Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Γάζα: Απαισιόδοξοι Χαμάς, Κατάρ και Ισραήλ για την πιθανότητα συμφωνίας

Γάζα: Απαισιόδοξοι Χαμάς, Κατάρ και Ισραήλ για την πιθανότητα συμφωνίας

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Πλην του Τζο Μπάιντεν, κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι μια νέα συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα είναι κοντά και ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τις 4 Μαρτίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η χερσαία επίθεση στη Ράφα μπορεί να καθυστερήσει αν κλειστεί συμφωνία για τους ομήρους, ωστόσο αυτή θα γίνει αργότερα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες να είναι ο απολογισμός της περασμένης νύχτας.

Σήμερα Τρίτη διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ, οι οποίες είχαν αναβληθεί δύο φορές λόγω του πολέμου.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

8:12 Βόμβες και πείνα «θερίζουν» τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:40 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 5 drones των Χούθι

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοίο του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν χθες Τρίτη από τις 21:50 ως τις 22:55 (ώρες Σανάα· 20:50 ως 21:55 ώρες Ελλάδας) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω X το μικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη πλέον ορολογία της για τις επιχειρήσεις του είδους.

05:00 Φόρος τιμής της Χαμάς στον Αμερικανό που αυτοπυρπολήθηκε

Η Χαμάς απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του αμερικανού στρατιωτικού Ααρον Μπούσνελ ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε την Κυριακή έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 25χρονος υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Η αυτοπυρπόληση ήταν «έκφραση της οργής που μεγαλώνει μεταξύ των Αμερικανών», αναφέρει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε δελτίο Τύπου.

Αυτός ο στρατιωτικός «θα παραμείνει αθάνατος στη μνήμη των Παλαιστινίων και των ελεύθερων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, σύμβολο του πνεύματος αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο προς τον λαό μας και τον δίκαιο αγώνα του», υπογραμμίζει η Χαμάς.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο 25χρονος έλεγε πως αρνείται πλέον να είναι «συνεργός σε γενοκτονία». Περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

04:15 Ο Νετανιάχου απαντά σε επικριτικά σχόλια του Μπάιντεν

Απαντώντας σε επικριτικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κυβέρνηση του Ισραήλ, με φόντο τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που έχει κηρύξει στη Χαμάς.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει με αυτήν την «απίστευτα συντηρητική κυβέρνηση» κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Επικαλούμενος δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία το 82% των Αμερικανών υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, ο Νετανιάχου δεν έκρυψε την ικανοποίηση του.

03:40 Χειρότερη η τωρινή πρόταση του Παρισιού σε σχέση με την προηγούμενη λέει η Ισλαμική Τζιχάντ

Ο Ihsan Ataya, υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε ότι το σχέδιο πρότασης εκεχειρίας του Παρισιού είναι χειρότερο από αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως. Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο μετά τις αναφορές σχετικά με μια νέα πρόταση εκεχειρίας σε τετραμερή συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Ataya δήλωσε στο Al Mayadeen την Τρίτη ότι φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Παρισιού.

Πίστευε ότι η διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης έχει ως στόχο την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στις ομάδες της Αντίστασης. Σημείωσε ότι, φοβούμενες από τις πιθανές εξελίξεις στην Αλ Άκσα, πιέζουν για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Ο εχθρός προσπαθεί να εξαπατήσει την Αντίσταση με διάφορες μεθόδους για να πετύχει στόχους που δεν κατάφερε να επιτύχει στο πεδίο της μάχης, είπε.

03:20 «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν λιμοκτονούν, τους λιμοκτονούν» αναφέρει η Jewish Voice for Peace

Η προοδευτική αμερικανική ομάδα Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (JVP) τόνισε ότι το Ισραήλ, το οποίο πολιορκεί τη Γάζα, ευθύνεται για την πείνα στην περιοχή.

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν λιμοκτονούν, τους λιμοκτονούν. Ο ισραηλινός στρατός», ανέφερε το JVP σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

02:50 Οι ΗΠΑ «θέλουν διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα παρεχόμενα όπλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

Δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν έχει δώσει προθεσμία στο Ισραήλ μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να υπογράψει επιστολή που θα εγγυάται ότι τα όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα διαβεβαιώνει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το αίτημα αυτό ακολουθεί ένα υπόμνημα που εκδόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, το οποίο αναφέρει ότι, πριν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν οποιαδήποτε χώρα με όπλα, πρέπει να δώσουν «αξιόπιστες και αξιόπιστες γραπτές διαβεβαιώσεις» ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν παράσχει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ, οι μεταφορές όπλων θα διακοπούν, αναφέρει το Axios.

02:25 Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ιορδανίας έπεσε στην θάλασσα – Οι εξαθλιωμένοι Παλαιστίνιοι βούτηξαν να την πάρουν

Μια αστοχία στον υπολογισμό του αέρα, είχε ως αποτέλεσμα η από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Ιορδανία να πέσει στη θάλασσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες παλαιστίνιοι να σπεύσουν με SUP ή ακόμα και κολυμπώντας να την παραλάβουν. Στην στεριά άλλοι «έπαιζαν μπουνιές» για μια μερίδα φαγητό. Πρόκειται για την πλήρη εξαθλίωση ενός περήφανου λαού, με τα τρόφιμα να χρησιμοποιούνται ως όπλο.

02:05 Ο αραβοαμερικανός δήμαρχος του Μίσιγκαν ψηφίζει «αδέσμευτα» για τα θύματα της Γάζας

Ο Abdullah Hammoud, δήμαρχος του Dearborn – προάστιο του Ντιτρόιτ – επικαλέστηκε τον Παλαιστίνιο παππού Khaled Nabhan, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να φιλά τα μάτια της εγγονής του Reem αφού σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα πέρυσι, καθώς μοιράστηκε μια φωτογραφία του ψηφοδελτίου του.

Πολλοί προοδευτικοί στο Μίσιγκαν ψηφίζουν «αδέσμευτοι» (σ.σ. Παρών-Uncommited) στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την προεδρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ακλόνητη» υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ.

01:40 Αμερικανοί γερουσιαστές αμφισβητούν τη στρατηγική του Μπάιντεν για τους Χούθις

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ αμφισβήτησαν την προσέγγιση του προέδρου Μπάιντεν σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες σύμφωνα με την ομάδα αποτελούν προσπάθεια άσκησης πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Προσπαθώντας να αποκαταστήσετε την αποτροπή, δεν νομίζω ότι θα το καταφέρετε αν τα 200 πλήγματα γίνουν 400 πλήγματα, 800 πλήγματα, 1.200 πλήγματα», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο σήμερα.

«Νομίζω ότι θα αποκαταστήσετε την αποτροπή όταν πετύχουμε μια συμφωνία για τους ομήρους, που θα μας οδηγήσει σε εκεχειρία, που θα μας οδηγήσει σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που θα μας οδηγήσει στη δυνατότητα να συζητήσουμε, όποια και αν είναι αυτή η περίοδος εκεχειρίας, μπορεί να παραταθεί», πρόσθεσε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτές τις ενέργειες, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται τόσο για στρατηγική αποτροπής της επιθετικότητας όσο και για το κατάλληλο νομικό δόγμα. Μέχρι σήμερα, δεν έχω δει να παρουσιάζεται μια τέτοια στρατηγική».

01:15 Αμερικανός απεσταλμένος: Οι πράκτορες του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην Υεμένη βοηθούν τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία

Πράκτορες από το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ εργάζονται εντός της Υεμένης για να υποστηρίξουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας, λέει Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Τιμ Λέντερκινγκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, δήλωσε σε υποεπιτροπή της Γερουσίας ότι το Ιράν «εξοπλίζει και διευκολύνει» τις επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες «έχουν προκαλέσει αντίποινα αμερικανικών και βρετανικών επιθέσεων στην Υεμένη».

00:50 Η γερμανική φρεγάτα που αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα αποκρούει την πρώτη επίθεση των Χούθι

Η γερμανική φρεγάτα Hessen, που έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο ναυτικής αποστολής της ΕΕ για την προστασία της ναυσιπλοΐας, απέκρουσε για πρώτη φορά επίθεση των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με πηγές του DPA.

Το σκάφος προσέβαλε με επιτυχία δύο εχθρικούς στόχους το βράδυ της Τρίτης, ανέφεραν οι πηγές.

Αυτή ήταν η πρώτη εμπλοκή του γερμανικού πολεμικού ναυτικού με πραγματικά όπλα στο πλαίσιο της αποστολής, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες αποστολές των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και δεκαετίες.

00:28 Η πολεμική αεροπορία έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε έναν αριθμό στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

00:18 Το Κατάρ διαψεύδει πως οι διαπραγματεύσεις «βαίνουν καλώς»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ-Ανσάρι, αρνήθηκε την Τρίτη την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης Χαμάς και του Ισραήλ για οποιοδήποτε από τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Αλ-Ανσάρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία ανακάλυψη που μπορεί να ανακοινωθεί» όσον αφορά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τόνισε ότι η Ντόχα είναι «αισιόδοξη» όσον αφορά τις συνομιλίες διαμεσολάβησης για τη Γάζα. Πρόσθεσε ότι το Κατάρ «πιέζει σκληρά» για την έγκριση της συμφωνίας που προτάθηκε στο Παρίσι μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να σχολιάσει» τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την προσδοκία συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τη Δευτέρα.

Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως εκφράσει την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έως την ερχόμενη Δευτέρα. Επισήμανε ότι «η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών και της εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία».

00:01 Νέα αμερικανική δημοσκόπηση διαπιστώνει ισχυρή υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την προοδευτική εταιρεία δεδομένων Data for Progress διαπίστωσε ότι το 67% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ υποστηρίζει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του 77% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απορρίψει σταθερά τις εκκλήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων (67%) – συμπεριλαμβανομένων της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών (77%), των Ανεξάρτητων (69%) και των Ρεπουμπλικάνων (56%) – υποστηρίζουν τις ΗΠΑ που ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα», ανέφερε η ομάδα σε σημείωμά της.

«Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 6 μονάδων στην υποστήριξη της έκκλησης των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την τελευταία δημοσκόπηση της Data for Progress για αυτό το ερώτημα τον Νοέμβριο, με μια αύξηση 12 μονάδων μεταξύ των ανεξάρτητων».

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι σημαντικά πλειοψηφικά ποσοστά ψηφοφόρων υποστηρίζουν την εξαρτημένη συνέχιση της βοήθειας προς το Ισραήλ από προϋποθέσεις όπως το να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, να δεσμευτούν για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και να σταματήσουν οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί για την προστασία των αμάχων.

23:57 Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται «ένα βήμα πριν από την πείνα»

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Ράμεσι Ρατζασίνγκαμ δήλωσε ότι 576.000 άνθρωποι στη Γάζα, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

«Και να ‘μαστε, στα τέλη Φεβρουαρίου, με τουλάχιστον 576.000 ανθρώπους στη Γάζα – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – ένα βήμα πριν από τον λιμό», δήλωσε σήμερα ο Ρατζασίνγκαμ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνει τίποτα «φοβόμαστε ότι ο εκτεταμένος λιμός στη Γάζα είναι σχεδόν αναπόφευκτος».

