Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ερντογάν «θα έπρεπε να σιωπάς και να ντρέπεσαι!» - Ο ΟΗΕ διαψεύδει το Ισραήλ για τη «σφαγή του ψωμιού»

Live: Ερντογάν «θα έπρεπε να σιωπάς και να ντρέπεσαι!» – Ο ΟΗΕ διαψεύδει το Ισραήλ για τη «σφαγή του ψωμιού»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η Χαμάς απείλησε ότι μπορεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες μετά τη δολοφονική επίθεση με τους 112 νεκρούς αμάχους - Επίθεση με τρεις νεκρούς στη Συρία

Υπουργεία Εξωτερικών, οργανώσεις βοήθειας και οργανώσεις δικαιωμάτων καταδίκασαν τη νέα σφαγή του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας με τουλάχιστον 115 νεκρούς και 760 τραυματίες την ώρα που εκατοντάδες πεινασμένοι περίμεναν να πάρουν φαγητό.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση στο «παραλυμένο», όπως λένε οι Παλαιστίνιοι, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι τέσσερα ακόμη παιδιά πέθαναν από ασιτία και αφυδάτωση στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας.

Ένοπλη επίθεση στον οικισμό Έλι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για αντίποινα εποίκων ενάντια σε παλαιστινιακές κοινότητες.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

07:00 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πύραυλο των Χούθι

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που προετοιμαζόταν για εκτόξευση από τους Χούθι στην Υεμένη.

«Οι δυνάμεις της CENTCOM αναγνώρισαν τον πύραυλο και διαπίστωσαν ότι αποτελούσε επικείμενη απειλή για τα αμερικανικά αεροσκάφη στην περιοχή», ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, με ανάρτησή της στο X.

Η CENTCOM ανέφερε ότι οι Χούτι εκτόξευσαν επίσης έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν υπήρξε πλήγμα σε κανένα σκάφος.

06:30 «Τις ένοχες συνειδήσεις» σας θα ανακουφίσετε

Η Oxfam κατέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ρίξει αεροπορική βοήθεια στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια ως μια απόπειρα κατευνασμού της ένοχης συνείδησης των αξιωματούχων των ΗΠΑ.

«Η Oxfam δεν υποστηρίζει αεροπορικές πτήσεις των ΗΠΑ στη Γάζα, οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως επί το πλείστον στην ανακούφιση των ένοχων συνειδήσεων ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, των οποίων οι πολιτικές συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες και στον κίνδυνο λιμού στη Γάζα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ο Σκοτ Πολ, Ανώτερος Διευθυντής Ανθρωπιστικής Πολιτικής της Oxfam America, ΜΚΟ που έχει στο επίκεντρο της δράσης της την ανακούφιση από τη φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ωθηθεί στο απόλυτο χείλος, η ρίψη μιας ασήμαντης, συμβολικής ποσότητας βοήθειας στη Γάζα χωρίς σχέδιο για την ασφαλή διανομή της δεν θα βοηθούσε και θα ήταν βαθιά ταπεινωτική για τους Παλαιστίνιους», τόνισε.

«Αντί για αδιάκριτες αεροπορικές ρίψεις στη Γάζα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν τη ροή όπλων προς το Ισραήλ που χρησιμοποιούνται σε αδιάκριτες επιθέσεις, να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και ν’ απαιτήσουν από το Ισραήλ ν’ ανταποκριθεί στο καθήκον του της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, και άλλων βασικών υπηρεσιών».

06:00 Ερντογάν «θα έπρεπε να σιωπάς και να ντρέπεσαι!»

Πυρά κατά του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος σφαγιάζει συνεχώς Κούρδους στην Τουρκία και την περιοχή, κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκόπιμα διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα. Κύριε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είμαστε σαν εσάς. Πολεμούμε εναντίον του συνεργού σας, της Χαμάς, την οποία φιλοξενήσατε στην Τουρκία και δώσατε τη δυνατότητα να διαπράξει σφαγές και δολοφονίες. Θα έπρεπε να σιωπάς και να ντρέπεσαι!», έγραψε ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι αυτό που εκτυλίσσεται στη Γάζα δεν είναι πόλεμος, αλλά μία επιχειρούμενη γενοκτονία.

05:00 Ο Γκαντς στην πορεία των συγγενών των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ

Συγγενείς δεκάδων ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνέχισαν την τετραήμερη πορεία τους με προορισμό την Ιερουσαλήμ, εκδήλωση διαμαρτυρίας και πίεσης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να κλείσει συμφωνία για ν’ αφεθούν ελεύθεροι.

Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι, τόνισε ο Μπένι Γκαντς, πρώην υπουργός Αμυνας, νυν μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, ο οποίος πήρε μέρος σε τμήμα της πορείας, σύμφωνα με τους οργανωτές της, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.

Περίπου εκατόν πενήντα συγγενείς ομήρων άρχισαν την πορεία από τη Ραΐμ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη το πρωί και σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Ιερουσαλήμ.

04:00 Συνεχίζει να ελπίζει για ανακωχή ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως εξακολουθεί να «ελπίζει» ότι θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ενώ αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο, για την πιθανότητα να εφαρμοστεί ανακωχή στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων ως την ημερομηνία αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «το ελπίζω, εργαζόμαστε πάντα για το ζήτημα αυτό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί».

03:05 Τα δέκα έφτασαν τα νεκρά παιδιά λόγω υποσιτισμού, καθώς η πείνα μαστίζει τη Γάζα

Συνολικά 10 παιδιά έχουν πλέον πεθάνει στη Γάζα ως αποτέλεσμα υποσιτισμού και αφυδάτωσης, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής επικράτειας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), το υπουργείο επιβεβαίωσε άλλους τέσσερις θανάτους παιδιών, που ανέβασαν τον μέχρι στιγμής συνολικό αριθμό σε 10, ενώ άλλοι 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 920 τραυματίστηκαν από το απόγευμα της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η πλειονότητα των ατόμων που αναφέρθηκαν ότι σκοτώθηκαν κατά την περίοδο που καλύπτει η τελευταία έκθεση του OCHA ήταν θύματα ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον αιτούντων βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

Το OCHA αναφέρει ότι αρκετές χώρες έχουν πλέον ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και τις συνθήκες που περιέβαλαν αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «Σφαγή του Αλευριού».

02:40 Εκκλήσεις για υποψήφιο των Δημοκρατικών κατά της οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ

Νωρίτερα την Πέμπτη, μια νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί προτιμούν έναν υποψήφιο πρόεδρο που δεν δίνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, σε αντίθεση με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν κάποιον που δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, σε αντίθεση με το 40% που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα για την υποστήριξη του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς μια υποθετική δημοσκόπηση δείχνει ότι ισοβαθμεί στο 36% με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον εκατομμύρια Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν ανοιχτά τον όρο «γενοκτονία» θέλοντας να περιγράψουν την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

02:24 «Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ» λέει αμερικανίδα βουλευτής

Η Αμερικανίδα βουλευτής εκφράζει αυξανόμενες ανησυχίες για την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «μη αποτελεσματική». Οι δηλώσεις της μάλιστα δημοσιεύθηκαν πριν την μαζική δολοφονία αμάχων του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Αμερικανίδα βουλευτής Ilhan Omar δήλωσε ότι η κυβέρνηση Νπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από την ισραηλινή κατοχή, χαρακτηρίζοντας τη βοήθεια της Ουάσινγκτον σε όπλα προς την κατοχή ως «κρατικά υποστηριζόμενη βία». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη με Αμερικανούς νομοθέτες, η Ομάρ εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον υψηλό αριθμό νεκρών Παλαιστινίων αμάχων και τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων αμάχων.

Ο Ομάρ επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την έγκριση πρόσθετης βοήθειας προς το Ισραήλ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, τονίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής της ειρήνης ενώ δίνει το πράσινο φως για τη σφαγή των Παλαιστινίων. Η ανανέωση του οπλοστασίου του Ισραήλ δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι κρατικά υποστηριζόμενη βία που ασκείται εναντίον ανυπεράσπιστων οικογενειών που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά».

Η αμερικανίδα νομοθέτιδα τόνισε ότι «Αν θέλουμε πραγματικά να εξυψώσουμε την ανθρωπότητα για να προστατεύσουμε … τους αθώους ανθρώπους της Γάζας, να φέρουμε τους ομήρους με ασφάλεια στο σπίτι τους, να κρατήσουμε την ελπίδα για ειρήνη, τότε πρέπει να απαιτήσουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αντίδραση των ΗΠΑ και του κόσμου στις ισραηλινές θηριωδίες, τονίζοντας ότι η κενή ρητορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς καμία ουσιαστική δράση είναι απαράδεκτη.

02:05 «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες»: Μπάιντεν βρίζει το Ισραήλ για την έλλειψη βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίζει το Ισραήλ για την έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο πριν από τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με την επισκέπτρια πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκτός από την επέκταση των χερσαίων παραδόσεων, όπως είπα, θα επιμείνουμε στο να διευκολύνει το Ισραήλ περισσότερα φορτηγά και περισσότερες διαδρομές για να παίρνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθεια που χρειάζονται. Χωρίς δικαιολογίες».

«Η βοήθεια που ρέει στη Γάζα δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή… Αθώες ζωές κινδυνεύουν και ζωές παιδιών κινδυνεύουν», συνεχίζει ο Μπάιντεν. «Θα έπρεπε να φέρνουμε εκατοντάδες φορτηγά, όχι μόνο μερικά. Και δεν θα μείνω με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα το βάλουμε κάτω και… προσπαθούμε να τραβήξουμε κάθε στάση που μπορούμε για να φέρουμε περισσότερη βοήθεια».

01:45 Κίρμπι: «Μια συμφωνία που θα πυροδοτήσει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι «μια συμφωνία που ενεργοποιεί μια εκεχειρία έξι εβδομάδων βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι».

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι το περιστατικό με τα μαζικά θύματα γύρω από μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα θα περιπλέξει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ομηρία, ο Κίρμπι λέει ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν το χθεσινό περιστατικό θα επηρεάσει τις συνομιλίες».

«Με τη διακοπή των μαχών, η βοήθεια θα μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα σε αυξημένο επίπεδο και οι όμηροι – ξεκινώντας από τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους τραυματίες – μπορούν να απελευθερωθούν σταδιακά», λέει ο Κίρμπι.« Θα κρατήσουμε τον ώμο μας στο τιμόνι για αυτό και θα εργαστούμε πολύ, πολύ σκληρά τις επόμενες ημέρες».

