Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Κατάπαυση του πυρός ως την ερχόμενη Δευτέρα», βλέπει ο Μπάιντεν - Νέα ευρήματα για την 7η Οκτωβρίου

Live: «Κατάπαυση του πυρός ως την ερχόμενη Δευτέρα», βλέπει ο Μπάιντεν – Νέα ευρήματα για την 7η Οκτωβρίου

Ο Νετανιάχου παρουσίασε την Κυριακή ένα σχέδιο για την χερσαία εισβολή στη Ράφα και εντολές εκκένωσης για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ολοκληρώνει τις εξαήμερες ακροάσεις του σχετικά με τη νομιμότητα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ από το 1967.

Η UNRWA μπόρεσε για τελευταία φορά να παραδώσει βοήθεια στη βόρεια Γάζα στις 23 Ιανουαρίου, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Φιλίπ Λαζαρινί, καθώς περιγράφει τον «επαπειλούμενο λιμό» ως «ανθρωπογενή καταστροφή».

Το Ισραήλ πρόκειται να υποβάλει τη Δευτέρα έκθεση στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει στην εφαρμογή της εντολής του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα για την αποτροπή της γενοκτονίας στη Γάζα. Η υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί από τη Νότια Αφρική.

Ο Νετανιάχου λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «θα καθυστερήσει κάπως» αν επιτευχθεί συμφωνία για τους αιχμαλώτους, αλλά «θα γίνει» ανεξάρτητα με αυτή.

Τουλάχιστον 29.782 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 70.043 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις:

08:12 Για 144 ημέρες συνεχίζεται η αιματοχυσία, ελπίδες για εκεχειρία μετά τη δήλωση Μπάιντεν

Για όλες τις νεότερες εξελίξεις διαβάστε εδώ

05:45 Μάχη για ένα σακί αλεύρι

Πλάνα που επιβεβαιώθηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ένα μεγάλο πλήθος πεινασμένων και απελπισμένων Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας να εφορμούν για ένα σακί με αλεύρι.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε ότι η τελευταία φορά που παραδόθηκαν τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα ήταν στις 23 Ιανουαρίου.

«Εχουμε προειδοποιήσει για τον επικείμενο λιμό, κάνουμε έκκληση για τακτική ανθρωπιστική πρόσβαση και δηλώνουμε ότι ο λιμός μπορεί ν’ αποφευχθεί εάν επιτραπούν περισσότερες αποστολές τροφίμων σε τακτική βάση στη βόρεια Γάζα», είπε.

(Μετάφραση: Δείτε… Αρκετοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας δίνουν μάχη για να προμηθευτούν σακιά με αλεύρι)

05:00 Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους σε επιδρομές στην πόλη Τουμπάς και στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό αλ Φάρα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στην Τουμπάς, ενώ άλλοι δύο σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στον καταυλισμό αλ Φάρα.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομή στον καταυλισμό αλ Φάρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονες μάχες με παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων.

04:00 Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας προχώρησαν σε «τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα» κατά διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η επιχείρηση είχε σκοπό να «διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να ριφθεί κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση (περισσότερα εδώ).

02:59 Βίαιες συγκρούσεις κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό al-Faraa στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νωρίτερα επιδρομή στον καταυλισμό al-Faraa, νότια της Tubas στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις με παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης, ενώ υπήρξαν και εκρήξεις.

Επιδρομές και συλλήψεις έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές στη Δυτική Όχθη. Συγκεκριμένα:

  • Στην πόλη Ναμπλούς, όπου συνελήφθη ένας άνδρας
  • Στον καταυλισμό Jalazoun, βόρεια της Ραμάλα
  • Στην πόλη Yatta, νότια της Χεβρώνας.
  • Στην πόλη Beit Furik, ανατολικά της Ναμπλούς
  • Στην πόλη Azzun, ανατολικά της Qalqilya
  • Στο χωριό Jalboun, ανατολικά της Τζενίν.

02:40 Νεογέννητα πεθαίνουν στη Γάζα λόγω των συνθηκών

Το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA) αναφέρει ότι νεογέννητα μωρά πεθαίνουν στη Γάζα επειδή οι μητέρες τους δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα.

Επίσης, τονίζει ότι οι βομβαρδισμοί και το άγχος οδηγούν πολλές μητέρες σε πρόωρο τοκετό.

Στο μαιευτήριο Al Helal Al Emirati, στη Ράφα, υπάρχουν μόνο πέντε κρεβάτια διαθέσιμα για τοκετούς, με το UNFPA να επισημαίνει ότι  «παρά την έλλειψη βασικών προμηθειών, όπως τα σεντόνια, η εγκατάσταση αντιμετώπισε πρόσφατα 78 τοκετούς σε μία μόνο νύχτα».

02:29 Γκεμπρεγεσούς: Οι Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα δεν έχουν άλλη επιλογή

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξακολουθεί να ανησυχεί για μια χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

«Φοβάμαι τις συνέπειες μιας επίθεσης στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς φαγητό, νερό, φάρμακα και χωρίς επιλογές για το πού να πάνε», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και πρόσθεσε: «Κάνουμε έκκληση στο Ισραήλ να λάβει υπόψη του τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να επικρατήσει κατάπαυση του πυρός και ειρήνη».

02:14 Το Ισραήλ συμφώνησε στο Παρίσι να απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους, που καταρτίστηκε κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στο Παρίσι, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, αναφέρει το Al Jazeera.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ συμφώνησε επίσης στη σταδιακή επιστροφή εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε «ηλικία στρατιωτικής θητείας», και στην είσοδο περαιτέρω βοήθειας και προσωρινών καταλυμάτων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ πρότεινε την απομάκρυνση των δυνάμεών του από πολυσύχναστα τμήματα της Γάζας και τη διακοπή των αναγνωριστικών πτήσεων για 8 ώρες την ημέρα στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας έξι εβδομάδων, που θα συνοδεύει την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

02:01 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

      • Αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με τις εντολές του ΔΔΔ για την αποτροπή πράξεων γενοκτονίας στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές αρχές έχουν αποκλείσει μεγάλα τμήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
      • Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος.
      • Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μοχάμαντ Στάγιε, υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι η απόφασή του έρχεται εν μέσω «πρωτοφανούς κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και του πολέμου, της γενοκτονίας και της πείνας στη Λωρίδα της Γάζας».
      • Οι αρχές επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι ένας 25χρονος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ονόματι Άαρον Μπούσνελ πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία, σε μια «πράξη διαμαρτυρίας», όπως την αποκάλεσε, για την «συνυπεύθυνη» υποστήριξη της κυβέρνησής του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.
      • Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «θα είναι καταστροφική».
      • Το ΔΔΔ ολοκλήρωσε την έκτη ημέρα ακροάσεων σχετικά με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, με τις χώρες να εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξή τους στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και να επικρίνουν την επί δεκαετίες στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.

01:44 Χεζμπολάχ: Πραγματοποιήσαμε 10 επιθέσεις κατά του Ισραήλ τη Δευτέρα

Νέα κλιμάκωση στις εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ καταγράφηκε τη Δευτέρα στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου.

Οι IDF έπληξαν για πρώτη φορά την πόλη Μπααλμπέκ, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 60 ρουκέτες εναντίον μιας ισραηλινής βάσης στο Ναχφ, στην ανατολική πλευρά των συνόρων.

Η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει στην ενημέρωσή της για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ότι στόχευσε ραντάρ και κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε διάφορες ισραηλινές θέσεις.

Επίσης, δήλωσε ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

01:29 600 ισραηλινοί στρατιώτες φρουρούσαν τα σύνορα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου

Περίπου 600 στρατιώτες των IDF ήταν ανεπτυγμένοι στη συνοριακή περιοχή της Γάζας όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα έρευνας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Η έκθεση δημοσιεύεται τη στιγμή που συνεχίζονται τα ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία των IDF να αποτραπεί η επίθεση, να σκοτωθούν περίπου 1.200 άνθρωποι και να παρθούν από τη Χαμάς 253 όμηροι.

Η έκθεση, σύμφωνα με το Κανάλι 12, αναφέρει ότι οι δυνάμεις των IDF εξουδετερώθηκαν γρήγορα. Σημειώνει ότι ο στρατός είχε πρόσφατα κάνει ασκήσεις για εισβολή της Χαμάς, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα και κατά μήκος δύο διαδρομών, ενώ η πραγματική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε 60 διαφορετικά σημεία.