Ενώ οι οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει σταθερά ότι η Γάζα βυθίζεται σε ακραία πείνα, το Ισραήλ περιόρισε περαιτέρω τις προσπάθειες για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ορισμένες ομάδες δικαιωμάτων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα.

23:52 Η στιγμή που ισραηλινά τανκς ανοίγουν πυρ σε Παλαιστίνιους που περιμένουν βοήθεια

Βίντεο δείχνει τη στιγμή που τα ισραηλινά άρματα μάχης πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν την άφιξη φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί στη βόρεια Γάζα.

23:40 Ισραηλινός σκηνοθέτης δέχεται απειλές θανάτου αφού Γερμανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη Berlinale αντισημιτική

Ένας Ισραηλινός κινηματογραφιστής που κέρδισε ένα από τα κορυφαία βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της τελετής απονομής των βραβείων από Γερμανούς αξιωματούχους ως «αντισημιτικής» προκάλεσε απειλές θανάτου και εκφοβισμό μελών της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να αναβάλει τα σχέδιά του να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Ο 29χρονος Yuval Abraham, τιμήθηκε το Σάββατο με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Berlinale για το No Other Land, το οποίο καταγράφει την εξάλειψη των παλαιστινιακών χωριών στο Masafer Yatta στη Δυτική Όχθη.

Η ευχαριστήρια ομιλία του Abraham, στην οποία κατήγγειλε μια «κατάσταση απαρτχάιντ» και ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ήταν μία από τις πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, στις οποίες οι κινηματογραφιστές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Προκάλεσε κατακραυγή στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την επόμενη ημέρα, με αρκετούς πολιτικούς να ισχυρίζονται ότι οι ομιλίες ήταν «αντισημιτικές».

«Το να στέκεσαι σε γερμανικό έδαφος ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος και να ζητάς κατάπαυση του πυρός – και στη συνέχεια να σε χαρακτηρίζουν αντισημίτη, είναι εξοργιστικό» δήλωσε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:29 Ο Μπάιντεν δείχνει κατανόηση στο «αντάρτικο» των Αραβοαμερικανών στο Μίσιγκαν

Πολλοί Αραβοαμερικανοί και προοδευτικοί στο Μίσιγκαν ψηφίζουν «αδέσμευτοι» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την προεδρία για να στείλουν ένα μήνυμα στον Μπάιντεν ενάντια στην άνευ όρων υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, δήλωσε ότι ο πρόεδρος κατανοεί τον πόνο των Αράβων και μουσουλμάνων ψηφοφόρων.

«Γνωρίζουμε ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος. Νοιάζεται πολύ βαθιά για το τι αισθάνεται αυτή η κοινότητα και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να εκφραστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους», δήλωσε η ίδια, όπως αναφέρει η Haaretz.

Το ψηφοδέλτιο στο Μίσιγκαν

23:17 Βρετανία: Περιστατικό 60 μίλια βορειοδυτικά δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης

Ο οργανισμός UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) δήλωσε ότι έλαβε την Τρίτη αναφορά για περιστατικό 60 ναυτικά μίλια δυτικά της πόλης Hodeidah, λιμανιού της Υεμένης.

23:05 Ακόμα μία δύσκολη νύχτα στη Δυτική Όχθη

Ο Ahmed Asaad, ο εκτελών χρέη επικεφαλής της επαρχίας Tubas, λέει ότι μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων, μαζί με τρεις μπουλντόζες, εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Far’a στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αφήνοντας εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές εκεί.

«Ήταν μια δύσκολη νύχτα, καθώς η επαρχία έχασε τρεις νέους άνδρες που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ ενώ ζούσαν την κανονική τους ζωή στα σπίτια τους», δήλωσε ο Asaad στο Al Jazeera.

Είπε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή έχουν ενταθεί.

«Αν ο στόχος αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι να κυνηγήσουν νέους άνδρες, γιατί οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν τους δρόμους και βάζουν στο στόχαστρο γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας;» ρώτησε ο Asaad.

«Οι Ισραηλινοί εφαρμόζουν μια πολιτική τρομοκράτησης και υποταγής του παλαιστινιακού λαού, αλλά θα αποτύχουν και πάλι», είπε.

22:45 IDF: Ζημιές σε αεροπορική βάση μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ

«Εντοπίστηκαν ζημιές στην περιοχή της μονάδας αεροπορικού ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν υπάρχει καμία ζημιά στην αρμοδιότητα της εγκατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός για την επίθεση της Χεζμπολάχ με αντιαρματικούς πυραύλους στην περιοχή Miron.

Ανέφερε επίσης ότι οι εκτοξεύσεις περίπου 20 ρουκετών εντοπίστηκαν στο ισραηλινό έδαφος και «ένας αριθμός αναχαιτίστηκε επιτυχώς από τα μαχητικά αεράμυνας».

Η δήλωση κατέληξε λέγοντας ότι ο στρατός «επιτίθεται τώρα σε τρομοκρατικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου».

Οι επιθέσεις του Ισραήλ μέσα στο έδαφος του Λιβάνου έχουν κλιμακωθεί την περασμένη εβδομάδα, συμβαίνουν όλο και πιο μακριά από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τροφοδοτώντας φόβους για το ξέσπασμα πολέμου πλήρους κλίμακας.

22:23 Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ, λένε οι ΗΠΑ

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται σε θέσεις της Χεζμπολάχ ακόμη και αν επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, αλλά ο Μίλερ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

«Δεν θέλουμε να δούμε καμία από τις δύο πλευρές να κλιμακώνει τη σύγκρουση στα βόρεια [του Ισραήλ]», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

«Και στην πραγματικότητα, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη διπλωματική επίλυση αυτής της σύγκρουσης. Και ενώ είδαμε τα σχόλια του υπουργού Άμυνας, έχουμε επίσης λάβει υπόψη μας ότι επανειλημμένα ο υπουργός Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα προτιμούσαν η κατάσταση να επιλυθεί διπλωματικά».

22:18 Νετανιάχου για Μπάιντεν: Από την αρχή του πολέμου προσπαθώ να αποτρέψω την πίεση για τον τερματισμό του

Απαντώντας σε επικριτικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κυβέρνηση του Ισραήλ, με φόντο τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που έχει κηρύξει στη Χαμάς.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει με αυτήν την «απίστευτα συντηρητική κυβέρνηση» κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Από την αρχή του πολέμου, ηγούμαι μιας διπλωματικής εκστρατείας με στόχο να εκτραπεί η πίεση για τον πρόωρο τερματισμό του και ταυτόχρονα να εξασφαλίσω υποστήριξη για το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου. Επικαλούμενος δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία το 82% των Αμερικανών υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, ο Νετανιάχου δεν έκρυψε την ικανοποίηση του. «Έχουμε σημαντική υποστήριξη» και αυτό μας δίνει «δύναμη να συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

22:03 Ισραηλινή αντιπολίτευση: Η δημόσια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ βλάπτει την ασφάλεια της χώρας

Ο Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο «Χ» δήλωσε ότι η «δημόσια διαφωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με την κυβέρνηση στις ΗΠΑ βλάπτει την ασφάλεια του κράτους, βλάπτει τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ και αποτελεί έλλειψη εθνικής ευθύνης».

Ο Νετανιάχου έχει βρεθεί όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την εκφρασμένη πολιτική των ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η λύση των δύο κρατών, η επίθεση στη Ράφα, οι εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η ποσότητα της βοήθειας που επιτρέπεται στη Γάζα.

«Δεν καταλαβαίνω τι τον καίει να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο;» πρόσθεσε ο Λαπίντ, αναφερόμενος στις συχνές απειλές του Ισραηλινού ηγέτη να κλιμακώσει την τρέχουσα στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό από τις 8 Οκτωβρίου, σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

21:49 Λευκός Οίκος: Δεν προσπαθούμε να νικήσουμε την αντίστροφη μέτρηση για το Ραμαζάνι – Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, αναφέρθηκε στην παρατήρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όρισε τη Δευτέρα ως ημερομηνία-στόχο για την έναρξη προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λέγοντας: «Ενημερώθηκε από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουμε και την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι συνομιλίες. Ελπίζουμε και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή αυτή την παύση πολύ, πολύ σύντομα».

Σχετικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που «εξεπλάγη» από το σχόλιο του Μπάιντεν, δήλωσε «Δεν μπορώ να μιλήσω για την έκπληξη που έχουν ή δεν έχουν οι ξένοι ηγέτες σε σχέση με πράγματα που λέμε. Ο πρόεδρος μίλησε σε όλους σας αφού έμεινε απόλυτα ενημερωμένος για το πώς εξελίσσονται αυτές οι διαπραγματεύσεις. Μοιράστηκε μαζί σας (σσ δημοσιογράφους) κάποιο πλαίσιο και σίγουρα μοιράστηκε μαζί σας την αισιοδοξία του ότι θα φτάσουμε εκεί, ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά τα ισραηλινά σχέδια για επίθεση στη Ράφα, είπε ότι στις ΗΠΑ «δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο σχέδιο».

«Δεν πρόκειται για την προσπάθεια να νικήσουμε το ρολόι του Ραμαζανιού. Πρόκειται για την προσπάθεια να κάνουμε αυτές τις δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

21:41 «Στο βίντεο όλοι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο του Ισραήλ»

Παλαιστίνιος από τη Γάζα δημοσίευσε ένα βίντεο με τους ανθρώπους που έχασε στη Γάζα λόγω του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου και γράφει:

«Μπορεί να νομίζετε ότι είναι ένα βίντεο με προπολεμικές αναμνήσεις στη Γάζα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ σκότωσε όλους όσους εμφανίζονται σε αυτό το βίντεο.

Σκότωσαν τον φίλο μου από το πανεπιστήμιο, μετά σκότωσαν τον θείο μου και την οικογένειά του, μετά σκότωσαν τον άλλο θείο μου και μερικά από τα παιδιά του, μετά σκότωσαν τον άντρα της αδελφής μου και άφησαν την αδελφή μου σοβαρά τραυματισμένη, μετά σκότωσαν τον παιδικό μου φίλο, μετά σκότωσαν τον συνάδελφό μου στη δουλειά, μετά σκότωσαν τον ξάδελφό μου και τα παιδιά του, μετά σκότωσαν την κόρη του ξαδέλφου μου και τα παιδιά της, μετά σκότωσαν την οικογένεια του γείτονά μας.

Τα άλλα αδέλφια μου τραυματίστηκαν και εξακολουθούν να αιμορραγούν στη Γάζα χωρίς θεραπεία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σκότωσαν τον φίλο μου γιατρό, τον Mohammad Qashqash».

21:34 Επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κατάρ στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ. Θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κατάρ που θα επισκεφθεί για την έκτη σύνοδο του στρατηγικού διαλόγου Κατάρ-ΗΠΑ.