01:24 Ο απεσταλμένος της ΕΕ αναλύει τα σχέδια για «προπαρασκευαστική» διάσκεψη για την προώθηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνης

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια των Βρυξελλών να φιλοξενήσουν μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» με περιφερειακούς φορείς, προκειμένου να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη 10 σημείων του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη, ο οποίος διέρρευσε στον Τύπο τον Ιανουάριο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times of Israel, ο απεσταλμένος της ΕΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Sven Koopmans επισημαίνει ότι η διάσκεψη που οραματίζεται ο προϊστάμενός του θα υπολείπεται της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που επιδιώκει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Μια μεγάλη διάσκεψη όπου όλοι αναμένεται να είναι παρόντες την ίδια στιγμή είναι προς το παρόν απίθανο να πετύχει. Αλλά αυτό που μπορείτε να εργαστείτε είναι μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη όπου θα συγκεντρώνονται όλοι – ίσως κάποιοι σε ξεχωριστές αίθουσες και σε διαφορετικές ώρες», λέει ο απεσταλμένος της ΕΕ.

01:00 Συνάντηση του Ρώσου αναπλ. ΥΠΕΞ με στελέχη της Χαμάς – Ελευθερώστε τους 3 Ρώσους πολίτες

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην περιοχή της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναπληρωτή πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και την αντιπροσωπεία του, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης που ολοκληρώθηκε στη Μόσχα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή της ένοπλης αντιπαράθεσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, στο πλαίσιο της οποίας η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται με καταστροφικό τρόπο», ανέφερε το υπουργείο. Το υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των αμάχων (μεταξύ των οποίων και τρεις Ρώσοι πολίτες) που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

00:40 «Η πληγή της Γάζας δεν θα ξεχαστεί από την μνήμη των ελεύθερων ανθρώπων του κόσμου», λέει ο  εκπρόσωπος του Ιρανικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί δήλωσε ότι η πληγή της Γάζας δεν θα σβηστεί από τη μνήμη των ελεύθερων ανθρώπων του κόσμου και η ντροπή της υποστήριξης και της σιωπής απέναντι σε μαζικές δολοφονίες και γενοκτονίες δεν θα σβηστεί από τα μέτωπα των ψευδών διεκδικητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια στην οδό al-Rashid στην πόλη της Γάζας μαρτύρησαν και περισσότεροι από 800 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της βάρβαρης επίθεσης του σιωνιστικού καθεστώτος», έγραψε ο Kanaani στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) την Πέμπτη.

«Η πληγή της Γάζας δεν θα σβηστεί από τη μνήμη των ελεύθερων ανθρώπων του κόσμου και το στίγμα της υποστήριξης και της σιωπής για μαζικές δολοφονίες και γενοκτονίες δεν θα σβηστεί από τα μέτωπα των ψευδών διεκδικητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική και την Ευρώπη», πρόσθεσε.

00:20 Η Νικαράγουα προσφεύγει στο Παγκόσμιο Δικαστήριο κατηγορώντας τη Γερμανία ότι βοηθά τη γενοκτονία του Ισραήλ

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατηγορεί τη Γερμανία για συνενοχή σε γενοκτονία στη Γάζα, στηριζόμενη στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής.

Η Νικαράγουα κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Γερμανίας για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και για την αποχρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNRWA, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ. Η Νικαράγουα ζήτησε από το ΔΔ, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, να εκδώσει έκτακτα μέτρα που να απαιτούν από το Βερολίνο να σταματήσει τη στρατιωτική του βοήθεια προς το Ισραήλ και να ανακαλέσει την απόφασή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει εκδόσει επίσημη ανακοίνωση. Το δικαστήριο ορίζει συνήθως ημερομηνία για ακρόαση σχετικά με τυχόν αιτούμενα έκτακτα μέτρα εντός εβδομάδων από την κατάθεση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Νικαράγουα, η Γερμανία παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 και τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 για τους νόμους του πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και τώρα την αποχρηματοδότηση της UNRWA, η οποία παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στον άμαχο πληθυσμό, η Γερμανία διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας», ανέφερε η Νικαράγουα στις νομικές της καταθέσεις.

23:55 Αναντικατάστατη η UNRWA λέει ο Μπορέλ

Τα σχόλια έγιναν από τον Ζοζέπ Μπορέλ καθώς ανακοίνωσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της UNRWA από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει 50 εκατομμύρια ευρώ (54,2 εκατ. δολάρια) στην UNRWA την επόμενη εβδομάδα, μέρος των 150 εκατομμυρίων ευρώ (162,5 εκατ. δολάρια) που σχεδιάζει να δώσει το 2024.

«Συνεχίζοντας τη χρηματοδότησή της, η ΕΕ αναγνωρίζει την UNRWA ως αναντικατάστατο παράγοντα», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν προσθέσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ της UNRWA και της Χαμάς.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για δεσμούς μεταξύ της υπηρεσίας και της Χαμάς. Ο ΟΗΕ λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

23:47 Διευθυντής νοσοκομείου της Γάζας: Το 80% των θυμάτων της επίθεσης της Πέμπτης επλήγησαν από πυρά

Ο Mohammed Salha, ο εκτελών χρέη διευθυντή του νοσοκομείου al-Awda στην Τζαμπάλια, επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της επίθεσης στην πόλη της Γάζας για την επισιτιστική βοήθεια που μεταφέρθηκαν στην υγειονομική του μονάδα παρουσίασαν τραύματα από πυροβολισμούς.

Από τους 176 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Awda, οι 142 είχαν τραύματα από πυροβόλο όπλο, ενώ οι υπόλοιποι 34 παρουσίασαν τραύματα από τραυματισμό, δήλωσε ο Salha στο Associated Press.

Είπε ότι δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες για την αιτία θανάτου των θυμάτων που σκοτώθηκαν επειδή οι σοροί τους μεταφέρθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις.

Νωρίτερα, μια ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο al-Shifa στη βόρεια Γάζα επιβεβαίωσε επίσης ότι πολλά θύματα είχαν τραυματιστεί από πυρά.

23:31 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν «πριν από λίγο» αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στην πόλη Ραμίε του Λιβάνου κοντά στα σύνορα.

Τα πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον ένα μέλος της Χεζμπολάχ, ανέφερε η ανάρτηση του στρατού, ο οποίος μοιράστηκε επίσης υποτιθέμενο υλικό από την επίθεση.

23:12 Δημοσιογράφοι του CNN κριτικάρουν τη μεροληπτική υπέρ του Ισραήλ στάση του δικτύου

Μια σύσκεψη όλων των εργαζομένων στο CNN έγινε ευκαιρία για πολλούς δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας παρουσιάστριας Christine Amanpour, να επικρίνουν την κάλυψη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το δίκτυο έχει μεροληπτήσει έναντι του Ισραήλ, κριτική που δέχεται έντονα το CNN από την αρχή του πολέμου.

Μια ηχογράφηση που περιήλθε στην κατοχή του The Intercept αποκάλυψε την Amanpour να μιλάει για την «πραγματική αγωνία» της με τη διαδικασία κάλυψης της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, πριν προσθέσει ότι το δίκτυο θα έπρεπε να είχε στείλει πιο έμπειρους δημοσιογράφους στην περιοχή για να καλύψουν τον πόλεμο.

Άλλοι εργαζόμενοι προχώρησαν περισσότερο στην κριτική τους, με μια δημοσιογράφο που εργαζόταν από τον Λίβανο πέρυσι να λέει ότι διαπίστωσε ότι το CNN «δίνει βήμα σε ανθρώπους ξανά και ξανά, οι οποίοι είτε ζητούν τον θάνατό μου, είτε χρησιμοποιούν πολύ απάνθρωπη γλώσσα εναντίον μου… και ανθρώπων που μοιάζουν με μένα».

«Θέλω να ρωτήσω επίσης, τι έχετε κάνει και τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη ρητορική μίσους που γεμίζει τον αέρα μας, ειδικά τους πρώτους μήνες του πολέμου», πρόσθεσε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με το The Intercept.

Ο αρχισυντάκτης του CNN Μαρκ Τόμσον υπερασπίστηκε τη κάλυψη του δικτύου στη συνάντηση, λέγοντας ότι ήταν γενικά ικανοποιημένος από αυτήν προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να καλύψει την παλαιστινιακή πλευρά λόγω της έλλειψης πρόσβασης στη Γάζα

23:00 Ο Μπέρνι Σάντερς καλεί τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο προοδευτικός γερουσιαστής των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει την ευθύνη να υποχρεώσει το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν βοηθήσει στη χρηματοδότηση του ισραηλινού στρατού για χρόνια, δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και να επιτρέπουν σε εκατοντάδες χιλιάδες αθώα παιδιά να πεθαίνουν της πείνας», ανέφερε ο Σάντερς σε δήλωσή του.

«Ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών και των περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο λαός της Γάζας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Είτε αρέσει είτε όχι στη δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αρχίσουν αμέσως να ρίχνουν από αέρος τρόφιμα, νερό και άλλες σωτήριες προμήθειες στη Γάζα», πρόσθεσε ο Σάντερς, πριν ο Μπάιντεν κάνει τη δική του ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

22:43 Πολλά από τα θύματα της «σφαγής του ψωμιού» φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς, λέει ο ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νοσοκομείο αλ Σίφα, μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι πολλοί άνθρωποι που νοσηλεύονται εκεί και ήταν θύματα της επίθεσης της Πέμπτης κοντά στην πόλη της Γάζας «είχαν τραύματα από πυροβόλο όπλο», δήλωσε ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Μιλώντας στον Τύπο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Dujarric είπε ότι η ομάδα του ΟΗΕ παρατήρησε «μεγάλο αριθμό τραυμάτων από πυροβολισμούς» στην υγειονομική μονάδα, όπου μεταφέρθηκαν πολλοί από τους τραυματίες της Πέμπτης.

Ενώ ένας ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τα στρατεύματα «άνοιξαν πυρ» εναντίον ορισμένων Παλαιστινίων που κινήθηκαν με τρόπο που «έθεσε σε κίνδυνο» τα στρατεύματα, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε για τους θανάτους των αιτούντων βοήθεια το ποδοπάτημα, τον συνωστισμό και τους «οδηγούς φορτηγών της Γάζας».