01:13 Μπάιντεν: Ελπίζει σε κατάπαυση του πυρός μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Την αισιοδοξία του πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία και θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε: «Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μου λέει ότι είμαστε κοντά, είμαστε κοντά, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και η ελπίδα μου είναι ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα (4 Μαρτίου) θα έχουμε κατάπαυση του πυρός».

Νωρίτερα έγινε γνωστό, ότι ίσως προσκαλέσει μέλη οικογενειών ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς, σε ομιλία του την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, ο κατάλογος των προσκεκλημένων για την ετήσια ομιλία στο Κογκρέσο δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά αναμένεται ότι θα προσκληθούν τα μέλη των οικογενειών.

00:54 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό al-Faraa κοντά στην Tubas, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν μια ισραηλινή στρατιωτική φάλαγγα να εισέρχεται στον καταυλισμό, φέρνοντας μαζί της μια μπουλντόζα.

00:37 «Η επιχείρηση στη Ράφα θα είναι καταστροφική»

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, μίλησε στο Al Jazeera για τη διαφαινόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα, την UNRWA και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Ακολουθούν όσα είπε:

      • «Μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν στριμωχτεί… θα είναι καταστροφική για αυτούς τους πολίτες, καταστροφική για τα Ηνωμένα Έθνη, επειδή η καρδιά της ανθρωπιστικής μας επιχείρησης στη Γάζα βρίσκεται στη Ράφα, και ενδεχομένως για την περιοχή στο σύνολό της».
      • Δεν υπάρχει «κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα» και τα Ηνωμένα Έθνη «δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση».
      • «Θέλουμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, η οποία θα μας επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός της Γάζας… Το σημαντικότερο είναι ότι χρειάζεται να περάσει εντός του θύλακα περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μπαίνει με το σταγονόμετρο».
      • Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους Παλαιστίνιους και προς την UNRWA, «η οποία παρέχει βασική ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια».

00:18 Η Χαμάς επαινεί τον Άαρον Μπούσνελ που αυτοπυρπολήθηκε

Η Οργάνωση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους του Αμερικανού αεροπόρου, Άαρον Μπούσνελ, που αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο στη Γάζα, παρομοιάζοντάς τον με την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι, η οποία σκοτώθηκε από ισραηλινή μπουλντόζα ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι στη Γάζα από την κατεδάφιση το 2003.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρει ακέραια την ευθύνη για το θάνατο του Άαρον Μπούσνελ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που υποστηρίζει τη σιωνιστική οντότητα στον πόλεμο εξόντωσης κατά των Παλαιστινίων», αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι το όνομα του Μπούσνελ θα παραμείνει στη μνήμη των Παλαιστινίων και όλων των ελεύθερων ανθρώπων του κόσμου για πάντα.

00:05 Συγκέντρωση στη μνήμη του Αμερικανού στρατιωτικού που αυτοπυρπολήθηκε

23:57 Διαδήλωση και συλλήψεις σε διαμαρτυρία κατά του Μπάιντεν

Εκατοντάδες Αμερικανοεβραίοι  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ροκφέλερ για να διακόψουν την αναμενόμενη εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εκπομπή Late Night with Seth Meyers του NBC διαμαρτυρόμενοι για τη στήριξή του στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την οργάνωση Jewish Voice for Peace έγιναν τουλάχιστον 50 συλλήψεις.

23:49 Πόσο συμμορφώθηκε το Ισραήλ στην απόφαση του ΔΔΔ να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα

Όπως αναφέραμε δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι συνεχίζει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας παρά το αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει τη γενοκτονία στο πολιορκούμενο έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν ‘έλαβαν τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για να συμμορφωθούν» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο.

Τον μήνα αυτό σκοτώθηκαν ακόμα πάνω από 3.500 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές επιθέσεις.

Τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κάθε μέρα το διάστημα αυτού του μήνα

Η ανθρωπιστική βοήθεια μειώθηκε κατά 40% τον τελευταίο μήνα

23:33 Χαμάς: Η αμερικανική κυβέρνηση ευθύνεται για τον θάνατο του Αμερικανού στρατιώτη – Συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Η Χαμάς προχώρησε σε δήλωση για τον θάνατο του Αμερικανού στρατιώτη, Aaron Bushnell, που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον διαμαρτυρόμενος για τους μαζικούς θανάτους στη Γάζα.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την πλήρη αλληλεγγύη μας στην οικογένεια και τους φίλους του Αμερικανού πιλότου Aaron Bushnell, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως υπερασπιστής των ανθρώπινων αξιών και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος καταπιέζεται από την αμερικανική κυβέρνηση και τις άδικες πολιτικές της.

Ομοίως, θυμόμαστε την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Rachel Corrie, η οποία καταπλακώθηκε από μια ισραηλινή μπουλντόζα στη Ράφα το 2003, την ίδια πόλη για την οποία ο Bushnell θυσίασε τη ζωή του για να πιέσει την κυβέρνησή του να εμποδίσει τον εγκληματικό σιωνιστικό στρατό να επιτεθεί και να διαπράξει σφαγές και παραβιάσεις εκεί.

Ο Aaron Bushnell και η Rachel Corrie

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρει ακέραια την ευθύνη για το θάνατο του Μπούσνελ, λόγω των πολιτικών της που υποστηρίζουν τη ναζιστική σιωνιστική οντότητα στον πόλεμο γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας.

Το τραγικό περιστατικό που κόστισε τη ζωή του πιλότου Bushnell αποτελεί έκφραση της αυξανόμενης οργής μεταξύ του αμερικανικού λαού, ο οποίος απορρίπτει την πολιτική της χώρας του που συμβάλλει στη δολοφονία και την εξόντωση του λαού μας και απορρίπτει την καταπάτηση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αξιών από την κυβέρνησή του, παρέχοντας κάλυψη για την εξασφάλιση της ατιμωρησίας της σιωνιστικής οντότητας από την απόδοση ευθυνών».

23:29 Δύο μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρει ότι οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα «πολεμικά τους καθήκοντα» στο νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Τους αναγνώρισε ως Ahmad Halawa, 33 ετών, και Hussein Awad, 28 ετών.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, είχε αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο.

23:12 Υπό ισραηλινή κράτηση υγειονομικό προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου για 18 ημέρες

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) ζήτησε την άμεση απελευθέρωση επτά μελών της που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει να κρατά επτά μέλη των ομάδων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για δέκατη όγδοη συνεχή ημέρα, συμπεριλαμβανομένων πληρωμάτων ασθενοφόρων, τεχνικών αναισθησίας και ενός γιατρού», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής της ισραηλινής κατοχής στο νοσοκομείο Al-Amal και η τύχη τους παραμένει άγνωστη προς το παρόν».

22:50 Το Πεντάγωνο σχολιάζει τον θάνατο του Αμερικανού στρατιωτικού που αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη «γενοκτονία στη Γάζα»

Όπως έχουμε αναφέρει ο Aaron Bushnell, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αυτοπυρπολήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, για να διαμαρτυρηθεί για τις μαζικές δολοφονίες στη Γάζα.

Ενώ το Πεντάγωνο χαρακτήρισε ως «τραγικό γεγονός» το περιστατικό, διαβεβαίωσε εκ νέου τη σταθερή υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στους στόχους που είχε θέσει στην αρχή του πολέμου: την υποστήριξη του «δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», την απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων και την αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης.

Πιεζόμενος περαιτέρω για το αν η πράξη διαμαρτυρίας του Bushnell δείχνει απογοήτευση στους κόλπους του αμερικανικού στρατού για τη στάση της Ουάσιγκτον, ο Ράιντερ πρόσθεσε: «Ενώ η υποστήριξή μας για το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι ακλόνητη, συνεχίσαμε επίσης να επικοινωνούμε ενεργά τις προσδοκίες μας ότι το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει υπόψη του στις επιχειρήσεις του την ασφάλεια των πολιτών και την ανθρωπιστική βοήθεια».

22:42 ΗΠΑ και Ιορδανία συζητούν τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε ότι ο Σαφάντι τόνισε «την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η επίθεση και να διασφαλιστεί η παράδοση επαρκούς και άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».

«Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν επικοινωνία για να συζητήσουν τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η παράδοση της βοήθειας, η προστασία των αμάχων και η διεθνής προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη στη βάση μιας λύσης δύο κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση.

