Γάζα αυξάνεται, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτό που λέει ότι ήταν μια «εν ψυχρώ σφαγή» αμάχων.

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν φορτηγά με τρόφιμα κοντά στην πόλη της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η επίθεση ήταν μέρος του συνεχιζόμενου «γενοκτονικού πολέμου» του Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει επειγόντως» για τη σφυρηλάτηση εκεχειρίας ως «τον μόνο τρόπο για την προστασία των αμάχων».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:09 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και σε κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στην Ανταμίτ στο βόρειο Ισραήλ και σε κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

11:00 Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών μετά την επίθεση σε αμάχους στην πόλη της Γάζας

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα αναφέρει ότι περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας σήμερα το πρωί στην οδό αλ-Ρασίντ.

Δείτε σχετική μαρτυρία από τον δημοσιογράφο Μαχμούντ Αμπού Σαλάμα:

10:51 «Μη μας στέλνετε βοήθεια αν πρόκειται να μας σκοτώσετε»

Οι Παλαιστίνιοι που έγιναν μάρτυρες της θανατηφόρας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον ομάδας ανθρώπων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια λένε ότι είναι «έγκλημα» το γεγονός ότι υφίστανται βία ενώ απλώς προσπαθούν να θρέψουν τις οικογένειές τους.

«Ήρθαμε εδώ για να πάρουμε στα χέρια μας λίγη βοήθεια», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος στο Quds News Network μετά την επίθεση στην οδό αλ-Ρασίντ, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες.

«Περιμένω από χθες. Γύρω στις 04:30 σήμερα το πρωί άρχισαν να έρχονται φορτηγά. Μόλις πλησιάσαμε τα φορτηγά με τις βοήθειες, τα ισραηλινά τανκς και τα πολεμικά αεροπλάνα άρχισαν να μας πυροβολούν σαν να ήταν παγίδα», είπε ο άνδρας.

«Στα αραβικά κράτη λέω, αν θέλετε να μας σκοτώσετε, γιατί στέλνετε βοήθεια; Αν αυτό συνεχιστεί, δεν θέλουμε να μας παραδίδεται καθόλου βοήθεια. Κάθε αυτοκινητοπομπή που έρχεται σημαίνει άλλη μια σφαγή.

Πολλοί νέοι άνδρες και γυναίκες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν κατευθύνθηκαν για να παραλάβουν τη βοήθεια. Είναι κοινή λογική, αν παραδίδεται βοήθεια, πρέπει να τηρείται κατάπαυση του πυρός. Αυτό δεν συμβαίνει επί τόπου… Αυτό είναι έγκλημα, είναι αμαρτία».

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα μετά την επίθεση στην οδό αλ-Ρασίντ είναι γροθιά στο στομάχι:

10:41 Ο απολογισμός από την επίθεση στην πόλη της Γάζας έχει ανέλθει στους 50 νεκρούς – Αναφορές για ακόμη περισσότερα θύματα

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού έπληξαν πλήθος ανθρώπων που περίμεναν την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στην οδό Αλ Ρασίντ, νότια της πόλης της Γάζας.

Οι νεκροί και οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Παλαιστινιακά Μέσα κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους νεκρούς, ενώ βίντεο μετά τις επιθέσεις κυκλοφορούν στα social media.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

10:31 Ο ισραηλινός στρατός υπέγραψε διαταγή που θα μπορούσε να μετατρέψει το φυλάκιο της Δυτικής Όχθης σε μεγάλο αστικό οικισμό

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υπέγραψε την Τρίτη διαταγή που επιτρέπει σε ένα μη εξουσιοδοτημένο φυλάκιο στη Δυτική Όχθη να μετατραπεί σε μεγάλο αστικό οικισμό.

Εάν η διαταγή εφαρμοστεί, το φυλάκιο Μιτζπέχ Γεχούντα, κοντά στο Μα’αλέ Αντουμίμ (όπου πρόσφατα είχε γίνει ένοπλη επίθεση), θα γίνει πόλη με το όνομα Μισμάρ Γεχούντα.