21:27 Ο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις για τη Γάζα με… παγωτό στο χέρι

Ούτε ο Τζο Μπάιντεν ούτε το επιτελείο του εκτίμησε πως η εικόνα του πλανητάρχη να τρώει παγωτό ενώ μιλάει για τον πιο αιματηρό πόλεμο εδώ 80 χρόνια θα έκανε ιδιαίτερο κακό στο προφίλ του.

Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να δώσει την είδηση των ημερών για τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας πως πλησιάζουμε σε μια εκεχειρία, κρατώντας και δοκιμάζοντας ένα παγωτό χωνάκι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

21:24 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ λέει ότι η συμφωνία εκεχειρίας είναι «πιθανή» μέχρι τη Δευτέρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε την εκτίμηση του Μπάιντεν ότι μια συμφωνία που θα προβλέπει την προσωρινή διακοπή των μαχών, την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα και την παροχή περισσότερης βοήθειας στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, αλλά τελικά κάποια από αυτά εξαρτώνται από τη Χαμάς και από το αν η Χαμάς είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον παλαιστινιακό λαό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ.

21:13 Χαμάς: Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία ολοκληρωμένη πρόταση εκεχειρίας – Οι κόκκινες γραμμές

Ο Μπασέμ Ναΐμ, ανώτερο μέλος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς με στενούς δεσμούς με τη στρατιωτική της πτέρυγα, δηλώνει από την Κωνσταντινούπολη ότι, από σήμερα το βράδυ, οι διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για την παύση των μαχών στη Γάζα εξακολουθούν να εργάζονται με την ισραηλινή πλευρά για την εδραίωση μιας πρότασης.

Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε συμφωνία, δήλωσε στον δημοσιογράφο Willem Marx, πρέπει να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές της Χαμάς, μεταξύ των οποίων:

Η επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας

Η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το έδαφος της Γάζας.

Υποστήριξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης

Βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας, ιδίως τρόφιμα και φάρμακα.

Εγγυημένη κατάπαυση του πυρός.

Απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ωστόσο, ο Ναΐμ δήλωσε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να είναι ευέλικτη ως προς το χρονοδιάγραμμα και τη σειρά αυτών των αιτημάτων, εφόσον η πλήρης κατάπαυση του πυρός αρχίσει από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η Χαμάς αναζητά επίσης εγγυητές όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για να διασφαλίσει και να επαληθεύσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα τηρηθεί από το Ισραήλ, είπε.

Δήλωσε επίσης ότι η δημόσια διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι μια συμφωνία εκεχειρίας θα επιτευχθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρείται από τη Χαμάς ότι προορίζεται για το εσωτερικό ακροατήριο των ΗΠΑ και όχι ως τακτική για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας.

Ως απόδειξη γι’ αυτό, ο Ναΐμ ανέφερε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να στέλνουν στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

21:00 Σύνοψη σημαντικότερων ειδήσεων

  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ δήλωσε ότι η περίοδος του Ραμαζανιού θα είναι επικίνδυνη για τη χώρα του, απορρίπτοντας έτσι τα όσα δήλωσε ο Μπάιντεν για εκεχειρία αυτό το διάστημα χωρίς όμως να τον κατονομάζει.
  • Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη απειλή λιμού στη Λωρίδα, λέγοντας ότι «χιλιάδες πολίτες» θα μπορούσαν να πεθάνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση τις επόμενες ημέρες, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει ή να καθυστερεί τις αποστολές ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Το υπουργείο ανέφερε ότι ένας αριθμός υποσιτισμένων βρεφών έφτασε σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα.
  • Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι εκτόξευσε μια ομοβροντία ρουκετών κατά της στρατιωτικής βάσης Meron του Ισραήλ, καθώς η ομάδα συνεχίζει να ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι το νοσοκομείο al-Amal στη Khan Younis, το οποίο πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες, δέχθηκε 40 επιθέσεις μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 22 Φεβρουαρίου.
  • Ο ιορδανικός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε άλλη μια ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα, με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμμετέχουν επίσης στην επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν έξι αεροσκάφη C-130.

20:46 ΓΧΣ: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι το Ισραήλ προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο των αμάχων

Η ιατρική ομάδα Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δήλωσε ότι ένα μήνα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η βασική βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους στη Γάζα, το Ισραήλ αντ’ αυτού «σκλήρυνε» τον αποκλεισμό της λωρίδας.

Σε ανακοίνωση της ομάδας καταγγέλλεται επίσης η «κατάφωρη και πλήρης αδιαφορία» του Ισραήλ για τις ιατρικές εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 30.000, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες σε ζωές αμάχων ή να ανακουφίσουν τον πόνο των ανθρώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο αυστηρότερος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο ζωτικών προμηθειών στον θύλακα. Ταυτόχρονα, η παροχή βοήθειας εντός του θύλακα είναι σχεδόν αδύνατη λόγω της πλήρους αδιαφορίας του Ισραήλ για την προστασία και την ασφάλεια των ιατρικών και ανθρωπιστικών αποστολών και του προσωπικού τους, αποκόπτοντας τους ανθρώπους από τη σωτήρια βοήθεια. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά την ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Γάζα μια απλή ψευδαίσθηση».

20:37 «Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην επίθεση στη Ράφα, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες των ΗΠΑ»

Ο Akbar Shahid Ahmed, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Huffington Post, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην πραγματοποίηση επίθεσης στη Ράφα, παρά τις διαμαρτυρίες ομάδων δικαιωμάτων και συμμάχων στις ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να δώσει το είδος του θανατηφόρου πλήγματος στη Χαμάς που υποσχέθηκε ότι θα κάνει και που θέλει ένα μεγάλο μέρος του ισραηλινού κοινού. Γι’ αυτό λοιπόν βλέπεις τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να λέει, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εκεχειρία, ότι τελικά θα μπει στη Ράφα», δήλωσε ο Σαχίντ Αχμέντ.

«Και αυτό γιατί υποστηρίζει ότι εκεί υπάρχει η ηγεσία της Χαμάς, εκεί υπάρχουν οι εναπομείναντες όμηροι και γι’ αυτό έχει τεράστια στρατηγική αξία για το Ισραήλ. Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να ελέγξει τη Γάζα με έναν τρόπο που δεν είχε ποτέ πριν. Ειδικά θέλουν να ελέγξουν τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Όλα αυτά φέρνουν το Ισραήλ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ».

20:20 Νέες απειλές Ισραήλ κατά του Λιβάνου

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi δήλωσε ότι «η Χεζμπολάχ αποφάσισε στις 7 Οκτωβρίου ότι συμμετέχει στη σύγκρουση και γι’ αυτό πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα».

Κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης κατάστασης με τον επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, ο Halevi δήλωσε ότι αν ο στρατός λειτουργήσει σωστά, θα είμαστε «σε θέση να επιστρέψουμε τους κατοίκους [στο βορρά] με ασφάλεια και ποιότητα ζωής».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Halevi συναντήθηκε με την ομάδα ασφαλείας της βόρειας πόλης Shtula και πρόσθεσε ότι μια ισχυρή ομάδα ασφαλείας μπορεί να εξασφαλίσει «την ασφάλεια στα σπίτια και τις πόλεις».

20:00 Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Το Ισραήλ διαπράττει την πιο «ειδεχθή μορφή γενοκτονίας»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh δήλωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Kiyoto Tsuji κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ραμάλα ότι το Ισραήλ διαπράττει «τις πιο ειδεχθείς μορφές γενοκτονίας εναντίον του λαού μας».

Ο Shtayyeh, ο οποίος υπηρετεί επί του παρόντος ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την παραίτησή του τη Δευτέρα, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «εργάζεται για τη διαιώνιση του απαρτχάιντ και ενεργεί σαν να είναι ένα κράτος υπεράνω του νόμου», μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε πεδίο θανάτου και αντιμετωπίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οι άνθρωποι ζουν χωρίς τα πιο βασικά αγαθά της ζωής – νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα ή φάρμακα», δήλωσε ο Shtayyeh.

19:46 Η Ιταλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από την Μπιενάλε της Βενετίας

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σανγκιουλιάνο κατήγγειλε τις «επαίσχυντες» εκκλήσεις να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη συμμετοχή του στη Μπιενάλε της Βενετίας για τον κόσμο της τέχνης.

Σε επιστολή της Συμμαχίας Art Not Genocide που υπογράφεται από περισσότερους από 12.500 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και επιμελητές αναφέρεται ότι η Μπιενάλε, η οποία απαγόρευσε τη συμμετοχή οποιουδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, «σιωπά για τις θηριωδίες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό τα διπλά στάνταρ», αναφέρεται στην επιστολή.

19:37 Εκατοντάδες πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι οι ομάδες της στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, δέχονται εκατοντάδες ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα που συνδέονται με μολυσματικές ασθένειες που εξαπλώνονται ραγδαία λόγω του υπερπληθυσμού, της έλλειψης φαρμάκων και της έλλειψης καθαρού νερού.

Το ιατρικό κέντρο Jabalia της PRCS δέχεται 150 έως 200 περιστατικά την ημέρα και οι γιατροί λένε ότι παρακολουθούν επιδημίες ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι μια επιδημία ηπατίτιδας Α βρισκόταν σε εξέλιξη μεταξύ των εκτοπισμένων. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν επανειλημμένα την ανησυχία τους στην είδηση ότι κυκλοφορούν λοιμώξεις στη Γάζα.

19:27 Αν η Χαμάς εγκρίνει την εκεχειρία η Χεζμπολάχ θα σταματήσει τις επιθέσεις

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ εάν η Χαμάς συμφωνήσει σε μια πρόταση για εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα – εκτός εάν οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη δύο πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις της Χεζμπολάχ.

«Τη στιγμή που η Χαμάς θα ανακοινώσει την έγκρισή της για την εκεχειρία και τη στιγμή που θα κηρυχθεί η εκεχειρία, η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία και θα σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις στον Νότο, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά», δήλωσε μία από τις δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στη βαριά οπλισμένη, σιιτική μουσουλμανική ομάδα.

Αλλά αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ δεν θα διστάσει να συνεχίσει να μάχεται, είπαν και οι δύο πηγές.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

19:20 Στο Ραμαζάνι μπορεί να έχουμε το δεύτερο στάδιο της 7ης Οκτωβρίου λέει ο Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προειδοποίησε κατά μιας πιθανής κλιμάκωσης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και δήλωσε ότι «ανεύθυνες παρατηρήσεις από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι, μπορούν να παρασύρουν τους πάντες».

Σε μια έκθεση κατάστασης ενόψει του Ραμαζανιού στο αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης, ο Gallant δήλωσε ότι το Ισραήλ «αναγνωρίζει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μετατροπή του Ραμαζανιού σε δεύτερο στάδιο της 7ης Οκτωβρίου από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς και μια πρόθεση να υποκινήσουν τη βία στην περιοχή».

Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του χθες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

19:12 Η Χαμάς αναφέρει «σφοδρές» μάχες στην πόλη της Γάζας

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρει ότι μαχητές της συγκρούονται από το πρωί με τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε μια στρατιωτική μπουλντόζα, έριξαν βλήμα όλμου εναντίον ενός άρματος μάχης και στόχευσαν μια συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παλαιστινιακές ομάδες έχουν αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας, υπονομεύοντας τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι διέλυσε τη «στρατιωτική υποδομή» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα πριν από εβδομάδες.

18:59 Αντιπολεμική καμπάνια στις κάλπες του Μίσιγκαν – Ανταρσία στον Μπάιντεν

Στην πολιτεία του Μίσιγκαν, με μεγάλη αραβική κοινότητα, οι ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος αλλά και στελέχη των Δημοκρατικών ξεσηκώνονται εναντίον του Μπάιντεν και τον καταψηφίζουν στον προκριματικό γύρο των προεδρικών εκλογών χρησιμοποιώντας στις κάλπες ένα ψηφοδέλτιο που γράφει αντί για το όνομα του προέδρου, τη λέξη «αδέσμευτος».

Καλούν τους πολίτες να κάνουν το ίδιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην ισραηλινή εκστρατεία που έχει σκοτώσει σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Παλαιστίνια-Αμερικανίδα νομοθέτης Ρασίντα Τλαίμπ, μία από τις πιο σφοδρές επικρίτριες του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πολέμου στη Γάζα, δήλωσε ότι είναι «υπερήφανη» που ψήφισε «αδέσμευτη» αντί για τον Μπάιντεν.

«Ήμουν περήφανη σήμερα που μπήκα μέσα και τράβηξα ένα ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών και ψήφισα αδέσμευτη», δήλωσε η Τλαίμπ σε ένα βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όταν το 74% των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μας ακούει, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δημοκρατία μας για να πούμε «Ακούστε το Μίσιγκαν»».

18:52 Υπουργείο Υγείας Γάζας: 2 βρέφη πέθαναν από λιμό – Η πείνα θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες τις επόμενες μέρες

Ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να παράσχουν επειγόντως τρόφιμα και πόσιμο νερό σε όλη τη Γάζα για να αποτραπεί μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Al-Qudra μίλησε νωρίτερα στο Al Jazeera Arabic. Ακολουθούν σημεία από τα όσα είπε:

  • «Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα είναι ένας πραγματικός λιμός».
  • «Έχουμε καταγράψει δύο θανάτους ως αποτέλεσμα υποσιτισμού στη βόρεια Γάζα και υπάρχουν και άλλοι που υποφέρουν και μπορεί να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή».
  • «Ζητήσαμε από διεθνείς οργανισμούς να ερευνήσουν όλα τα καταφύγια για να καταγράψουν την εξάπλωση της πείνας».
  • «Αυτή η κλιμακούμενη πείνα θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες πολίτες λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης τις επόμενες ημέρες μπροστά στα μάτια του πλανήτη».
  • «Η βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας και να φτάσει σε όλες τις περιοχές της – στον Βορρά και στον Νότο – για να περιοριστεί αυτή η καταστροφή».
  • «Οι ασθένειες εξαπλώνονται επίσης μαζί με τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση σε όλη τη Γάζα».

18:41 Θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα

Ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι μια επίθεση στην al-Qarara, βορειοανατολικά της Χαν Γιουνίς, άφησε τουλάχιστον ένα άτομο νεκρό και αρκετούς άλλους τραυματίες.

Η επίθεση είχε ως στόχο μια συγκέντρωση πολιτών, αναφέρει το AJ.

18:35 «Πολύπλοκη» επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε η Ισλαμική Τζιχάντ

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δηλώνει ότι επεξεργάστηκε ένα πυρομαχικό που δεν εξερράγη και που έπεσε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής και το χρησιμοποίησε για να στοχεύσει ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι η «πολύπλοκη» επίθεση προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες.

18:28 Επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στο Παρίσι – Στο τραπέζι των συνομιλιών η Γάζα

Ο εμίρης του Κατάρ έφτασε στη Γαλλία για διήμερη κρατική επίσκεψη την Τρίτη, καθώς η χώρα του διαδραματίζει βασικό ρόλο στις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο Élysée, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην ευρωπαϊκή χώρα μετά την άνοδό του στο θρόνο το 2013.

18:22 Ανταποκριτής του Al Jazeera παραλίγο να χτυπηθεί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Ράφα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, λέει ότι ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παραλίγο να χτυπήσει τον ίδιο και τον εικονολήπτη του, καθώς οδηγούσαν ένα ζωντανό ρεπορτάζ σε μια τοποθεσία στη Ράφα.

«Αιφνιδιαστήκαμε από μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους μόλις ένα μέτρο μακριά μας», δήλωσε ο Abu Azzoum. «Υπήρξε μια δυνατή έκρηξη … ευτυχώς δεν τραυματιστήκαμε».

Πρόσθεσε ότι ήταν και οι δύο «σοκαρισμένοι» από την επίθεση.

«Προσπαθούμε να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς στη Γάζα, ακόμη και σε αυτή την περιοχή που υποτίθεται ότι είναι ασφαλής ζώνη», είπε. «Δεν γνωρίζουμε τον λόγο αυτής της επίθεσης, αν έγινε για να μας εμποδίσει να κάνουμε ρεπορτάζ για τον πόλεμο… Επικρατεί απόλυτο χάος».

Ο ανταποκριτής του AJ

18:16 Συνελήφθη εκ νέου Παλαιστίνιος που είχε απελευθερωθεί στο πλαίσιο της εκεχειρίας του Νοεμβρίου

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Ma’wad Omar al-Hajj συνελήφθη σήμερα μετά από κλήση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο 17χρονος από την Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης απελευθερώθηκε από διοικητική κράτηση σε ισραηλινή φυλακή στις 26 Νοεμβρίου, για να συλληφθεί εκ νέου σήμερα, αναφέρει η ομάδα.

Τον Νοέμβριο σημειώθηκε για αρκετές ημέρες η πρώτη και μοναδική παύση των μαχών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνταν στη Γάζα ανταλλάχθηκαν με Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Η Λέσχη Κρατουμένων δήλωσε ότι ο al-Hajj συνελήφθη για πρώτη φορά τον Μάιο του 2023 αφού τραυματίστηκε από ισραηλινές σφαίρες, και στη συνέχεια πέρασε έξι μήνες σε διοικητική κράτηση πριν απελευθερωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας αιχμαλώτων.

Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των απελευθερωμένων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο και συνελήφθησαν εκ νέου σε εννέα, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας κρατούμενης, δήλωσε η ομάδα.

18:10 Χιλιάδες καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Μπιενάλε της Βενετίας

Χιλιάδες καλλιτέχνες ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας σε μια ανοιχτή επιστολή τους στην οποία οι υπογράφοντες κατηγορούν το εβραϊκό κράτος για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά από μια οργάνωση «Η Τέχνη δεν Συμμαχεί με την Γενοκτονία» (Art Not Genocide Alliance) (ANGA) αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται καλλιτεχνικά έργα σε μια διεθνή πολιτιστική εκδήλωση από ένα κράτος που αυτή τη στιγμή διαπράττει θηριωδίες στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ANGA, περισσότεροι από 8.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού έχουν τώρα υπογράψει την αίτηση.

18:03 Ομοβροντία ρουκετών εναντίον αεροπορικής βάσης του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της αεροπορικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον χωριών στο νότιο Λίβανο και για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, έχει στοχεύσει την ίδια βάση δύο φορές στο παρελθόν.

17:58 ΠΟΥ: 40 φορές σε ένα μήνα δέχθηκε επίθεση το νοσοκομείο αλ Αμάλ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) μετέφεραν 24 ασθενείς από το νοσοκομείο al-Amal κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την εγκατάσταση να ταλανίζεται από την ισραηλινή πολιορκία και τις συνεχείς επιθέσεις.

«Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ και η PRCS έφτασαν στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μετέφεραν 24 ασθενείς, μεταξύ των οποίων μία έγκυο γυναίκα, μία μητέρα και ένα νεογέννητο», ανέφερε ο Ghebreyesus σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το νοσοκομείο δέχθηκε 40 επιθέσεις από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 25 άτομα και το άφησαν εκτός λειτουργίας.  31 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο».

«Οι τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κακομεταχειρίστηκαν και ταπεινώθηκαν ενώ έφευγαν από το Al Amal προσπαθώντας να φτάσουν στο νοσοκομείο υποδοχής κατά την επιστροφή τους, παρά το γεγονός ότι οι αποστολές προχωρούν μόνο με πλήρη έγκριση συντονισμού και διαβεβαιώσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Τρεις υγειονομικοί κρατήθηκαν. Ο ένας από αυτούς έχει έκτοτε αφεθεί ελεύθερος. Κάνουμε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των άλλων δύο και όλων των άλλων κρατούμενων εργαζομένων στον τομέα της υγείας».

17:43 Αιφνιδιασμένος ο Νετανιάχου από την αισιοδοξία Μπάιντεν για εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «αιφνιδιάστηκε» από τις παρατηρήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ελπίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή στο ABC News.

17:35 Προσπάθειες Μπάιντεν να εξασφαλίσει βοήθεια δισεκατομμυρίων για το Ισραήλ από το Κογκρέσο

Συνάντηση με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου έχει ο Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να τους πιέσει να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που θα εξασφαλίζει στο Ισραήλ βοήθεια δισεκατομμυρίων.

Παρόντες στη συνάντηση είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χάικεμ Τζέφρις και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, καθώς και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σούμερ επικαλέστηκε τον θάνατο των Εβραίων προγόνων του στα χέρια των Ναζί, παροτρύνοντας τον Τζόνσον να προωθήσει το νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια, το οποίο περιλαμβάνει επίσης βοήθεια για την Ουκρανία.

«Το 1941, όταν ήρθαν οι Ναζί, είπαν στη γιαγιά μου που ήταν γνωστή στην πόλη Τσόρτκιβ να συγκεντρώσει την οικογένειά της στη βεράντα. Συγκεντρώθηκαν τριάντα πέντε μέλη από ηλικίες 80 ετών μέχρι τριών μηνών. Οι Ναζί είπαν: «Θα έρθετε μαζί μας». Εκείνη είπε, ‘Δεν μετακινούμαστε’ και τους πυροβόλησαν όλους με πολυβόλο. Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς να γλύψεις δικτάτορες. Δεν μπορείς. Ο Τζόνσον πρέπει να πάρει αυτό το μάθημα», δήλωσε ο Σούμερ.

17:23 Η Αίγυπτος πραγματοποίησε την πρώτη εναέρια ρίψη βοήθειας στη Γάζα

Οι αιγυπτιακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την πρώτη εναέρια ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική εφημερίδα Al-Qahera News ανέφερε ότι 45 τόνοι προμηθειών βοήθειας έπεσαν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Λωρίδας και ότι σχεδιάζεται η παράδοση άλλων 50 τόνων βοήθειας.