22:38 ΗΠΑ: Χαιρετίζουμε τα βήματα της Παλαιστινιακής Αρχής για τη μεταρρύθμισή της

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της παραίτησης της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Τελικά, η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ένα ζήτημα που οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους. «Όμως, χαιρετίζουμε τα βήματα της Παλαιστινιακής Αρχής για τη μεταρρύθμιση και την αναζωογόνησή της».

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέφυγε να ζητήσει παλαιστινιακές εκλογές εν μέσω εικασιών για το μέλλον της Γάζας και για το ποιος θα κυβερνήσει την περιοχή μετά τον πόλεμο.

22:30 Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα ανεξάρτητα από το οικονομικό τίμημα

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Νιρ Μπάρκατ δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, ανεξάρτητα από το πιθανό οικονομικό τίμημα.

«Κοιτάξτε, είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τον πόλεμο. Θα κερδίσουμε τον πόλεμο ανεξάρτητα από οτιδήποτε», δήλωσε ο Barkat στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Νομίζω ότι όταν ο κόσμος κοιτάζει την οικονομία του Ισραήλ, θέλει να βεβαιωθεί, πρώτα απ’ όλα, ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα».

22:16 Απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα

Απέπλευσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η φρεγάτα «Ύδρα». Θα συμμετάσχει, στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

22:10 Οι στιγμές πριν ο Αμερικανός στρατιωτικός αυτοπυρποληθεί

Ο Aaron Bushnell μετέδωσε ζωντανά τη διαμαρτυρία του για τον πόλεμο στη Γάζα και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

21:59 Αρκετοί τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση στην κεντρική Γάζα

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αναφέρει ότι οι ομάδες ασθενοφόρων της παρέλαβαν αρκετούς τραυματίες μετά τη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός σπιτιού ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού αλ-Μπουρέιτζ.

Η κεντρική Γάζα έχει δεχτεί ανελέητες επιθέσεις, με τουλάχιστον 40 ανθρώπους να σκοτώνονται σε μια σειρά ισραηλινών επιδρομών στην Ντέιρ αλ-Μπάλα την περασμένη εβδομάδα.

21:55 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

      • Άραβες διπλωμάτες προειδοποιούν κατά των ισραηλινών περιορισμών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ μετά τη συνάντησή τους με τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
      • Η Χαμάς καταγγέλλει την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι επέτρεψε την πολιορκία της Γάζας και λέει ότι η πείνα στην περιοχή «είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα που η ιστορία δεν θα σβήσει».
      • Το Ισραήλ αναφέρει ότι ένας κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε καθώς οι διασυνοριακές συγκρούσεις εντείνονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.
      • Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες τονίζει ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι μια «ανθρωπογενής καταστροφή» εν μέσω του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού.
      • Ο στρατιώτης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα υπέκυψε στα τραύματά του.
      • Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει 3.535 Παλαιστίνιους στον θύλακα μέσα σε 30 ημέρες από τότε που το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία.

21:41 Έκθεση για τις ενέργειές του στη Γάζα υπέβαλε στο ΔΔΔ το Ισραήλ

Το Ισραήλ υπέβαλε έκθεση για τις ενέργειές του στη Γάζα στο Διεθνές Δικαστήριο εντός του χρονοδιαγράμματος που του είχε τεθεί από το δικαστήριο τον Ιανουάριο, δήλωσε πολιτική πηγή στη Haaretz τη Δευτέρα.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε εντολές στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα και να τιμωρήσει τη δημόσια υποκίνηση προς γενοκτονικές πράξεις, και ζήτησε να υποβάλει έκθεση για τις ενέργειές του στη Γάζα σε σχέση με αυτές τις εντολές εντός ενός μηνός.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι στο διάστημα αυτό το Ισραήλ δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τις τραγικές συνθήκες.

21:25 Μπορέλ εναντίον φον ντερ Λάιεν για την απολύτως «φιλοϊσραηλινή θέση» της

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Τελ Αβίβ τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

«Αυτό το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν, με μια τόσο απόλυτα φιλοϊσραηλινή θέση, χωρίς να εκπροσωπεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό της σε ένα θέμα διεθνούς πολιτικής, είχε υψηλό γεωπολιτικό κόστος για την Ευρώπη», δήλωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Η Χαμάς είναι μια ιδέα και μια ιδέα μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με μια άλλη ιδέα. Τα σχέδια του Νετανιάχου για τη Γάζα είναι απαράδεκτα. Οι σπόροι του μίσους σπέρνονται για γενιές», πρόσθεσε.

21:08 Άραβες διπλωμάτες προειδοποιούν για την επίθεση στη Ράφα και τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

Ομάδα Αράβων διπλωματών συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ζήτησε να τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και να επιτραπεί η παροχή επαρκών ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Οι Άραβες διπλωμάτες «τόνισαν ότι οποιαδήποτε μέτρα ή πολιτικές που θα παραβιάζουν μουσουλμανικούς ή χριστιανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ θα επιτείνουν τις εντάσεις και θα ωθήσουν την κατάσταση προς έναν αέναο κύκλο βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παλαιστίνιοι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενους ισραηλινούς περιορισμούς κατά των Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η ιορδανική ανακοίνωση πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες προειδοποίησαν για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες» συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

20:48 Δεκτή έκανε την παραίτηση της κυβέρνησης ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έκανε δεκτή απόψε την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία είχε ανακοινωθεί το πρωί, τη στιγμή που εντείνονται οι παρασκηνιακές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της «μεταπολεμικής» Γάζας.

Διαβάστε εδώ πώς ερμηνεύουν αναλυτές την κίνηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

20:36 Μοσάντ: Η καθυστέρηση παροχής βοήθειας στη Γάζα θα βλάψει τις πιθανότητες συμφωνίας για τους ομήρους

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα δήλωσε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου το βράδυ της Κυριακής ότι η καθυστέρηση στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα βλάψει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.

Η δήλωση του Μπαρνέα έρχεται μετά τη διακοπή της αποστολής αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες καθώς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη διανομή τους όταν χιλιάδες απεγνωσμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα τρόφιμα.

Στο Ισραήλ εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί βοήθεια στην περιοχή απευθείας από το ισραηλινό έδαφος.

20:25 Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τα χαμηλά επίπεδα ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν περάσει στη Γάζα

Η Σαμάνθα Πάουερ, διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), δήλωσε ότι μόνο 85 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιτράπηκε να εισέλθουν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 πριν η επίθεση του Ισραήλ βυθίσει τη Λωρίδα της Γάζας σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

«Περισσότερα από 500 φορτηγά θα έπρεπε να εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά. Την περασμένη εβδομάδα μόνο 85/ημέρα κατάφεραν να περάσουν», ανέφερε η Πάουερ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όλα όσα βρίσκονται πίσω μου εδώ σε αυτή την αποθήκη του WFP [Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα] στην Ιορδανία θα έπρεπε να βρίσκονται στη Γάζα για να αντιμετωπίσουν αυτό που το WFP αποκαλεί «καταστροφικά επίπεδα πείνας»».

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιμείνει ότι οι ισραηλινές αρχές πρέπει να επιτρέψουν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, έχουν ασκήσει μικρή πίεση όταν το Ισραήλ έχει αρνηθεί να το πράξει. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεργάζεται με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια προς το Ισραήλ ύψους άνω των 14 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα έχει μειωθεί κατά 40% από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Η απόφαση του ΔΔΔ ήταν να λάβει το Ισραήλ μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα.

20:10 Μειωμένη κατά 50% η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο

Η ποσότητα της βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα μειώθηκε κατά 50% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

«Η βοήθεια έπρεπε να αυξηθεί και όχι να μειωθεί για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε ο γενικός επίτροπος Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ. «Μεταξύ των εμποδίων: έλλειψη πολιτικής βούλησης, τακτικό κλείσιμο των σημείων διέλευσης & έλλειψη ασφάλειας λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων και κατάρρευση της πολιτικής τάξης».

Ο Λαζαρίνι δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός και η άρση της πολιορκίας για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας και άλλων προμηθειών στη Γάζα «έχουν καθυστερήσει πολύ».

20:02 ΓΧΣ: Οι γιατροί κατασκευάζουν τον δικό τους ιατρικό εξοπλισμό για να εργαστούν στη Γάζα

Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (γνωστοί με το γαλλικό ακρωνύμιο MSF) στη Γάζα χαρακτήρισε την κατάσταση στο παλαιστινιακό έδαφος «τρομερή», υπογραμμίζοντας τη σοβαρή έλλειψη ιατρικών μέσων.

