Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ξεμπλοκάρει φορτίο αλεύρων για τη Γάζα, αφού παρεμπόδισε την παράδοσή του για ένα μήνα

Ισραήλ: Ξεμπλοκάρει φορτίο αλεύρων για τη Γάζα, αφού παρεμπόδισε την παράδοσή του για ένα μήνα

Το Ισραήλ συμφώνησε να αποδεσμεύσει από τα τελωνεία φορτίο αλεύρων που μπλόκαρε ο ακροδεξιός υπουργός οικονομικών για ένα μήνα.

Το Ισραήλ συμφώνησε σε μια ρύθμιση που θα επιτρέψει να προχωρήσει ένα τεράστιο αμερικανικό φορτίο αλεύρων για τους αμάχους της Γάζας, αφού ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ μπλόκαρε τη μεταφορά του για πάνω από ένα μήνα, δηλώνει στους Times of Israel Αμερικανός αξιωματούχος. Η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα παρεμποδίζεται συστηματικά και συστημικά τους τελευταίους 3 μήνες του πολέμου, με τραγικά αποτελέσματα για τον πεινασμένο πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, το αλεύρι που είναι ικανό να θρέψει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας για πέντε μήνες θα μεταφερθεί στη Γάζα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και όχι από την υπηρεσία αρωγής της UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ο αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε κατ’ ιδίαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την εξέλιξη αυτή στις 19 Ιανουαρίου, καθώς δέχθηκε αυξανόμενες πιέσεις να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Καθώς η UNRWA έχει τεθεί στο περιθώριο, ερωτηματικά δημιουργούνται ως προς τον τρόπο διαμοιρασμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το αλεύρι που ταξίδεψε τον μισό πλανήτη για να κολλήσει στο τελωνείο λίγο πριν παραδοθεί

Παρά την αποστολή περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, το αλεύρι δεν έχει ακόμη εισέλθει στη Γάζα, έχοντας παρακρατηθεί χωρίς αιτιολογία στα τελωνεία του Ισραήλ.

Το φορτίο έφτασε στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ, αλλά ο Σμότριχ μπλόκαρε τη μεταφορά του στην UNRWA, η οποία δέχτηκε πυρά τον περασμένο μήνα λόγω των ισχυρισμών ότι 12 από τους υπαλλήλους της συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Oι κατηγορίες κατά της UNRWA και το μπλοκάρισμα της τεράστιας ανθρωπιστικής βοήθειας που θα έδινε τέλος στην πείνα της Γάζας, «μυστηριωδώς» συνέπεσαν.

Η καθυστέρηση έχει εξοργίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει επανειλημμένα σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Ισραήλ τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του προέδρου. Με την οριστικοποίηση της νέας ρύθμισης, η αποστολή μπορεί να προχωρήσει άμεσα, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ωστόσο, ακόμη και αν το αλεύρι φτάσει στη Γάζα, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση θα είναι ή οι συνθήκες κατά τις οποίες φυλάσσονταν. Παλαιστινιακές οργανώσεις υποστηρίζουν πως «αν μια τέτοια ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας καταφθάσει στη Γάζα, θα σταματήσει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιείται η πείνα ως όπλο συνθηκολόγησης των αντιστασιακών οργανώσεων». Δεν υπάρχει γνώση αν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει τις δυνατότητες στο έδαφος να μοιράσει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Κεντρική Φωτογραφία: Ισραηλινή ξεκουράζεται καθώς παρεμπόδιζε την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα μπλοκάροντας τον δρόμο στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

Πηγές: Times of Israel, Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024