Η παράδοση έρχεται μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή παρόμοιας επιχείρησης από τον στρατό της Ιορδανίας. Πλάνα έδειχναν χιλιάδες πεινασμένους Παλαιστίνιους στο Deir el-Balah να πηδούν στη θάλασσα για να προσεγγίσουν τη βοήθεια.

17:11 Η Γαλλία καταδικάζει τα ισραηλινά σχέδια επέκτασης των οικισμών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δηλώνει ότι «καταδικάζει σθεναρά» την «απαράδεκτη πρόταση» του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχγια την κατασκευή 3.300 νέων εποικιστικών κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η Γαλλία επανέλαβε την καταδίκη της για την πολιτική του εποικισμού, η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και απευθύνει εκ νέου έκκληση στις ισραηλινές αρχές να απέχουν από την υλοποίηση νέων σχεδίων για τη δημιουργία ή την επέκταση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε στο Χ.

«Ο εποικισμός είναι ασύμβατος με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Εκτός του ότι αποτελεί εμπόδιο για μια διαρκή ειρήνη, η πολιτική αυτή τροφοδοτεί επίσης τη βία και τις εντάσεις στην περιοχή».

16:57 Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους υπόσχεται η USAID

Η διαχειρίστρια της USAID Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν επιπλέον 53 εκατομμύρια δολάρια σε «επειγόντως αναγκαία» ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, προκειμένου να βοηθήσουν στην παροχή κρίσιμων ειδών διατροφής, νερού, στέγης και υγιεινής.

«Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να αυξηθεί η ικανότητα των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να παραδώσουν αυτή τη σωτήρια βοήθεια», δήλωσε η Πάουερ, η οποία επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή.

Η Πάουερ θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη μετά το πρώτο σκέλος του ταξιδιού της στην Ιορδανία, όπου προσγειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

16:49 «Το Ισραήλ χρειάζεται βοήθεια χθες – Το Κογκρέσο πρέπει να συνδράμει»

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ – ένας από τους στενότερους συμμάχους του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – τόνισε ότι το Κογκρέσο πρέπει επειγόντως να παράσχει επείγουσα βοήθεια στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται τη βοήθεια «χθες».

«Είναι πολύ σημαντικό, καθώς [επίσης] κάνουμε τον σχεδιασμό μας. Να θυμάστε ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα μέτωπο. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη Χαμάς στον Νότο, έχουμε να κάνουμε με τη Χεζμπολάχ στον Βορρά. Οι Χούθι συνεχίζουν να πυροβολούν. Έχουμε σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, έχουμε πολλές διαφορετικές δυνάμεις που μας πολεμούν», δήλωσε στο Punchbowl News.

«Και όσο πιο γρήγορα πάρουμε αυτή τη βοήθεια, τόσο καλύτερη θα είναι η κατάσταση. Και δεν θέλω να συγκρίνω το Ισραήλ με την Ουκρανία. Και τον επείγοντα χαρακτήρα των δικών τους αναγκών σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα των δικών μας αναγκών. Αλλά μπορώ απλώς να σας πω ότι είμαστε πολύ πρόθυμοι», πρόσθεσε ο Dermer.

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ σημείωσε ότι «μου είναι πολύ δύσκολο να δω πώς ακριβώς θα περάσει αυτό το θέμα από το σύστημα», καθώς οι προσπάθειες για την παροχή της βοήθειας έχουν εντελώς βαλτώσει στην Ουάσιγκτον λόγω πολιτικών διαμάχης.

16:36 Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ελπίζουν σε μία μόνιμη εκεχειρία

Καθώς η συζήτηση για μια πιθανή συμφωνία που θα σταματήσει τις μάχες στη Γάζα κερδίζει έδαφος, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή δήλωσαν για άλλη μια φορά ότι επιθυμούν απεγνωσμένα τον τερματισμό του πολέμου.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον πόλεμο γιατί ο πόλεμος μετά την πρώτη εκεχειρία μας κατέστρεψε και κατέστρεψε τα σπίτια μας», δήλωσε στο Reuters η Rehab Redwan, μια γυναίκα που εγκατέλειψε το σπίτι της στη Χαν Γιουνίς για να καταφύγει σε μια σκηνή στην άκρη του δρόμου στη Ράφα, αναφερόμενη στην επταήμερη παύση των μαχών στα τέλη Νοεμβρίου 2023.

«Μπορείτε να φανταστείτε – δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει τίποτα να πιούμε. Δεν υπάρχουν τα βασικά για τη ζωή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της, ακόμη και αν αυτό τώρα είναι ερείπια.

Εν τω μεταξύ, ο Faraj Bakroon δήλωσε ότι οι αναφερόμενοι όροι για την προτεινόμενη εκεχειρία δεν έχουν κανένα νόημα γι’ αυτόν.

«Αν η εκεχειρία είναι όπως η προηγούμενη και ξεκινήσουν ξανά τον πόλεμο μετά τη λήξη της, δεν τη θέλουμε. Και αν δεν μπορούμε να πάμε στο βορρά, τότε δεν χρειάζεται εκεχειρία. Ας κρατήσουμε τον πόλεμο μέχρι να τελειώσει εντελώς», είπε.

Παρόλα αυτά, για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα κάθε διακοπή των μαχών θα ήταν ευπρόσδεκτη, ακόμη και αν δεν φτάνει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Θέλουμε μια πλήρη εκεχειρία στην οποία θα μπορούμε να ζήσουμε», δήλωσε ο Rashad Daher. Αλλά πρόσθεσε: «Όσον αφορά αυτή την προσωρινή εκεχειρία, ζητάμε από τον Θεό να συμβεί».

Ο Ahmed al-Far δήλωσε ότι ελπίζει σε μια εκεχειρία «ώστε οι άνθρωποι να πάρουν ανάσα και να επουλώσουν τις πληγές τους».

«Υπάρχουν 150 με 200 μάρτυρες καθημερινά. Είναι μια τεράστια απώλεια για το λαό μας», είπε.

16:25 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ λέει ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Ντόχα για να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με τη διασφάλιση μιας παύσης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη καμία ανακοίνωση.
  • Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός καθήλωσε μια αυτοκινητοπομπή υγειονομικών στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, συλλαμβάνοντας έναν υγειονομικό και αναγκάζοντας άλλους να βγάλουν τα ρούχα τους.
  • Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο αναφέρει ότι τα διασυνοριακά πλήγματα μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού «έθεσαν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης και άλλαξαν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων αμάχων και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής».
  • Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στο Ισραήλ. Η ψηφοφορία διεξάγεται επίσης στους εποικισμούς σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και σε τμήματα των προσαρτημένων Υψιπέδων του Γκολάν.

16:10 Αγρυπνία στην Ουάσινγκτον στη μνήμη του Άαρον Μπούσνελ

Αγρυπνία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μνήμη του Άαρον Μπούσνελ, ενός εν ενεργεία μέλους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στη Γάζα.

Πολλοί ελπίζουν ότι ο θάνατος του Μπούσνελ, 25 ετών, θα προκαλέσει αλλαγή στην ακλόνητη υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο.

Δείτε βίντεο:

16:00 H Maersk προβλέπει ότι οι διαταραχές των δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν

Η δανέζικη Maersk τόνισε στους πελάτες της σε ανακοίνωσή της ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για διαταραχές στα δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα που θα διαρκέσουν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να ενσωματώσουν μεγαλύτερους χρόνους διέλευσης στον προγραμματισμό της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

«Μάθετε την καλύτερη εναλλακτική λύση για την είσοδό σας στην αγορά της Βόρειας Αμερικής και να είστε έτοιμοι να έχετε μειώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Maersk για τη Βόρεια Αμερική, Τσαρλς φαν ντερ Στιν.

«Αρχίστε να ποσοτικοποιείτε και να προετοιμάζεστε για να μετριάσετε τις μετατοπίσεις στο κόστος της εφοδιαστικής σας αλυσίδας», πρόσθεσε.

15:50 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας έχουν ενεργοποιηθεί στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:42 Εκπρόσωπος των IDF: «Η Ράφα είναι σημαντική, υπάρχουν όμηροι εκεί. Για τον Σινουάρ; Θα τον βρούμε – ζωντανό ή νεκρό»

Ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης, Ντάνιελ Χαγκάρι μίλησε στο συνέδριο Jewish World Challenges στην Ιερουσαλήμ και αναφέρθηκε στον πόλεμο.

«Οι στόχοι που καθορίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο είναι υψηλοί στόχοι, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να τους πετύχουμε», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολεμάμε τη Χαμάς από τον βορρά προς το νότο. Θα τελειώσουμε στη Ράφα, είναι σημαντικό – υπάρχουν όμηροι στη Ράφα».

Και πρόσθεσε: «Ο στόχος του πολέμου είναι να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Όταν ρωτήθηκε για τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιάχια Σινουάρ, απάντησε: «Θα τον πιάσουμε, ζωντανό ή νεκρό».

15:33 New York Times: Το Ισραήλ μπορεί να απελευθερώσει 15 κρατούμενους υψηλού προφίλ για γυναίκες στρατιώτες που κρατούνται όμηροι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το Ισραήλ προέβη σε μια σημαντική παραχώρηση στις συνομιλίες για νέα συμφωνία, σημειώνοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης 15 Παλαιστινίων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές τρομοκρατικές κατηγορίες και έχουν υψηλό προφίλ, με αντάλλαγμα την επιστροφή πέντε γυναικών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Η αμερικάνικη εφημερίδα επικαλείται δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν και αναφέρει ότι η προθυμία αυτή αντιπροσωπεύει μια νέα θέση της Ιερουσαλήμ.

Δεν είναι σαφές αν η παραχώρηση αυτή ήταν μέρος της νέας πρότασης-πλαισίου που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και μεταφέρθηκε στη Χαμάς.

Το Ισραήλ και οι διεθνείς μεσολαβητές αναμένουν την απάντηση της Χαμάς στην τελευταία προσφορά.

15:24 «Δεν φοβάμαι», λέει η εντεκάχρονη Σουμάγια, εκκολαπτόμενη ρεπόρτερ στη Γάζα

Το Al Jazeera σε άρθρο του αναφέρεται στην Σουμάγια Γουσάχ, 11 ετών, μια από τις νεαρότερες εκκολαπτόμενες ρεπόρτερ στη Γάζα.

Η ίδια λέει ότι «δεν φοβάται» να κάνει ρεπορτάζ από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

«Η μητέρα και ο πατέρας μου ανησυχούσαν όταν ξεκίνησα, επειδή γνωρίζουν ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι. Αλλά όταν είδαν ότι ήμουν αποφασισμένη να εργαστώ στον τομέα της δημοσιογραφίας, συμφώνησαν», δήλωσε η Σουμάγια.

Η Γουσάχ εμπνεύστηκε να γίνει ρεπόρτερ από τη Σιρίν Αμπού Άκλεχ του Al Jazeera, μια βετεράνο δημοσιογράφο που σκοτώθηκε από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές στην Τζενίν.