Σε μια βιντεοσκοπημένη μαρτυρία στο X, ο Remi Carrier δήλωσε ότι οι χειρουργοί «φτιάχνουν τα δικά τους εργαλεία ώστε να μπορούν να περιθάλψουν τους τραυματίες που έρχονται καθημερινά».

«Βλέπουμε παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένους να φτάνουν τραυματισμένοι και δεν υπάρχουν κρεβάτια για να τους περιθάλψουν- απλά κάθονται στο πάτωμα και υπάρχει παντού αίμα», είπε.

19:54 Οι αρχές της Γάζας περιγράφουν λεπτομερώς τις ισραηλινές καταχρήσεις μετά την απόφαση του ΔΔΔ

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει ανεξέλεγκτες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών από τότε που το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε τη χώρα να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα.

Σύμφωνα με το γραφείο, στις 30 ημέρες μετά την απόφαση του ΔΔΔ, το Ισραήλ έχει

      • σκοτώσει τουλάχιστον 3.535 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 1.720 παιδιά και 12 δημοσιογράφους
      • τραυματίσει 4.246 ανθρώπους
      • καταστρέψει 17 πολιτικά κυβερνητικά ιδρύματα
      • καταστρέψει 11 σχολεία και πανεπιστήμια
      • θέσει εκτός λειτουργίας ένα νοσοκομείο
      • καταστρέψει δύο ασθενοφόρα

19:44 Η Ερυθρά Ημισέληνος αναστέλλει τον συντονισμό των ιατρικών αποστολών στη Γάζα για 48 ώρες

Η PRCS ανέστειλε κάθε συντονισμό ιατρικών αποστολών στη Λωρίδα της Γάζας για 48 ώρες, επικαλούμενη την αδυναμία της να εγγυηθεί την ασφάλεια των σωστικών συνεργείων, των ασθενών και των εγκαταστάσεων λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων και της στοχοποίησης ιατρικών ομάδων και νοσοκομείων.

19:38 Χρονολόγιο επιθέσεων σε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν και πάλι πυρ εναντίον ανθρώπων που περιμένουν βοήθεια στην πόλη της Γάζας, οι οποίοι τώρα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο al-Shifa.

Ακολουθεί κατάλογος με μερικές από τις προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αιτούντων βοήθεια και αυτοκινητοπομπών:

19 Φεβρουαρίου – Οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον πλήθους που αναζητούν βοήθεια στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση έστειλε τον κόσμο σε φυγή, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

5 Φεβρουαρίου – Μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών που ήταν καθ’ οδόν για να παραδώσει τρόφιμα στη βόρεια Γάζα δέχθηκε επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

25 Ιανουαρίου – Από ισραηλινή επίθεση σκοτώνονται τουλάχιστον 20 άτομα που περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

29 Δεκεμβρίου – Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας καθώς επέστρεφε από τη βόρεια Γάζα κατά μήκος μιας διαδρομής που είχε χαρακτηριστεί ασφαλής από τον ισραηλινό στρατό.

7 Νοεμβρίου – Μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας, αν και η ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

19:33 Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ρίψη από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποίησε η Ιορδανία

Αναφέραμε νωρίτερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας πραγματοποίησε ρίψη βοήθειας από αέρος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση εναέριας ρίψης για την παράδοση της αναγκαίας βοήθειας σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε ολόκληρο τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Στην επιχείρηση αναπτύχθηκαν τέσσερα αεροσκάφη C-130, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στη γαλλική πολεμική αεροπορία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Ιορδανίας Mustafa Hiyari.

Η βοήθεια έπεσε σε έντεκα σημεία κατά μήκος της ακτής της Γάζας από το βόρειο άκρο της προς το νότο για να την παραλάβουν οι πολίτες, πρόσθεσε ο Χιγιάρι. Προηγούμενες εναέριες ρίψεις που έριξαν με αλεξίπτωτο φάρμακα και πολυπόθητες ανθρωπιστικές προμήθειες είχαν σταλεί σε νοσοκομεία που διαχειρίζεται ο ιορδανικός στρατός στη Γάζα.

19:24 Συνάντηση Ισραηλινών και Αιγύπτιων αξιωματούχων – Στο «τραπέζι» η επιχείρηση στη Ράφα

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Herzl Halevi, ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet Ronen Bar και άλλοι αξιωματούχοι της άμυνας επισκέφθηκαν την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Σύμφωνα με τη Haaretz κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως ανθρωπιστικά ζητήματα, μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

19:19 Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για τον εντοπισμό στόχων στη Μέση Ανατολή

Ο Schuyler Moore, επικεφαλής της τεχνολογίας για την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στον περιορισμό των στόχων για περισσότερες από 85 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου, αναφέρει το Bloomberg News.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη εναντίον επτά εγκαταστάσεων στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι επιδρομές ήταν μέρος της απάντησης των ΗΠΑ στη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 28 Ιανουαρίου εναντίον βάσης στην Ιορδανία, την οποία η Ουάσιγκτον απέδωσε σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «ο Μουρ δήλωσε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοήθησαν επίσης στον εντοπισμό εκτοξευτών πυραύλων στην Υεμένη και σκαφών επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα, αρκετά από τα οποία η Κεντρική Διοίκηση δήλωσε ότι κατέστρεψε σε πολλαπλά πλήγματα όπλων κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου».

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη έχουν βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

19:05 Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση

Οι IDF ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι η πολεμική τους αεροπορία δολοφόνησε τον επικεφαλής της ανατολικής διοίκησης της Χεζμπολάχ, Χασάν Χοσεΐν Σαλαμί, του οποίου ο βαθμός στην οργάνωση ισοδυναμούσε με αυτόν του διοικητή ταξιαρχίας.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Salami διοικούσε διάφορες επιχειρήσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στην πόλη Kiryat Shmona του βόρειου Ισραήλ και σε ένα αρχηγείο ταξιαρχίας των IDF.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Akhbar του Λιβάνου ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Salami σκοτώθηκε σε επίθεση με όχημα στην πόλη Τύρος του δυτικού Λιβάνου.

18:48 Γκαλάντ: Δεν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ λέει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της περιοχής θα μπορέσουν να επιστρέψουν «μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

«Αν χρειαστεί να εισαγάγουμε προσωρινά κατάπαυση του πυρός, θα πολεμήσουμε ξανά μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος απαχθείς», δήλωσε ο Γκαλάντ στις οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Yedioth Ahronoth.

Στις αρχές του πολέμου, το Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας.

Η συλλογική τιμωρία και η αναγκαστική εκτόπιση είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

18:38 «Το πιο ευγενικό παιδί»: Αφιερώματα για τον Αμερικανό στρατιωτικό που αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο κόσμος απέτισε φόρο τιμής στον Άαρον Μπούσνελ, τον 25χρονο Αμερικανό στρατιωτικό της Πολεμικής Αεροπορίας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που αποκάλεσε «γενοκτονία» στη Γάζα, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ. Ο Bushnell φώναζε «ελεύθερη Παλαιστίνη» καθώς καιγόταν.

Αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Η Τάλια Τζέιν, μια δημοσιογράφος που κάλυψε την πράξη διαμαρτυρίας και απέκτησε βιντεοσκοπημένο υλικό από αυτήν, ανέφερε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας φίλος του Μπουσνέλ τον περιέγραψε ως «το πιο ευγενικό, ανόητο μικρό παιδί στην Πολεμική Αεροπορία».

Η Jane επικαλέστηκε έναν άλλο συνεργάτη του Bushnell, ο οποίος τον αποκάλεσε ως έναν από τους «ανθρώπους με αρχές».

Τα αφιερώματα ξεχύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το «RIP Aaron» να γίνεται trend στο X.

Ορισμένοι επέκριναν την κάλυψη από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δεν ανέφεραν τον δηλωμένο σκοπό του Bushnell για την πράξη του ή του έδωσαν ελάχιστη προσοχή.

«Πώς θα κάλυπταν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έναν Ρώσο στρατιώτη που αυτοπυρπολήθηκε στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τον Πούτιν;» ρώτησε ο προοδευτικός διοργανωτής Waleed Shahid σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πιθανότατα θα ανέφεραν έναν λόγο για την τραγική πράξη στον τίτλο».

18:20 Πάνω από 1.100 οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες στην Τζενίν από τις 7 Οκτωβρίου

Ο Montaser Sammour, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων στην Τζενίν, λέει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει 1.130 άτομα εκεί από τις 7 Οκτωβρίου, και αυτό περιλαμβάνει τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζενίν.

