Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πράκτορες του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην Υεμένη βοηθούν τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία

ΗΠΑ: Πράκτορες του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην Υεμένη βοηθούν τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία

Επανέρχονται οι ΗΠΑ σχετικά με την ύπαρξη «συμβούλων» από το Ιράν και το Λίβανο στο έδαφος της Υεμένης, που καθοδηγούν τις επιθέσεις.

Πράκτορες από το Ιράν και τη λιβανέζικη σύμμαχό του Χεζμπολάχ εργάζονται εντός της Υεμένης για να υποστηρίξουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας, λέει Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Τιμ Λέντερκινγκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, δηλώνει σε υποεπιτροπή της Γερουσίας ότι το ιερατικό κράτος του Ιράν «εξοπλίζει και διευκολύνει» τις επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντίποινα αμερικανικών και βρετανικών επιθέσεων στην Υεμένη.

«Αξιόπιστες δημόσιες αναφορές δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός Ιρανών και Λιβανέζων πρακτόρων της Χεζμπολάχ υποστηρίζουν τις επιθέσεις των Χούθι από το εσωτερικό της Υεμένης», λέει ο Λέντερκινγκ.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο, δυστυχώς, όπου σκοπεύουν να κάνουν πίσω

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο λαός της Υεμένης θέλει αυτούς τους Ιρανούς στη χώρα του. Αυτό πρέπει να σταματήσει», λέει.Ο Λευκός Οίκος λέει τον Δεκέμβριο ότι το Ιράν ήταν «βαθιά αναμεμειγμένο» στον σχεδιασμό των επιθέσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους Χούθι, είναι πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Μάλιστα έχουν δηλώσει πως οι επιθέσεις θα σταματήσουν όταν σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

Ο Λέντερκινγκ βοήθησε στον τερματισμό του εμφυλίου στην Υεμένη, πείθοντας την Σαουδική Αραβία να μετριάσει την εμπλοκή της.

«Δεν έχουν αποθαρρυνθεί οι Χούθι»

Ο Λέντερκινγκ, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τους Χούθι από την αρχή της διακυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς βοήθησε τη διπλωματία να παγώσει ο πολύχρονος και βίαιος εμφύλιος πόλεμος, αναγνωρίζει ότι οι αντάρτες δεν έχουν αποθαρρυνθεί.

«Το γεγονός ότι το συνεχίζουν αυτό και έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είναι μια ένδειξη ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο, δυστυχώς, όπου σκοπεύουν να κάνουν πίσω», λέει ο Λέντερκινγκ.

Τα πρώτα ρεπορτάζ από το Reuters και το Al Arabiya σχετικά με την ύπαρξη συμβούλων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο έδαφος της Υεμένης, ανεφέρονταν πριν από περίπου ένα μήνα. Σε κάθε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, συνηθίζεται να υπάρχουν «σύμβουλοι», τόσο σε ζητήματα χειρισμού οπλισμού, όσο και σε ζητήματα στρατηγικής.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024