Δείτε τη Σουμάγια εν δράσει:

15:14 Αντιμέτωπος με την ψήφο διαμαρτυρίας λόγω του πολέμου στη Γάζα ο Μπάιντεν στο Μίσιγκαν

Σήμερα διεξάγονται στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ προκριματικές εκλογές τόσο για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου νικητής, όσο και στο Δημοκρατικό, όπου ο Τζο Μπάιντεν, αν και μοιάζει βέβαιο ότι θα κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του, προσκρούει σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία στην ψήφο διαμαρτυρίας λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, ο Μπάιντεν βλέπει τους μουσουλμάνους και τους αραβικής καταγωγής Αμερικανούς, η στήριξη των οποίων ήταν κρίσιμη το 2020 για να κερδίσει τον Τραμπ στην πολιτεία Μίσιγκαν, να απομακρύνονται.

Ακτιβιστές στην πολιτεία αυτή, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε πριν τέσσερα χρόνια τον Τραμπ με μόλις 150.000 ψήφους διαφορά, ζητούν από τους ψηφοφόρους να ρίξουν λευκό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ασκώντας πίεση στον Μπάιντεν για να αλλάξει στάση έναντι του Ισραήλ και να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν χρηματοδοτεί τις βόμβες που πέφτουν στους συγγενείς οικογενειών που ζουν εδώ, στο Μίσιγκαν, ανθρώπων που τον ψήφισαν και αισθάνονται εντελώς προδομένοι», δήλωσε η Λέιλα Ελαμπέντ της εκστρατείας «Listen to Michigan» (Ακούστε το Μίσιγκαν).

Η εκστρατεία θέλει να κινητοποιήσει 10.000 ψηφοφόρους για να στείλει «ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα» ότι η χρηματοδότηση και η στήριξη του πολέμου στη Γάζα «έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος».

Τονίζουν ότι η εκστρατεία τους δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

«Δέκα χιλιάδες ψήφοι είναι σχεδόν ο ίδιος αριθμός με τη διαφορά (ψήφων) μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον το 2016» στο Μίσιγκαν, υπογράμμισε η Ελαμπέντ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την αγανάκτησή τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραδίδουν μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ισραήλ

Ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραδίδουν μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα διεξάγουν έντονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δεύτερη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για το Ισραήλ και η κυβέρνησή του έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν εκεχειρία.

«Κάθε ημέρα που περνά, κάθε λεπτό που ο πρόεδρος δεν κάνει αυτό που πρέπει μειώνεται η εμπιστοσύνη που του έχω εγώ και άλλοι», έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα στους New York Times ο Αμπντουλάχ Χάμουντ δήμαρχος του Ντίρμπορν, ενός προαστίου του Ντιτρόιτ όπου ζει μεγάλη αραβοαμερικανική κοινότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη κερδίσει στις τέσσερις προκριματικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νότια Καρολίνα το Σάββατο, μια νίκη που αναμένεται να επαναλάβει και στο Μίσιγκαν.

Η μοναδική του αντίπαλος, η Νίκι Χέιλι, αν και έχασε και στη Νότια Καρολίνα, της οποίας έχει υπάρξει κυβερνήτρια, αρνείται να αποχωρήσει από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, εκτιμώντας ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Η Χέιλι δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα την Κυριακή όταν η πανίσχυρη οικογένεια Κοχ ανακοίνωσε ότι θα πάψει να κάνει δωρεές στην προεκλογική της εκστρατεία.

15:05 Ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network, ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος έγινε στη Γάζα σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη βόρεια Γάζα.

14:55 Τα πληρώματα ασθενοφόρων ανέσυραν εννέα πτώματα στη Χαν Γιουνίς

Τα πληρώματα ασθενοφόρων ανέσυραν από το πρωί τις σορούς εννέα ανθρώπων από διάφορες περιοχές της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Ένα κορίτσι ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους αφού τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού δυτικά της Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 96 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη Λωρίδα, ενώ άλλοι 172 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

14:41 Γέλεν: Ηγηθήκαμε των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της Χαμάς

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ότι από τον Οκτώβριο, η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών «για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας» διαμόρφωσε τις «ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν ως απάντηση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».

«Δεν έχουμε δει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε στενά», δήλωσε.

«Ηγηθήκαμε των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της Χαμάς και ενεργήσαμε αποφασιστικά ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ξεκινώντας την επιχείρηση ‘Τοξότης Ποσειδών’ και σε συντονισμό με τους συμμάχους μας για την επιβολή κυρώσεων σε ηγέτες και υποστηρικτές πολλαπλών τρομοκρατικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, των Χούθι και άλλων ιρανικών εντολοδόχων», είπε η Γέλεν.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπονομεύεται από την τρομοκρατία», τόνισε.

«Συνεχίζουμε να διερευνούμε τις επιλογές για την ενίσχυση της οικονομίας της Δυτικής Όχθης μετά το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν νωρίτερα αυτό τον μήνα», πρόσθεσε η Γέλεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει τα έσοδα από την εκκαθάριση στην Παλαιστινιακή Αρχή για τη χρηματοδότηση βασικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της οικονομίας στη Δυτική Όχθη. Χαιρετίζω την είδηση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και τα κεφάλαια άρχισαν να ρέουν. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.

14:31 Ο ΟΗΕ λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις καθυστέρησαν αυτοκινητοπομπή που απομάκρυνε ασθενείς, ανάγκασαν παραϊατρικό προσωπικό να γδυθεί

Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός καθήλωσε μια αυτοκινητοπομπή στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, συλλαμβάνοντας μέλη του παραϊατρικού προσωπικού και αναγκάζοντας άλλους να βγάλουν τα ρούχα τους.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης 24 ασθενών από το νοσοκομείο Αλ-Αμάλ της πόλης, αναφέρει η OCHA.

«Παρά τον προηγούμενο συντονισμό για όλα τα μέλη του προσωπικού και τα οχήματα με την ισραηλινή πλευρά, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν για πολλές ώρες το κονβόι υπό την ηγεσία του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) από τη στιγμή που έφυγε από το νοσοκομείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του OCHA.

«Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους ασθενείς και το προσωπικό να βγουν από τα ασθενοφόρα και ξεγύμνωσε όλους τους τραυματιοφορείς», δήλωσε ο Λέρκε. «Τρεις τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθησαν στη συνέχεια, αν και τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν κοινοποιηθεί εκ των προτέρων στις ισραηλινές δυνάμεις», τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι ένας από τους συλληφθέντες αφέθηκε αργότερα ελεύθερος και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των άλλων δύο και όλου του υπόλοιπου κρατούμενου υγειονομικού προσωπικού.

14:22 Ο βασιλιάς της Ιορδανίας είπε στον επικεφαλής της USAID ότι η βοήθεια για τη Γάζα πρέπει να διπλασιαστεί

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ δηλώνει ότι απαιτείται αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα για να αποφευχθεί η αύξηση της κρίσης πείνας που πλήττει περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα στον πολιορκημένο θύλακα.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ, ο Αμπντάλα Β’ φέρεται να είπε στην επικεφαλής της USAID, Σαμάνθα Πάουερ ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη ροή τροφίμων στην περιοχή.

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μειώθηκαν κατά 50% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών πριν από έναν μήνα ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» για την παροχή βοήθειας.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

14:13 Απαισιοδοξία στο Ισραήλ για τη συμφωνία με τη Χαμάς

Το ισραηλινό Κανάλι 12 και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan ανέφεραν ότι ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλαίσιο που εκπονήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Χαμάς».

Ο αξιωματούχος φέρεται να πρόσθεσε ότι υπάρχει απαισιοδοξία ότι η Χαμάς θα εγκρίνει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Το Κανάλι 12 ανέφερε επίσης ότι ο διευθυντής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι μια συμφωνία δεν θα επιτευχθεί αν το Ισραήλ δεν αυξήσει σημαντικά την ποσότητα της βοήθειας που ρέει στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ένα βασικό σημείο εμπλοκής είναι η επιμονή του Ισραήλ ότι οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας δεν θα εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου, ενώ η Χαμάς απαιτεί ακριβώς αυτό.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια συμφωνία και ότι εναπόκειται τώρα στη Χαμάς να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις που χαρακτήρισε «εξωφρενικές» και «από άλλο πλανήτη».

«Προφανώς, θέλουμε αυτή τη συμφωνία αν μπορούμε να την έχουμε. Εξαρτάται από τη Χαμάς. Είναι πραγματικά τώρα δική τους απόφαση», δήλωσε στο Fox News σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ο Νετανιάχου.

14:03 Εθελοντές κάνουν τα παιδιά της Γάζας να ξεχνούν τη φρίκη του πολέμου

Οι εθελοντές της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κάνουν τα παιδιά της Γάζας να ξεχνούν τη φρίκη του πολέμου στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

13:54 Ο Αμπάς αποδέχτηκε την παραίτηση του Σταγιέχ και της κυβέρνησής του

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σταγιέχ και του υπουργικού του συμβουλίου και του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι να οριστεί μόνιμος αντικαταστάτης.

Ο Σταγιέχ υπέβαλε χθες την παραίτησή του, μαζί με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησής του, για να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με ευρεία συναίνεση μεταξύ των Παλαιστινίων μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Μοχάμεντ Σταγιέχ και Μαχμούντ Αμπάς.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια μεταρρυθμισμένη ΠΑ να κυβερνήσει τη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος, σημειώνουν οι Times of Israel.

13:44 Οι IDF λένε ότι 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, επτά από αυτούς σοβαρά

Δεκατρείς Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ημέρα, επτά από αυτούς σοβαρά, ανέφεραν οι IDF σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τον στρατό, 1.421 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών στρατιωτών στη Γάζα, το βόρειο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη φτάνει τους 2.981.

13:35 Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο αναφέρει ότι υπάρχει «ανησυχητική αύξηση» στις ανταλλαγές πυρών στα ισραηλινο-λιβανέζικα σύνορα

Η Unifil, η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο, αναφέρει ότι υπάρχει «ανησυχητική αύξηση» στις ανταλλαγές πυρών στα ισραηλινο-λιβανέζικα σύνορα.

«Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης στην ανταλλαγή πυρών. Αυτή η σύγκρουση έχει στοιχίσει πάρα πολλές ζωές και έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και δημόσιες υποδομές. Έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης και έχει αλλάξει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων αμάχων και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής.

Ωστόσο, τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας επέκτασης και εντατικοποίησης των χτυπημάτων. Τις τελευταίες ημέρες, συνεχίσαμε την ενεργό συνεργασία μας με τα μέρη για την άμβλυνση των εντάσεων και την αποτροπή επικίνδυνων παρεξηγήσεων, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική επίλυση αυτής της διαφοράς.

Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αφήσουν χώρο για μια πολιτική και διπλωματική λύση που μπορεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων στην περιοχή αυτή», αναφέρει η Unifil σε ανάρτησή της.

Δείτε την ανάρτηση:

13:25 «Υπάρχει απελπιστική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός»

Ο Χάνι Μαχμουύντ μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ράφα: «Η παροχή βοήθειας είναι απελπιστικά αναγκαία αυτή τη στιγμή, ιδίως για τον εκτοπισμένο και τραυματισμένο πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικρατεί πραγματικός λιμός.

