Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ επιβλέπουν τις επιθέσεις των Χούθι

Υεμένη: Διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ επιβλέπουν τις επιθέσεις των Χούθι

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters και το Al Arabiya, οι Χούθι δεν είναι μόνοι τους στην Υεμένη αλλά έχουν και την πολύτιμη βοήθεια των Φρουρών της Επανάστασης

Διοικητές από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και την ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου βρίσκονται στην Υεμένη και βοηθούν να κατευθύνουν και να επιβλέπουν τις επιθέσεις των Χούθι κατά στόχων της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις περιφερειακές και δύο ιρανικές πηγές. Σε άρθρο που προέρχεται από το Al Arabiya δίκτυο ελεγχόμενο από την Σ.Αραβία.

Το Ιράν -το οποίο έχει εξοπλίσει, εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει τους Χούθι- αύξησε τις προμήθειες όπλων στην πολιτοφυλακή μετά τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν οι τέσσερις περιφερειακές πηγές. Η Τεχεράνη έχει παράσχει προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ κατά πλοίων, βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στους Χούθι, οι οποίοι άρχισαν να στοχεύουν εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ανέφεραν οι πηγές.

«Μια ομάδα μαχητών των Χούθι βρέθηκε στο Ιράν τον περασμένο μήνα και εκπαιδεύτηκε σε μια βάση του IRGC στο κεντρικό Ιράν για να εξοικειωθεί με τη νέα τεχνολογία και τη χρήση πυραύλων»

Διοικητές και σύμβουλοι του IRGC παρέχουν επίσης τεχνογνωσία, δεδομένα και υποστήριξη πληροφοριών για να καθορίσουν ποια από τα δεκάδες πλοία που ταξιδεύουν καθημερινά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προορίζονται για το Ισραήλ και αποτελούν στόχους των Χούθι, ανέφεραν όλες οι πηγές. Η Ουάσινγκτον δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό επιχειρήσεων κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι οι πληροφορίες του είναι κρίσιμες για να μπορέσουν οι Χούτι να στοχεύσουν πλοία.

Η Υεμένη μια χώρα που πλήττεται από τον εμφύλιο και την νέα αυτή σύρραξη, είναι γνωστή για όλους τους λάθος λόγους. Είναι όμως μια πανέμορφη χώρα στην πιο λάθος εποχή να ζει κανείς.

Η Τεχεράνη αρνείται κάθε σχέση με τους Χούθι

Στις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις Τύπου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανανί, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η Τεχεράνη εμπλέκεται στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν ή της Χεζμπολάχ στη βοήθεια για την καθοδήγηση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης βοηθούν τους Χούθι με στρατιωτική εκπαίδευση (σε προηγμένα όπλα)», δήλωσε στο Reuters Ιρανός εσωτερικός συνεργάτης. «Μια ομάδα μαχητών των Χούθι βρέθηκε στο Ιράν τον περασμένο μήνα και εκπαιδεύτηκε σε μια βάση του IRGC στο κεντρικό Ιράν για να εξοικειωθεί με τη νέα τεχνολογία και τη χρήση πυραύλων». Το άτομο είπε ότι Ιρανοί διοικητές είχαν ταξιδέψει και στην Υεμένη και δημιούργησαν ένα κέντρο διοίκησης στην πρωτεύουσα Σαναά για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο διευθύνει ο ανώτερος διοικητής του IRGC που είναι υπεύθυνος για την Υεμένη.

Άγρια ομορφιά, άγριο τοπίο, λίγες φράσεις περιγράφουν με τόσα λίγα λόγια την Υεμένη.

Περιφερειακή στρατηγική

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εντάσσονται στη στρατηγική του Ιράν να επεκτείνει και να κινητοποιήσει το περιφερειακό σιιτικό δίκτυο ένοπλων πολιτοφυλακών του, για να προβάλει την επιρροή του και να δείξει την ικανότητά του να απειλεί τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή και πέραν αυτής, δήλωσαν δύο αναλυτές. Είπαν ότι η Τεχεράνη ήθελε να δείξει ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να είναι πολύ δαπανηρός για τη Δύση εάν παραταθεί και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή καθώς τα πράγματα κλιμακώνονται.

«Οι Χούτι δεν ενεργούν ανεξάρτητα», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ αλ-Σαγκέρ, διευθυντής του think-tank Gulf Research Center, ο οποίος βασίζει το συμπέρασμά του σε μια προσεκτική ανάλυση των δυνατοτήτων της ομάδας, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 20.000 μαχητές. Οι Χούθι, με το προσωπικό, την τεχνογνωσία και τις ικανότητές τους δεν είναι τόσο προηγμένοι. Δεκάδες πλοία περνούν καθημερινά από το Bab al-Mandeb, οι Χούτι δεν έχουν τα μέσα, τους πόρους, τις γνώσεις ή τις δορυφορικές πληροφορίες για να βρουν τον συγκεκριμένο στόχο και να επιτεθούν», όπως διαβεβαίωσε.