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης δήλωσαν στο Al Jazeera ότι χτυπήθηκαν από απευθείας πυρά του ισραηλινού πυροβολικού, πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολισμούς.

22:31 Δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για τη «σφαγή του ψωμιού» ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να επαληθεύσουμε τα σχόλια του ισραηλινού στρατού ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από τραυματισμούς (ποδοπάτημα) στο περιστατικό βοήθειας στη Γάζα την Πέμπτη».

22:14 Κίρμπι: Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να ανοίξει ο θαλάσσιος διάδρομος για την παροχή βοήθειας στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος για την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του θαλάσσιου διαδρόμου και πρόσθεσε ότι η ισραηλινή επίθεση της Πέμπτης εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εξεύρεση εναλλακτικών οδών για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

Το Ισραήλ – και κατ’ επέκταση οι ΗΠΑ – δέχθηκαν έντονη παγκόσμια κριτική για την επίθεση της Πέμπτης, η οποία έφερε στο επίκεντρο της προσοχής τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπου υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού.

22:05 «Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν μεθοδικά πυρ με σκοπό να σκοτώσουν στη «σφαγή του ψωμιού»

Ο Yousri Alghoul, ένας Παλαιστίνιος συγγραφέας που ήταν μάρτυρας των μαζικών πυροβολισμών των αιτούντων βοήθεια από τις ισραηλινές δυνάμεις, λέει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πείνα στη βόρεια Γάζα συχνά κατευθύνονται στην περιοχή Nabulsi στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας, όπου φτάνουν περιστασιακά φορτηγά με βοήθεια κατά τη διάρκεια της απουσίας της UNRWA και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών.

Είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βάζουν καθημερινά στο στόχαστρο τους Παλαιστίνιους εκεί, αλλά η κλίμακα της βίας νωρίς την Πέμπτη ήταν πρωτοφανής, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν μεθοδικά πυρ εναντίον ανθρώπων με σκοπό να σκοτώσουν.

Ο Alghoul είπε στο Al Jazeera σε ένα φωνητικό μήνυμα ότι οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εκατοντάδες θύματα στο πάνω μέρος του σώματός τους – στο στήθος και στο κεφάλι.

«Ήταν μια σφαγή, η οποία είναι απίστευτη. Περιμέναμε μόνο για να πάρουμε φαγητό», είπε. «Δεν έχουμε φαγητό. Υπάρχει πείνα εδώ στη βόρεια Γάζα. Ακόμα και την τροφή των ζώων, δεν τη βρίσκουμε. Τρώμε μόνο φυτά».

21:53 Μπάιντεν: Η ρίψη βοήθειας από αέρος θα ξεκινήσεις τις επόμενες ημέρες

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ στη Γάζα θα ξεκινήσουν τις «επόμενες ημέρες».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός που θα επιτρέψει τη ροή ακόμη περισσότερης βοήθειας στον θύλακα. Ωστόσο, προηγουμένως αναγνώρισε ότι η δολοφονία τουλάχιστον 115 αιτούντων βοήθεια στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη -αφού οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην περιοχή- θα μπορούσε να περιπλέξει αυτές τις προσπάθειες.

Η τρέχουσα ποσότητα βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και θέλει να δει «εκατοντάδες» περισσότερα φορτηγά με βοήθεια να φτάνουν.

21:46 UNRWA: Η παροχή νερού στη Γάζα μειώθηκε κατά 93% από την έναρξη του πολέμου

Η κατακόρυφη μείωση του νερού έχει ωθήσει πολλούς κατοίκους της Γάζας, ιδίως στο βορρά, σε σημείο αφυδάτωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον έξι παιδιά πέθαναν είτε από αφυδάτωση, είτε από πείνα, είτε από δηλητηρίαση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

21:34 Ο Σούνακ προαναγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε μια ομιλία που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «ανατριχιαστική»

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δηλώνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται «μια συγκλονιστική αύξηση των εξτρεμιστικών ταραχών και της εγκληματικότητας», σε ομιλία που εκφώνησε μια εβδομάδα αφότου το κοινοβούλιο της χώρας βυθίστηκε στο χάος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Σούνακ κατήγγειλε τις απειλές ασφαλείας κατά των μελών του κοινοβουλίου, όπως και τη νίκη του αριστερού Τζορτζ Γκάλογουεϊ σε επαναληπτικές εκλογές την Πέμπτη.

Η σκληρή ομιλία του Συντηρητικού πρωθυπουργού συνέδεσε στοιχεία του μεγάλου φιλοπαλαιστινιακού κινήματος του Ηνωμένου Βασιλείου με τον «εξτρεμισμό», λέγοντας ότι οι «ισλαμιστές εξτρεμιστές» και η ακροδεξιά είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», προτού επίσης απειλήσει με απέλαση τους ξένους φοιτητές και υποσχεθεί να αυξήσει τη στήριξη για ένα πρόγραμμα κατά του εξτρεμισμού που έχει επικριθεί πολύ.

Η ομιλία του Σούνακ καταγγέλθηκε από αριστερούς πολιτικούς και σχολιαστές, με την βουλευτή των Εργατικών Νάντια Γουίτομ να τη χαρακτηρίζει «πραγματικά ανατριχιαστική ομιλία».

«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Καρολίνα Λούκας. «Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για το ποιοι είναι οι πραγματικοί εξτρεμιστές, αυτή είναι η κυβέρνηση [του Σούνακ] – απειλώντας να αφαιρέσει τις βίζες από τους διαδηλωτές και υποδαυλίζοντας το αντιμουσουλμανικό μίσος».

21:27 Προσφυγή της Νικαράγουα στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Γερμανίας για τη στήριξη του Βερολίνου στο Ισραήλ

Η Νικαράγουα προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Γερμανίας για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και για τη διακοπή χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

21:18 Βοήθεια από αέρος στη Γάζα ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα δεν είναι αρκετή και ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να την αυξήσουν.

Αυτό θα περιλαμβάνει και την αεροπορική ρίψη βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα, πρόσθεσε.

Σύντομα θα σας μεταφέρουμε περισσότερα από τις δηλώσεις του Μπάιντεν.

21:07 NBC News: Απρόθυμος ο Μπάιντεν να αλλάξει πολιτική σε σχέση με το Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «παραμένει απρόθυμος να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του έναντι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής του για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ», παρά την αυξανόμενη πίεση μετά τη «σφαγή του ψωμιού».

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες ότι το Ισραήλ θα «δώσει πλήρη απολογισμό» της επίθεσης εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι οι θάνατοι θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση επιδεινώνει τη θέση του Μπάιντεν στο εσωτερικό της χώρας καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αλλάξει ουσιαστικά ρότα και να αυξήσει σημαντικά την πίεση προς το Ισραήλ για να σταματήσει.

21:01 Αεροπορική ρίψη βοήθειας στη Γάζα αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την πρόθεσή του να διατάξει στρατιωτική αεροπορική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

20:44 Βίντεο δείχνει την ισοπέδωση της Χαν Γιουνίς σε τρεις μήνες

Αεροφωτογραφίες από την 1η Δεκεμβρίου έως την 29η Φεβρουαρίου δείχνουν την καταστροφή της Χαν Γιουνίς.

20:38 Νεκροί τέσσερις εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε σχολείο στη Χαν Γιουνίς

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν σχολείο – καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Quds News Network τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού μέσα στο σχολείο.

20:20 Ισραηλινός βουλευτής: Η αντιπολίτευση διώκεται καθώς το Ισραήλ κινείται στα όρια της δικτατορίας

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας φασιστικής δικτατορίας», δήλωσε ο αριστερός ισραηλινός βουλευτής Ofer Cassif, ο οποίος απέφυγε οριακά την αποπομπή του από την Κνεσέτ επειδή υποστήριξε την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Cassif δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιεί τον πόλεμο στη Γάζα για να «προσκολληθεί στην εξουσία», ενώ παράλληλα καταπνίγει κάθε μορφή διαφωνίας.

«Δεν είναι μόνο η συνεχιζόμενη σφαγή και καταστροφή στη Γάζα για την οποία ευθύνεται η ισραηλινή κυβέρνηση, είναι επίσης η εθνοκάθαρση στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη», είπε.

«Και είναι επίσης η πολιτική δίωξη κάθε αντιπολιτευτικής φωνής που υψώνεται μέσα στο κράτος του Ισραήλ – κυρίως αν προέρχεται από Άραβες πολίτες, αλλά όχι μόνο. Όλοι μας – αριστεροί, δημοκρατικοί Εβραίοι, και πρωτίστως Άραβες πολίτες – βρισκόμαστε υπό συνεχή, βίαιη δίωξη από την κυβέρνηση και τους πληρεξουσίους της, όπως η ισραηλινή αστυνομία».

20:03 Ισραήλ: Δεν θα υπάρξουν άλλες συνομιλίες μέχρι η Χαμάς να στείλει κατάλογο με τους ζωντανούς αιχμαλώτους

Το Ισραήλ είπε στους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μέχρι η Χαμάς να του στείλει κατάλογο των ισραηλινών αιχμαλώτων που παραμένουν ζωντανοί στη Γάζα, μεταδίδει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, επικαλούμενος υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ ζητά επίσης μια «σοβαρή απάντηση» από τη Χαμάς σχετικά με τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που ζητά να απελευθερωθούν στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, ανέφερε το Walla.

19:48 Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες από βομβαρδισμό στη Ράφα

Σοκαριστικές εικόνες από τραυματισμένα παιδιά που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα.

19:32 Χαμάς: Φίλος του Νετανιάχου ανάμεσα στους νεκρούς ομήρους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

«Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε τα φιλαράκια του για να αντιμετωπίσουν μόνοι τη μοίρα τους χωρίς να τους σώσει», αναφέρει μια αφίσα που δημοσίευσαν σήμερα οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς), η οποία δείχνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διαγράφει με κόκκινο μαρκαδόρο μια φωτογραφία του «φίλου» του Γιοράμ Ιτάκ Μέτζγκερ.

«Μετά από εξέταση και έλεγχο, επιβεβαιώθηκε ότι ένας αριθμός μαχητών μας και 7 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα των σιωνιστικών βομβαρδισμών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, Αμπού Ομπέιντα.

Η οργάνωση κατονόμασε τρεις από τους επτά Ισραηλινούς αιχμαλώτους που σκοτώθηκαν από τον πόλεμο του «Ισραήλ» στη Γάζα, μεταξύ των οποίων είναι οι:

1. Chaim Gershon Peri
2. Yoram Itak Metzger
3. Amiram Israel Cooper

Τα υπόλοιπα ονόματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η οργάνωση.