Χθες, ένα μωρό δύο μηνών και ένα κορίτσι 17 ετών πέθαναν από πείνα και υποσιτισμό.

Ολόκληρος ο μηχανισμός βοήθειας έχει καταρρεύσει. Από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις στην είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στην ποσότητα των ειδών και των ιατρικών προμηθειών που επιτρέπεται να παραδοθούν.

Οι συνεχιζόμενοι, σφοδροί βομβαρδισμοί θέτουν επίσης ακραίους περιορισμούς στο έδαφος όσον αφορά τη βοήθεια. Τα συνεργεία διανομής δυσκολεύονται πολύ, καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν εγγυήσεις ασφαλείας όταν μετακινούνται στα καθορισμένα σημεία διανομής.

Χωρίς κατάπαυση του πυρός, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις επί τόπου όσον αφορά την παράδοση βοήθειας».

13:16 Ζώα πεθαίνουν από ασιτία στον ζωολογικό κήπο της Γάζας

Αξιωματούχοι στη Γάζα λένε ότι τα ζώα πέθαναν από ασιτία σε ζωολογικό κήπο στον πολιορκημένο θύλακα, εν μέσω ισραηλινής πολιορκίας που εμπόδισε το προσωπικό να φτάσει στο συγκρότημα για να τα ταΐσει.

Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην εγκατάσταση στη συνοικία Ζεϊτούν, ανατολικά της πόλης της Γάζας, η οποία έχει υποστεί ζημιές καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

Στο ζωολογικό κήπο φιλοξενούνται περίπου 100 ζώα, μεταξύ των οποίων λιοντάρια, πίθηκοι, λύκοι και πτηνά.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Δήμου της Γάζας με συγκλονιστικές εικόνες:

13:06 Χούθι: Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα σταματήσουν μόνο αν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση

Ο εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της αντάρτικης οργάνωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, θα σταματήσουν μόνο όταν τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και αρθεί η πολιορκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ερωτηθείς εάν οι επιθέσεις κατά των πλοίων θα σταματήσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ είπε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί εάν τερματιστεί η πολιορκία και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέλθει ελεύθερα.

12:56 Το Κατάρ δηλώνει αισιόδοξο για τις τρέχουσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Το Κατάρ είναι «αισιόδοξο» ότι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή παύση των εχθροπραξιών θα επιτευχθεί πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο πιθανότατα θα αρχίσει στις 10 Μαρτίου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποια ανακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με την εξασφάλιση μιας παύσης του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση αιχμαλώτων, λέγοντας ότι «έχουν σημειωθεί πολλές πρόοδοι» και «αισθανόμαστε αισιόδοξοι».

Ο αλ-Ανσάρι πρόσθεσε ότι το Κατάρ «πιέζει σκληρά» ώστε η πρόταση-πλαίσιο που υπέβαλε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο στο Παρίσι να εγκριθεί από τη Χαμάς.

12:47 Ο ισραηλινός στρατός έστησε εκλογικά κέντρα στη Γάζα για τις δημοτικές εκλογές

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν στη Γάζα ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του Ισραήλ ενώ επιχειρούσαν εντός της Λωρίδας, δήλωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, περίπου 30.000 εν ενεργεία και έφεδροι στρατιωτικοί στη Λωρίδα της Γάζας και σε στρατιωτικές βάσεις ψήφισαν στις τοπικές εκλογές της χώρας μέχρι τις 10:00 το πρωί.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:37 Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ, το προσωπικό περιμένει την εκκένωση της υγειονομικής εγκατάστασης

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς του νοσοκομείου Νάσερ, της δεύτερης μεγαλύτερης ιατρικής μονάδας της Λωρίδας στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Οι αναπνευστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν μετά τη διακοπή λειτουργίας των γεννητριών του νοσοκομείου, καθώς το νερό κόπηκε και τα λύματα και τα συσσωρευμένα απόβλητα υπερχείλισαν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Περισσότεροι από 120 ασθενείς χρειάζεται να απομακρυνθούν.

«Καλούμε τους διεθνείς θεσμούς να πιέσουν το (σ.σ. Ισραήλ) να απελευθερώσει όλο το υγειονομικό προσωπικό και να αναλάβει δράση για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες του ιατρικού συγκροτήματος Νάσερ», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο στο Telegram.

Το νοσοκομείο εκκενώθηκε εν μέρει μετά από μια εβδομάδα ισραηλινής πολιορκίας που ακολούθησε μια επιδρομή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών για τους δεκάδες ασθενείς και το προσωπικό που παρέμειναν παγιδευμένοι καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στην περιοχή.

12:28 «Βασιλικότεροι του βασιλέως» στις ΗΠΑ – Πολιτικοί που ζητάνε γενοκτονία στη Γάζα!

Δημοκρατικοί, αλλά κυρίως Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ ζητούν την εξόντωση των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:19 Οι συνέπειες του νέου βομβαρδισμού στην «πλημμυρισμένη» από εκτοπισμένους Ράφα

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ακόμα και στη Ράφα όπου έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Δείτε φωτογραφίες μετά από τον νέο βομβαρδισμό που πραγματοποίησαν οι IDF:

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

12:09 Oxfam: Ο κίνδυνος γενοκτονίας αυξάνεται στη βόρεια Γάζα

Η Oxfam εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση σε γεωργική γη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και δήλωσε ότι «ο κίνδυνος γενοκτονίας αυξάνεται στη βόρεια Γάζα» λόγω της αποτυχίας του Ισραήλ να διευκολύνει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Σάλι Άμπι Χαλίλ, διευθύντρια της Oxfam για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: «Ο κίνδυνος γενοκτονίας αυξάνεται στη βόρεια Γάζα επειδή η κυβέρνηση του Ισραήλ αγνοεί μία από τις βασικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, να παρέχει επειγόντως τις απαραίτητες βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο οργανισμός βοήθειας έχει λάβει αναφορές για ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της περιοχής που καταφεύγουν στο να πίνουν νερό τουαλέτας, να αναζητούν άγρια φυτά και να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ζωοτροφές για να φτιάξουν ψωμί.

Μία από τις οργανώσεις-εταίρους της Oxfam στην περιοχή είναι η Παλαιστινιακή Ένωση Αγροτικής Ανάπτυξης, της οποίας ο διευθυντής επιχειρήσεων στη Γάζα, Χάνι Αλ Ραμλάουι δήλωσε:

«Αυτοί οι επόμενοι δύο μήνες θα πρέπει να είναι η χρυσή περίοδος της (σ.σ. γεωργικής) παραγωγής. Ωστόσο, αν τα αγροκτήματα δεν έχουν ήδη καταστραφεί, τότε η πρόσβαση σε αυτά έχει καταστεί αδύνατη, διότι όποιος αγρότης προσπαθήσει να το κάνει θα στοχοποιηθεί άμεσα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Και χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η γεωργική γη δεν σημαίνει τίποτα».

12:00 Το νοσοκομείο Αλ-Άουντα μπορεί να κλείσει

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου αλ-Άουντα δήλωσε στο Al Jazeera ότι κινδυνεύει να κλείσει αφού ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε την ιατρική εγκατάσταση για 18 ημέρες και σκότωσε μέλη του προσωπικού.

Το νοσοκομείο Αλ-Άουντα είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα.

11:50 «Επιλέξτε τους ομήρους»: Οικογένειες των αιχμαλώτων στη Γάζα πάνε σε εκλογικά τμήματα για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών για τους τοπικούς δήμους, οι οικογένειες των 134 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα επισκεφθούν 134 εκλογικά κέντρα όπου θα ψήφιζαν, με φωτογραφίες των ομήρων και υπενθυμίσεις ότι εμποδίζονται από το δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέξουν και να ψηφίσουν.

Η μαυροκίτρινη πινακίδα «Επιλέξτε τους ομήρους» επισημαίνει τα βασικά δικαιώματα που τους αρνούνται.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, να γνωρίσουν τις οικογένειες και να τις υποστηρίξουν.

Το Φόρουμ διαθέτει ένα λεωφορείο γεμάτο με συγγενείς των ομήρων που μετακινείται μεταξύ των εκλογικών τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην Ασντόντ, τη Ρεχοβότ, το Τελ Αβίβ, την Πετάχ Τίκβα και την Μπνέι Μπρακ.

Πηγή φωτογραφίας: Hostages and Missing Families Forum

11:41 Νέα Αριστερά: Μητσοτάκης και Δένδιας βάζουν την Ελλάδα στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής

Βολές στην κυβέρνηση για τον απόπλου χθες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα εξαπολύει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:31 Al Jazeera: Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ, Χαμάς για τη συμφωνία

Ο Βίλεμ Μαρξ μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το γραφείο του πρωθυπουργού εδώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν σχολίασαν.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, πάντως, εκφράζουν έναν βαθμό απαισιοδοξίας σχετικά με την πιθανότητα μιας συμφωνίας. Λένε ότι αυτό που ακούνε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εδώ είναι ότι η Χαμάς δεν είναι ευχαριστημένη με κάποιους από τους όρους. Ένα από τα σημεία εμπλοκής μπορεί να είναι η ιδέα ότι το Ισραήλ λέει επανειλημμένα ότι ακόμη και αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα προχωρήσει προς τη Ράφα.

Αλλά η Χαμάς θα ήθελε αυτή να είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, και αυτό μπορεί να είναι μια πολύ κεντρική αντίφαση όσον αφορά την προσπάθεια να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα αρκετά νεφελώδεις».

11:21 Το ποσοστό των ψηφισάντων στις ισραηλινές δημοτικές εκλογές στις 10:00 ανέρχεται σε 3,9% – Xαμηλότερο από το 2018

Το ποσοστό των ψηφισάντων στις ισραηλινές δημοτικές εκλογές στις 10:00 ανέρχεται στο 3,9% των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Αυτό σε σύγκριση με το 5,3% στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2018, στις οποίες η συμμετοχή μέχρι το τέλος της ημέρας των εκλογών ήταν 59,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το αποτέλεσμα του 2018 ήταν υψηλό σε σύγκριση με προηγούμενα αποτελέσματα: το 2003, το 2008 και το 2013 τα ποσοστά ήταν 49,3%, 51,9% και 51,1%, αντίστοιχα.

11:12 Αξιωματούχος της Χαμάς στο Sky News: Δεν έχουμε στα χέρια μας «επίσημη πρόταση» για συμφωνία «ολοκληρωτικής» κατάπαυσης του πυρός

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Sky News ότι δεν έχουν λάβει ακόμη μια «επίσημη πρόταση» μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες στο Παρίσι σχετικά με μια «ολοκληρωτική» κατάπαυση του πυρός.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει πει στους διαμεσολαβητές ότι δεν θα δεχτεί τις προσπάθειες του Μπενιαμίν Νετανιάχου να «χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα σχέδιά του, ειδικά με έναν πόλεμο πείνας εναντίον του παλαιστινιακού λαού, και ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο».