«Τον Φεβρουάριο, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 110 κατοίκους, κυρίως πρώην κρατούμενους και τραυματίες. Τον Ιανουάριο, η κατοχή συνέλαβε εκ νέου ένα παιδί, το οποίο ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν στη συμφωνία ανταλλαγής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023», λέει ο Sammour στο Al Jazeera.

Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς, πρόσθεσε ο Σαμούρ. «Η βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους είναι πρωτοφανής. Αυτό περιλαμβάνει περιστατικά κακοποίησης, βασανιστήρια, σοβαρούς ξυλοδαρμούς και τη χρήση μελών της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, ως ομήρων για να πιεστεί ένα μέλος της οικογένειας να παραδοθεί», είπε.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, αναφέρει η ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

18:05 «Εργαζόμαστε για αποκλιμάκωση» λέει ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δηλώνει μετά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ισπανίας στη χώρα ότι η Βηρυτός θα συνεχίσει να εργάζεται για τον «περιορισμό της κλιμάκωσης».

Ο Bou Habib πρόσθεσε σε δήλωσή του ότι ο Λίβανος επιθυμεί μια συνολική λύση στην κρίση, «ιδιαίτερα εν μέσω των σχετικών επιθέσεων που απειλούν όχι μόνο τον Λίβανο αλλά ολόκληρη την περιοχή».

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων εδώ και μήνες, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.

17:58 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι κατέρριψε ισραηλινό τετρακόπτερο drone

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας, λέει ότι στόχευσε το drone ενώ βρισκόταν σε αποστολή κατασκοπείας πάνω από την κεντρική Γάζα.

Νωρίτερα, η ομάδα δήλωσε ότι εκτόξευσε βλήματα όλμου εναντίον συγκέντρωσης ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας.

17:48  Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ένα μήνα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» για την προστασία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας από τον κίνδυνο γενοκτονίας, εξασφαλίζοντας επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια και επιτρέποντας τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών, το Ισραήλ απέτυχε να λάβει έστω και τα ελάχιστα μέτρα για να συμμορφωθεί, λέει η Διεθνής Αμνηστία.

«Το Ισραήλ όχι μόνο δημιούργησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αλλά επιδεικνύει επίσης μια ανάλγητη αδιαφορία για την τύχη του πληθυσμού της Γάζας, δημιουργώντας συνθήκες που, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, τον θέτει σε άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας», δήλωσε η Heba Morayef, διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ξανά και ξανά, το Ισραήλ έχει αποτύχει να λάβει τα ελάχιστα μέτρα για τα οποία οι ανθρωπιστές έχουν απεγνωσμένα παρακαλέσει και τα οποία είναι ξεκάθαρα στο χέρι του για να ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε η ίδια.

17:39 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει εξαιρέσεις από τον στρατό για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αξιολογεί τη νομιμότητα των στρατιωτικών εξαιρέσεων που χορηγούνται στους υπερορθόδοξους Εβραίους, κάτι που έχει προκαλέσει απογοήτευση για τις πιο κοσμικές ομάδες στο Ισραήλ, η οποία έχει αυξηθεί από την πίεση στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ για τους Εβραίους άνδρες, αλλά τα υπερορθόδοξα πολιτικά κόμματα έχουν κερδίσει παραχωρήσεις που επιτρέπουν στους άνδρες να σπουδάζουν σε θρησκευτικά ιδρύματα αντί γι’ αυτό.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα αποτελούν σημαντικό μέρος του συνασπισμού του Νετανιάχου και ελπίζουν να επεκτείνουν τις εξαιρέσεις. Οι αντίπαλοι τις θεωρούν άδικες και έχουν ζητήσει την κατάργησή τους.

Ο υπουργός πολέμου Benny Gantz παρουσίασε τη Δευτέρα ένα περίγραμμα εθνικής θητείας και κάλεσε την υπερορθόδοξη κοινότητα να καταταγεί για εθνική ή στρατιωτική θητεία.

«Αδελφοί υπερορθόδοξοι, είστε πατριώτες», δήλωσε ο Gantz. «Μην περιμένετε τον νόμο [που σας επιστρατεύει], σηκωθείτε και καταταγείτε εθελοντές».

Σύμφωνα με τον Gantz, το περίγραμμα που πρότεινε θα οδηγήσει στην επιστράτευση της πλειοψηφίας των νέων Ισραηλινών για εθνική ή στρατιωτική θητεία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σε ομιλία του παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές, ο Gantz είπε ότι στο περίγραμμά του, «η απόλυτη πλειοψηφία των νέων θα υπηρετεί σύμφωνα με τις ανάγκες ασφάλειας και τις κοινωνικές ανάγκες» και ότι «θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο στρατολόγησης που θα καθορίζει τι θα κάνει κάθε νέος ή νέα και θα είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση εξαιρέσεων [από τη θητεία]».

17:32 Η ιορδανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 4 ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ιορδανικά αεροπλάνα έριξαν βοήθεια σε όλο τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, αναφέρει η τηλεόραση Al Mamlaka.

Οι ρίψεις από αέρος περιείχαν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες που παρείχαν διάφορες αραβικές χώρες.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται πλήθος κόσμου να προσπαθεί να προσεγγίσει τα πακέτα βοήθειας.

17:28 Για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός συζήτησαν Κατάρ και Χαμάς

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συναντήθηκε σήμερα με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας «άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του μικρού αλλά πλούσιου κράτους του Κόλπου.

Ο Αλ Θάνι δήλωσε ότι το Κατάρ θα στηρίξει μόνιμα τον παλαιστινιακό λαό και ότι το κυριότερο δικαίωμα των Παλαιστινίων είναι η ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους τους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

17:22 Δεκάδες και όχι εκατοντάδες οι ισραηλινές κάρτες SIM που ενεργοποιήθηκαν στη Γάζα, λένε οι IDF

Με αφορμή δημοσιεύματα νωρίτερα τη Δευτέρα ότι εκατοντάδες ισραηλινές κάρτες SIM ενεργοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δήλωσαν ότι «το δημοσίευμα σχετικά με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση 1.000 ισραηλινών καρτών SIM είναι ψευδές και απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

«Στην πράξη, ελήφθη ένα σύμπλεγμα σημάτων που υποδείκνυε, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση δεκάδων μεμονωμένων σημάτων, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί σε προηγούμενα περιστατικά», δήλωσαν οι IDF και η Shin Bet. «Κατά συνέπεια, το σύστημα ενεργοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκαν πληροφορίες και επιχειρησιακές ενέργειες στο πεδίο».

Σύμφωνα με τον στρατό και τη Shin Bet, «τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου ελήφθησαν ενδεικτικά σήματα, τα οποία οδήγησαν σε εκτιμήσεις της κατάστασης και επιχειρησιακές αποφάσεις. Τα ενδεικτικά σήματα βασίζονται σε μια ποικιλία εργαλείων και δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών εργαλείων των οποίων η λειτουργία και η μεθοδολογία δεν μπορούν να περιγραφούν λεπτομερώς».

«Όλα τα γεγονότα και οι υπάρχουσες πληροφορίες από εκείνη τη νύχτα θα διερευνηθούν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών που διεξάγονται από τη Shin Bet και τις IDF», προσθέτουν.

17:18 Τούνελ 10 χλμ που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Γάζα λένε ότι ανακάλυψαν οι IDF

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντόπισε ένα σύστημα τούνελ μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέει τη βόρεια και τη νότια Γάζα και περνά κάτω από ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι όταν ανακαλύφθηκε η διαδρομή της σήραγγας, πολλά σημεία της βομβαρδίστηκαν.

Το σύστημα σήραγγας περιλάμβανε χώρους αποθήκευσης όπλων και ένα σύστημα διακλαδισμένων αγωγών, ανέφερε ο IDF. Συνδέει επίσης το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας – που βρίσκεται κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς της κεντρικής Γάζας – με το πανεπιστήμιο Israa στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, φτάνοντας μέχρι τη γειτονιά Zeitoun, σύμφωνα με τις IDF.

17:12 Εκτόξευση δεκάδων ρουκετών στο Ισραήλ από τον Λίβανο

Η λιβανέζικη οργάνωση δηλώνει ότι εκτόξευσε 60 ρουκέτες Κατιούσα σε ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγείο ως απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην περιοχή Μπααλμπέκ του Λιβάνου.