Ο Abu Obeida επιβεβαίωσε επίσης ότι ο αριθμός των Ισραηλινών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ξεπεράσει τους 70.

Την εικόνα δημοσίευσαν οι ταξιαρχίες Κασάμ

19:15 Νέο σφυροκόπημα της Χαν Γιουνίς

Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, με το Al Jazeera να αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και έχουν ανοίξει πυρ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται επίσης στο βόρειο τμήμα της επικράτειας, με τρεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιούνται στην περιοχή του νοσοκομείου της Ινδονησίας.

Πολλοί άμαχοι έχουν επίσης τραυματιστεί από επιθέσεις πυροβολικού στην Deir el-Balah.

18:56 Οι IDF προειδοποιούν για κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Δ. Όχθη

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των IDF, Yehuda Fox, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του Ισραήλ.

«Η ετοιμότητα για κλιμάκωση είναι θεμελιώδης. Πρέπει να βελτιώνουμε την [ετοιμότητά μας] κάθε μέρα. Μπορεί να υπάρξει ένα γεγονός (είτε φταίει το Ισραήλ είτε όχι) που θα κάνει εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν στους δρόμους. Αυτό πρέπει να το φανταστούμε και να προετοιμαστούμε γι’ αυτό από κάθε άποψη», αναφέρει ο Φοξ σε δήλωσή του σχετικά με τις προετοιμασίες των IDF για τον μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος αρχίζει στις 10 Μαρτίου.

18:40 Βία και εξευτελισμοί κατά Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν νεαρό άνδρα και μια γυναίκα που κατευθύνονταν προς το τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ όπως έχουμε αναφέρει οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν στήσει οδοφράγματα κατά μήκος των μονοπατιών προς τον ιερό χώρο.

Οι δύο πιστοί δέχθηκαν επίθεση κοντά στην πύλη al-Asbat, μία από τις κύριες εισόδους στην Al-Aqsa, με αποτέλεσμα η γυναίκα να λιποθυμήσει, αναφέρει το Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έστησαν επίσης σημεία ελέγχου σε άλλες κύριες εισόδους του Αλ-Άκσα, σταματώντας και ψάχνοντας πιστούς και εμποδίζοντας πολλούς να εισέλθουν στο τέμενος για την προσευχή της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι ισραηλινοί περιορισμοί στην είσοδο στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ αποτελούν εδώ και καιρό πηγή εντάσεων με τους Παλαιστίνιους πιστούς, ιδίως κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος φέτος αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου.

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στο Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η βίαιη σύλληψη ενός Παλαιστινίου στη Ιερουσαλήμ, ένα από τα πολλά περιστατικά που έχουν ενταθεί μετά τις 7 Οκτώβρη αν και συνέβαιναν συχνά και πριν την έναρξη του πολέμου.

18:34 ΠΟΥ: Οι ρίψεις από αέρος παρέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες βοήθειας από ό, τι τα φορτηγά

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Rik Peeperkorn λέει ότι η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ δεν ήταν σε θέση να στείλει αποστολές στη βόρεια Γάζα εδώ και μήνες λόγω της κατάστασης στο πεδίο.

Ο Peeperkorn, ο οποίος μόλις έφυγε από τη Γάζα, εξηγεί στο Al Jazeera ότι ενώ δεν είναι «κατά» των ρίψεων βοήθειας από αέρος, διότι μπορούν να αποτελέσουν σωτήριες παρεμβάσεις, η ποσότητα των προμηθειών που μπορούν να παραδώσουν είναι «πολύ μικρότερη» και είναι πιο ακριβές.

«Δεν είναι απολύτως απαραίτητες στη Γάζα. Ο απλούστερος, ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να παραδοθεί βοήθεια στους ανθρώπους είναι μέσω των διαβάσεων. Όχι μόνο από τη Ράφα. Θα πρέπει [επίσης] να είναι το Kerem Shalom», είπε, αναφερόμενος στο πέρασμα με το Ισραήλ, γνωστό στα αραβικά ως Karem Abu Salem.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ήταν «περισσότερο από έτοιμος» να προμηθεύσει τη Γάζα με τη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα, αλλά «πολλές από τις αποστολές μας καθυστέρησαν [και] απορρίφθηκαν [από το Ισραήλ]».

18:25 Στους 115 οι νεκροί από τη «σφαγή του ψωμιού»

Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ακόμη Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Έτσι, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση εναντίον των αιτούντων βοήθεια ανέρχεται σε 115, ενώ 760 είναι οι τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο.

18:20 Ποιος ήταν ο συνταγματάρχης των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στη Συρία

Ένα μέλος του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που υπηρετούσε ως στρατιωτικός σύμβουλος στη Συρία, σκοτώθηκε σήμερα, σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συνταγματάρχης Ρεζά Ζαρεΐ σκοτώθηκε μαζί με δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης οργάνωσης που στηρίζεται από την Τεχεράνη.

Ο Ζαρεΐ σκοτώθηκε από πλήγμα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούν οι ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Ταρτούς, είπε στο πρακτορείο Reuters μια υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της συμμαχίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Συρίας.

Όταν ρωτήθηκε για το πλήγμα, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι δεν σχολιάζει ξένα ρεπορτάζ.

18:07 Χαμάς: Επτά όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης ανακοίνωσε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Συνολικά ο αριθμός των αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν στη Γάζα μπορεί να υπερβαίνει τους 70.

17:50 Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν απίστευτα αιματηρές

Τις τελευταίες ώρες, καταγράφονται περισσότερα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα από τα βόρεια προς τα νότια της Γάζας, αναφέρει το AJ.

«Πριν από λίγα λεπτά, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε ένα κτίριο κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στο βορειότερο τμήμα.

Είδαμε επίσης περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι φέρονται να σκοτώθηκαν όταν στοχοποιήθηκε ένα διαμέρισμα στην κατοικημένη συνοικία Χαμάντ.

Η Ράφα έχει επίσης δεχθεί εκτεταμένες επιθέσεις, ιδίως το ανατολικό τμήμα της πόλης. Εκεί, το σπίτι μιας οικογένειας χτυπήθηκε και μετατράπηκε σε ερείπια, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας δεκάδες. Συνεργείο της πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να εργάζεται για να προσπαθήσει να ανασύρει τους τραυματίες κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών.

Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν απίστευτα αιματηρές».

17:33 «Πυροβολήσαμε κατά λάθος» – Νέα εκδοχή για τη σφαγή των πεινασμένων από αξιωματικό των IDF

Σε συνέντευξή του στο Sky News αξιωματικός των IDF δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το τι συνέβη και σκοτώθηκαν 112 άνθρωποι στη Γάζα, ότι ο στρατός μπορεί να πυροβόλησε αλλά αυτό έγινε… κατά λάθος.

Αυτή είναι μία νέα εκδοχή από την πλευρά του Ισραήλ που μέχρι τώρα επισήμως λέει ότι οι άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή τους χτύπησε το φορτηγό της ανθρωπιστικής βοήθειας ή από συνωστισμό.

Άλλος αξιωματικός παραδέχθηκε χθες στο CNN ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ γιατί ένιωσαν απειλή.

17:15 Το Ισραήλ παραβιάζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η Νότια Αφρική δήλωσε την Παρασκευή ότι η δολοφονία Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στη Γάζα παραβιάζει τις προσωρινές διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου σε μια νομική υπόθεση στην οποία η Πρετόρια έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Νότια Αφρική καταδικάζει τη σφαγή 112 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων καθώς αναζητούσαν σωτήρια βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

«Αυτή η τελευταία θηριωδία αποτελεί άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει τις δεσμευτικές προσωρινές διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ)».

Η νοτιοαφρικανική δήλωση ανέφερε ότι το Ισραήλ υπέβαλε έκθεση στο ΔΔΔ, στην οποία η Πρετόρια ετοιμάζει απάντηση.

«Μια άμεση και άνευ όρων έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι πλέον μια ηθική και σωτήρια για τη ζωή αναγκαιότητα», ανέφερε.

17:07 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζητά την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία περισσότερων από 100 Παλαιστινίων αιτούντων βοήθεια την Πέμπτη.
  • Αρκετές χώρες καταδίκασαν τις δολοφονίες των Παλαιστινίων που περίμεναν την κρίσιμη επισιτιστική βοήθεια και ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.
  • Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στην πόλη ash-Shoka της Ράφα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.
  • Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ οι IDF χρειάζονται επιπλέον 7.000 στρατιώτες με τον υπουργό Άμυνας να επιμένει στην στρατολόγηση των υπερορθόδοξων εβραίων που εξαιρούνται από την επιστράτευση.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θα εκταμιεύσει 50 εκατομμύρια ευρώ (54 εκατ. δολάρια) στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA την επόμενη εβδομάδα.
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 30.228 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 71.377 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι.

17:00 Οι IDF χρειάζονται 7.000 νέους στρατιώτες

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο YNet αναφέρει ότι ο στρατός χρειάζεται να ενισχύσει το προσωπικό του και χρειάζεται 7.000 νέους στρατιώτες, οι μισοί από τους οποίους θα μεταφερθούν για να διατηρήσουν τις πολεμικές του προσπάθειες στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι όλα τα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας, ιδίως οι υπερορθόδοξοι, πρέπει να στρατολογηθούν στο στρατό και αναφέρθηκε σε αυτό ως θέμα «εθνικής ανάγκης».

«Για να πετύχουμε τους στόχους του πολέμου, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές από τη Γάζα, από το Λίβανο, από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια και για να προετοιμαστούμε για τις αναδυόμενες απειλές από τα ανατολικά, χρειαζόμαστε ενότητα και συνεργασία στις αποφάσεις για το μέλλον μας», δήλωσε ο Γκαλάντ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι η επιστράτευση όλης της κοινωνίας είναι «απαραίτητη για τη νίκη στον πόλεμο» και ένα «ζήτημα εθνικής ασφάλειας ύψιστης σημασίας».

16:41 Χτύπημα σε αμάχους στη Χαν Γιουνίς

Οι ομάδες ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου μετέφεραν τη σορό ενός σκοτωμένου Παλαιστίνιου που έφτασε στην περιοχή Αλ Τζααφράουι στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ

Το άτομο σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο ομάδα αμάχων στην περιοχή al-Kaf βόρεια της πόλης Χαν Γιουνίς – περιοχή όπου οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στοχευμένη στρατιωτική επιχείρηση.