11:02 Πόση ανθρωπιστική βοήθεια έχει εισέλθει στη Γάζα

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζονται καθημερινά για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: OCHA / Al Jazeera

10:53 Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι τα σχόλια του Μπάιντεν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «πρόωρα»

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για πιθανή διακοπή των μαχών στη Γάζα είναι «πρόωρα» και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση επί τόπου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υπάρχουν «ακόμη μεγάλα κενά που πρέπει να γεφυρωθούν» πριν εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός.

10:43 Αναφορές για σειρά αεροπορικών επιθέσεων σε πολλές πόλεις του νότιου Λιβάνου

Τα λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν ισραηλινά πλήγματα σε διάφορες πόλεις του νότιου Λιβάνου, σε μια απάντηση, όπως φαίνεται, στην επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο όρος Μερόν σήμερα το πρωί.

Τα πιο απομακρυσμένα πλήγματα αναφέρονται στα περίχωρα του χωριού Μπαϊσαριγέχ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από μια σειρά τοποθεσίες.

Δείτε βίντεο:

10:34 Στις 29.878 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 29.878 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο πρόσθεσε ότι 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 172 τραυματίστηκαν.

Συνολικά οι τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 70.215.

10:25 Οι IDF λένε ότι συνέλαβαν ένοπλους Παλαιστίνιους στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα – Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Ζεϊτούν

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε ένα διαμέρισμα και αρκετές θέσεις εκτόξευσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, μετά από εκτόξευση πυραύλων προς τις ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι δυνάμεις συνέλαβαν ένοπλους Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να διαφύγουν προσπαθώντας να βρεθούν ανάμεσα σε αμάχους στη Χαν Γιουνίς, ενώ συνεχίζεται η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη νότια συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:15 Πότε θα γνωμοδοτήσει το Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ

Τη Δευτέρα, το Διεθνές Δικαστήριο ολοκλήρωσε έξι ημέρες προφορικής διαδικασίας κατά την οποία περισσότερες από 50 χώρες και οργανισμοί παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους σχετικά με τις νομικές συνέπειες της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Το δικαστήριο θα εξετάσει τώρα τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν και θα επανέλθει με γνωμοδότηση σε περίπου τέσσερις με πέντε μήνες.

Η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από την άλλη σχετική προσφυγή στο ΔΔΔ που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική στις 29 Δεκεμβρίου, η οποία ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Γάζας.

10:06 Αναμένονται διαδηλώσεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Διαμαρτυρίες αναμένονται σήμερα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Διαμαρτυρίες καλούνται να πραγματοποιηθούν στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς, την Τζενίν, τη Βηθλεέμ, την Τουλκαρέμ, την Τούμπας, την Καλκίλια και την Ιεριχώ.

Τουλάχιστον 410 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περίπου 7.000 άτομα, μερικές φορές χωρίς κατηγορίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων σε σχεδόν 10.000, προσθέτοντας σοβαρό υπερπληθυσμό στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

09:56 Τι γνωρίζουμε σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι «μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», λέγοντας ότι «είμαστε κοντά – κοντά αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα»
  • Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις «επιχειρήσεις» στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
  • Πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι η συμφωνία μπορεί να αφορά 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα
  • Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ έχει διανείμει σχέδιο ψηφίσματος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο τους καλεί να καταλήξουν «επειγόντως» σε συμφωνία «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός»
  • Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ συζήτησαν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Παρίσι
  • Στις συνομιλίες δεν συμμετείχε η Χαμάς, αλλά η παλαιστινιακή ομάδα εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας του Παρισιού, η οποία περιλαμβάνει 40ήμερη παύση και ανταλλαγή ομήρων – κρατουμένων
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, ανέφερε νωρίτερα ότι τη συνάντηση στο Παρίσι θα ακολουθήσουν συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχουν το Ισραήλ και η Χαμάς, πρώτα στο Κατάρ και αργότερα στην Αίγυπτο
  • Ισραηλινά MME αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του Ισραήλ έφτασε χθες στο Κατάρ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός
  • Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι αναμένεται σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

09:47 ΚΚΕ για τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα»: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μία σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων

«Ο απόπλους χτες βράδυ της φρεγάτας «Ύδρα» για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο «στόμα του λύκου», στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ που -και στο ζήτημα αυτό- έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, συμπληρώνοντας την πρόσφατη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ και υπηρετεί την απαράδεκτη πολιτική στήριξης του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στη γενοκτονία που πραγματοποιεί κατά του Παλαιστινιακού λαού. Προστίθεται στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο πλήθος «διευκολύνσεων» με την παραχώρηση βάσεων, λιμανιών, άλλων υποδομών, την αποστολή πολεμικού υλικού εκτός συνόρων κ.ά για τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει, στη συνέχεια, «αυτή η εμπλοκή δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του λαού, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε με την ασφάλεια των ναυτεργατών, όπως υποκριτικά υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι οποίοι άλλωστε έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες. Αντίθετα, μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύονται ακόμα από τις δεκάδες δημόσιες διαμαρτυρίες στρατευμένων που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και από την αύξηση των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Δεν είναι για την ευημερία των λαών»

«Οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές και ευρωενωσιακές επιχειρήσεις «Φρουρός της Ευημερίας» και «Ασπίδες», που εξελίσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, δεν αποσκοπούν, ούτε και θα μπορούσαν, στην υπεράσπιση της «ευημερίας» των λαών, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων τους. Στόχος τους είναι ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας περιοχής στο πλαίσιο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η «ευημερία» της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα και με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η απόφαση αποστολής της φρεγάτας έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ», όπου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ και επαίνεσαν για τον ηγετικό της ρόλο στις νέες ναυτικές επιχειρήσεις!» αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα.

09:37 Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ – Είχαν αναβληθεί δύο φορές

Οι κάλπες άνοιξαν στο Ισραήλ, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκαν δύο φορές εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Τα εκλογικά κέντρα στις περισσότερες περιοχές θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 22:00 το βράδυ, αν και σε ορισμένες κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις θα κλείσουν νωρίτερα.

Επτά εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία, κατά την οποία θα εκλέξουν τους δημάρχους και τους επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων 197 δημοτικών αρχών και 44 τοπικών συμβουλίων.

Ωστόσο, οι εκλογές στις περιοχές που εκκενώθηκαν κοντά στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο θα διεξαχθούν σε εννέα μήνες από σήμερα, στις 19 Νοεμβρίου.

Πηγή φωτογραφίας: Eyal Toueg / Haaretz

09:27 Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες λόγω του πολέμου

Τραγικός είναι ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών στη Γάζα, όπως αποτυπώνει το σχετικό γράφημα του Al Jazeera.

Πηγή: Al Jazeera

09:18 «Οι συνθήκες στη Γάζα χειροτερεύουν κάθε μέρα παρά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα ότι:

«Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τον ισραηλινό στρατό να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα από πράξεις γενοκτονίας.

Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός έχει αποτύχει να λάβει τα ελάχιστα μέτρα για να συμμορφωθεί με αυτό και συνεχίζει να βομβαρδίζει, να σκοτώνει και να ακρωτηριάζει Παλαιστίνιους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Χθες το βράδυ, σε ένα σπίτι στην περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ, δύο τετράγωνα μακριά από το σημείο όπου βρίσκομαι τώρα, σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Τα συντρίμμια και τα θραύσματα έπεφταν στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να σκύψουν και να βρουν καταφύγιο.

Η κατάσταση στη Χαν Γιουνίς παραμένει τρομερή και επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνάει. Ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αποχώρησε από το νοσοκομείο Νάσερ, οι ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να παίρνουν θέσεις στα γύρω κτίρια και να πυροβολούν κάθε κινούμενο αντικείμενο.

Εμποδίζουν επίσης την είσοδο των αυτοκινητοπομπών ανακούφισης που έφερναν νερό, τρόφιμα και καύσιμα για τις γεννήτριες ρεύματος, ώστε το νοσοκομείο να επανέλθει σε λειτουργία.

Οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται κάθε μέρα που περνά παρά τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός».

09:08 Μπάιντεν στο NBC: Το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές «επιχειρήσεις» του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, στο πλαίσιο —ακόμη υπό διαπραγμάτευση— δεύτερης ανακωχής.

«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που συνεχίζει να κρατά ο στρατιωτικός βραχίονας της παλαιστινιακής οργάνωσης στον θύλακο, είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

08:58 Η Χαμάς εξετάζει πρόταση που προβλέπει 40ήμερη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα, στο οποίο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και η ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το προσχέδιο αναφέρει εξάλλου ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

08:49 Ποιος ήταν ο Αμερικανός σμηνίας που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Άαρον Μπούσνελ, ο Αμερικανός σμηνίας που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, ανακοίνωσαν ο στρατός και η αστυνομία της πρωτεύουσας των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:39 Δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι περίπου 40 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Η λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά της βάσης αεροπορικού ελέγχου Μερόν στο ομώνυμο όρος στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.

Σειρήνες ήχησαν στις ισραηλινές πόλεις Σά’σα, Κφαρ Χοσάν, Ντοβίφ και Σαφσούφα.

08:29 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους σε επιδρομές στην πόλη Τούμπας και στον κοντινό καταυλισμό Φάρ’α στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι «θα έχουμε κατάπαυση του πυρός» μέχρι τη Δευτέρα στη Γάζα, επικαλούμενος πληροφορίες που του έδωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του, Τζέικ Σάλιβαν
  • Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ κυκλοφόρησε σχέδιο ψηφίσματος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εκφράζει την υποστήριξή της στις διπλωματικές προσπάθειες για την «επείγουσα» επίτευξη συμφωνίας «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με αντίγραφο που είδε το Al Jazeera
  • Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του Ισραήλ έφτασε τη Δευτέρα στην Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τη Γάζα
  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν «τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά πλοίων επιφανείας και τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μιας κατεύθυνσης» πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι

08:20 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι

Ο στρατός των ΗΠΑ κατέστρεψε χθες Δευτέρα drones και πυραύλους κρουζ των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν «τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά πλοίων επιφανείας και τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μιας κατεύθυνσης», που αντίστοιχα ετοιμάζονταν να εξαπολυθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και βρισκόταν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, εξήγησε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).

Τα drones και τα πυραυλικά συστήματα, που εντοπίστηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, προστίθεται στην ανάρτηση, που χρησιμοποιεί την τυποποιημένη πλέον ορολογία για τις επιχειρήσεις του είδους.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Όπως θυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Και, από τα μέσα του Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στην Υεμένη εναντίον θέσεων και όπλων των Χούθι, που από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πλέον «θεμιτούς στόχους» αμερικανικά και βρετανικά πλοία.

Ούτε ο συνασπισμός, ούτε οι βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων κι οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη έχουν σταματήσει τις επιθέσεις των υεμενιτών ανταρτών, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

08:10 Για 144 ημέρες συνεχίζεται η αιματοχυσία, ελπίδες για εκεχειρία μετά τη δήλωση Μπάιντεν

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024