Η εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε επίσης τον περασμένο μήνα ότι οι τακτικές πληροφορίες που παρείχε το Ιράν ήταν κρίσιμες για να μπορέσουν οι Χούθι να στοχεύσουν πλοία. Σύμφωνα με δύο πρώην πηγές του στρατού της Υεμένης (σ.σ. Του καθεστώτος που υποστηρίζεται από την Σαουδική Αραβία), υπάρχει σαφής παρουσία μελών του IRGC και της Χεζμπολάχ στην Υεμένη. Είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την εκπαίδευση και την επανασυναρμολόγηση των πυραύλων που εισάγονται λαθραία στην Υεμένη ως ξεχωριστά κομμάτια, είπαν τα δύο άτομα.

To αίμα του Δράκου ή Socotra dragon tree ή dragon blood tree, ενδημικό δέντρο της Υεμένης.

Όπλα και συμβουλές

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε ότι στόχος της ομάδας ήταν να στοχεύσει ισραηλινά πλοία που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει ανθρώπινες ή σημαντικές υλικές απώλειες. Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη δεν θα τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν, είπε. «Δεν αρνούμαστε ότι έχουμε μια σχέση με το Ιράν και ότι έχουμε επωφεληθεί από την ιρανική εμπειρία στην εκπαίδευση και τη στρατιωτική κατασκευή και τις δυνατότητες, αλλά η απόφαση που έλαβε η Υεμένη είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος», είπε.

Αλλά ένας αξιωματούχος ασφαλείας που βρίσκεται κοντά στο Ιράν δήλωσε: «Η Υεμένη δεν έχει καμία σχέση με το Ιράν: Οι Χούθι διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και όλα όσα χρειάζονται για τον αγώνα τους κατά του Ισραήλ, αλλά χρειάζονταν καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με τις ναυτιλιακές διαδρομές και τα πλοία, οπότε τους τα παρείχε το Ιράν». Όταν ρωτήθηκε τι είδους συμβουλές προσέφερε η Τεχεράνη, είπε ότι ήταν παρόμοιες με τον συμβουλευτικό ρόλο που έχει αναλάβει το Ιράν στη Συρία, που κυμαίνεται από την εκπαίδευση μέχρι την επίβλεψη επιχειρήσεων όταν χρειάζεται.

«Μια ομάδα μελών της Ιρανικής Φρουράς βρίσκεται τώρα στη Σαναά για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας.

Ένα καράβι που έχει αφεθεί να σκουριάζει στις ακτές της Υεμένης.

Εκπαίδευση και εξοπλισμός

Ένας ηγέτης του συνασπισμού φιλοϊρανικών ομάδων αρνήθηκε ότι υπάρχουν διοικητές από το IRGC ή τη Χεζμπολάχ στο έδαφος της Υεμένης αυτή τη στιγμή.

Είπε ότι μια ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων του Ιράν και της Χεζμπολάχ είχε μεταβεί στην Υεμένη νωρίτερα στον εμφύλιο πόλεμό της για να εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και να κατασκευάσει την κατασκευαστική στρατιωτική ικανότητα των Χούθι. «Ήρθαν και βοήθησαν τους Χούθι και έφυγαν, όπως ακριβώς έκαναν με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Το άτομο είπε ότι οι Χούθι γνώριζαν καλά το έδαφος και τη θάλασσα και είχαν ήδη τα συστήματα για την επίθεση σε πλοία, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας από το Ιράν. Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιδείξει υποστήριξη στην παλαιστινιακή ομάδα μετά από χρόνια αντι-ισραηλινής ρητορικής, αλλά ανησυχούσε ότι η χρήση της Χεζμπολάχ θα προκαλούσε μαζικά ισραηλινά αντίποινα, είπαν αναλυτές.

Άμμος και Ωκεανός, ένα σημαντικό μέρος του τοπίου της Υεμένης.

Γιατί οι Χούθι – Γιατί τώρα

Ο Αμπντουλγκανί αλ-Ιρβάνι, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι Ιρανοί βοηθούν στον προσδιορισμό του στόχου και του προορισμού. Δεν υπάρχει τοπική ικανότητα των Χούθι να το κάνουν αυτό». Μια ανώτερη περιφερειακή πηγή που παρακολουθεί το Ιράν και η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε: «Η πολιτική απόφαση είναι στην Τεχεράνη, η διαχείριση είναι η Χεζμπολάχ και ο τόπος είναι η Υεμένη και το μέσον οι Χούθι».

Ο Αμπντουλγκανί αλ-Ιρβάνι από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά δήλωσε ότι ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ομάδας που έχει γίνει η πιο σημαντική στον «Άξονα της Αντίστασης» του Ιράν. Αντίθετα, οι Χούθι βρίσκονταν σε μοναδική στρατηγική θέση για να έχουν τεράστιο αντίκτυπο διαταράσσοντας την παγκόσμια θαλάσσια δραστηριότητα με μικρή προσπάθεια, είπε.

Έτσι και έγινε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024