Τουλάχιστον δύο μέλη της Χεζμπολάχ φέρονται να σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

17:02 Στο στόχαστρο της γερμανικής κυβέρνησης οι νικητές του Φεστιβάλ Βερολίνου για τις δηλώσεις τους για τον πόλεμο στη Γάζα

Γερμανοί αξιωματούχοι θα ερευνήσουν πώς οι νικητές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου μπόρεσαν να κάνουν «μονόπλευρα» σχόλια καταδίκης του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας στον τελικό της διοργάνωσης, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην τελετή απονομής των βραβείων του Σαββάτου, αρκετοί νικητές έκαναν σχόλια για τον πόλεμο τα οποία φιλοϊσραηλινές ομάδες κατηγόρησαν ως «αντισημιτικά».

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπεν Ράσελ, φορώντας παλαιστινιακό μαντήλι, δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» με τους βομβαρδισμούς του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Basel Adra δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «σφαγιάζονται» από το Ισραήλ, υπό το χειροκρότημα του κοινού.

16:50 Τρεις ισραηλινές επιθέσεις με στόχο την Aita al-Shaab του Λιβάνου

Τρεις ισραηλινές επιδρομές είχαν ως στόχο την πόλη Aita al-Shaab στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την ομάδα του Al Jazeera που βρίσκεται στο σημείο.

Οι σημερινές ισραηλινές επιδρομές ήταν οι βαθύτερες μέσα στο λιβανέζικο έδαφος από τότε που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ξεκίνησαν τον πόλεμο τον Οκτώβριο.

Λιβανέζικες πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο AJ ότι μια αποθήκη και ένα κοντινό αγρόκτημα αποτέλεσαν στόχο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κοντά στο Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις πηγές, τουλάχιστον δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ λέει ότι στόχευσε τις μονάδες αεράμυνας της ομάδας σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Χεζμπολάχ.

Πολλοί είδαν την κατάρριψη ως μήνυμα της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες για να στοχεύει μαχητές της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε άλλη μια στοχευμένη δολοφονία, χτυπώντας ένα αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο κοντά στη συνοριακή περιοχή. Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αυτοκίνητο αυτό.

16:40 «Τρώμε την τροφή πουλιών και γαϊδουριών»

Τρία αδέλφια – ο Seraj Shehada, 8 ετών, ο Ismail, 9 ετών, και ο Saad, 11 ετών – περιέγραψαν τα όρια στα οποία έφτασαν για να βρουν φαγητό προτού εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας για μια σκηνή στη Deir el-Balah.

«Όταν ήμασταν στην πόλη της Γάζας, δεν τρώγαμε τίποτα. Τρώγαμε κάθε δύο ημέρες», δήλωσε ο Seraj Shehada στο Reuters, μιλώντας καθώς τα αγόρια έτρωγαν τη χαλάουα, μια γλυκιά εύθρυπτη πάστα, κατευθείαν από μια μπανιέρα με ένα κουτάλι.

«Τρώγαμε φαγητό πουλιών και γαϊδουριών, απλά οτιδήποτε», είπε, αναφερόμενος σε ψωμιά φτιαγμένα από σπόρους που προορίζονται για κατανάλωση από ζώα.

16:33 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι εκκένωσε 24 άτομα από το νοσοκομείο al-Amal

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι κατάφερε να απομακρύνει 24 άτομα από το νοσοκομείο al-Amal, συμπεριλαμβανομένων 18 ασθενών και τραυματιών, οκτώ από τους οποίους χρειάζονταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα συνεργεία της κατάφεραν επίσης να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό στο νοσοκομείο την Κυριακή.

Παρά τον προηγούμενο συντονισμό από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής για περίπου επτά ώρες στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου δυτικά της γειτονιάς al-Amal, δήλωσε η PRCS.

Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους τραυματιοφορείς να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους, προτού δέσουν τρεις από αυτούς και τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό, ενώ τους  έβγαλαν τα ρούχα.

16:23 Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας

Στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα οι κάτοικοι υποφέρουν από πείνα ενώ ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν μπορεί να παραδώσει βοήθεια εξαιτίας των ισραηλινών περιορισμών.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περιμένουν τα ελάχιστα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν ό, τι μπορούν από τις προμήθειες. Πριν από λίγο στα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων πεινασμένων ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια.

Εικόνες «Αποκάλυψης» καταγράφει το παρακάτω βίντεο:

16:16 Πέθανε ο στρατιωτικός της Πολεμικής Αεροπορίας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Πέθανε ο εν ενεργεία αξιωματικός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο 25χρονος αεροπόρος, που αναγνωρίστηκε ως ο Άαρον Μπουσνέλ, από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.

«Δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία. Πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά, σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη από τους αποικιοκράτες τους, δεν είναι καθόλου ακραίο. Αυτό είναι που η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι φυσιολογικό», φέρεται να είπε ο Μπουσνέλ πριν αυτοπυρποληθεί

16:04 Νετανιάχου στο Fox News: Το Ισραήλ έχει σχέδιο για την εκκένωση αμάχων στη Ράφα

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Fox and Friends», ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα πριν από την αναμενόμενη επιχείρηση των IDF εκεί.

«Έχουμε ένα συνδυασμένο σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τον κίνδυνο και την καταστροφή… θα βγάλουμε τον πληθυσμό έξω», υπόσχεται, επιτυγχάνοντας παράλληλα «την ολοκληρωτική νίκη».

«Θα έχουν την ευκαιρία να φύγουν», λέει για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

15:35 Η πολιτική άμυνα επιβεβαιώνει ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον Λίβανο

Η πολιτική άμυνα του νότιου Λιβάνου ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε ως στόχο ένα αυτοκίνητο στην πόλη Ματζαντίλ.

Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε ένα βίντεο στο Χ, λέγοντας ότι δείχνει το αυτοκίνητο που έγινε στόχος ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

15:21 Καθ’ οδόν για το Κατάρ η ισραηλινή αντιπροσωπεία

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πέταξαν για το Κατάρ όπου η Χαμάς έχει το πολιτικό της γραφείο, για να προβούν σε συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε στο CBS την Κυριακή ότι μια συμφωνία θα καθυστερήσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Αν έχουμε συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως. Αλλά θα συμβεί», δήλωσε ο Νετανιάχου. Τόνισε, ωστόσο, ότι «αν δεν έχουμε συμφωνία, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως. Πρέπει να γίνει. Γιατί η συνολική νίκη είναι ο στόχος μας και η συνολική νίκη είναι εφικτή».

15:13 Εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν ισραηλινές SIM κάρτες λίγες ώρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Περίπου τα μεσάνυχτα πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εντόπισαν ότι εκατοντάδες «τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας ενεργοποίησαν ισραηλινές κάρτες SIM στα τηλέφωνά τους.

Η επίθεση στο νότιο Ισραήλ ξεκίνησε ώρες αργότερα, στις 6:30 π.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου 3.000 μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα του Ισραήλ από τη Γάζα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αρπάζοντας 253 ομήρους όλων των ηλικιών -κυρίως πολίτες.

Περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση των καρτών SIM δεν επιτρέπεται να δημοσιευθούν σε αυτό το στάδιο.

14:23 Το Ισραήλ λέει ότι τα πλήγματα κοντά στο Μπααλμπέκ ήταν απάντηση στην κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Χεζμπολάχ

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Τα πλήγματα στόχευαν τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για το σύστημα αεράμυνάς της, δήλωσε ο στρατός.

Πρόσθεσε ότι έγιναν «σε απάντηση στην εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αέρος» που κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα σήμερα στο νότιο Λίβανο.

14:14 Το Ισραήλ καταγγέλλει την Κίνα επειδή είπε στο Παγκόσμιο Δικαστήριο ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στη «χρήση βίας»

Το Ισραήλ επέκρινε την παρουσία της Κίνας στο Διεθνές Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι η «χρήση βίας» από τους Παλαιστίνιους αποτελεί μέρος του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση και νόμιμο εργαλείο για την επίτευξη ανεξαρτησίας.

«Οι νόμοι του πολέμου δεν επιτρέπουν μια συστηματική και στοχευμένη επίθεση εναντίον αμάχων και τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες – δύο εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Χαμάς υπό τον τίτλο του «ένοπλου αγώνα»», τιτιβίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat.

Προσθέτει ότι η δήλωση της Κίνας θα μπορούσε να διαβαστεί ως υποστήριξη των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Κίνα θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έσπευσε να καλωσορίσει τα λόγια του νομικού της συμβούλου στο Διεθνές Δικαστήριο», λέει ο Haiat.