Πηγή φωτογραφίας: Ohad Zwigenberg / Haaretz

10:22 Wall Street Journal: Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα είπε στην οργάνωση ότι «έχει τους Ισραηλινούς ακριβώς εκεί που τους θέλουμε»

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στο Κατάρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έλαβαν ένα μήνυμα από τον ηγέτη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Γιάχια Σινουάρ, που έλεγε: «Μην ανησυχείτε, έχουμε τους Ισραηλινούς εκεί που τους θέλουμε».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σινουάρ ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε «καλή κατάσταση», καθώς προετοιμάζονται για την αναμενόμενη εισβολή των IDF στη νότια πόλη Ράφα.

Ο Σινουάρ δήλωσε επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι ο αυξανόμενος αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται στη Γάζα προσθέτει διεθνή πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο.

10:13 «Τους επιτέθηκαν ενώ πεινούν»

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera ότι:

«Οι Παλαιστίνιοι δέχονται συστηματικά επιθέσεις ενώ πεινάνε και ψάχνουν για υπολείμματα τροφής.

Τις τελευταίες ημέρες, Παλαιστίνιοι από τον βορρά συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες περιμένοντας τα φορτηγά με τη βοήθεια στην οδό Σαλάχ αλ-Ντιν κοντά στην πόλη της Γάζας. Έχουν δεχθεί πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πρόσφατα, το φορτηγό που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε βοήθεια στους ανθρώπους στη Γάζα, με τραγικό τρόπο έπρεπε να μεταφέρει τραυματίες και νεκρούς.

Οι σκηνές γίνονται όλο και πιο καταστροφικές για έναν απελπισμένο πληθυσμό που υποφέρει από οξεία πείνα λόγω της ακραίας έλλειψης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών».

10:03 IDF: Δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε Ζεϊτούν και Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι 10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το τοπικό συμβούλιο του βόρειου Ισραήλ, Σλόμι. Δεν αναφέρθηκαν ούτε ζημιές ούτε θύματα.

Οι IDF αναφέρουν ότι η επιχείρηση του στρατού στη βόρεια γειτονιά της Γάζας, Ζεϊτούν συνεχίζεται και την Πέμπτη και ότι οι δυνάμεις επιχειρούν επίσης στη νότια πόλη της Γάζας, Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι δυνάμεις σκότωσαν μέλη της Χαμάς και κατέστρεψαν φρεάτια σήραγγας της παλαιστινιακής οργάνωσης σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:54 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν έχουν καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών και τη θεραπεία παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση
  • Ο διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν δήλωσε στο Al Jazeera ότι επτά παιδιά πέθαναν την Τετάρτη στο νοσοκομείο λόγω υποσιτισμού
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Η Συρία αναφέρει ότι η αεράμυνά της αναχαίτισε ισραηλινά πλήγματα κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό την Τετάρτη
  • Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης του Καναδά, Άχμεντ Χουσέν δήλωσε ότι η χώρα διερευνά τις επιλογές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι «η ρίψη βοήθειας από αέρος στη Γάζα, σε συνεργασία με χώρες που έχουν την ίδια άποψη όπως η Ιορδανία», είναι δυνατή

09:45 Τι λένε Χαμάς, Ισραήλ και ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν «κοντά», προσθέτοντας ότι «η ελπίδα μου είναι, μέχρι την επόμενη Δευτέρα, να έχουμε κατάπαυση του πυρός».

Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες:

  • Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ προσπαθώντας να καθορίσουν τις λεπτομέρειες μιας πιθανής παύσης των μαχών στη Γάζα για έξι εβδομάδες
  • Η Χαμάς εξετάζει μια ισραηλινή πρόταση – με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ – που θα εξασφάλιζε μια 40ήμερη παύση των μαχών. Αυτό θα επέτρεπε την παροχή βοήθειας στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση περίπου 40 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για περίπου 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ
  • Ωστόσο, ο Μπάσεμ Ναΐμ, επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αισιοδοξία του Μπάιντεν δεν έχει «σχέση με την πραγματικότητα επί του εδάφους» και ότι «το χάσμα είναι ακόμη μεγάλο».
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς βρίσκεται σε «άλλο πλανήτη», αλλά αν «κατέβει σε μια λογική κατάσταση, τότε ναι, θα έχουμε συμφωνία για τους ομήρους»
  • Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η οργάνωση δείχνει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις της με το Ισραήλ, αλλά είναι έτοιμη να συνεχίσει να πολεμά αν χρειαστεί
  • Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια σημαντική πρόοδος, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται

09:35 Η Συρία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ισραηλινούς πυραύλους κοντά στη Δαμασκό

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε χτυπήματα αργά χθες το βράδυ κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο μια σειρά από τοποθεσίες στην ύπαιθρο της Δαμασκού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η αεράμυνά μας απάντησε στους πυραύλους της επίθεσης και κατέρριψε τους περισσότερους από αυτούς», τόνισε το συριακό υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν δύο Σύρους μαχητές υπέρ της Χεζμπολάχ και έπληξαν «τοποθεσίες όπου εδρεύουν οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου».

09:26 Η Νέα Ζηλανδία επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους

Η Νέα Ζηλανδία επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε «έναν αριθμό» Ισραηλινών εποίκων «που είναι γνωστό ότι έχουν διαπράξει βίαιες πράξεις», σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Κρίστοφερ Λούξον και του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς.

«Η Νέα Ζηλανδία ανησυχεί σοβαρά για τη σημαντική αύξηση της εξτρεμιστικής βίας που διαπράττουν Ισραηλινοί έποικοι εναντίον παλαιστινιακών πληθυσμών τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Λούξον.

Ο Πίτερς χαρακτήρισε «σοβαρή ανησυχία» τα «σχέδια των Ισραηλινών υπουργών για περαιτέρω κατασκευή οικισμών».

Η ανακοίνωση της Νέας Ζηλανδίας έρχεται μετά την τοποθέτηση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδια για την ανέγερση 3.300 νέων σπιτιών για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση της Νέας Ζηλανδίας δεν διευκρίνισε ποια άτομα θα συμπεριληφθούν στην απαγόρευση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τη Χαμάς καθ’ ολοκληρία «τρομοκρατική οντότητα».

09:16 Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν περιμένοντας για φαγητό κοντά στην πόλη της Γάζας

Δεκάδες Παλαιστίνιοι που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς εναντίον των συγκεντρωμένων σε κεντρικό κυκλικό κόμβο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera που βρίσκεται επί τόπου.

Πτώματα εθεάθησαν στο έδαφος μετά την επίθεση με τους διασώστες να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω του κινδύνου περαιτέρω ισραηλινών χτυπημάτων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γνωστού Μέσου.

Εδώ και μέρες, οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας ψάχνουν απεγνωσμένα για τρόφιμα, με πολλούς να κάνουν το μακρύ ταξίδι προς τον νότο με τα πόδια, εν μέσω αυξανόμενων αναφορών για υποσιτισμό και λιμοκτονία.

09:06 Συνεχίζεται η πορεία για τους ομήρους από το μέρος του φεστιβάλ Supernova μέχρι την Ιερουσαλήμ

Συγγενείς ομήρων και συμπαραστάτες τους πραγματοποιούν πορεία από το Ρέ’ιμ, το οποίο φιλοξενούσε το φεστιβάλ Supernova όπου επιτέθηκε η Χαμάς, μέχρι την Ιερουσαλήμ.

Η διαδήλωση ξεκίνησε χθες 28 Φεβρουαρίου και αναμένεται να κρατήσει τέσσερις ημέρες.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Amir Cohen

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Amir Cohen

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Amir Cohen

08:57 Παλαιστίνιοι μαχητές «διατηρούν στρατιωτική ικανότητα» καθώς μαίνεται η μάχη για τη Ζεϊτούν

Παρά την πολύμηνη κατοχή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταστείλουν τους Παλαιστίνιους μαχητές που συμμετέχουν σε σκληρές μάχες στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, λένε παρατηρητήρια πολέμου.

Οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), δήλωσαν ότι παρά τις δύο «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» των ισραηλινών δυνάμεων στη Ζεϊτούν, τουλάχιστον επτά παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μάχονται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Ζεϊτούν πραγματοποίησαν τουλάχιστον 92 επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων μεταξύ 19 και 28 Φεβρουαρίου, ανέφεραν τα ISW/CTP στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης.

«Αυτός ο υψηλός ρυθμός επιθέσεων στον οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον επτά παλαιστινιακές πολιτοφυλακές που έχουν εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν διατηρήσει στρατιωτική ικανότητα στη νότια πόλη της Γάζας παρά τις δύο ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εκεί», ανέφεραν οι δεξαμενές σκέψης.

«Οι πολιτοφυλακές πιθανότατα διείσδυσαν σε προηγουμένως εκκαθαρισμένες περιοχές της νότιας πόλης της Γάζας από την ανεκκαθάριστη κεντρική Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:47 Γερμανική φρεγάτα παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

Γερμανική φρεγάτα που στάλθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερασπιστεί πλοία από τις επιθέσεις των Χούθι παραλίγο να καταρρίψει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η φρεγάτα Hessen εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον ενός αμερικανικού αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Reaper, αφού οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του ήταν ανεπιτυχείς, αλλά αστόχησε λόγω «τεχνικού λάθους».

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι υπήρξε ένα περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη η φρεγάτα και ένα drone από φιλικό έθνος, αλλά δεν κατονόμασε τη χώρα.

«Η υπόθεση επιλύθηκε όταν αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για εχθρικό drone, κάτι που έγινε σαφές μόνο εκ των υστέρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίκαελ Στέμπφλε.

Η γερμανική φρεγάτα έφθασε στην περιοχή το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο αποστολής της ΕΕ για την προστασία της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν από επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στη ζωτικής σημασίας διεθνή ναυτιλιακή οδό.

Η φρεγάτα Hessen που έχει σταλεί από τη Γερμανία στην Ερυθρά Θάλασσα.

08:37 Συριακή κρατική τηλεόραση: Εκρήξεις κοντά στη Δαμασκό

Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στη Δαμασκό το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν επίσης ότι η αεράμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» κοντά στην πρωτεύουσα.

Η φιλοϊρανική λιβανέζικη τηλεόραση Al Mayadeen ανέφερε επίσης ότι την Τετάρτη ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Σαγιέντα Ζαϊνάμπ της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την περιοχή της νότιας Δαμασκού, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν στρατιώτες έχουν μια σειρά από υπόγειες βάσεις.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:28 CNN: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο την άνοιξη

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο τους επόμενους μήνες, αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις για το θέμα, προετοιμάζοντας το ενδεχόμενο η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν να μην μπορεί να αναγκαστεί να υποχωρήσει από τα σύνορα με διπλωματικά μέτρα.

Μιλώντας στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «λειτουργεί με την υπόθεση ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είναι μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο αξιωματούχος προσθέτει ότι δεν αναμένει ότι η επιχείρηση θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αλλά «ίσως αργότερα την άνοιξη».

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα του Λιβάνου για την υποστήριξη της παλαιστινιακής συμμάχου της Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε την πρωτοφανή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: Jalaa Marey / AFP

08:18 Φονικές ολονύχτιες επιθέσεις σε καταυλισμούς στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πάνω από 30.000» αφότου ξέσπασε πόλεμος με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Ο αριθμός των μαρτύρων (σ.σ. των νεκρών) είναι πλέον πάνω από 30.000» ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 79 νεκρούς στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στον θύλακο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στους καταυλισμούς Νουσεϊράτ, Μπουρέιτζ και Χαν Γιουνίς.

08:12 Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται για 146 ημέρες, πάνω από 30.000 οι νεκροί

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024