16:32 Αισιόδοξη η Αίγυπτος για συμφωνία εκεχειρίας πριν το Ραμαζάνι

Ο υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε την Παρασκευή ότι η Αίγυπτος ελπίζει ότι οι συνομιλίες που ξεκίνησε το Κατάρ μπορούν να καταλήξουν σε παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε παύση των εχθροπραξιών και ανταλλαγή ομήρων. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε ένα χρονικό όριο για να επιτύχουμε πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού», δήλωσε ο Shoukry στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία.

16:26 ΠΟΥ: Το σύστημα υγείας στη Γάζα «έχει γονατίσει»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βρουν τρόφιμα, νερό και άλλα εφόδια – τέτοιο είναι το επίπεδο της πείνας και της απόγνωσης κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη λωρίδα.

«Το σύστημα στη Γάζα έχει γονατίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Christian Lindmeier στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Όλες οι γραμμές ζωής στη Γάζα έχουν λίγο πολύ κοπεί».

Ο Lindmeier δήλωσε ότι αυτό έχει δημιουργήσει μια «απελπιστική κατάσταση», όπως φάνηκε την Πέμπτη, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σκοτώθηκαν.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι για φαγητό, για πόσιμο νερό, για οποιαδήποτε προμήθεια που ρισκάρουν τη ζωή τους για να πάρουν οποιοδήποτε φαγητό, οποιαδήποτε προμήθεια για να στηρίξουν τα παιδιά τους, για να στηρίξουν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Lindmeier.

«Οι προμήθειες τροφίμων έχουν διακοπεί σκόπιμα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό», πρόσθεσε.

16:10 Αναφορές για δύο νεκρούς Παλαιστίνιους μετά από χτύπημα σε πολιτικό αυτοκίνητο στην πόλη Χαμάντ

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν όχημα αμάχων σκοτώνοντας δύο άτομα κοντά στην πόλη Χαμάντ στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:01 Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στην Άιτα-ας-Σαμπ, καθώς και ενός άλλου κτιρίου και υποδομών που ανήκουν στη λιβανέζικη οργάνωση στην Τζαμπάλ Μπλατ στον νότιο Λίβανο.

Τα πλήγματα έρχονται ως απάντηση σε επανειλημμένες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Την τελευταία ώρα, βλήματα εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Μαργκαλιότ, πλήττοντας ανοιχτές περιοχές, αναφέρουν οι IDF.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:52 «Ενδιαφέρον» ότι τα ισραηλινά ΜΜΕ ασχολούνται με τους δολοφονημένους αιτούντες βοήθεια, λέει καθηγητής στην Ντόχα

Ο Μοχάμαντ Ελμάσρι, καθηγητής σπουδών Μέσων Ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι υπάρχουν ανησυχίες στα ισραηλινά ΜΜΕ σχετικά με το τι θα σημάνει η δολοφονία των Παλαιστινίων αιτούντων βοήθεια για τις πολεμικές προσπάθειες της χώρας και είναι «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι ανησυχούν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι οι ΗΠΑ να αλλάξουν τη θέση τους με ουσιαστικό τρόπο, αυτό δεν πρόκειται να έχει μεγάλη σημασία στο πεδίο. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν περάσει πέντε μήνες και το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Αυτό το είδος σφαγής έχει διαπραχθεί ξανά και ξανά. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους, και οι ΗΠΑ κρατούν πάρα πολλά χαρτιά σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο ίδιος.

15:42 «Βαθιά σοκαρισμένη» δηλώνει η Ινδία για την επίθεση στους πεινασμένους Παλαιστίνιους

Η Ινδία δήλωσε σήμερα βαθιά σοκαρισμένη με την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη βόρεια Γάζα χθες όταν τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Μια τέτοια απώλεια ζωών αμάχων και η ευρύτερη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

15:38 Βραζιλία: Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ δεν έχει «ηθικά ή νομικά όρια»

Η Βραζιλία καταδίκασε τις δολοφονίες τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων αιτούντων βοήθεια και δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ δεν έχει «ηθικά ή νομικά όρια».

«Η ανθρωπότητα απογοητεύει τους αμάχους της Γάζας. Και είναι καιρός να αποτραπούν περαιτέρω σφαγές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Η Βραζιλία έχει υπερασπιστεί δυναμικά τους Παλαιστίνιους στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

15:28 Τουλάχιστον δέκα παιδιά έχουν πεθάνει από υποσιτισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αρχών της Χαμάς, δέκα παιδιά έχουν καταγραφεί επίσημα ότι πέθαναν από τον υποσιτισμό. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.

Οι θάνατοι αυτοί είναι πρόδρομες ενδείξεις «πολύ ανησυχητικές, διότι η επισιτιστική ασφάλεια πριν από τον πόλεμο στην Γάζα δεν ήταν πολύ κακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι είχαν τροφή, είχαν την ικανότητα να παράγουν τα τρόφιμά τους και η παραγωγή προϊόντων διατροφής στην ίδια την Γάζα είναι σχεδόν αδύνατη…Η αλιεία ήταν σημαντική πηγή διατροφής, εισοδημάτων, για να μπορεί κανείς να βάλει κάτι στο τραπέζι, που έχει διακοπεί τελείως».

«Οι ίδιες οι βάσεις της καθημερινής διαβίωσης των ανθρώπων έχουν καταστραφεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στον θάνατο χθες κατά την διάρκεια της μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων, οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι έπεσαν θύματα συνδυασμού ισραηλινών πυρών και τεράστιου ποδοπατήματος, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναρωτήθηκε σε τι σημείο πεινούν οι άνθρωποι ώστε να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους ρίσκα.

«Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν τόση ανάγκη τροφίμων, πόσιμου νερού και κάθε είδους προμήθειας, που ρισκάρουν την ζωή του για να βρουν τρόφιμα, προμήθειες για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».

«Είναι πραγματικό δράμα, πραγματική καταστροφή».

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα.

15:18 ΟΗΕ: Ο λιμός στην Λωρίδα της Γάζας «είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αν δεν αλλάξει τίποτε»

Ο λιμός στη Λωρίδα της Γάζας «είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αν δεν αλλάξει τίποτε», προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο ΟΗΕ, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 10 παιδιών από την πείνα.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για να ορίσουν την κατάσταση λιμού. Κατάσταση λιμού δεν έχει ακόμη κηρυχθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι συνθήκες που επικρατούν είναι καταστροφικές.

Αλλά, «από την στιγμή που κηρύσσεται κατάσταση λιμού, είναι πάρα πολύ αργά για τους ανθρώπους», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), του ΟΗΕ Γενς Λέρκε.

Στη Σομαλία το 2011, όταν κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση λιμού, το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θυμάτων της καταστροφής είχε ήδη πεθάνει από πείνα.

«Δεν θέλουμε να φθάσουμε στην κατάσταση αυτή και τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε ο Γενς Λέρκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

15:08 Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η ομάδα μάχης της 7ης Ταξιαρχίας του συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, εξουδετερώνει «τρομοκράτες και καταστρέφει τρομοκρατικές υποδομές».

Σε μια ενημέρωση για την κατάσταση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Telegram ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν «πυρά αρμάτων μάχης, μάχη από κοντά και εναέρια πυρά» σε μια κατοικημένη γειτονιά για να επιτεθούν στους «δεκάδες τρομοκράτες» που συνάντησε.

«Κατά τη διάρκεια μιας στοχευμένης επιδρομής σε τρομοκρατικές υποδομές στη δυτική Χαν Γιουνίς, τα στρατεύματα συνέλαβαν δεκάδες τρομοκράτες που κρύβονταν σε ένα σχολείο κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας», προστίθεται.

Η Χαμάς έχει προηγουμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί σχολεία ως βάσεις.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

14:59 Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από τον σημερινό βομβαρδισμό στη Ράφα

Ο απολογισμός των νεκρών μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ας-Σόκα της Ράφα, αυξήθηκε σε δύο, αναφέρουν ανταποκριτές του Al Jazeera.

Παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε το κτίριο χωρίς καμία προειδοποίηση.

14:49 COGAT: Η Ιορδανία έριξε από αέρος 48 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας πάνω από τη βόρεια Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια έριξε από αέρος πάνω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας η Ιορδανία νωρίτερα σήμερα, αναφέρει ο Συντονιστής των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα (παλαιστινιακά) Εδάφη, γνωστός με το ακρωνύμιο COGAT.

Σύμφωνα με την υπηρεσία COGAT, συνολικά 48 πακέτα ρίχτηκαν από αέρος σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:40 Η Επιτροπή της ΕΕ θα στείλει 50 εκατομμύρια ευρώ στην UNRWA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα εκταμιεύσει 50 εκατομμύρια ευρώ (54 εκατ. δολάρια) στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) την επόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή διέθεσε 150 εκατ. ευρώ (162,2 εκατ. δολάρια) για το 2024 για τη στήριξη του παλαιστινιακού πληθυσμού σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων 82 εκατ. ευρώ (87,7 εκατ. δολάρια) βοήθειας που θα διανεμηθούν μέσω της UNRWA και 68 εκατ. ευρώ (73,5 εκατ. δολάρια) μέσω διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ ανέφερε ότι αξιολόγησε την απόφασή της για χρηματοδότηση υπό το πρίσμα των «πολύ σοβαρών ισχυρισμών» που διατυπώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου από το Ισραήλ και εμπλέκουν μέλη του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι εσωτερικές διαιρέσεις εντός του μπλοκ απειλούσαν να εκτροχιάσουν τα κονδύλια, τα οποία θα παρείχαν μια ζωτική οικονομική σανίδα σωτηρίας για τον οργανισμό τις επόμενες εβδομάδες υπό το πρίσμα της αναστολής της χρηματοδότησης εκ μέρους ορισμένων δυτικών χωρών.

14:30 Τον αποτροπιασμό τους για τα ισραηλινά πυρά στο κονβόι βοήθειας στη Γάζα εξέφρασαν η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες των ισραηλινών πυρών σε κομβόι βοήθειας στη Γάζα, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη «δολοφονία αθώων πολιτών».