13:50 Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα Νάκμπα»

Ο πρώτος εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, Hajer Gueldich, είπε κατά την ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ανείπωτα δεινά και τη φρίκη που προκαλούνται στον πληθυσμό της Γάζας».

Είπε επίσης ότι ο παλαιστινιακός λαός υπήρξε «θύμα υποταγής, εκτοπισμού και απαλλοτρίωσης».

Η ισραηλινή «αδίστακτη πολεμική μηχανή» έχει οδηγήσει στην καταστροφή του παλαιστινιακού πληθυσμού, των σχολείων, των χώρων λατρείας, των σπιτιών και των νοσοκομείων, δήλωσε η Gueldich.

Η υπόθεση αυτή, υποστήριξε η ίδια, είναι μια ευκαιρία για το δικαστήριο να τερματίσει την «ατιμωρησία» του Ισραήλ.

Στις καταληκτικές παρατηρήσεις της, υπενθύμισε ότι η υπόθεση δεν εξαρτάται από μια διαφορά μεταξύ δύο «ίσων μερών, αλλά από μια ασύμμετρη κατάσταση στην οποία ένας καταπιεσμένος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατοχική δύναμη».

13:36 Περισσότεροι από 7.250 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την 7η Οκτωβρίου

Από χθες το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 7.255, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

13:32 Η νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής ενδέχεται να σχηματιστεί έως το τέλος της εβδομάδας

Η νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής μπορεί να σχηματιστεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που επικαλείται το Asharq News, με έδρα το Ντουμπάι.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγιέχ ανακοίνωσε την παραίτησή του για την προετοιμασία της μεταπολεμικής περιόδου, εν μέσω αυξανόμενων αμερικανικών και διεθνών πιέσεων προς την Παλαιστινιακή Αρχή να μεταρρυθμιστεί με σκοπό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

13:23 Οι Χούθι ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο αμάχου σε πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο αμάχου σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετά τον τελευταίο γύρο κοινών επιδρομών το Σαββατοκύριακο.

«Η αμερικανοβρετανική επίθεση στη συνοικία Μακμπάνα στο κυβερνείο της Τάιζ άφησε πίσω της έναν άμαχο νεκρό και οκτώ τραυματίες», ανέφερε το πρακτορείο Saba των Χούθι, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας των ανταρτών.

Τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα ήταν απάντηση σε δεκάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, οι οποίες, σύμφωνα με τους αντάρτες, γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

13:15 UNRWA: Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μειώθηκαν στο μισό τον Φεβρουάριο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι κατά μέσο όρο 98 φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στη Γάζα τον Φεβρουάριο, πολύ κάτω από τον στόχο των 500.

Οι παραδόσεις αυτές έφεραν μόλις το 50% της ποσότητας βοήθειας που παραδόθηκε τον Ιανουάριο, ανέφερε η UNRWA στην τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση.

Η παράδοση της βοήθειας παρεμποδίστηκε από «περιορισμούς ασφαλείας» και απρόβλεπτα κλεισίματα στα μόνα διαθέσιμα συνοριακά περάσματα – τα περάσματα Ράφα και Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ).

Έντονες μάχες και αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να πλήττουν καταφύγια της UNRWA, απειλώντας εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες και το προσωπικό της υπηρεσίας. Από τις 25 Φεβρουαρίου, 158 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας, ανέφερε η υπηρεσία.

13:11 Η Χεζμπολάχ λέει ότι τουλάχιστον δύο μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο Μπααλμπέκ

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ δηλώνει ότι τουλάχιστον δύο μέλη της σκοτώθηκαν μετά από αεροπορικές επιδρομές των IDF κοντά στη βορειοανατολική πόλη Μπααλμπέκ του Λιβάνου – η βαθύτερη επίθεση που έχει γίνει στο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι τρεις επιδρομές χτύπησαν κοντά στο Μπααλμπέκ.

13:06 Ο ΟΙΔ καλεί για ειρήνη με βάση τη «λύση των δύο κρατών»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), Μπραχίμ Χισεΐν Τάχα, δήλωσε κατά την ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο ότι καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η οποία, όπως είπε, έχει δώσει «αφορμή για μαζικά εγκλήματα πολέμου και κίνδυνο γενοκτονίας».

Στη συνέχεια κατήγγειλε τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είπε ότι ο OIC καλεί σε μια «δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών».

Ζητά επίσης από τις χώρες «να σταματήσουν να εξάγουν όπλα και πυρομαχικά στις κατοχικές αρχές, γνωρίζοντας ότι ο στρατός και οι έποικοι τα χρησιμοποιούν εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

12:44 Ένας τραυματίας μετά από ρίψη ρουκέτας από τον Λίβανο

Μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε ένα κοτέτσι στη συνοριακή κοινότητα Shtula, τραυματίζοντας ένα άτομο.

Το θύμα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, με τραύματα από θραύσματα, αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού καναλιού Channel 12.

Οι σειρήνες των ρουκετών είχαν ηχήσει στη Shtula και σε αρκετές κοντινές κοινότητες.

12:33 Το Ισραήλ διαπράττει «φυλετική κυριαρχία» κατά των Παλαιστινίων

Ο Δρ Ralph Wilde, δεύτερος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS), ξεκίνησε την ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο δηλώνοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει αρνηθεί την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση μέσω της βίαιης, αποικιοκρατικής ρατσιστικής προσπάθειας που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα για την εγκαθίδρυση ενός έθνους-κράτους αποκλειστικά για τον εβραϊκό λαό στη γη της εντολοδόχου Παλαιστίνης».

Στη συνέχεια, η παρουσίασή του αναφέρεται στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που απορρέουν από το ισραηλινό καθεστώς αυτού που περιγράφει ως «φυλετική κυριαρχία και απαρτχάιντ που διαπράττεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Στη συνέχεια εξετάζει την «υπαρξιακή παρανομία της κατοχής από το Ισραήλ της Παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το 1967».

12:08 Το Ισραήλ στοχεύει το Μπααλμπέκ του Λιβάνου για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Τουλάχιστον δύο ταυτόχρονες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν την πόλη Μπααλμπέκ του Λιβάνου, στον πρώτο βομβαρδισμό του ανατολικού Λιβάνου από τότε που ξέσπασαν οι περιφερειακές εχθροπραξίες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, επιβεβαίωσαν πηγές ασφαλείας στα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Reuters ότι «αυτή τη στιγμή πλήττει τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στο Λίβανο», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ.

11:46 Η παλαιστινιακή προεδρία καταγγέλλει το σχέδιο Νετανιάχου για την εκκένωση των αμάχων της Γάζας

Ο εκπρόσωπος Nabil Abu Rudeineh λέει ότι το σχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε κυριακάτικη συνέντευξή του στο CBS, αποσκοπεί τελικά στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την εκ νέου κατάληψη της γης.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι υποστηρίζει το Ισραήλ καθώς «συνεχίζει την επιθετικότητά του» κατά των Παλαιστινίων και την κάλεσε να αλλάξει πορεία για να σταματήσει την «τρέλα … πριν να είναι πολύ αργά».

11:23 «Η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου»

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου λέει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί μέχρι τώρα, εάν είχε τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχαν αναγνωριστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

«Η σύγκρουση δεν αφορά μια συγκεκριμένη παλαιστινιακή παράταξη ή ομάδα. Η σύγκρουση χρονολογείται από έναν προηγούμενο αιώνα», λέει.

«Το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη είναι προφανές», προσθέτει, εντοπίζοντας την «εμβάθυνση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ» και την αποτυχία εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών ως τα βασικά ζητήματα.

11:06  Μια γενικευμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο»

Μια γενικευμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η βοήθεια προς τον πληθυσμό παραμένει «εντελώς ανεπαρκής», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την οποία έχει προαναγγείλει το Ισραήλ «δεν θα είναι απλώς τρομακτική για τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Θα βάλει επίσης το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των προγραμμάτων αρωγής», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

11:00 Γκουτέρες: Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται «σοβαρή μεταρρύθμιση»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, υπονόμευσε «ίσως μοιραία» το κύρος του.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε: «Το Συμβούλιο χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση στη σύνθεση και τις μεθόδους εργασίας του».

10:53 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέσυρε τρία πτώματα μετά από ισραηλινή επίθεση

Μέσω ανάρτησης ενός βίντεο στο X η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δείχνει την ανάσυρση τριών πτωμάτων από ένα σπίτι στο Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η ομάδα δήλωσε ότι διασώθηκε ένας τραυματίας.

