Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Το 80% των ακροδεξιών και το 68% όλων αντιτίθεται στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 

Ισραήλ: Το 80% των ακροδεξιών και το 68% όλων αντιτίθεται στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 

Υπέρ της απόλυτης καταστροφής των Παλαιστινίων τίθεται το 68% των Ισραηλινών, οι οποίοι αντιδρούν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων προσδιορίζεται ως ακροδεξιό.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα στατιστικά στοιχεία όσων δεν θέλουν να επιτρέπεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολιορκημένους, είναι σημαντικά χειρότερα μεταξύ των ακροδεξιών Ισραηλινών, με το ποσοστό να αντιπροσωπεύει το 80% και τέσσερις στους πέντε. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών απορρίπτει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας κατά τα 2/3. Την μεταφορά ανθρωπιστική βοήθειας παρεμποδίζει άλλωστε και το επίσημο κράτος, από την αρχή του πολέμου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ», περισσότεροι από δύο στους τρεις Ισραηλινούς, δηλαδή το 68% των ερωτηθέντων, αντιτίθενται «στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αυτή τη στιγμή». Δηλαδή το δόγμα της συλλογικής τιμωρίας έχει «κερδίσει» την κοινή γνώμη της χώρας.

Με τους κεντρώους σχεδόν μοιρασμένους διαφάινεται πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει διολισθήσει στην Άκρα Δεξιά

Ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες η γνώμη τους σχετικά με την ιδέα ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αυτή τη στιγμή, μέσω διεθνών οργανισμών που δεν συνδέονται με τη Χαμάς ή την UNRWA». Η πλειοψηφία των Εβραίων ερωτηθέντων (68%) αντιτίθεται στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των Αράβων ερωτηθέντων την υποστηρίζει (85%). Με τους κεντρώους πολύ κοντά σε διαφορά με 44% υπέρ και το 51,5% κατά, εξάγεται το συμπέρασμα πως η συμμετοχή των δεξιών και ακροδεξιών ισραηλινών στην δημοσκόπηση γέρνει την πλάστιγγα συντριπτικά υπέρ της μη ελεύθερης διόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια.


Το ερώτημα «Ποια επιλογή θα διασφαλίσει καλύτερα την ασφάλεια των οικιστικών περιοχών στο βορρά στο μέλλον και την επιστροφή όλων των κατοίκων που εκκενώθηκαν;» έχει τις άνω απαντήσεις.

Το ερώτημα που απέδειξε πως η πλειοψηφία των Ισραηλινών θέλει την «ολοκληρωτική νίκη»

Η ανάλυση του εβραϊκού δείγματος ανά πολιτικό προσανατολισμό αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Αριστερά υποστηρίζει την άδεια σε διεθνείς οργανισμούς να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα (59%), ενώ το Κέντρο είναι διχασμένο σε αυτό το θέμα, και η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Δεξιά πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Το ερώτημα ήταν το εξής: «Υποστηρίζετε ή αντιτίθεστε στην ιδέα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αυτή τη στιγμή, με τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων από διεθνείς οργανισμούς που δεν συνδέονται με τη Χαμάς ή την UNRWA»;

Τα ευρήματα της ισραηλινής δημοσκόπησης προέκυψαν, την ώρα που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι 550.000 άνθρωποι στη Γάζα βιώνουν πλέον «καταστροφική» επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο λιμός και τα υπόλοιπα ερωτήματα

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO, Μπεθ Μπεχτόλ, τόνισε ότι και τα 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στις τρεις πρώτες κατηγορίες πείνας, από το επίπεδο τρία, που θεωρείται έκτακτη ανάγκη, έως το επίπεδο πέντε, δηλαδή την καταστροφή, λέγοντας: «Βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται ουσιαστικά στα πρόθυρα και να κινούνται σε συνθήκες που μοιάζουν με λιμό». Οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ προειδοποίησαν επίσης ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Γάζα υποσιτίζεται και εννέα στα δέκα νοικοκυριά σε ορισμένες περιοχές πεινούν κάθε μέρα και νύχτα.

Στο ερώτημα για το Βόρειο Μέτωπο και την Χεζμπολάχ οι απόψεις διίστανται, με μια ελαφρά προτίμηση για την πραγματοποίηση ολοκληρωτικής επίθεσης από το Ισραήλ (πολιτική συμφωνία, 42%- επίθεση, 46%).  Το 80% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει στην πιθανότητα αναμόρφωσης της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ το 63% των Ισραηλινών δεν θέλει Παλαιστινιακό Κράτος.

Οι συμμετέχντες ρωτήθηκαν ακόμα τι πιθανότητες θεωρούν ότι ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί πράγματι με την απόλυτη νίκη του Ισραήλ. Συνολικά, η πλειοψηφία αξιολόγησε την πιθανότητα αυτή ως χαμηλή. Την άποψη αυτή συμμερίζεται η πλειοψηφία τόσο των Εβραίων όσο και των Αράβων ερωτηθέντων, αν και το μέγεθος αυτής της πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά μικρό στο εβραϊκό δείγμα (51%, έναντι 42%) και πολύ μεγάλο στο αραβικό δείγμα (77,5% έναντι 18%).

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024