Με ανάρτησή της στο Χ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Είμαι βαθιά αναστατωμένη από τις εικόνες στη Γάζα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διερευνηθεί τι συνέβη και να διασφαλιστεί ότι η διαφανής ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί σωσίβιο για όσους έχουν ανάγκη και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτήν. Στεκόμαστε στο πλευρό των αμάχων, ζητώντας την προστασία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε στο Χ: «Είμαι συγκλονισμένος και νιώθω αποτροπιασμό για τη χθεσινή δολοφονία αθώων πολιτών στη Γάζα, ενώ απεγνωσμένα περίμεναν την ανθρωπιστική βοήθεια. Το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει διπλά μέτρα και σταθμά. Θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. Χρειάζεται επειγόντως κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από κατάλληλα χρηματοδοτούμενες εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως π.χ. η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), για να φτάσει στους πολίτες».

14:17 Η Γερμανία απαιτεί από τον ισραηλινό στρατό «πλήρεις εξηγήσεις» για το πώς συνέβησαν ο «μαζικός πανικός και οι πυροβολισμοί» στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπάερμποκ απαίτησε από τον ισραηλινό στρατό να «εξηγήσει πλήρως» πώς κατέληξαν νεκροί οι Παλαιστίνιοι χθες, ενώ είχαν συγκεντρωθεί για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, ένα γεγονός που, όπως είπε, την έχει σοκάρει.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μπέρμποκ, ανέφερε:

«Οι άνθρωποι ήθελαν προμήθειες ανακούφισης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και βρέθηκαν νεκροί. Οι αναφορές από τη Γάζα με σοκάρουν. Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να εξηγήσει πλήρως πώς έγινε ο μαζικός πανικός και οι πυροβολισμοί. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων.

Στη Γάζα οι άνθρωποι είναι πιο κοντά στο να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Πρέπει να έρθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. Αμέσως.

Χρειαζόμαστε τώρα επιτέλους ανθρωπιστική δράση #Feuerpause (#ceasefire) ώστε οι όμηροι να απελευθερωθούν επιτέλους από τα χέρια της Χαμάς και να μην πεθάνουν κι άλλοι άνθρωποι στη Γάζα. Και η βοήθεια μπορεί να διανεμηθεί με ασφάλεια».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:07 Παλαιστίνιος τραγουδιστής διεκδικεί την εκπροσώπηση της Ισλανδίας στην Eurovision

Ο Παλαιστίνιος τραγουδιστής Μπασάρ Μουράντ ανακηρύχθηκε επίσημα υποψήφιος για την προκριματική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στην Ισλανδία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:58 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζητά κυρώσεις στο Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων που περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια την Πέμπτη.

«Το υπουργείο ζητά την επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στην ισραηλινή κυβέρνηση για να υποχρεωθεί να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων και να εξασφαλίσει τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ.

Κατηγόρησε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αποτελεί βιτρίνα του «φασίστα» Ισραηλινού υπουργού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Την Πέμπτη, το υπουργείο ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί μέρος του συνεχιζόμενου «γενοκτονικού πολέμου» του Ισραήλ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει επειγόντως» για τη σφυρηλάτηση μιας κατάπαυσης του πυρός ως «τον μόνο τρόπο για την προστασία των αμάχων».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:48 Σε εξέλιξη οι εκλογές στο Ιράν

Περίπου 59.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα το πρωί στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές, βασικό διακύβευμα των οποίων είναι το ποσοστό συμμετοχής, καθώς οι συντηρητικοί που βρίσκονται στην εξουσία θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσουν μεγάλη πλειοψηφία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:39 Δεκάδες Παλαιστίνιοι προσεύχονται στη Ράφα ανάμεσα σε ερείπια

Στη Ράφα όπου βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, προσεύχονται ανάμεσα στα ερείπια.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

13:30 Επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ένωσης Κρατουμένων: «Όλοι οι αποφυλακισθέντες είναι άνθρωποι της Φατάχ, κανένας δεν συνδέεται με τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ»

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ένωσης Κρατουμένων, Καντούρα Φαρές, δήλωσε την Παρασκευή ότι όλοι οι διοικητικοί κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη συνδέονται με τη Φατάχ και δεν υπάρχει κανένα μέλος της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ ανάμεσά τους.

Ο Φαρές υποστήριξε επίσης τον ισχυρισμό της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ ότι η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια να απελευθερωθεί χώρος στις φυλακές για κρατούμενους που αντιπροσωπεύουν υψηλότερο επίπεδο απειλής.

«Από τις 7 Οκτωβρίου υπήρξε αύξηση σχεδόν κατά 100% στον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων και των διοικητικών κρατουμένων. Από ένα σημείο και μετά, το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, από υλικοτεχνική άποψη, ακόμη και από άποψη υγείας. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι θα συμβεί αν μια ασθένεια ή μια μόλυνση αρχίσει να εξαπλώνεται, οπότε δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη χαλάρωση της πυκνότητας», είπε.

13:20 Κεκλεισμένων των θυρών το ΑΕΚ – Χάποελ Χολόν με απόφαση του BCL

Χωρίς την παρουσία θεατών θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Χάποελ Χολόν (5/3, 20:45), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης του Basketball Champions League.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:11 Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση των οικογενειών των ομήρων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συνεχίζουν την κινητοποίησή τους έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ζητώντας από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να πιέζουν για συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Δείτε βίντεο:

13:01 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Την Πέμπτη, ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον πλήθους Παλαιστινίων που περίμεναν μια αυτοκινητοπομπή επισιτιστικής βοήθειας κοντά στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 760 τραυματίστηκαν
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του. Συνολικά, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου
  • Εκπρόσωποι δώδεκα παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων της Φατάχ και της Χαμάς, συναντώνται στη Ρωσία για να συζητήσουν τον σχηματισμό μιας ενιαίας κυβέρνησης
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια, ώστε «να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς και σε άλλες απειλές»
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν δύο άνδρες
  • Αναφορές για τρεις νεκρούς μετά από χτύπημα στην Μπανίγιας στη Συρία – Ήταν αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

12:51 Στις 30.228 οι νεκροί στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι 30.228 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα των IDF στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, άλλοι 71.377 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 920 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες (συνυπολογίζονται τα θύματα στην πόλη της Γάζας).

12:42 Μέλη των οικογενειών των ομήρων μπλόκαραν τον δρόμο έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τελ Αβίβ – Ζητούν να υπάρξει συμφωνία

Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ανάβοντας μπλε και κόκκινα καπνογόνα, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.

Πηγή φωτογραφίας: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

12:32 Ο Λίβανος καταδικάζει την «εσκεμμένη δολοφονία» Παλαιστίνιων αιτούντων βοήθεια

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου «καταδικάζει έντονα την εσκεμμένη δολοφονία δεκάδων ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων», αφού ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους ανθρώπων που ζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ, το υπουργείο ανέφερε ότι το περιστατικό εντάσσεται «στο πλαίσιο της πολιτικής της μαζικής πείνας και εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού, η οποία τον οδηγεί στην απόγνωση και ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αυτό «μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης», ανέφερε.

Το ΥΠΕΞ του Λιβάνου ζήτησε επίσης να τερματιστεί αυτός ο «παράλογος πόλεμος που αυξάνει τον εξτρεμισμό και το μίσος» και να συσταθεί μια διεθνής επιτροπή διερεύνησης για να προσδιοριστούν οι ευθύνες για το περιστατικό της Πέμπτης και να διασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών.

12:23 Η τοποθεσία της παράδοσης της επισιτιστικής βοήθειας ήταν γνωστή στο Ισραήλ, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η ακριβής τοποθεσία όπου θα παραδιδόταν η επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα είχε κοινοποιηθεί στις ισραηλινές δυνάμεις πριν από τους πυροβολισμούς που σκότωσαν τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιους την Πέμπτη, δήλωσε ο Μοχάμαντ Άχμαντ, διαχειριστής της Ummah Welfare Trust, μιας από τις οργανώσεις που παρέδωσαν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Οι συνεργάτες μας επί τόπου, που βρίσκονται στο νότο, ήρθαν σε επαφή με το ισραηλινό υπουργείο που οργανώνει τις αυτοκινητοπομπές στον βορρά και είχαν ένα σχέδιο. Τα φορτηγά κινούνταν μαζί και η τοποθεσία της διανομής είχε γνωστοποιηθεί και εκεί ήταν ο κόσμος που περίμενε όλη τη νύχτα», δήλωσε ο Άχμαντ στο Sky News σε συνέντευξή του την Παρασκευή.

«Δυστυχώς, μια στιγμή που θα μας έδινε λίγη χαρά και ανακούφιση ότι η βοήθεια έφτασε σε αυτούς που την είχαν ανάγκη, έγινε λουτρό αίματος».

Πού βρίσκεται ο κόμβος Ναμπούλσι όπου έγινε η φονική επίθεση:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

12:13 Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε γυναίκα που πήγαινε στο τέμενος Αλ-Άκσα

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, πάνοπλοι Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε γυναίκα που κατευθυνόταν στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ για να προσευχηθεί.

Η γυναίκα που δέχθηκε την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στο τέμενος Αλ-Άκσα βρίσκεται στο έδαφος.

12:03 Πρώτο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ η νίκη Γκάλογουεϊ – Έστειλε νέο μήνυμα ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης

Υποψήφιος του ριζοσπαστικού Κόμματος των Εργατών, γνωστός για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις του, ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ κέρδισε σήμερα τις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία, μια εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία το Εργατικό Κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του στον υποψήφιό του για σχόλια που έκανε σχετικά με το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:54 Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες μετά από τη νέα επίθεση στη Ράφα

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι ένα άτομο επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε και πολλά τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο ένα σπίτι στη συνοικία Αλ-Σόκα στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα.

11:44 Νέος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Ράφα – Αναφορές για τραυματίες

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που έπληξε σπίτι ανατολικά της Ράφα.

Η Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, είναι ο τόπος όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο αφού διέφυγαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στα βόρεια τμήματα της Λωρίδας.

