Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Ανοίξαμε πυρ γιατί νιώσαμε απειλή - Σκοτώθηκαν μόνοι τους» - Κυνικές δηλώσεις των IDF για το μακελειό

Γάζα: «Ανοίξαμε πυρ γιατί νιώσαμε απειλή – Σκοτώθηκαν μόνοι τους» – Κυνικές δηλώσεις των IDF για το μακελειό

Τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν για σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας που λιμοκτονεί εδώ και βδομάδες

Τουλάχιστον 112 νεκροί και 760 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των IDF εναντίον Παλαιστινίων, τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να προμηθευτούν ελάχιστα τρόφιμα ενώ ο πληθυσμός στη βόρεια Γάζα λιμοκτονεί.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι άνθρωποι δέχτηκαν πυρά από κάθε είδους στρατιωτικό εξοπλισμό. Χτυπήθηκαν από drones, από βλήματα πυροβολικού και πυρά σκοπευτών, την ώρα που προσπαθούσαν να προμηθευτούν λίγο αλεύρι για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

Θέλουν να έχουν φαγητό για τα παιδιά τους και αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι άμαχοι

Οι Παλαιστίνιοι μιλούν για ενέδρα θανάτου στην οδό Ρασίντ ενώ τα βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν δεκάδες τραυματίες και ανθρώπους νεκρούς στους δρόμους. Η επίθεση έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα σε σημείο που γίνονται οι ελάχιστες παραδόσεις βοήθειας.

Οι πρώτες στιγμές μετά την επίθεση

Το φορτηγό που θα παρέδιδε την ανθρωπιστική βοήθεια κατέληξε να μεταφέρει νεκρούς και τραυματίες στα υπερπλήρη και μη λειτουργικά νοσοκομεία της βόρειας Γάζας. Άλλοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν τραυματίες με κάρα.

Και όλα αυτά ενώ στη βόρεια Γάζα ήδη έχουν πεθάνει δέκα παιδιά από υποσιτισμό και οι προειδοποιήσεις των αρχών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων μιλούν για χιλιάδες νεκρούς το αμέσως επόμενο διάστημα εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παροχή βοήθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έχει μειωθεί στο μισό.

Από τη παραδοχή της επίθεσης, επιστροφή στο «σκοτώθηκαν μόνοι τους» – Οι δηλώσεις των IDF

Οι αντιφατικές δηλώσεις από τη μεριά του Ισραήλ με τον εκπρόσωπο των IDF να διαψεύδει αξιωματικό του στρατού που είχε ήδη «αδειάσει» κυβερνητικό αξιωματούχο προκαλούν αγανάκτηση και αυξάνουν την πίεση στο Τελ Αβίβ που ένα μήνα μετά την απόφαση του ΔΔΔ κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιδείξει οποιαδήποτε συμμόρφωση στη σύσταση να αποφύγει τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

Οι αρχικές ανακοινώσεις από τον στρατό και από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι ο θάνατος των Παλαιστινίων προήλθε από συνωστισμό και ποδοπάτημα στην προσπάθειά τους να πάρουν τρόφιμα. Μάλιστα ανέφεραν ότι το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια χτύπησε κάποιους από τους συγκεντρωμένους κατά λάθος.

Στη συνέχεια ωστόσο αξιωματικός του στρατού παραδέχτηκε στο CNN ότι οι IDF άνοιξαν πυρ κατά των Παλαιστινίων γιατί ένιωσαν… απειλή.

Η χαρά της ακροδεξιάς

Ο ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ, Μπεν Γκβιρ, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και υπερθεμάτισε της ενέργειας του στρατού, για να υποστηρίξει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η ίδια η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Σήμερα αποδείχθηκε ότι η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν είναι μόνο τρέλα, ενώ οι όμηροί μας κρατούνται στη Λωρίδα… αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τους στρατιώτες των IDF. Το περιστατικό είναι άλλος ένας σαφής λόγος για τον οποίο πρέπει να σταματήσουμε τη μεταφορά αυτής της βοήθειας», είπε.

Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις «αποστάσεις» των ΗΠΑ από το περιστατικό που δήλωσαν για ακόμα μία φορά τη θλίψη τους για τον τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων και την ανάγκη το συμβάν να διερευνηθεί, οι IDF επανήλθαν στην αρχική τοποθέτηση.

Διά στόματος του επίσημου εκπροσώπου Ντανιέλ Χαγκάρι, ο θάνατος 112 πεινασμένων Παλαιστινίων που περίμεναν στην ουρά για λίγο αλεύρι οφείλεται σε δικό τους λάθος καθώς πέθαναν εξαιτίας του «συνωστισμού».

Ο στρατός δεν πυροβόλησε, είπε ο Χαγκάρι, αλλά προσπάθησε να… προστατεύσει την ανθρωπιστική βοήθεια απέναντι στον «όχλο των Παλαιστινίων που επιτέθηκαν» σε αυτούς που έφερναν το αλεύρι.

Οι αρχές στη Γάζα κατηγορούν το Ισραήλ ότι για ακόμα μία φορά επιδίδεται σε επιχείρηση παραπλάνησης διαδίδοντας fake news για τη σφαγή στην οδό Ρασίντ. «Όλοι οι νεκροί σκοτώθηκαν από σφαίρες και διεθνώς απαγορευμένα βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις».

Ο θάνατος παραμονεύει στην ουρά για λίγο αλεύρι

Η επίθεση σε ανθρώπους ενώ περιμένουν βοήθεια δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι είναι καθημερινό φαινόμενο στη βόρεια Γάζα που τα τρόφιμα και το νερό έχουν εξαντληθεί.

Ο Bassam Zaqout, διευθυντής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Αρωγής, δήλωσε στο Al Jazeera ότι πρόκειται για καθημερινή κατάσταση.

«Υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η πίεση προς τη Χαμάς με τη δολοφονία περισσότερων αμάχων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατανοούν πλήρως ότι δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια σφαγή ή έναν τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών αυτή τη στιγμή», είπε.

«Πρόκειται για εσκεμμένη δολοφονία αμάχων που δεν εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση, είναι απλώς εκεί και περιμένουν να έρθει η ανθρωπιστική βοήθεια, θέλουν να έχουν φαγητό για τα παιδιά τους και αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι άμαχοι».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024