Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής τροφίμων εν γνώσει τους

Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής τροφίμων εν γνώσει τους

Μάλιστα γνώριζαν εκ των προτέρων την διαδρομή που θα ακολουθούσαν τα οχήματα και περίμεναν να περάσουν για να επιτεθούν.

Το CNN έλαβε αλληλογραφία μεταξύ του ΟΗΕ και των ισραηλινών δυνάμεων που δείχνει ότι οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν για την πορεία της αυτοκινητοπομπής πριν από τον βομβαρδισμό.

Στις 5 Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής των Ηνωμένων Εθνών που μετέφερε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια στο κέντρο της Γάζας, εμποδίζοντας τελικά την πορεία των φορτηγών προς το βόρειο τμήμα, όπου οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με έγγραφα που μοιράστηκαν αποκλειστικά τα Ηνωμένα Έθνη και την ανάλυση του CNN.

Η Γάζα «έχει γίνει πολύ γρήγορα ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να είναι κάποιος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση»

Το CNN έχει λάβει αλληλογραφία μεταξύ του ΟΗΕ και του ισραηλινού στρατού, που δείχνει ότι η πορεία της αυτοκινητοπομπής είχε συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές πριν από τον βομβαρδισμό. Σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση περιστατικού που δημιουργήθηκε από την UNRWA, το όχημα ήταν ένα από τα δέκα μιας αυτοκινητοπομπής που είχε σταματήσει σε μια θέση αναμονής του Ισραηλινού στρατού όταν δέχθηκε πυρά. Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου, κυρίως αλεύρι σίτου, το οποίο ήταν απαραίτητο για την παραγωγή ψωμιού, καταστράφηκε.

Συμμορίες ισραηλινών υπερεθνικιστών και υποστηρικτές του Άπαρτχαϊντ στήνουν καθημερινά μπλόκα ώστε να μην περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ είτε αφήνει «αγανακτισμένους κατοίκους» να εμποδίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, είτε αναλαμβάνει ο στρατός

Η ανίχνευση του ισραηλινού πλήγματος αποκαλύπτει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην παράδοση προμηθειών, στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας λόγω της ισραηλινής πολιορκίας και των εμποδίων.

Περίπου το 85% των κατοίκων της Γάζας είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, εν μέσω του σχεδόν πεντάμηνου βομβαρδισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ.

Η Ζιλιέτ Τουμά, παγκόσμια διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, δήλωσε στο CNN ότι η αυτοκινητοπομπή κατευθυνόταν προς «μεσαίες περιοχές» πριν χτυπηθεί από ισραηλινά πυρά.

Συμμορίες εποίκων συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα και παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναστολή της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Μετά το χτύπημα της 5ης Φεβρουαρίου, η UNRWA αποφάσισε να αναστείλει τις αποστολές προς τη βόρεια Γάζα. Η τελευταία φορά που επετράπη στην οργάνωση να προμηθεύσει τρόφιμα βόρεια του Wadi Gaza, μιας λωρίδας ελών που διασχίζει τη λωρίδα, ήταν στις 23 Ιανουαρίου. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 300.000 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στη βόρεια Γάζα χωρίς βοήθεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οξύς υποσιτισμός έχει ήδη διαπιστωθεί στο 16,2% των νέων, ποσοστό που υπερβαίνει το κρίσιμο όριο. Ακόμα 9 στα 10 παιδιά υποσιτίζονται.

Η αυτοκινητοπομπή, η οποία περιλάμβανε δέκα φορτηγά με είδη βοήθειας και δύο τεθωρακισμένα οχήματα με τα διακριτικά του ΟΗΕ, ξεκίνησε το ταξίδι της τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Φεβρουαρίου. Ο οργανισμός δήλωσε ότι πριν αναχωρήσει για την παροχή προμηθειών, είχε συνεργαστεί με τις ισραηλινές δυνάμεις εκ των προτέρων, συμφωνώντας για τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί, όπως συνηθίζεται.

Η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ της UNRWA και της COGAT, της ισραηλινής στρατιωτικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στις παλαιστινιακές περιοχές και τον συντονισμό των ανθρωπιστικών προμηθειών, αποκαλύπτει συμφωνία για τη χρήση της οδού Al Rashid Road από το κομβόι. Η Τουμά περιγράφει λεπτομερώς πώς αυτός ο συντονισμός αναφέρεται ως «απεμπλοκή» και διασφαλίζει ότι οι αυτοκινητοπομπές δεν στοχοποιούνται. Εξήγησε πώς η Γάζα «έχει γίνει πολύ γρήγορα ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να είναι κάποιος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση», περιγράφοντας λεπτομερώς ότι πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραδίδουν βοήθεια υπό τα πυρά.

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, στα μπλόκα της ανθρωπιστικής βοήθειας να συμμετέχουν δεκάδες μικρά παιδιά και νέοι. Τα παιδιά των εποίκων και άλλων ακροδεξιών εκπαιδεύονται στο μίσος από μικρή ηλικία στην συγκεκριμένη γωνιά του κόσμου.

Τα ντοκουμέντα του ΟΗΕ και της UNRWA

Εκείνη την εποχή, ο διευθυντής της UNRWA, Τομ Γουάιτ, δημοσίευσε δύο φωτογραφίες στο X που απεικόνιζαν ένα φορτηγό με πλατφόρμα με μια τρύπα στο σημείο όπου βρισκόταν το φορτίο του και κιβώτια με προμήθειες διάσπαρτα στο δρόμο.

Σύμφωνα με τον γεωγραφικό εντοπισμό των φωτογραφιών από το CNN, η τρύπα βρισκόταν στην πλευρά του φορτηγού που έβλεπε προς τη θάλασσα, υποδεικνύοντας ότι είχε χτυπηθεί από πυρομαχικό που ρίχτηκε από εκείνη την κατεύθυνση.

Ώρες μετά τη στοχοποίηση, το CNN είδε δορυφορικό υλικό που αποκάλυπτε ισραηλινές πυραυλάκατους μερικά χιλιόμετρα μακριά από την ακτή.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024