11:35 Επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη

Παλαιστινιακές κοινότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη γίνονται στόχος ισραηλινών εποίκων μετά τη δολοφονία δύο ανθρώπων από Παλαιστίνιο ένοπλο κοντά στον οικισμό Έλι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει τα εξής:

  • Οι έποικοι δημιούργησαν ένα φυλάκιο αποτελούμενο από έξι τροχόσπιτα στα εδάφη του χωριού Αλ-Λουμπάν ας-Σαρκίγια, νότια της Ναμπλούς. Το βράδυ της Πέμπτης, μια ομάδα εποίκων επιτέθηκε σε κάποιους κατοίκους στο ίδιο χωριό, το οποίο βρίσκεται κοντά σε επτά οικισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Έλι
  • Κάτοικοι στην πόλη Τζαλούντ, νοτιοανατολικά της Ναμπλούς, δέχθηκαν επίθεση από εποίκους τις πρώτες πρωινές ώρες
  • Επιθέσεις σε παλαιστινιακά ιδιωτικά οχήματα έχουν αναφερθεί ανατολικά της Χεβρώνας
  • Έποικοι κατεδάφισαν δύο γεωργικές καλύβες στην Κισάν, ανατολικά της Βηθλεέμ, που ανήκουν σε Παλαιστίνιο κάτοικο

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:25 Οι πυροβολισμοί κατά των αιτούντων βοήθεια απασχολούν και τα ισραηλινά ΜΜΕ

Ο Βίλεμ Μαρξ μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera: «Η εφημερίδα Maariv, η οποία τείνει να κλίνει προς τα αριστερά, ξεκινά τη σημερινή της έκδοση με την εξής φράση:

‘Δεκάδες σκοτώθηκαν στην ουρά για βοήθεια, η Χαμάς λέει ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο’.

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, η οποία κλίνει προς τα δεξιά, έχει μια εικόνα νυχτερινής όρασης παλαιστινιακού πλήθους που συγκεντρώνεται γύρω από ένα φορτηγό με τρόφιμα, με τίτλο που λέει ότι η ‘σφαγή της ουράς για ψωμί’ δεν συνέβη στα χέρια του Ισραήλ.

Σε ορισμένες εφημερίδες, η είδηση δεν έγινε πρωτοσέλιδο, οπότε το θέμα καλύπτεται με όλους τους τρόπους, ειδικά όταν πρόκειται για την απόδοση ευθυνών.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον συνωστισμό, το ποδοπάτημα και τους ‘οδηγούς φορτηγών της Γάζας’ για τους θανάτους. Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι τα στρατεύματα ‘άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους’ αφού ορισμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να κατευθύνονται προς τις ισραηλινές δυνάμεις με τρόπο που τους ‘έθετε σε κίνδυνο’.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα του είδους των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο στρατός αν παραμείνει στη Γάζα και αναλάβει την ευθύνη για τα δύο εκατομμύρια των ανθρώπων εκεί. Πολλοί σχολιαστές λένε ότι αυτό είναι το είδος των περιστατικών από το οποίο μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα στο μέλλον.

11:16 «Τα βέτο στο ΣΑ κοστίζουν στους Παλαιστίνιους τις ζωές τους»

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, λέει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το τίμημα της παράλυσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δεκάδες από αυτούς (σ.σ. τους αιτούντες βοήθεια που σκοτώθηκαν στη Γάζα) έχουν σφαίρες στο κεφάλι τους», δήλωσε ο Μανσούρ.

«Δεν είναι σαν να πυροβολούν στον ουρανό για να συγκρατήσουν τους ανθρώπους, αν υπήρχε σύγχυση και χάος. Ήταν σκόπιμη στόχευση και δολοφονία. Αυτή η εξωφρενική σφαγή είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας παραλύει και ασκεί βέτο, αυτό κοστίζει τη ζωή του παλαιστινιακού λαού», τόνισε.

11:06 Αναφορές για τρεις νεκρούς μετά από χτύπημα στην Μπανίγιας στη Συρία – Ήταν αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται ανεπιβεβαίωτες συριακές πηγές, τρεις αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης είναι νεκροί μετά από το χτύπημα στην Μπανίγιας στη Συρία.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση του Ισραήλ, παρόλο που οι IDF δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε κάποιο σχόλιο.

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τρεις μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα στην Μπανίγιας λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα το πρωί.

Τα αποτελέσματα της επίθεσης στη Συρία. Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

11:04 Η Γαλλία ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία των 112 αμάχων στην πόλη της Γάζας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία των 112 αμάχων στην πόλη της Γάζας.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σήμερα, ζητάμε εξηγήσεις και θα χρειαστεί ανεξάρτητη έρευνα για να καθοριστεί τι συνέβη», τόνισε ο Σεζουρνέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις του Παρισιού.

«Η Γαλλία μιλά. Μιλά όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τρομοκρατική τη Χαμάς. Αλλά πρέπει να μιλά και όταν συμβαίνουν ωμότητες στη Γάζα», εξήγησε.

Ο Σεζουρνέ τόνισε επίσης ότι, αν έρευνα χαρακτηρίσει το περιστατικό έγκλημα πολέμου, «προφανώς θα χρειαστεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη».

Εξέφρασε μάλιστα την αγανάκτησή του στην ιδέα ότι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα. «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η σφαγή αυτή σημειώθηκε την ίδια ημέρα που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από την αρχή του πολέμου ξεπέρασε τις 30.000.

10:55 Γκαντζ στην πορεία των οικογενειών των ομήρων: Η κυβέρνηση κάνει «κάθε προσπάθεια» για να κλείσει συμφωνία

Μιλώντας κατά την έναρξη της τρίτης ημέρας της πορείας προς την Ιερουσαλήμ που διοργανώνεται από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ υπόσχεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν οι όμηροι στο σπίτι τους», είπε ο Γκαντζ σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Αυτό είναι ένα καθήκον για όλους και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε ο Γκαντζ.

Ο Μπένι Γκαντζ στην πορεία των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

10:47 Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Χαμάς – «Να δεχθείτε την πρόταση Αμπάς για κυβέρνηση τεχνοκρατών»

Σε συνέντευξη του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για τον σχηματισμό νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην Παλαιστίνη, αλλά και για την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μουχάμαντ Σταγιέχ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:37 Οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στη γειτονιά Ζεϊτούν

Ο Ισμαήλ αλ-Γκουλ, ανταποκριτής του Al Jazeera επί τόπου, αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και τις περιουσίες στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας πριν από την αποχώρησή τους.

Τα πτώματα των δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ανασύρθηκαν από τους δρόμους, ενώ δεκάδες σοροί παραμένουν παγιδευμένες κάτω από τα χαλάσματα μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις, πρόσθεσε.

10:28 Αναφορές για εκρήξεις στην Μπανίγιας στη Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ακούστηκαν τρεις δυνατές εκρήξεις στην Μπανίγιας στη Συρία.

Πού βρίσκεται η Μπανίγιας:

Πηγή: Google Maps

10:20 Η Κίνα «καταδικάζει έντονα» τις δολοφονίες των αιτούντων βοήθεια στη Γάζα

Η Κίνα «καταδικάζει έντονα» τη δολοφονία τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια παράδοσης βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη.

«Η Κίνα είναι σοκαρισμένη από αυτό το περιστατικό και το καταδικάζει έντονα», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα και τη συμπάθειά μας για τους τραυματίες», πρόσθεσε.

«Η Κίνα καλεί τα σχετικά μέρη, ιδίως το Ισραήλ, να σταματήσουν τα πυρά και να τερματίσουν τις μάχες αμέσως, να προστατεύσουν σοβαρά την ασφάλεια των πολιτών, να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέλθει και να αποφύγουν μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Μάο Νινγκ.

10:11 Η Ταξιαρχία Μπισλαμάχ αντικατέστησε την Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, συμμετέχει στις μάχες στη Χαν Γιουνίς

Η Ταξιαρχία Μπισλαμάχ αντικατέστησε την Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών στη Χαν Γιουνίς – μετά την απόσυρση της τελευταίας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Μπισλαμάχ εντάχθηκε αμέσως στις μάχες κατά της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, υπό την 98η Μεραρχία.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:01 Κανάλι 12: Το Ισραήλ έδωσε στην Αίγυπτο κατάλογο Παλαιστίνιων κρατουμένων που δεν είναι διατεθειμένο να απελευθερώσει στη συμφωνία για τους ομήρους

Ισραηλινή αντιπροσωπεία βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους με Αιγύπτιους αξιωματούχους, αναφέρει το Κανάλι 12.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αντιπροσωπεία παρέδωσε στην Αίγυπτο έναν κατάλογο Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας που δεν είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει εάν επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα για πρόσθετες συνομιλίες.

09:51 Μαζική συμμετοχή στην πορεία των οικογενειών των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ

Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η πορεία των οικογενειών των ομήρων από το σημείο όπου είχε διεξαχθεί το φεστιβάλ Supernova (όπου είχε επιτεθεί η Χαμάς) μέχρι την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία των οικογενειών των απαχθέντων, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Μπένι Γκαντζ και Χίλι Τρούπερ, στην Μπέιτ Σεμές.

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία των οικογενειών των ομήρων και των συμπαραστατών τους:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Ronen Zvulun

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Ronen Zvulun

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Ronen Zvulun

09:42 Για άλλη μια Παρασκευή εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πιστών στο τέμενος Αλ-Άκσα

Πλάνα που μοιράστηκαν σε παλαιστινιακά κανάλια στο Telegram δείχνουν τον ισραηλινό στρατό να στήνει οδοφράγματα μπροστά από την Πύλη των Λεόντων και να εμποδίζει τους πιστούς να φτάσουν στο τέμενος Αλ-Άκσα για να τελέσουν την προσευχή της Παρασκευής στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στήνουν οδοφράγματα γύρω από το τέμενος Αλ-Άκσα.

Το βίντεο δείχνει μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών με μερικώς καλυμμένα τα πρόσωπά τους να απωθούν έναν Παλαιστίνιο που πλησίασε την πύλη.

Οι περιορισμοί στην πρόσβαση στον χώρο προκαλούν εδώ και καιρό προστριβές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει φέτος στις 10 Μαρτίου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, σύμφωνα με τις «ανάγκες ασφαλείας».

09:33 Συγκέντρωση των μελών των οικογενειών των ομήρων έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ

Μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα πραγματοποιήσουν αργότερα την Παρασκευή συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ προς υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου αναφέρεται ότι «η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιο αφοσιωμένη στους ομήρους από την κυβέρνηση του Ισραήλ» και ότι «εμπιστεύονται την αμερικανική κυβέρνηση και ζητούν την ενίσχυσή της σε αυτές τις στιγμές».