Το Ισραήλ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του στην Ντέιρ ελ-Μπάλα καθώς προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

10:46 Στις 29.782 οι νεκροί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις αυξήθηκε σε 29.782.

Άλλοι 70.043 έχουν τραυματιστεί την ίδια περίοδο.

10:44 Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέρριψε ισραηλινό drone πάνω από έδαφος του Λιβάνου

10:32 Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh υπέβαλε την παραίτησή του

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammed Shtayyeh υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Mohammad Shtayyeh

Ο Shtayyeh, ο οποίος ήταν επικεφαλής της 18ης κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) από τον διορισμό του τον Μάρτιο του 2019, υπέβαλε την παραίτησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης τη Δευτέρα στη Ραμάλα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο λόγος είναι η «άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και λόγω του «πολέμου, της γενοκτονίας και της πείνας στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Shtayyeh σημείωσε ότι υπάρχουν «προσπάθειες να καταστεί η [Παλαιστινιακή Αρχή] μια διοικητική αρχή και αρχή ασφαλείας χωρίς πολιτική επιρροή και η ΠΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ενσαρκώσει το κράτος στη γη της Παλαιστίνης παρά την κατοχή».

10:19 Οι γιατροί στη Ράφα μιλούν για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών

Οι γιατροί στη Ράφα έχτισαν ένα νοσοκομείο με σκηνές για τη θεραπεία ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη γειτονιά Σουλτάν.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Hassan Aslih, οι γιατροί μιλούν για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και γαστρεντερίτιδας, αναπνευστικών ασθενειών, εξανθημάτων και ίκτερου λόγω της μόλυνσης του νερού και της έλλειψης υγιεινής.

Η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού αποτελεί ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στη θεραπεία των ασθενών, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν αφήσει σε λειτουργία μόνο το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας.

Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Nasser της Γάζας, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της λωρίδας, άφησαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας.

10:13 Δεκάδες συλλήψεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε οκτώ Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, από την περιοχή της Ραμάλα και του Al-Bireh Governorate στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Deir Ammar, δυτικά της Ραμάλα και συνέλαβαν τρεις 17χρονους. Επίσης, εισέβαλαν στην πόλη Silwad, ανατολικά της Ραμάλα, και συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους.

Η Wafa αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε οκτώ άτομα στην επαρχία της Χεβρώνας. Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν από την πόλη Ithna, δυτικά της Χεβρώνας, ενώ τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων ενός 17χρονου και ενός 15χρονου, συνελήφθησαν στην πόλη Beit Ummar.

Έξι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου, συνελήφθησαν επίσης στις συνοικίες Hizma και Al-Issawiya της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Wafa αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν «δεκάδες» εργάτες από τη Γάζα στην πόλη Ναμπλούς. Ένας Παλαιστίνιος από τη Ναμπλούς συνελήφθη επίσης στις επιδρομές.

09:30 IDF: Περισσότεροι από 30 παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε την καθημερινή του ενημέρωση στην οποία προέβη και σε άλλους ισχυρισμούς:

      • Στην κεντρική Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι σκότωσαν περισσότερους από 10 Παλαιστίνιους μαχητές.
      • Στη Χαν Γιουνίς, ισχυρίζονται ότι σκότωσαν έναν μαχητή οπλισμένο με RPG με τη βοήθεια ενός μαχητικού αεροσκάφους.
      • Με τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών και αρμάτων μάχης, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων μαχητών από κοντά στη δυτική Χαν Γιουνίς.

09:13 Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας συναντήθηκε με τον σαουδάραβα ομόλογό του

Ο Nir Barkat συναντήθηκε με τον σαουδάραβα ομόλογό του, Majid bin Abdullah al-Qasabi, στο περιθώριο μιας διάσκεψης του ΠΟΕ που φιλοξένησαν τα ΗΑΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μπορούν να «γράψουν ιστορία μαζί», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας.

Πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει την προθυμία της να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με αντάλλαγμα ένα αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ και ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά του θύλακα, φάνηκε ότι η Σαουδική Αραβία είχε βάλει στον πάγο τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεων.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε την Τρίτη να τερματιστεί η επί δεκαετίες ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, θεωρώντας την «παράνομη».

09:04 10 φορτηγά με βοήθεια πηγαίνουν στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο 10 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να αναστείλει τις ήδη περιορισμένες επιχειρήσεις του στη βόρεια Γάζα λόγω μη ασφαλών συνθηκών, επικαλούμενο ισραηλινά πυρά καθώς και «το πλήρες χάος και τη βία λόγω της κατάρρευσης της κοινωνικής τάξης» στην περιοχή.

08:55 Τέσσερις άνθρωποι μαζί με ένα παιδί σκοτώθηκαν στη Ράφα σε ισραηλινό χτύπημα

Ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα σε σπίτι βόρεια της Ράφα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα παιδί, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από το χτύπημα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να βομβαρδίζουν την ανατολική πλευρά της Ράφα, από την οποία έχουν απομακρυνθεί πολλοί κάτοικοι.

08:49 Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα υποβάλει διπλό σχέδιο για τη Ράφα

Σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μόλις ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει την προγραμματισμένη επιχείρηση στη Ράφα, η «έντονη φάση» των μαχών θα απέχει εβδομάδες από την ολοκλήρωσή της.

Είπε επίσης ότι ζήτησε από τον στρατό να υποβάλει ένα διπλό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εκκένωσης των αμάχων από τη Ράφα και τον τρόπο εξουδετέρωσης των ταγμάτων της Χαμάς που σταθμεύουν εκεί.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας, έχοντας εκτοπιστεί στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του θύλακα.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική, με περισσότερα από 600.000 παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στο πέρασμα μιας επίθεσης και μια σοβαρά περιορισμένη ανθρωπιστική γραμμή ζωής να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εάν υπάρξει εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα καθυστερήσει, αλλά τελικά θα προχωρήσει. «Πρέπει να γίνει γιατί η συνολική νίκη είναι ο στόχος μας και η συνολική νίκη είναι εφικτή».

08:33 Τρεις οι νεκροί από επίθεση ισραηλινού drone σε όχημα στη Τζενίν

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα σε αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Wafa.

Ο άνδρας πέθανε στο νοσοκομείο από τα τραύματα που υπέστη στην επίθεση της Παρασκευής, η οποία σκότωσε άλλους δύο, μεταξύ των οποίων και έναν 17χρονο, και τραυμάτισε τουλάχιστον 15 άτομα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε έναν Παλαιστίνιο μαχητή της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος «είχε προηγουμένως συλληφθεί για τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης».

08:24 Αμερικανός αεροπόρος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Γάζα

Εν ενεργεία μέλος του αμερικανικού στρατού αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχους, σε μια προφανή πράξη διαμαρτυρίας για τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας έκανε livestreaming στον ιστότοπο Twitch, φορώντας στολή και δηλώνοντας ότι «δεν θα είναι συνένοχος σε γενοκτονία» προτού λούσει τον εαυτό του με υγρό.

Στη συνέχεια έβαλε φωτιά στον εαυτό του, ενώ φώναζε «Free Palestine!» μέχρι που έπεσε στο έδαφος. Περισσότερα εδώ.

 08:13 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 5 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη Γάζα την Κυριακή. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Μεταξύ των τριών στρατιωτών που τραυματίστηκαν σε μάχες στη νότια Γάζα είναι ένας στρατιώτης της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, ένας στρατιώτης του Σώματος Μηχανικού Μάχης και ένας αξιωματικός Αλεξιπτωτιστής.

Δύο στρατιώτες από το 601ο Τάγμα του Σώματος Μηχανικού Μάχης τραυματίστηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα.

08:00 Οι δημοσιογραφικές ενώσεις σηματοδοτούν τη διεθνή ημέρα για τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους

Δημοσιογραφικές ενώσεις και σύλλογοι από περισσότερες από 100 χώρες χαρακτηρίζουν τη σημερινή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για τους παλαιστίνιους Δημοσιογράφους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων (FAJ) δηλώνουν ότι πραγματοποιούν την ημέρα αυτή για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους στην Παλαιστίνη.
Οι ενώσεις χαρακτήρισαν τη δολοφονία 100 δημοσιογράφων μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου ως «τρομερή και αδικαιολόγητη τραγωδία».

«Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είναι τα μάτια του κόσμου στη Γάζα και χωρίς αυτούς, η ανθρωπιστική κρίση θα περνούσε απαρατήρητη», ανέφερε η ένωση δημοσιογράφων της Αυστραλίας MEAA σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024