09:23 Η Υεμένη καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ στους αιτούντες βοήθεια

Η Υεμένη καταδίκασε τη δολοφονία από το Ισραήλ τουλάχιστον 112 Παλαιστινίων αμάχων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας, λέγοντας ότι οι συνεχιζόμενες «σφαγές», συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών καταφυγίων και χώρων όπου διανέμεται η βοήθεια, ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου και συλλογική τιμωρία αθώων ανθρώπων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «τα εγκλήματα και οι σφαγές κατά του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού σκοτώνουν καθημερινά την ειρήνη και ενισχύουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στην περιοχή».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου και την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Υεμένη προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που έχουν καταδικάσει την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:14 Οι IDF ετοιμάζονται να κατεδαφίσουν το σπίτι του επιτιθέμενου που σκότωσε δύο άτομα σε πυροβολισμούς σε βενζινάδικο στη Δυτική Όχθη

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα χαρτογράφησαν το σπίτι του δράστη που ευθύνεται για τη χθεσινή φονική επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον οικισμό Έλι της Δυτικής Όχθης, πριν από την κατεδάφισή του.

Ο Μοχάμεντ Μανάσρα, 31 ετών, αστυνομικός της Παλαιστινιακής Αρχής, από τον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια της Δυτικής Όχθης κοντά στην Ιερουσαλήμ, άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε ένα βενζινάδικο κοντά στο Έλι, σκοτώνοντας τον Γιτζάκ Ζέιγκερ, 57 ετών, και την Ούρια Χαρτούμ, 16 ετών.

Οι IDF λένε ότι μηχανικοί μάχης, κομάντος της μονάδας Duvdevan και άλλοι έφεδροι επιχείρησαν στην Καλαντίγια κατά τη διάρκεια της νύχτας για να χαρτογραφήσουν το σπίτι.

Το Ισραήλ καταστρέφει τακτικά τα σπίτια Παλαιστινίων που κατηγορούνται για την πραγματοποίηση θανατηφόρων επιθέσεων.

Στο σπίτι, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα βρήκαν ένα πιστόλι που ανήκε στον Μανάσρα.

Σε μια ξεχωριστή επιδρομή, οι IDF λένε ότι συνέλαβαν έναν καταζητούμενο Παλαιστίνιο στο χωριό Ντέιρ Αμπού Ντ’αΐφ, κοντά στην Τζενίν.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:04 Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στους πεινασμένους Παλαιστίνιους στην οδό αλ-Ρασίντ

  • Τα ξημερώματα της Πέμπτης (περίπου στις 04:30 η ώρα), εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε μεγάλο κυκλικό κόμβο, τον Αλ-Ναμπούλσι, νότια της πόλης της Γάζας για να περιμένουν την παράδοση τροφίμων κοντά στην οδό αλ-Ρασίντ
  • Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Al Jazeera ότι δέχθηκαν άμεσες βολές πυροβολικού, πυραύλους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολισμούς
  • Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν.
  • Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον συνωστισμό, το ποδοπάτημα και τους «οδηγούς φορτηγών της Γάζας» για τους θανάτους.
  • Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι τα στρατεύματα «άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους» αφού ορισμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να κατευθύνονται προς τις ισραηλινές δυνάμεις με τρόπο που τις «έθετε σε κίνδυνο».
  • Η Χαμάς κατήγγειλε την επίθεση ως «πρωτοφανές έγκλημα πολέμου». Το γραφείο της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ειδεχθή σφαγή»
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι η «σφαγή» απαιτεί ανεξάρτητη έρευνα
  • Η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στην αυξανόμενη διεθνή καταδίκη του Ισραήλ για την επίθεση
  • Οι ΗΠΑ μπλόκαραν δήλωση που υπέβαλε η Αλγερία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα απέδιδε την ευθύνη στο Ισραήλ για τις δολοφονίες. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί «πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος»

08:55 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Το Al Jazeera έχει σταχυολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μέτωπο του πολέμου στη Γάζα:

  • Οι ΗΠΑ εμπόδισαν μια δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα απέδιδε την ευθύνη στο Ισραήλ για την επίθεση εναντίον Παλαιστινίων πολιτών που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 112 ανθρώπων
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «βαθιά αγανάκτηση» για την επίθεση, όπως έκαναν δεκάδες χώρες και οργανισμοί
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η επίθεση απαιτεί ανεξάρτητη έρευνα, με αποτέλεσμα να δέχεται κριτική αφού αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνη στο Ισραήλ
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν δύο άνδρες που φέρονται να συνδέονται με μια φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών εποίκων στον οικισμό Έλι
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η «έλλειψη χώρου» στις φυλακές σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι «διοικητικοί κρατούμενοι» θα απελευθερωθούν πρόωρα «προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για κρατούμενους με υψηλότερο επίπεδο απειλής». Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ αρνήθηκε ότι ο υπερπληθυσμός βρίσκεται πίσω από την απόφαση, λέγοντας ότι έγινε ως «χειρονομία» από την υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ ενόψει του Ραμαζανιού – μια κίνηση την οποία επέκρινε

08:45 Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για την καταμέτρηση των νεκρών σημαίνουν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές πιθανόν διαθέτουν ακόμη σημαντικές δυνάμεις

Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του πιθανόν να αφήνει τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες με μια σημαντική δύναμη, καθώς μόνο η Χαμάς είχε 40.000 μαχητές πριν από την έναρξη του τελευταίου πολέμου τον Οκτώβριο, δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), που εδρεύουν στις ΗΠΑ, δήλωσαν επίσης ότι η μάχη για την περιοχή Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας συνεχίζεται, ενώ βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ την Πέμπτη έδειξε μαχητές της να «πυροδοτούν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι» (HBIED).

Μαχητές της Χαμάς ανέφεραν επίσης ότι πυροδότησαν έναν HBIED και παγίδευσαν «δύο σήραγγες με εκρηκτικά που είχαν στόχο τις ισραηλινές δυνάμεις», ανέφεραν το ISW και το CTP στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, μία από τις περισσότερες από πέντε ένοπλες ομάδες που μάχονται απέναντι στις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, δήλωσαν ότι εκτόξευσαν ρουκέτες την Πέμπτη προς το νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση του ISW/CTP.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:35 Κριτική στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επειδή αρνείται να δείξει το Ισραήλ για τη σφαγή των πεινασμένων Παλαιστινίων

Ο Γκαμπριέλ Ελιζόντο μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη για το Al Jazeera ότι: «Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν κάνει λόγο για σφαγή. Αντίθετα, το χαρακτήρισε ένα αποτρόπαιο περιστατικό που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βρούμε ποιοι ήταν οι δράστες.

Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής του ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι πίεσαν πολλές φορές τον εκπρόσωπο για το ποιον ακριβώς καταδικάζει και γιατί δεν δείχνει με το δάχτυλο το Ισραήλ.

Ήταν επίσης ανένδοτος ότι ο ΟΗΕ δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε αυτή την παράδοση βοήθειας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι έπρεπε να διακόψει την παράδοση βοήθειας στη βόρεια Γάζα επειδή είναι απλώς πολύ επικίνδυνη. Και ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης που επεξεργάζονταν με τον ισραηλινό στρατό απλά δεν λειτουργεί.

Λένε ότι προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο για να συνεχίσουν την παράδοση τροφίμων στον βορρά, αλλά είναι πολύ δύσκολο μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός».

08:25 Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ λέει ότι η νίκη στις βρετανικές επαναληπτικές εκλογές είναι «για τη Γάζα»

Ο βετεράνος αριστερός Βρετανός πολιτικός Τζορτζ Γκάλογουεϊ κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές στη βορειοδυτική πόλη Ροτσντέιλ της Αγγλίας, αφού έβαλε υποψηφιότητα με ένα πρόγραμμα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ.

«Κιρ Στάρμερ, αυτό είναι για τη Γάζα», είπε ο Γκάλογουεϊ κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του, αναφερόμενος στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

Ο Γκάλογουεϊ, ο οποίος έχει γίνει πλέον επτά φορές βουλευτής στη Βρετανία, κέρδισε μεγάλα τμήματα της μουσουλμανικής κοινότητας του Ροτσντέιλ επικρίνοντας το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και τους Εργατικούς για την υποστήριξή τους στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Κέρδισε τον δεύτερο Ντέιβιντ Τάλι, έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, με σχεδόν 6.000 ψήφους, ενώ ο πρώην υποψήφιος των Εργατικών, Αζάρ Αλί ήρθε τέταρτος αφού το κόμμα του απέσυρε την υποστήριξή του όταν ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ επέτρεψε να συμβούν οι σφαγές της 7ης Οκτωβρίου.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:17 Ο ΟΗΕ ακόμη περιμένει τεκμήρια από το Ισραήλ, έναν μήνα αφού άρχισε έρευνα για τις κατηγορίες σε βάρος 12 υπαλλήλων της UNRWA

Έναν μήνα αφότου άρχισε να διενεργείται έρευνα για τις κατηγορίες πως μέλη του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ενέχονται στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ ανέφερε χθες Πέμπτη πως ακόμη αναμένει πειστήρια από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη χθες πως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων (Office of Internal Oversight, OIOS) επιδιώκει να συγκεντρώσει επιπρόσθετα στοιχεία και να «τα συγκρίνει με το υλικό που συγκέντρωσαν και κρατούν οι ισραηλινές αρχές», το οποίο «αναμένει να λάβει σύντομα».

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν 12 από τους περίπου 13.000 εργαζομένους στη Λωρίδα της Γάζας (και 30.000 συνολικά) της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες πως ενέχονταν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι «μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» στην υπηρεσία για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση, 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους, που αθροιστικά ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια, τόνιζε πρόσφατα ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως εξαιτίας αυτού, οι δραστηριότητές της σε όλη την περιοχή θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα «από τον Μάρτιο».

Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της. Ο Γκουτέρες έχει πει πως θεωρεί τις ισραηλινές κατηγορίες εξαιρετικά σοβαρές και βάσιμες.

Στελέχη της OIOS πρόκειται να ταξιδέψουν στο Ισραήλ προκειμένου να τους δοθούν στοιχεία από τις αρχές.

Τι είναι η UNRWA

Η UNRWA, η οποία ιδρύθηκε δυνάμει της απόφασης 302 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949, προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στη Συρία. Διαχειρίζεται ιδίως νοσοκομεία και σχολεία.

Θεωρείται αναντικατάστατη, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος αρωγής στους περίπου 2,4 εκατ. κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πλέον καταστροφική έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου.

08:12 Συγκλονισμένος όλος ο πλανήτης από τη σφαγή των πεινασμένων Παλαιστίνιων

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024